Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowe skarby 22:41, 24 lip 2014

Do góry
Dzisiaj na spontana wzięłam się za przed ogródek ! Nie wiem jak to się stało hihihi wyruszyłam z domu na zakupy ( nie ogrodowe) a wróciłam załadowana różnymi berberysami ( Kobold, Admiration, i taki żółty) kupiłam też trawy
Miskant chiński 'Zebrinus' (Miscanthus sinensis)
i Turzyca Morrowa 'Ice Dance' (Carex morrowii )
Po dosadzałam to co sama rozmnożyłam i wyszło .......
Mam nadzieję że juto wam pokażę i że będę w stanie zrobić zdjęcia .mam usunąć ósemkę ostatnio myślałam że będę rodzić hihihihi tak bolało po wyrwaniu
Lecę spać fotkę na dobranoc zostawiam co by zapomnieć o jutrze !!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:46, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu co to za limonkowa trawka w tej białej donicy? To jakiś miskant?

Skąd masz cyklameny o tej porze???
Projekt mojego ogrodu 19:29, 24 lip 2014

Do góry
Liliowce są krótko ładne, potem są śmieciowate, odradzam jako główny punkt rabaty.

Azalia (japońska czy pontyjska? to ważne, bo japońska jest półzimozielona, a pontyjska gubi liście na zimę i zapada na chorobę grzybową zwaną mączniakiem - odradzam) Lepiej różaneczniki posadź.

Rozchodnik okazały lubi mocne słońce, w przeciwieństwie do w/w wymienionych oprócz pontyjskiej.

Mięta - nie sadź
Komarzyca - raczej Plectranthus - nie sadź w ogrodzie, to roślina do donic na balkony, mocno zwisająca nie na rabaty do ogrodu

Pozostałę zioła, bazylia, melisa - nie do ogrodu, zrób zielnik w donicach,

Wrzosy odradzam a poza tym sadzi się je w duzych grupach po kilkanaście co najmniej szt. Pojedynczo - szkoda zachodu

Nagietki? nieee, to do warzywnika pasuje, nie do ogrodu, poza tym są jednoroczne, mają mączniaka na bank pod koniec sezonu.

Oznacz które rabaty są na słońcu a które w cieniu, bo to istotne jest.

Najlepszy zestaw:

Różaneczniki, hortensje bukietowe, coś na pniu ale mała korona (miłorząb Mariken) żurawki po kilka szt. w trzech odmianach, miskant Variegatus, choina kanadyjska Jeddeloh, byliny Astilbe, Pachysandra terminalis "Green Carpet", Carex Evergold. Żadne tam mięty i melisy, to nie jest do ozdobnego ogrodu roślina

Mój kawałek planety 11:23, 24 lip 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

nad różanecznikami na górować cyprysik nutkajski, podsadzenia z runianki , nie wiem jaki odstęp powinnam zostawić między różanecznikami żeby na siebie nie powłaziły w przyszłości, może wpleść tam jakąś trawkę żeby nadać miękkości ale nie wiem jaką, mam miskant graziella i 2 gracillimus, obydwa są dość sztywne a chciałabym żeby to było coś powiewającego w stylu nieco romantiko (ale nie stipa - nie aż tak romantiko .

Zamiast kosmatki może dać żurawkę a dopiero za nią kosmatkę, Kosmatkę sobie uwidziałam, na mojej liście jest i gdzieś muszę ją wtrynić

Nie myślałaś może zamiast pęcharznicy Perukowca? troche długo startuje ale jakbyś miała tam RH to w sumie nie powinno tak Ci przeszkadzać a kwitnie później niż RH i m a czerwone peruki...niektórzy pisza że kłopotliwy jest..ja ma kilka u siebie 3 rok i na razie ok...

Co do RH na tej focie to ja bym albo symetrycznie posadził po obu stronach cyprysika po 2 jak sie zmieszczą albo usunął tego przed cyporysikiem..jakoś mi linie tych RH nie pasuje..ale może Ci bardziej doświadczeni projektanci pomogą
Mój kawałek planety 09:34, 24 lip 2014

Do góry

nad różanecznikami na górować cyprysik nutkajski, podsadzenia z runianki , nie wiem jaki odstęp powinnam zostawić między różanecznikami żeby na siebie nie powłaziły w przyszłości, może wpleść tam jakąś trawkę żeby nadać miękkości ale nie wiem jaką, mam miskant graziella i 2 gracillimus, obydwa są dość sztywne a chciałabym żeby to było coś powiewającego w stylu nieco romantiko (ale nie stipa - nie aż tak romantiko .

Zamiast kosmatki może dać żurawkę a dopiero za nią kosmatkę, Kosmatkę sobie uwidziałam, na mojej liście jest i gdzieś muszę ją wtrynić
Mój kawałek planety 20:23, 23 lip 2014

Do góry
Witaj Aniu, cieszę się że zajrzałaś miskant nie kwitnie, stanął w miejscu na wysokości 80 cm i obrażony czeka na jakieś peany swoją cześć , czasem gdy oglądam zdjęcia ogrodów to jestem bardziej zniechęcona, wydaje mi się to nieosiągalne ...
przynajmniej graziella jest gęsta bo posadzona w jakimś maju, dwa gracillimusy to rachityczne pajęczaki, trzeba czekać.
Mój kawałek planety 17:43, 23 lip 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Toszka, dziękuję za podpowiedzi, czytam wątki na forum i artykuły ale to trochę tak jakby czytać o operacji na otwartym sercu a potem ją wykonywać, całe szczęście w tym przypadku zgon pacjentowi nie grozi, ewentualnie długotrwałe oszpecenie
Teoria teorią ale z praktyką już nie jest tak prosto.

Katiaxx świetnie to ujęłaś, też mam czasami takie uczucie

Początek drogi łączy wiele wspólnego- ja też wyrywam i perz i chwastnicę i szczaw i babkę i podagrycznik i .... mam nornice i krety.... Z tym, że u ciebie widać duże postępy prac.

Czy kwitnie już u ciebie miskant graziella?

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:30, 22 lip 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Wioletko zapytam nieskromnie, czy ten miskant przy tarasie, to ten o którym myślę?

Iwonko ten przy tarasie rośnie u mnie drugi rok, prezent od tesciowej mojej córki Ten o którym myślisz rośnie w innym miejscu i ma się świetnie na Twoich zdjęciach to taki olbrzym więc posadziłam go, aby rósł na straży mojej posesji mam nadzieję, że dobrze odegra swoją rolę zrobię fotkę jak rośnie
Pokażę nasz ogród 22:28, 22 lip 2014

Do góry
Kicia przyszła od sąsiada. Nie mam szans na kotka swego. Moja alergczka po 5 minutach zabawy z kotem chodzi zapuchnięta przez dwa dni. A i pies nie toleruje towarzystwa kotów. Aż dziw , że go w tych różach nie wypatrzył.

Jasna trawka to miskant veriegatus.

Jeżówki uwielbiam. Dziś w drodze do pracy wypatrzyłam pod płotem sąsiadów kilka kęp takich jeżówek przy trawniku. I nic poza tym tam nie rośnie. Wyglądały świetnie.

Miejsko & sielsko 16:30, 22 lip 2014

Do góry
Moje smaki to: błękit, brzoskwiniowe poprzez pomarańcze, fiolety rozjaśnione kremami

Pomarańcz mam w żurawkach, turzycach – poszukuje bażyny
Krem w różach, hortensjach, wrzoścach
Fiolet to czosnki, rododendron
Błękit – będą cebulki..

Myślę jeszcze o połączeniu wrzosów z bażyną.

Mam do obsadzenia, dosadzenia miejsce za bukami…

Aktualnie za donicą są trzy trzmieliny podsadzone lawendą,
Potem róża Clair Austin, cis w kształcie kuli
Za cisem miskant zebrinus, podsadzony jeżówkami (w różowym, który zmienię na pomarańczowe),
Buki …potem mam dziurę (przechowalnik) 3 metrową za nią budleje jedna fioletowa a druga okazało się niebieska….

Tuje, które tworzą kącik z klonem

W miejscu dziury myślę aby dosadzić kule z cisa i powtórzyć jeżówki i trawy
Wątpliwość jest taka czy buki – kulki cisowe z bylinami – tuje nie będzie to wyglądało jak dziura w uzębieniu?

Może jakieś propozycje, sugestie jak uporać się z metrami…

Ogród w skali mikro cz.II 13:22, 22 lip 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Fajnie tam z tym klonikiem, dodaj pod nim 3 kulki z czego chcesz, byle zielone, mogą być nawet te Danici. Miedzy cisami a sosną jakąś wyższą rozświetlającą trawę Miskant Variegatus byłby super.
U mnie limki na tym samym poziomie rozwojowym

Filip .. Noo prawie trafiłam w Twe gusta .. Są Danici tylko 2 po lewej od klona..chyba z prawej wsadzę tez żaby już nie nadziabać za dużo garunkow

Ale pod nogami klona rosnie red baron ...
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 08:39, 22 lip 2014

Do góry
Wioletko zapytam nieskromnie, czy ten miskant przy tarasie, to ten o którym myślę?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:26, 22 lip 2014

Do góry
Juz obsadziłam cały łuk trzmieliną serbrną Początek po prawek stronie wieczorem zrobię zdjęcie bo teraz słońce przebija to nie widać .Tam tylko w trójkącie trzmielina i6 małych miskancików chiskich morlling laith tu widać anabelkę --będzie zabrana ten zebrinys chyba też ale na wiosnę zostaną tu róże . A powiedz mi --tu na wprost dałam trawę miskant Gracek bo chcę zasłonić te trelinki róże siedza prawie w jednej linii z grackiem czy przesadzić je --róże bliżej czy niech tak zostaną jak zostaną to przed nie co dać ha ha
Ogród w skali mikro cz.II 22:38, 21 lip 2014

Do góry
Fajnie tam z tym klonikiem, dodaj pod nim 3 kulki z czego chcesz, byle zielone, mogą być nawet te Danici. Miedzy cisami a sosną jakąś wyższą rozświetlającą trawę Miskant Variegatus byłby super.
U mnie limki na tym samym poziomie rozwojowym
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:29, 21 lip 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Karolcia-miskanty to miskant gracillimus,
docelowo ma być taki łan jak tu http://sprzedazroslin.pl/Miskant%20Gracillimus#prettyPhoto/0/
ja mam tam posadzone 45 sztuk.

no kobieto 45szt? moje gracki mają około 70cm w obwodzie i 2 metry wysokości. Będzie się działo oj będzie 45szt... wow!!!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:25, 21 lip 2014

Do góry
Karolcia-miskanty to miskant gracillimus,
docelowo ma być taki łan jak tu http://sprzedazroslin.pl/Miskant%20Gracillimus#prettyPhoto/0/
ja mam tam posadzone 45 sztuk.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:39, 21 lip 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Te srebrzyste one by zakryły podstawę róż i tak myślę że jak te srebrzyste to może zostawić tą trzmielinę co jest lepiej by pasowała Spokojnie nie zrobię zadnych ruchów już Pojadę zaraz zobaczę czy dostanę trawę miskanta albo jeden albo drugi .Będziemy myśleć A ten zielony miskant piękny

A co tam jest przed czerwonymi różami?

a i ustaw doniczki z trawami, przymierz je
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:52, 21 lip 2014

Do góry
Krakus napisał(a)

Ech...takie mieć migawki przy wjeździe...pewnie gdzieś pisałaś ale moższ pomóć zidentygikowac roślinki...

Kulki wiadomo,
Zurawka Caramel czy Kasandra?
teń zółty żywopłocik to z berberysa? jakiego? i jeśli możesz napisać co ile i jak sadziłas?

I trawki jeśli mkoożesz to potweirdzić z tyłu Gracki?
a z przodu to jakieś Carexy?

Mi dopiero coś zaczyna dzwonić ale jeszcze nie wiem w którym kosciele....

Już odpisuję

Kulki wiadomo cisy 3x , bukszpan 3x
Berberys Maria - żywopłot
carex Frosted Curls z przodu
miskant gracillimus
żurawka Caramel i Citronelle (żółta )

Zadzwoni w odpowiednim momencie !!!
Kiedyś będzie tu ogród 09:35, 21 lip 2014

Do góry
Aniu, witaj, jetem u ciebie i poczytuję, zaczęłaś dramatycznie opowiadać swoją ogrodową przygodę, na pewno będziesz miała swój raj, wszystko masz już przemyślane i narysowane, taki duży teren do zagospodarowania, to jest ogromne wyzwanie, co roku będziesz miała coraz ładniej, My już tworzymy nasz ogród 10 lat, już jest prawie całkowicie zagospodarowany, a przeżyć związanych z tworzeniem ogrodowych zakątków nigdy nie brakuje

Będę zaglądać i kibicować twojemu ogrodowi, lubię ogrody ze stawami, przechylony staw ładniej bedzie oddawał kształt całości ogrodu

Miskant o białoobrzeżonych liściach to variegatus, lub cabaret, ten który ma białe kwiatostany to cukrowy, ale nie polecam, bo rozchodzi się rozłogowo.

Pytałaś o jałowca u mnie to jest Gold Star

Pozdrawiam serdecznie

Edit: Asi ogród jest bajeczny
Moja bajka 08:35, 21 lip 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Orzecha mieliśmy, cień dawał super. Niestety teraz M kładzie tam właśnie chodnik. A co do rabaty, to może jakiś miskant.

Może faktycznie miskant? Dzięki, każdy pomysł na wagę złota
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies