Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Mój ogród to moje szczęście. 10:15, 02 cze 2012

Do góry
Wejście do ogrodu

Rabata przy oczku wodnym.

Krzewuszka obsypana pąkami.

Kalina.

W trakcie zmian
Mój kawałek raju 22:41, 31 maj 2012

Do góry
Czekam na deszcz. Mam już dość podlewania, które niewiele daje, bo ziemia przesuszona bardzo.
W nocy, w/g prognoz, ma u mnie padać! OBY!!!
Kalina w tych kremowych kulach bardzo ładnie się prezentuje
Mój kawałek raju 11:44, 31 maj 2012

Do góry
Piękne irysy, a kalina bomba! pozdrawiam serdecznie!
Mój kawałek raju 11:41, 31 maj 2012

Do góry
nad kompostownikiem zakwitła akacja jaśminowiec kwitnie i pachnie ładnie czyż kalina Roseum nie jest piękna? a teraz do ogrodu w nocy trochę popadało co mnie bardzo cieszy,ale jest chłodno, bo tylko 14 stopni, nie ma słoneczka
Problem z brzydką pustą dużą rabatą 14:42, 29 maj 2012

Do góry
Jestem osobą z natury uporządkowaną która lubi mieć wszystko zaplanowane więc zanim zabrałam się za ogród poprosiłam o pomoc projektanta. Nie będę opisywać wszystkich perypetii bo znudziłabym wszystkich czytających zanim dotarłabym do meritum sprawy - projekt był dobry i sprawdza się w różnych częściach ogrodu poza tą. Zmieniło się od czasu projektu dosłownie wszystko - włączając wielkość rabaty i zacienienie, które było niemal całkowite a teraz to patelnia. Byłam dzielna i stwierdziłam że 'dam radę'. Nie dałam. Aktualnie tak wygląda rabata:

pusta, dziurawa, nieciekawa

Ze względu na obecność dużego drzewa oraz zabudowań WYDAWAŁO mi się że tam nadal jest cień. Ostatnio tuż przed zakupem runianki postanowiłam jednak to sprawdzić - zrobiłam zdjęcia o różnej porze dnia:

7:00

8:00

9:00

11:00

o 12:00 odrobina cienia

i później już do 17-18 słońce. Jak widać ciężko ją nazwać zacienioną.

Najgorsze jest to że w zamyśle miała to być najbardziej reprezentacyjna część ogrodu - to na to patrzę siedząc na tarasie. I patrzeć nie mogę Pozostała część ogrodu jest raczej w dość uczesanym, nowoczesnym stylu, z połaciami jednolitych gatunków.

Żeby jakoś polepszyć (?!?) sytuację pierwszą dziurę podsadziłam rozchodnikiem okazałym, a w centralnym miejscu zaplanowałam łan szałwii omszonej. Zostaje mi dziura po prawej na której chciałam założyć hostowisko-żurawisko Czy nie wyjdzie za pstrokato?

Koniecznie chce dosadzić iglaków, tylko się boję, że po posadzeniu będzie jeszcze gorzej

Od lewej rosną: grujecznik, za nim kalina dawn, mały krzaczek z przodu to obiela. Dalej grupa laurowiśni z królującym nad nimi jarząbem. Pod płotem grupa sześciu jaśminowców w dwóch odmianach i kalina koralowa roseum która podobno jest szybkorosnąca (a ja od dwóch sezonów jej niemal niezauważam bo nie chce odrosnąć od ziemi). Między nimi trzy wiśnie fukubana. Grupa krzaczków w centrum rabaty to weigele. Po prawej trzy kolkwicje. W głębi w rogu świerk engelmanna a pod płotem trzy amanogawy. Z przodu w rogu kalina onondaga.

Moje pomysły:
- dwie sosny kolumnowe np. green tower w dziure przy ogrodzeniu między graby i amanogawy (nie ratuje to samej rabaty ale zdecydowanie mi ułatwi życie z sąsiadami)
- iglak o ładnym pokroju w głębi po lewej stronie platana - np. acrocona
- iglak pod płot po lewej pomiędzy laurowiśniami a kaliną
- może dosadzić coś po lewej engelmannii? jakąś conikę np.?

Zawsze mi się wydawało że będzie gęsto, ładnie i kompletnie. Ale jak obejrzałam sobie zdjęcia ogrodów na forum to totalnie się załamałam.

Może znajdzie się ktoś kto mi podpowie gdzie zasadzić iglaki żeby to wyglądało dobrze?
Mój kawałek raju 23:29, 28 maj 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Aniu,podziwiam i nadrabiam,bo jest co.Twoja kalina mnie zachwyciła.Ale jak przeczytałam,że w tym roku posadziłaś 30 odmian liliowców to musiałam dojść do siebie Mam nadzieję na piękne zdjęcia,tych które zakwitną!

Maju wrzucę, wrzucę fotki
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 23:03, 28 maj 2012

Do góry
Piękne szałwie i kalina
Mój kawałek raju 13:06, 28 maj 2012

Do góry
Aniu,podziwiam i nadrabiam,bo jest co.Twoja kalina mnie zachwyciła.Ale jak przeczytałam,że w tym roku posadziłaś 30 odmian liliowców to musiałam dojść do siebie Mam nadzieję na piękne zdjęcia,tych które zakwitną!
Bajkowy ogród Weroniki 23:07, 27 maj 2012

Do góry
Irenko, wciąż się wgryzam w nowy aparat, a cóż, roślinki u Ciebie zakwitają wcześniej to dla sprawiedliwości jakiejś, u nas muszą kwitnąć dłużej. U mnie kalina i piwonia wciąż kwitną.
Kulinarne psie gusta, masz na myśli kapcie w zębach...
Mój Kajtek nie lubi słodyczy i absolutnie nie żebrze, a gdy widzi, że siedzimy przy stole podczas posiłku, odchodzi dalej i udaje, że śpi, nie przeszkadza. Piszą o nim, że to pies z godnością i towarzyski, i taki jest.

Bajkowy ogród Weroniki 15:04, 27 maj 2012

Do góry
Weronika podziwam nie tylko twoje kwiaty, ale i sposób ich prezentacji... podoba mi się bardzo. Bardzo to tak skromne określenie....
Kalina kwitnaca tak długo to Watanabe..posadziąłm taka sobie, ale ma za cisno to raz, a dwa coś mi chorowałą w zeszłym roku..w tym ma tyulko kilka kwiatów.. Na spotkaniu u Bogdzi ja kbyliśmy w tym drugim ogrdzie to tak najprawdopodobniej rosła. Liście ma podobne do leszczyny a kwiatki w talerzyki ułożone poziomo....
Ja też swojemu wybaczam wiele..dużo więcej nizludziom..a kapcie i buty roznosi po całej chałupie..jak coś che to przynosi kapcia
Mój kawałek raju 00:55, 27 maj 2012

Do góry
Bogusiu i Basiu zapomniałam przełączyć , a zresztą ręce tak mi się trzęsły od noszenia wody ,że jakość tych zdjęć jest byle jaka, zaraz wkleję powtórkę o która prosiła Marzenka
Liliowiec Schnickel Fritz dyptam różowy łubin biały orliki kalina Roseum wiciokrzew pomorski jaśminowiec złoty
Bajkowy ogród Weroniki 23:25, 25 maj 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Maju, Kajtkowi wiele można wybaczyć,bo on jest zabawny i kochany.
Haniu, w tamtym roku klekotały dwa boćki, i to chyba na Kajtka. U sąsiadów przybyła kotka,więc i dzieci mieć będzie,ha,ha.
Bogdziu, ale Ci wątki rosną...jak Twoje rododdendrony, a zdjęcia Twoje i nasze to dokumentacja Twojego pięknego ogrodu i miłego spotkania z 19.maja. Boćka mam kilka ujęć, gdyby naszła Cię wena twórcza, boćki podeślę. Pozdrawiam.
A ja uczę się nowego aparatu, a w przerwie na relaks zrobiłam podsumowanie paru majowych kolorów,bo maj się zbliża ku czerwcowi:

Bzy, fiołki, przebiśniegi, krokusy, weigele, różaneczniki, tulipany, kalina, tawuła,magnolia.

Azalie, maki, piwonie, pigwowiec, tulipanki, kuklik.

Irysy, omieg kaukaski, słonecznica (delosperma), krokusy, azalie (i takie wiosenne poduchy żółte...)

Irysy i kosaćce syberyjskie, hiacynty, krokusy, żagwiny, bratki, czubatka, floksy szydlaste.

Magnolia, akacja, skalnice, bzy,bergenie, azalie, clematisy, głóg.
I jeszcze można wymieniać. To na dobranoc.

Weroniko, chyba polubiliście się z nowym aparatem, zdjęcia super i wszystkie reporatyaże też
Kalinę uwielbiam, niestety przekwitła, cieszę się, że pokazujesz swoją a Kajtek ma podobne gusta kulinarne jak moje psiaki
pozdrawiam
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:16, 25 maj 2012

Do góry
dajana napisał(a)
Wiem ze to nie forum budowlane ale to zdjęcie jest dla Bogdzi
Jeszcze nie skończony dojdą trasy z drewna i barierki .Dzisiaj impregnowałam drewno na tarasy malowałam listwy i tak codziennie .Nie żałuję Bogdziu .Jakie kwiaty widzisz wokół mojego tarasu?

Dajano, pamiętam, że gromadziłaś róże w białych i różowych kolorach, do róż pasują powojniki białe i niebieskie, lawenda lub szałwia niebieska, trochę zieleni bukszpanów i białe hortensje Anabelle i Lime Light.
Białe i niebieskie bratki, a wczesną wiosną niechby kwitły niebieskie poduchy floksów szydlastych i białe wczesne tawuły,a może białe bzy, i kalina, białe duże fiołki i konwalie...Może też biały żwirek w pobliżu Twojej niebieskiej ławeczki?[
img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/15/152828/original.JPG[/img]
Przepraszam, że się wymądrzam niepytana, a zdjęcia po wykorzystaniu mogę wyrzucić, żeby Ci nie robić bałaganu. Popatrz, bo wiele roślinek mogę dla Ciebie już doniczkować. Pozdrawiam i dobrej nocki.

Floksy szydlaste są niebieskie, różowe, białe, karminowe.

Białe duże fiołki są ozdobne z kwiatów a potem z liści. Obok biała skalnica.

Niebieskie poduchy z żagwinów

Bajkowy ogród Weroniki 22:37, 25 maj 2012

Do góry
Maju, Kajtkowi wiele można wybaczyć,bo on jest zabawny i kochany.
Haniu, w tamtym roku klekotały dwa boćki, i to chyba na Kajtka. U sąsiadów przybyła kotka,więc i dzieci mieć będzie,ha,ha.
Bogdziu, ale Ci wątki rosną...jak Twoje rododdendrony, a zdjęcia Twoje i nasze to dokumentacja Twojego pięknego ogrodu i miłego spotkania z 19.maja. Boćka mam kilka ujęć, gdyby naszła Cię wena twórcza, boćki podeślę. Pozdrawiam.
A ja uczę się nowego aparatu, a w przerwie na relaks zrobiłam podsumowanie paru majowych kolorów,bo maj się zbliża ku czerwcowi:

Bzy, fiołki, przebiśniegi, krokusy, weigele, różaneczniki, tulipany, kalina, tawuła,magnolia.

Azalie, maki, piwonie, pigwowiec, tulipanki, kuklik.

Irysy, omieg kaukaski, słonecznica (delosperma), krokusy, azalie (i takie wiosenne poduchy żółte...)

Irysy i kosaćce syberyjskie, hiacynty, krokusy, żagwiny, bratki, czubatka, floksy szydlaste.

Magnolia, akacja, skalnice, bzy,bergenie, azalie, clematisy, głóg.
I jeszcze można wymieniać. To na dobranoc.

Mój kawałek raju 07:32, 25 maj 2012

Do góry
Ładne te Twoje orliki Aniu. U mnie ranek rześki ale później pewnie będzie patelnia.m Podlewałem prawie do 22 ale deszczu nie wyglądam jest w sam raz, wolę podlać niż ma mi wszystko pływać. Kalina moja z tego co mi wiadomo to jest koralowa a szczegółów nie dochodziłem. Zdjęcie firletki zrobię z bliska żeby było widać listki.
Mój jesienny ogród 01:46, 25 maj 2012

Do góry
Robert a nie jest to Firletka poszarpana - Lychnis flos-cuculi ? Piwonie sadzi się płytko i bardzo lubią kompościk na wierzchu, pozdrawiam jak się nazywa Twoja kalina? Watanabe?
Bajkowy ogród Weroniki 20:03, 24 maj 2012

Do góry
Monteverde i Beato, dziękuję za komplement w imieniu pąka maku w moherku. To jednak zrobiłam nowym aparatem w ramach ćwiczeń, czyli ćwiczyć...
Aniu,lubię i mam białe hortensje, one kwitną od sierpnia do października, ale kalina kwitnąca 180 dni, to bardzo ciekawa roślinka,proszę o niej więcej.

My pracujemy w ogrodzie, a Kajtek albo pomaga nosić wąż za panem, albo porwał sąsiadowi klapka,
i gania z nim po ogrodzie.

Clematisy mają coraz więcej kwiatów.

Chciałabym pokazać kolor czerwonych piwonii, ale zdjęcie to nie real.

Bociek przyleciał na przeszpiegi.

Poklekotał, i odleciał.
Mały eden Ewy 13:48, 24 maj 2012

Do góry
kwitnące żurawki

kalina

Bajkowy ogród Weroniki 23:59, 23 maj 2012

Do góry
Wyskalować Aniu, ale jak się za to zabrać...jest tu sporo funkcji, teraz moją cierpliwość wystawię na próbę, i będę się uczyć. Widziałam u Ciebie w botanicznym mnóstwo kwitnących.
Basiu, maj to miesiąc od pięknych i pachnących, bzy, konwalie, fiołki, azalie...itd.
Zaraz będą lilie i róże, a w październiku też bywa ładnie i kolorowo.
Kalina wciąż kwitnie i wciąż piękna, a na Ogrodowisku nikt się nią nie zachwyca, jak np.hortensjami białymi.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:25, 23 maj 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

muzyczny wpis tylko dla roślin

http://www.youtube.com/watch?v=Z0DNmB2tfYE&feature=related

pal licho tekst ... mniejsza o wszystko ... kto mi poda najwięcej nazw roślinek w "teledysku"??? ... w zamian obiecuję nie wstawiać więcej takich kawałków ... Iwonka wybacz ...

czy to fioletowe to może być glicynia?

a to drzewo z białymi pomponami to kalina? ...

Wisteria fajnie by u Ciebie wyglądała na ceglanej ścianie
Danusia poleca angielską, która pięknie pachnie, ja mam roseum, która mam mieć duźe pompony, na razie male i nie pachną...

Kup Małżowi większą koszulkę coby mu nie pękła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies