Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 17:36, 25 paź 2012

Słoneczko było piękne, w sam raz na taki pobyt wśród drzew w miłym towarzystwie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:47, 25 paź 2012

Kindzia napisał(a)
Poleciałam kupić Magnolię, zapomniałam, że już powinna być
A mogę po prośbie? Po radę Jakie trawy powyżej metra i z białym akcentem wytrzymają w typowym półcienisto-cienistym miejscu? I wilgotnym? I czy anabelki dadzą radę na takiej rabacie?

Miskant Variegatus jest świetny do półcienia, ale nie ma kłosów, za to sam w sobie jest cudownie biały. Polecam.

Z mniejszych traw - Hakonechlona macra zwykła i kolorowe odmiany.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:55, 25 paź 2012

Gabi napisał(a)
Danusiu, czy narcyzy które miały wyjść wiosną (ale zadecydowały teraz) i wypuściły już nie tylko liście, ale mają już coraz większe pąki - to mam zostawić na rabacie? W sobotę ma być w nocy mróz i może mogłabym je jakoś uratować? Czy mogłabym je np. wykopać i wsadzić do doniczki do domu?

Nie wiem co zrobić bo to bardzo nietypowe jest, chyba susza się przyczyniła do tego.

Ja bym nie ruszała, no bo co teraz ? Jak wykopiesz to się wszystko naruszy i połamie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:57, 25 paź 2012

Łoosiuu napisał(a)

Danusiu, jeśli trawa była wysiana 2 tygodnie temu i właśnie wschodzi, to czy na wiosnę można polać cały trawnik biohumusem dla poprawienia żyzności gleby?

Na wiosnę można, ale czy biohumus akurat na początek? Nie jestem pewna. Spróbuj, a jak na trawniku nie będzie poprawy to posyp nawozem z dużą zawartością azotu.

A nie powinienem zaczekać do przyszłego roku z nawozem?? Gdzieś wyczytałem, że młoda trawa nie może być mocno nawożona na wiosnę, tylko nawadniana. Można ewentualnie być nawozem jesiennym na jesień i dopiero w przyszłym roku jakimś azotowym. Jakie jest Twoje doświadczenie w tej sprawie? Wydaje mi się, że biohumus nie zaszkodzi, tym bardziej, że gleba pod trawnikiem jest przepuszczalna i trochę uboga. Dopiero jakieś 60cm niżej jest bardziej urodzajna.

Zadałeś pytanie o wiosnę a nie o ten rok, i tak też odpowiedziałam, że na wiosnę, czyli w przyszłym roku. Teraz nie nawozimy już niczym. To oczywiste.
Jak nie posypiesz wiosną następnego roku po wysiewie saletrą wapniową, to trawa będzie zagłodzona i żółta. Wiem coś o tym, założyłam 300 trawników. Trzeba nawieźć wiosną. Co do dawki - zgadzam się. niezbyt silna.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:11, 25 paź 2012

kasik778 napisał(a)
Danusiu czy mogę prosić cię o jedną poradę?
wiem, że jesteś bardzo zajęta, jeśli znajdziesz chwilkę i doradzisz mi co zrobić jako wypełnienie w długim pasie ogrodu u mnie (bardzo nietypowe miejsce) będę ci wdzięczna aż po grób

Poproszę o linka na PW to wtedy trafię na Twój problem.

Instagram Ogrodowiska
Mala_Mi 18:15, 25 paź 2012

irena_milek napisał(a)
Danusiu, serdecznie dziękuję za odwiedziny, przemiłe rozmowy, bezcenne rady, dlatego i rewolucja się szykuje...gdyby nie noc, pewnie na okrągło bym już ryła, ale dziś zaczynam pierwszy etap zmian
będę długo wspominać nasze spotkanie; podziwiam cię, ze o tak późnej porze, ty jeszcze znalazłaś czas, aby wrzucić foty i opatrzyć to świetnym komentarzem

Magnolię w końcu kupiłam

a to kilka zdjęć z mojej perspektywy

....biedny Waligóra juz wie o rozwalaniu gazonów, w 80% negocjacje wygrane

Mówi się, że psy najszybciej poznają się na ludziach Co w tym jest

Dżaga wzniebowzięta
Gardenarium 18:22, 25 paź 2012

Zygmuncie, te ogrodowiskowe dziewczyny muszą mieć co robić, wybacz mi nakręcanie Irenki do działania. To tylko na korzyść będzie

Instagram Ogrodowiska
kasik778 19:15, 25 paź 2012

Gardenarium napisał(a)

Danusiu czy mogę prosić cię o jedną poradę?
wiem, że jesteś bardzo zajęta, jeśli znajdziesz chwilkę i doradzisz mi co zrobić jako wypełnienie w długim pasie ogrodu u mnie (bardzo nietypowe miejsce) będę ci wdzięczna aż po grób

Poproszę o linka na PW to wtedy trafię na Twój problem.

Danusiu bardzo dziękuję za wizytę i cenne pomysły, mam już rozjaśnione co nieco
majkel0326 19:18, 25 paź 2012

Danusiu,wpadłam się przywitać,poczytać i przyłączyć się do gratulacji.Artykuł o tworzeniu chochoła ze słomy bardzo praktyczny.Być może skorzystam Pozdrawiam Cię gorąco
Kindzia 19:30, 25 paź 2012

Gardenarium napisał(a)

Poleciałam kupić Magnolię, zapomniałam, że już powinna być
A mogę po prośbie? Po radę Jakie trawy powyżej metra i z białym akcentem wytrzymają w typowym półcienisto-cienistym miejscu? I wilgotnym? I czy anabelki dadzą radę na takiej rabacie?

Miskant Variegatus jest świetny do półcienia, ale nie ma kłosów, za to sam w sobie jest cudownie biały. Polecam.

Z mniejszych traw - Hakonechlona macra zwykła i kolorowe odmiany.

Bardzo dziękuję Czyli Anabelle też? Czy inna będzie lepsza? To rabata na tle dużych ciemnozielonych tui sąsiada. Przepraszam, że tak marudzę.