Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

chelll 15:46, 09 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)

Aniu, jak nazywa się ta kwitnąca na soczyście niebiesko roślina? Pięknie się komponuje z białymi różami Odpowiedz w wolnej chwili. Zajrzę przed północ ą, zaraz po pacierzu Bez tego bym nie zasnęła. Pozdrawiam!
agatanowa 16:33, 09 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)

...
Queen możesz przycinać, ja jej nie tnę, bo stanowi drugi plan.. pasuje by była wysoka.

Cudo Az mnie korci by wyciepać Comte a posadzić szpaler Queenek

...

tak, tylko kosztowniejszy taki szpaler
a jak wysoka u Ciebie?
agatanowa 16:35, 09 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)
..

Niebieskie.. irysy holenderskie.. cebulowe...

no, bardzo subtelne
16:50, 09 cze 2015
a teraz mam pytanie o naparstnice.

bo mam 1 sezon znaczy w zeszłym roku wysiałam z nasion w tym kwitna.
i chciałam zapytac czy mam zbierac nasiona czy sama sie nasieje i zakwitnie w przyszłym roku ( o ile nie wyplewie w tzw miedzyczasie)
Mala_Mi 18:18, 09 cze 2015

agatanowa napisał(a)

tak, tylko kosztowniejszy taki szpaler
a jak wysoka u Ciebie?

U mnie albo nic nie rośnie, albo rośnie jak głupie.
Moja Królowa ma 2 metry wysokości i 1,2 m szerokości. Poszłam zmierzyć. Co prawda ja jej wogle nie tnę i stąd ta wysokość..
U mnie szpaler składa się z Langa (co się rozstaniemy) i 3 Comte de Chambord (do przesadzenia).
Pierwszy mnie wnerwia bo choruje, a drugie bo się pokłada i leży jak głupie. Przyrosty ogromne, wiec nie ma jak jej podtrzymać na podporze. Okropny pokrój.
Jako soliterowa róża to tak, ale nie w szpaler.

Potrzebuję 4 szt. 120zł. Da się do jesieni zaoszczędzić. Queen jest 2 razy droższa od Comte... to fakt, ale czasami lepiej mniej a dobrze.

Widok na różankę ( w tle widać szpaler Elmshorn).. Queen wygląda fajnie bo stoi, na przodzie są Bonice... na których leży Comte.. wygląda to okropnie...
Albo przenieść Bonice .. tylko gdzie???

Na pewno rabata do przeróbki..

Tu widać Elmshorn... w realu nie wygląda to tka okropnie jak na foto, ale wygląda nie najlepiej.
Mala_Mi 18:21, 09 cze 2015

eee_taam napisał(a)
a teraz mam pytanie o naparstnice.

bo mam 1 sezon znaczy w zeszłym roku wysiałam z nasion w tym kwitna.
i chciałam zapytac czy mam zbierac nasiona czy sama sie nasieje i zakwitnie w przyszłym roku ( o ile nie wyplewie w tzw miedzyczasie)

Sama się wysieje. Ale jak będziesz grzebać w ziemi to pozbieraj nasiona.

Ale naparstnica i werbena zawsze gdzieś się schowa i wyrośnie

Kwitnące werbeny

LewOgrodowy 18:21, 09 cze 2015

Justyna - sama się nasieje, nie wypielisz, bo poznasz, że to ona.

Ania, ile ja nowych bylin poznaję u Ciebie, kopalnia pięknych pomysłów.
Mala_Mi 18:23, 09 cze 2015

agatanowa napisał(a)

no, bardzo subtelne

Nie polecam ..kwitną krótko. O tej porze jest tyle innych kwitnących,że szkoda na nie czasu. Dla koneserów.

Lepsze np dzwonki Takon Blue.. są super. U mnie męczą się od północy, ale kwitną..
I leżąca Comte de..
Te białe to serduszki Aurora..

Mala_Mi 18:26, 09 cze 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Justyna - sama się nasieje, nie wypielisz, bo poznasz, że to ona.

Ania, ile ja nowych bylin poznaję u Ciebie, kopalnia pięknych pomysłów.

Bo lubię byliny i nic na to nie poradzę .. wnerwiają ,ale je lubię

Dzwonki skupione.. też je lubię

Kupiłam dzwonki białe pełne.. nie mogę się doczekać aż zakwitną.. były niebieskie, ale już wyszły
Mala_Mi 18:30, 09 cze 2015

chelll napisał(a)

Aniu, jak nazywa się ta kwitnąca na soczyście niebiesko roślina? Pięknie się komponuje z białymi różami Odpowiedz w wolnej chwili. Zajrzę przed północ ą, zaraz po pacierzu Bez tego bym nie zasnęła. Pozdrawiam!

To od naszej Fineczki ze sklepu.. wspaniała kompaktowa szałwia Szałwia omszona Compacta Deep Blue. U sąsiadki posadziłyśmy przed lawendą.. na słoneczku, ależ jest piękna..
Moje bylinki niech się sprężają, bo tylko patrzę co wyciepać by posadzić tej szałwii więcej

Jest jeszcze różowa Bright Rose.. ale wolę niebieską