Ja tylko raz posadziłam bambusa ( w beczce) i nawet przezimował, ale nie polecam tych roślin.
Ten o którego pytasz jest niebrzydki ale bardzo ekspansywny. nie radzę go sadzić. Poza tym na pewno w naszym klimacie nie unikniesz zaschniętych końcówek liści, co nie wygląda dobrze.
Trzeba wiosną wycinać stare przyrosty, aby pojawiły się ładne - nowe. Stare są brzydkie od mrozu.
To ja Ci pokażę moją rabatę której projekt robiła Danusia. Tylko że moja rabata ma 3,70 na 3,70. I nie mogłam mieć wysokiego drzewka na pniu. Ale Ty właśnie możesz mieć
Ja ją trochę zmodyfikowałam.
Druga propozycja
1 - miskanty Variegatus lub Morning Light - 5 szt posadzone falą
2 - hortensje Limelight
3 - kule bukszpanowe duże
4 - żółta trawka np. Hakone All Gold albo niekoniecznie żólta, inna może być aby niezbyt malutka była
5 - żurawka
6 - inna żurawka albo coś żółtego ewent. Carex Evergold
Na studzience misa z petuniami, albo studzienka zasypana korą po prostu.
Każda kula w kwadracie z innej zurawki, albo powtarzająca się, pozostałę pola z konwalnika (przy żółtej żurawce, potem Carex Evergold, potem znów żurawka Georgia Peach, potem Carex np zielony, albo pachysandra, potem znów coś. O - berberysy jak w ogr. z lustrem. Te same rosliny tylko w kwadratach. Albo żurawki kwadratami a trawy pasami, prostokątami.
Danusiu czy mogę prosić cię o jedną poradę?
wiem, że jesteś bardzo zajęta, jeśli znajdziesz chwilkę i doradzisz mi co zrobić jako wypełnienie w długim pasie ogrodu u mnie (bardzo nietypowe miejsce) będę ci wdzięczna aż po grób
Poproszę o linka na PW to wtedy trafię na Twój problem.
Danusiu bardzo dziękuję za wizytę i cenne pomysły, mam już rozjaśnione co nieco
Dziękuję Agatko za gazetki, dotarły we wtorek, są tam dla mnie interesujące ogrody
Ciesze się bardzo Danusiu.
Przesyłam link do wersji internetowej jednego z tytułow, może sie przyda do kolejnego numeruhttp://groeienbloei.onlinetouch.nl/#/6
pozdrowienia
Danusiu czy mogę prosić cię o jedną poradę?
wiem, że jesteś bardzo zajęta, jeśli znajdziesz chwilkę i doradzisz mi co zrobić jako wypełnienie w długim pasie ogrodu u mnie (bardzo nietypowe miejsce) będę ci wdzięczna aż po grób
Poproszę o linka na PW to wtedy trafię na Twój problem.