Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój mały raj na ziemi :) 14:22, 10 cze 2014

Do góry
Jula,
ja też czekam na dokończenie ściany przy schodach...drażni mnie już, ale mój M pracuje dużo i nie ma kiedy a co weekend mamy gości i tez nie ma jak popracować....

Irenko

Juzia

porobiłam fotki i wstawię, ale muszę dokończyć projekt...

Lenko

jak miło Cię widzieć jak zwykle z dobrym słowem ! dziękuję i pozdrawiam

Bociuś
, Ty się świstakiem nie zasłaniaj
ściskam pięknoto !
Ogródek Agam 08:40, 10 cze 2014

Do góry
Janina napisał(a)
Ładnie pociachane mnie się podobają takie porozrzucane kulki. Z mężem mam to samo, wie że mam projekt i muszę rośliny te co były przesadzić albo komuś podarować to wiecznie się dziwi i mówi to też usuwasz?

Z tym usuwaniem to najgorszy temat. Mój zawsze pyta się gdzie to czy tamto przesadzam ja że nigdzie bo mi nie pasuje i się zaczyna ...
Ogród na glinie 22:09, 09 cze 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

a jeszcze pozostaje kwestia jakie rośliny Tobie się podobają zabawa na całego.
a projekt robisz sama? Terenu masz sporo, fajnie że możesz mieć prawdziwy warzywnik! Prowadzicie jakieś nawadnianie? albo chociaż nawadnianie w okolicy warzywnika? bo wyniesione rośliny będą tą wodę tracić najszybciej.

właśnie warzywnik mam przy studni
mam w tej chwili 2 skrzynki które skleciłam sama z gołego drewna i już drugi sezon obsiewam
chciałam zobaczyć jak mi to będzie szło i dużo nie zainwestowałam
teraz chcę więcej i bardziej trwale i elegancko

narazie podlewamy ogród sami, ale w przyszłości myślę o założeniu linii kroplującej choć na większość, albo jakąś dużą rabatę w słońcu
nie byłoby to automatyczne, tylko sama bym podłączała, a potem wyłączała kiedy trzeba, lekkie wspomaganie

no właśnie robię projekt sama
Ogród na glinie 16:03, 09 cze 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
narazie muszę mieć projekt, bez niego dalej nie ruszę
ale dużo roboty przy nim
nie dość że kompozycja, nasłonecznienie, kolorystyka, faktura, to jeszcze żeby cały sezon w każdym kącie ładnie wyglądało i ewentualnie kwitło
o wymaganiach glebowych nie wspomnę...

a jeszcze pozostaje kwestia jakie rośliny Tobie się podobają zabawa na całego.
a projekt robisz sama? Terenu masz sporo, fajnie że możesz mieć prawdziwy warzywnik! Prowadzicie jakieś nawadnianie? albo chociaż nawadnianie w okolicy warzywnika? bo wyniesione rośliny będą tą wodę tracić najszybciej.
Ogród na glinie 14:00, 09 cze 2014

Do góry
narazie muszę mieć projekt, bez niego dalej nie ruszę
ale dużo roboty przy nim
nie dość że kompozycja, nasłonecznienie, kolorystyka, faktura, to jeszcze żeby cały sezon w każdym kącie ładnie wyglądało i ewentualnie kwitło
o wymaganiach glebowych nie wspomnę...
Ogródek Agam 13:33, 09 cze 2014

Do góry
Ładnie pociachane mnie się podobają takie porozrzucane kulki. Z mężem mam to samo, wie że mam projekt i muszę rośliny te co były przesadzić albo komuś podarować to wiecznie się dziwi i mówi to też usuwasz?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:37, 08 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kasiu.. współczuję walki przy różach.. ale efekt wynagradza..

Ja też nie umiem nic na papierze zaprojektować

Dojrzały ogrodnik i ogród wycina, a początkujący sadzi

nie można im odmówić urody, ale każdy dziwnie patrzy się na moje ręce
Mnie projekt zastępuje wyobraźnie, wiem jak bedzie wyglądało za kilka lat.

AS wycinek mam tak dużo ze zastanawiam się nad rozdrabniarką
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 14:56, 08 cze 2014

Do góry
Witam

Wpadłem z rewizytą W poprzednim wątku miałaś maleńką przestrzeń teraz ona się stanowczo powiększyła Projekt bardzo ciekawy Zaznaczam wątek i czekam na dalsze prace

Pozdrawiam
Życie w wiejskim ogrodzie 20:19, 06 cze 2014

Do góry
beta napisał(a)

OMG!!! jaki cudny warzywnik...też jestem fanką warzywników...ale moje skrzynie przy Twoim areale wypadają bladziutko...podoba mi się Twoje eko podejście do ogrodu...zapisuję wątek

Witaj Beatko w moim ogrodzie

Warzywnik powstał w tym roku praktycznie od zera W tym miejscu rosły jedynie truskawki i to one zadecydowały o układzie głównej ścieżki trawiastej Projekt w założeniach był trochę inny ale jak to w życiu nie wszystko da się zrealizować Suma sumarum jestem zadowolony
Cenię sobie zdrową żywność dlatego ekologicznie uprawiam warzywa Czasem udaje się bez większych strat a czasem szkoda mówić .... aż żal patrzeć jak coś zdycha i nic nie pomaga Z natury jestem optymistą więc nie poddaje się i nadal działam

Dziękuję za odwiedziny Pozdrawiam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 18:30, 06 cze 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
i jeszcze zdjęcia z dzisiejszej wycieczki do gospodarstwa ogrodniczego - tutaj część części przeznaczonej dla detalicznych klientów

a terenu obsadzonego i z roślinami w donicach tyle, że nie byłam wstanie ogarnąć... szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia w miejscu gdzie stał ambrowiec i tysiące innych drzewek...

Cześć

Projekt i ogród na 1000% będą piękne trzymam kciuki.

A możesz zdradzić gdzie jest to gospodarstwo ogrodnicze - normalnie raj na ziemi
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 17:06, 06 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Gratuluję Gumbala, ale ogromny, poszukiwania się udały.........projekt będziesz też wkrótce miała, będzie ślicznie

Dzięki jak się człowiek na coś uprze, to nie ma siły, musi się udać.
Projekt wkrótce, a ślicznie będzie mam nadzieję, chociaż to już raczej trochę bardziej odległe "wkrótce"
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:56, 06 cze 2014

Do góry
Miałam wspaniałą możliwość zobaczyć tworzenie afrykanarium i oceanarium we wrocławskim ZOO, zapowiada się bajkowo, będą tłumy zjeżdżać, a my będziemy się tam zimą grzać, jak w Afryce, bo już jak tam byłam, temperatury 28 plus, tam zainstalowano system podtrzymywania życia, najnowsze rozwiązania, międzynarodowe ekipy, ale wygrał projekt wrocławskiego architekta, pary małżeńskiej
w odpowiednim stroju oprowadzono mnie wszędzie, polazłam w kaloszach...bo budowa, kurtce, po tym łażeniu i temperaturze, byłam mokra, jak spod prysznica...nie mogę wielu szczegółów zdradzić, przed oficjalnym otwarciem, ale zajawki pokażę i juz was wszystkich zapraszam, to będzie największy taki obiekt w Europie

front, napis w języku afrykańskim, kolory też mają znaczenie...będzie to podświetlać, kilkanaście tysięcy ledów
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 16:56, 06 cze 2014

Do góry
noemi napisał(a)
Będzie projekt Danusi super Tak jest dużo lepiej .

byłoby super stworzyć go samemu, ale są rzeczy nie do przeskoczenia i tak, w moim przypadku tak będzie zdecydowanie lepiej
Jurajski Ogród 16:14, 06 cze 2014

Do góry
Renatko, powiem nieskromnie, że ja też czekałam na ten widok... (tzn. aż macierzanka się rozrośnie, wcześniej miałam tam irgę, ale podmarzała i zastąpiłam macierzanką)

Marto
, miło mi Cię gościć

Kingo, dziękuję, to zamierzony efekt Są gatunki, które słabo kwitną, np cytrynowa i parę innych. Najlepiej kupować teraz, jak kwitną.

Irenko
, projekt? Jaki projekt! Spontan kontrolowany i tyle. Kupiłam marne sadzonki, niestety... Santolina i owszem, ta mi się udała

Agatko, macierzanka aż się cała rusza od pszczółek (sąsiad ma pasiekę), ale nie gryzą

Buziam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:26, 06 cze 2014

Do góry
Gratuluję Gumbala, ale ogromny, poszukiwania się udały.........projekt będziesz też wkrótce miała, będzie ślicznie
Kondziowy ogrod cz II 13:22, 06 cze 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Jako właścicielka dużych rabat bylinowych wrzucam swoje trzy grosze.
Dojrzała, obsadzona i rozrośnięta rabata bylinowa wymaga dużej pracy wiosną, trzeba wyciąć, przyciąć i oczyścić ją po zimie, potem jak byliny jeszcze nie zdążą wyrosnąć, zdążą wyrosnąć chwasty, więc znowu trzeba ją opielić. Ale od połowy maja jest już dobrze - pojawiają się pojedyncze chwasty, które przecisną się przez masę roślinną. No i trzeba obrywać to co przekwitło i zbrzydło, ale to się robi na spacerze.
Dojście to tego stanu trwa kilka lat - to właśnie czas na rozrośnięcie roślin, chyba że ma się gotowy projekt i dużo kasy na zakupy. Do czasu właściwego zarośnięcia - jak kończy się plewienie, już zarasta na początku.
Moim zdaniem najtrudniejsza jest koncepcja - posadzenie tak, żeby ciągle coś kwitło i nie zasłaniało jedno drugiego. Zwłaszcza z tym ostatnim są niespodzianki, bo coś co miało mieć max. 50 cm wyrasta na ponad metr i zasłania resztę. Np. w tym roku ostrogowce stały się po łagodniej zimie gigantami z grubymi łodygami, ale na szczęście mają lekki pokrój.
Moją pierwszą okrągłą "angielkę" robiłam w trzech etapach i spontanicznie, sadziłam jeden, dwa egzemplarze, czekając aż się rozrosną i dadzą podzielić, ciągle tam zmieniam, dosadzam, przesadzam. Ale jestem coraz bliżej.
Poza tym na rabatach bylinowych mile widziane są niewysokie krzewy i krzewinki, zioła. W końcu róże nie są bylinami.
Noje następne rabaty bylinowe już są z koncepcją od początku - frotowa, między domami, pod domami, z ławką, jekylowa - ta którą mi zalało, żółta-ognista i przez to pracy jest mniej.
Teraz układam sobie rabatę na skarpie, przy schodach już obsadzoną przywrotnikiem i bodziszkami, są już trawy, duża plama rdestu pokrewanego, będą bergenie, tojeść orszelinowa, jeżówki w drodze eksperymentu.

Nie widziałam Twojego ogrodu "na żywo", więc radzenie na podstawie zdjęć jest trudne, ale nie zgadzam się z krytyką co do linii prostych, ja tam wolę jak jest mniej tych zatoczek niż więcej, wolę łagodne, długie łuki.

A tu masz jeden z oryginałów

No to dałaś mi cwieka hi hi hi wiem wiem przeciez te rabaty sa obsadzone roślinami bylinowymi chciałem je pogrupować sam nie wiem co do lini rabat nie wiem czy proste czy fale coś mam chyba juz przesyt pracy w ogrodzie i juz nie mysle i mi brak koncepcji bedziemy myślec dziekuje za twoje zdanie a do siebie zapraszam zawsze
Jurajski Ogród 11:36, 06 cze 2014

Do góry
Irenko, bylinowa na razie jest marna i nie wiem, czy coś z tego będzie, bo roślinki mizerne Mlecze też mam w trawniku, tylko już przekwitły

Ha, ha, z mleczami sama prawda
,,,myślę, że mimo trudności, z bylinówką sobie poradzisz, chyba, że taki trudny projekt wybrałaś, że mus czekaćdłużej..
kotem podziwia piękno krajobrazu, świetne te ujęcia i można pod te fotki fajną bajkę napisać
..Twoja santolina co roku piękniejsza
Kondziowy ogrod cz II 11:08, 06 cze 2014

Do góry
Jako właścicielka dużych rabat bylinowych wrzucam swoje trzy grosze.
Dojrzała, obsadzona i rozrośnięta rabata bylinowa wymaga dużej pracy wiosną, trzeba wyciąć, przyciąć i oczyścić ją po zimie, potem jak byliny jeszcze nie zdążą wyrosnąć, zdążą wyrosnąć chwasty, więc znowu trzeba ją opielić. Ale od połowy maja jest już dobrze - pojawiają się pojedyncze chwasty, które przecisną się przez masę roślinną. No i trzeba obrywać to co przekwitło i zbrzydło, ale to się robi na spacerze.
Dojście to tego stanu trwa kilka lat - to właśnie czas na rozrośnięcie roślin, chyba że ma się gotowy projekt i dużo kasy na zakupy. Do czasu właściwego zarośnięcia - jak kończy się plewienie, już zarasta na początku.
Moim zdaniem najtrudniejsza jest koncepcja - posadzenie tak, żeby ciągle coś kwitło i nie zasłaniało jedno drugiego. Zwłaszcza z tym ostatnim są niespodzianki, bo coś co miało mieć max. 50 cm wyrasta na ponad metr i zasłania resztę. Np. w tym roku ostrogowce stały się po łagodniej zimie gigantami z grubymi łodygami, ale na szczęście mają lekki pokrój.
Moją pierwszą okrągłą "angielkę" robiłam w trzech etapach i spontanicznie, sadziłam jeden, dwa egzemplarze, czekając aż się rozrosną i dadzą podzielić, ciągle tam zmieniam, dosadzam, przesadzam. Ale jestem coraz bliżej.
Poza tym na rabatach bylinowych mile widziane są niewysokie krzewy i krzewinki, zioła. W końcu róże nie są bylinami.
Noje następne rabaty bylinowe już są z koncepcją od początku - frotowa, między domami, pod domami, z ławką, jekylowa - ta którą mi zalało, żółta-ognista i przez to pracy jest mniej.
Teraz układam sobie rabatę na skarpie, przy schodach już obsadzoną przywrotnikiem i bodziszkami, są już trawy, duża plama rdestu pokrewanego, będą bergenie, tojeść orszelinowa, jeżówki w drodze eksperymentu.

Nie widziałam Twojego ogrodu "na żywo", więc radzenie na podstawie zdjęć jest trudne, ale nie zgadzam się z krytyką co do linii prostych, ja tam wolę jak jest mniej tych zatoczek niż więcej, wolę łagodne, długie łuki.

A tu masz jeden z oryginałów

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:37, 06 cze 2014

Do góry
Będzie projekt Danusi super Tak jest dużo lepiej .
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:35, 05 cze 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
Ale się wszystko zagęściło
Kasiu!
Niemal idealnie przeniosłaś projekt do realu. Gratulacje . Nigdy mi się to nie udało, a ściślej nigdy mi się nie udało zrobić projektu
Pozdrawiam.

ja robie często projekty bo jak sadzę malenkie rośliny to się denerwuje że nie widzę efektu końcowego a na kompie tak Nie mam profesjonalnego programu , tylko w paintcie tworzę ale starcza dla wyobraźni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies