Witam w zeszłym roku wspominałem o mojej wisteri( Longissima Alba biała) prowadzonej w formie drzewka warkocz (pień około 2 m ) to 3 rok po posadzeniui będzie pięknie kwitła mimo że była przesadzana na wiosne zeszłego roku , ma 17 pąków kwiatowych
za ogrodzeniem sąsiedzi co mogę posadzić wzdłuż linii tej po skosie?? trochę intymności potrzebuję,może jakieś skrzynie z roślinkami??może coś w stylu tej z ziołami(po prawo)..proszę o pomoc
ja bym próbowała
tylko rozmierz sobie które gałązki, by piętra miał równe odstępy
te najniżej można jeszcze przygiąć na równo
tam gdzie brakuje jednego ramienia można zrobić nacięcie nad pączkiem i stworzyć brakującą gałązkę
pamiętaj ze teraz jak ma coś urosnąć nie może być przygięte do poziomu, tylko na 45 stopni, bo pionowe szybciej przyrasta
szkoda że nie jest marzec, bo możnaby odrazu pociąć tą gruszę
musisz gdzieś doczytać o terminach cięcia, czy latem jeszcze nie można przyciąć
A tu mój przedogródek z jakże pięknymi elementami blaszak sąsiada i studzienka kanalizacyjna
I teraz pytanie - czym zakryć ten blaszak?
Niestety nie mogę posadzić szmaragdów ani brabantów, bo wzdłuż blaszaka leci wodociąg. Czy jakieś trawy tu pomogą? To jest od południowej strony.
Mam kolejny problem: tuż przy ogrodzeniu przez 2/3 jego długości rosną wysokie 5-metrowe świerki pospolite, a przy pozostałej długości ogrodzenia (10m) nic nie rośnie. Co mogłabym tam dosadzić aby dobrze to wyglądało koło tych dużych świerków i zarazem zrobiło zwarty żywopłot ? Te same świerki czy coś innego ? Martwi mnie, że nowe drzewa/krzewy będą znacznie się różniły wysokością od już rosnących. Jak z tego wybrnąć ?
Witam, co myślicie o posadzeniu drugiego rzędu, na całości tego boku tuj szmaragd, żeby utworzyły zieloną ścianę i "wygłuszyły" trochę drogę ? Myślę, że te co już mam są posadzone za rzadko, bo co 90 cm i pomyślałam, że stworzę drugi rząd, tylko wtedy posadziłabym je w ten sposób:
czyli tzw. szachownicę
a może można je przyciąć, żeby się zagęszczały?