Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 20:22, 15 maj 2023

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:19, 15 maj 2023

Do góry
Dziś prawie cały dzień padało. I dobrze . Od razu widać jak wszystko nabiera objętości.

Frontowa w deszczu - tawuły w takie dni mają piękny limonkowy odcień. No i białe zawilce .
Ogród Muszelki 20:16, 15 maj 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Dziś upragniony deszcz. Wyskoczyłam na moment do ogrodu i zerwałam na obiad szpinak.

Smakowicie wygląda, uwielbiam szpinak. Masz go z tegorocznego siewu czy jesiennego?
Wajgela o limonkowych liściach na pniu, też, powiedziałabym smakowity kąsek
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 20:09, 15 maj 2023

Do góry

Śliczne to zdjęcie i orlikowe siewki, też bardzo ładne robisz piekne zdjęcia
Ogród Basi i Romka 19:57, 15 maj 2023

Do góry
Dziś, fajny ogrodowo dzień Od południa pada i pada taka mocna mżawka, ładnie podlewa było naprawdę sucho, beczki na deszczówkę miałam już puste. Zaraz po pracy, spóściłam z beczek wodę do kasty, różnych wiader, będzie jakiś zapas wody na trochę
Trochę roślin w kroplach deszczu

Ogród Muszelki 19:22, 15 maj 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
A to mój najnowszy zakup. Mam już jedną wajgelę na pniu, ale ta ma limonkowe listki (bardzo lubię ten odcień w ogrodzie). Rośliny na pniu są jak z gumy, łatwo je wcisnąć na rabatę

Mam podobną JeansGold
Ogród w malinówkach 19:19, 15 maj 2023

Do góry
Rododendron już zmienił odcień

Ogród Basi i Romka 19:08, 15 maj 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Śliczna ta Wasza rajska pomyłka ❤️

Podobają mi się też rabaty cieniste

Jak wysoki jest teraz rabarbar?

Cieniste się rozkręcają
A rabarbar liście ma 70 na 60 cm, a wysokość z kwiatostanem , już teraz prawie 150 cm pobiegałam sobie z miarką, całkiem przyjemnie w deszczu, chociaż trochę chłodno, ale pada
Przedogródek pod dębem 19:04, 15 maj 2023

Do góry
Waclaw napisał(a)

Nasadzam na Leśnej rododendrony ale nie wiem dlaczego są słabe. Tu pokazuję dwa ale jest ich więcej. Muszę, za radą Andy sprawdzić PH.

A może mają zbyt słoneczne stanowisko?
U mnie jeden Calsap do południa ma trochę ostrego słońca i z tej strony żółkną mu liście.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 18:40, 15 maj 2023

Do góry
Moj dereń kwiecisty, Red Giant
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 18:39, 15 maj 2023

Do góry
Moja pierwsza azalia w przedogrodku zakwitła.
Ogród z koniczynką 18:32, 15 maj 2023

Do góry
Wilczomlecz złocisty teraz ma swój czas. W ubiegłym roku sadziłam takie skraweczki, a tak rozrosły się przez sezon...a część jezówek jeszcze śpi...

clematys Montana Rubens poszedł na kratkę przy daszku i tam mu widocznie dobrze...
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 18:31, 15 maj 2023

Do góry
Moniko, ciemiernik o którego pytasz jest o kwiatach pełnych.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:28, 15 maj 2023

Do góry
Przed domem

Znowu na wsi 18:24, 15 maj 2023

Do góry
Joku napisał(a)

To jest odmiana Blurettia, przynajmniej tak pisało na metce jak go kupowałam. Kwitł ładnie parę lat, ze dwa lata temu zauważyłam chlorozę, którą zlikwidowałam opryskiem preparatem żelazowym. Myślałam że będzie dobrze a on jest coraz gorszy. Pamiętam, mówiłaś mi co z nim zrobić czyli wykopać, wymienić ziemię aktualną na lepszą. Gdybyś mogła przypomnieć mi co dać do doła - pamiętam kwaśny torf, kora i co jeszcze? Najchętniej wymieniłabym go na hortensję Anabelle lub tę różową ale miejsce jest dość suche, ostatnie lata też coraz suchsze więc chyba nie bardzo ma to sens.

Tak nieszczęśnik wygląda teraz, kwiatów w tym roku chyba nie będzie.

Obok rośnie jakiś drobnokwiatowy i wygląda na zdrowego. Staram się je podlewać ale może podlewam za mało.

Epimedium rośnie już 10 lat, początkowo też nie przybierało zbytnio na masie. Dopiero przez ostatnie 3- 4 lata ruszyło ostro do przodu. Może daj swojemu czas żeby przywykło do miejscówki. Aha, swojego nie podlewam, chyba że dostanie cos przy okazji.

Faktycznie biedny, nie chcesz mu dać jeszcze szansy?
Musi być podlewany, musi być dwa razy zasilany, w kwietniu i w czerwcu po kwitnieniu, ale delikatnie bo nie lubi zasolonej gleby, musi mieć kwaśną ziemię. To wszystko Jolu, widzę że ma przynajmniej jeden pąk kwiatowy, Widzę też że jest trochę podgryziony przez opuchlaki, może i w korzeniach siedzą? Sprawdziłam w necie, jest przepiękny, dlaczego go nie chcesz?
Trzeba wykopać, dół pogłębić i poszerzyć, do dołu wsyp ziemię do rododendronów, nie sam kwaśny torf, tylko ziemię do Rh, wymieszaj z korą, jakieś pół na pół, i pilnuj wilgotności, to tylko jedna roślinka którą musisz podlewać, przecież możesz
Jak nie chcesz żeby był wielki to możesz go co kilka lat odmładzać, ja będę to chyba robić w tym roku ze swoimi rodkami.
Jeśli nie chcesz go teraz przesadzać to podsyp go kwaskiem cytrynowym tego obok też i podlej mocno, jakieś dwie torebki kwasku, I zasil nawozem dla rh, chyba że już na wiosnę czymś zasilałaś, to nie, to tylko kwasek, możesz go po kwitnieniu przyciąć radykalnie, odbije i uzyska lepszą formę, pytaj , podpowiem jak będę coś wiedziała.

Jak chcesz mogę przyjechać i razem to zrobimy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:52, 15 maj 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

Uwielbiam z kultury śródziemnomorskiej te klimatyczne zaułki z kawiarenkami i małymi restauracjami

Ja też.

Sezon 2017 u Hanusi 16:42, 15 maj 2023

Do góry
Ewo, Wacławie. dziękuję Wam serdecznie.
Życia nie można sobie zaprogramować, czasami można je sobie wymyśleć. Ale i
to się nie sprawdza.
Złośliwe chochliki pokrzyżują nasze wizje, i zostaje wierzyć, że to da naprawić jeszcze.

Optymizmu dla wszystkich Gdzieniegdzie popada. U mnie przed chwilą pokropiło.
Dębowe zakątki 16:33, 15 maj 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu a co to za roślinka o ciekawych listkach?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:15, 15 maj 2023

Do góry

W tej chwili mamy 5 uli w ogrodzie zamiast 2.. I pewnie bedzie zero miodu w tym roku, bk zamiast pracowac nad tym beda sie mnozyc najpierw I karmic mlode, a potem bedzue wrzesien I cokolwiek miodu naprodukuja trzeba im bedzie zostawic na zime... heh
Grzebiuszka ziemna 15:56, 15 maj 2023

Do góry

Ależ to piękne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies