Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

akanta 21:43, 26 wrz 2012

betysia napisał(a)
Aniu...witaj kochana....
ostanio cos czasu brak na wszystko a najbardziej na male przyjemnosci....ale ja wciaz zagladam, bezustannie zagladam i odpoczywam tu, oddycham, chlone to co widze i relaksuje swoja dusze....
...nadchodzi jesien a tu nadal ten sam urok, cieplo, tajmniczosc i przestrzen....
sciskam najmocniej jak potrafie....

Betysiu ,jak mi miło ! Niestety nadchodzi ,i już nie może być tak samo.Kolejne byliny zasypiają tylko hortensje i róże ratują wizerunek ogrodu.Miałam tego roku trochę więcej czasu więc wiele dosadziłam,powiększyłam nasadzenia no i gł.wypełniam ogród traw.A właściwie już mi tam brak miejsca.Wysieję jeszcze całe mnóstwo dzwonka karpackiego i z niecierpliwością będę czekała na przyszły sezon aby ocenić swoje pomysły.Ja też cichaczem wpadam z odwiedzinami i podziwiam uroki Twojego zakątka.Urocze są swobodne kompozycje z trawami,róże i kiciuś.Gorąco pozdrawim!
akanta 21:10, 28 wrz 2012

Właśnie doczekałam się pierwszwgo kwitnienia mojej myszki /hosty miniaturowej/.Kwiat ma niespodziewanie piękny jak na takie maleństwo.

akanta 21:35, 28 wrz 2012

Początek jesieni w moim ogrodzie oznajmia mi kilkunastometrowy bluszcz ,sięgający już prawie do szczytu modrzewia.Dogania go zimozielony na sąsiednim drzewie.

Słońce wyzłaca brzezinkę.

Lipa i brzoza

Lipa

Gabriela 22:08, 28 wrz 2012

To co? Mówi się trudno i chyba kochamy tę jesień. Piekne widoki, mniej żal odchodzącego lata.
akanta 22:17, 28 wrz 2012

W ogrodzie traw,na końcu ogrodu gdzie zazwyczaj jest najspokojniej pozostawiłam stertę kamieni aby mogły w niej zamieszkać płazy i owady.Dobre to miejsce na ogród mchów ,powstający z wyboru roślin/ zamierzam kontynuować zamysł przyrody/.

Zasiała się kalina a niebawem dosadzę hortensję pnącą aby pięła się na ok.1,5 górkę a może jeszcze rojniki na południową stronę i jakieś trawki.Myślę,że pozostawienie takiego wzniesienia urozmaici w miarę płaski teren.

Wydaje mi się też,że będzie to dobre miejsce na założenie stawiku zasilanego wodą przesączającą sie przez skały jako takie tajemnicze miejsce na zakończenie leśnej części mojego ogrodu.Miejsce już sobie wyznaczyłam.Będzie to takie mini uroczysko pod czerwonym bukiem / już rośnie/.

akanta 22:33, 28 wrz 2012

Gabriela napisał(a)
To co? Mówi się trudno i chyba kochamy tę jesień. Piekne widoki, mniej żal odchodzącego lata.

No cóż począć Gabrysiu ,nie mamy na to wpływu.Ale nigdy nie pokocham tej zmiany tych mrozów i śnieżyc.Chyba tylko szadż na roślinach ,może tydzień zimy i już znowu tęsknię za wiosną.Już mi smutno,że tak musi być.
eliza3 22:36, 28 wrz 2012

Pięknie u Ciebie, jak dobrze, że Cię znalazłam. Co próbowałam do Ciebie zajrzeć to mi się serwer nie otwierał, nawet myślałam, że zniknęłaś z ogrodowiska na dobre. Oj, żal by było takiego ogrodu, tak miło się u Ciebie spaceruje. Pozdrawiam
akanta 23:57, 28 wrz 2012

eliza3 napisał(a)
Pięknie u Ciebie, jak dobrze, że Cię znalazłam. Co próbowałam do Ciebie zajrzeć to mi się serwer nie otwierał, nawet myślałam, że zniknęłaś z ogrodowiska na dobre. Oj, żal by było takiego ogrodu, tak miło się u Ciebie spaceruje. Pozdrawiam

Dziękuję za odwiedziny Elizo ,faktycznie myślę ,że to z powodu mojego niedouczenia nie miałam coś tam aktywnego,kilka osób mi o tym pisało no i w końcu udało się to poprawić i jestem.Jak miło,zapraszam więc na spacerki.W przyszłym sezonie będzie trochę więcej widać bo sporo dosadziłam i od wiosny mam zamiar dalej działać.
akanta 23:17, 30 wrz 2012

R.Serenade ,Courtyard -Poulsena

Dosadziłam jeszcze jedną H.do kolekcji-Pink Diamond

Piwonie w tym roku też pięknie się wybarwiają.

vita 09:58, 06 paź 2012

akanta napisał(a)
No cóż począć Gabrysiu ,nie mamy na to wpływu.Ale nigdy nie pokocham tej zmiany tych mrozów i śnieżyc.Chyba tylko szadż na roślinach ,może tydzień zimy i już znowu tęsknię za wiosną.Już mi smutno,że tak musi być.

Hej, nigdy nie mów nigdy, hihi. Zastosuj może takie powiedzenie, nie wiem nawet czyje, ale mądre: "nie ma złej pogody, bywamy tylko niestosownie ubrani" (wolne tłumaczenie).
A nasze okolice są wprost wymarzone do spacerów podczas wszystkich pór roku. Próbuję umiejscowić Twój ogród tak na czuja...ta odległość może być na spacer, właśnie.
Doskonały pomysł z mchem, można potraktować go 'krajobrazowo', lub pokusić się o kolekcję roślin lubiących takie warunki. Pozdrawiam.

PS. Z linkiem do ogrodu jest problem, weszłam przez wyszukiwarkę.