Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kordylina australijska - Cordyline australis 22:34, 24 paź 2012

Do góry
U mnie nigdy takie się nie tworzyły. Lepiej nie przysypywać ziemią.

Poobrywaj trochę najgorszych dolnych liści. Umocnij kordylinę w gruncie, może za płytko rośnie?
Cis - Taxus 22:29, 24 paź 2012

Do góry
To coś strasznie dziwne, nie widziałam czegoś takiego.

Dziś obserwowałam cisy w szkółce z białym nalotem, ale to podobno od zażelazionej wody, a u Ciebie nie wiem co to. Jakby pochlapane wapnem, czy po całości takie są?

Pomacaj czy to schodzi czy tak są igły przebarwione?
Świerk serbski - Picea omorika 22:27, 24 paź 2012

Do góry
Kasiu, ucinaj im w połowie wszystkie przewodniki.
Problemy z tujami 22:26, 24 paź 2012

Do góry
tarantUla napisał(a)
Witam. Chciałam obsadzić żywopłot tujami.
Zależy mi na odmianie, która szybko urośnie początkowo "w górę", a dopiero po przycięciu rozkrzewi się na boki. Które gatunki nadają się do takiego przedsięwzięcia?

Kórnik co prawda niezbyt szybko w górę, ale ładna jest, Aureospicata także do cięcia.

Możesz także Smaragd posadzić, jest kolumnowa, ale cudnie wygląda równo przycięta.
Problemy z tujami 22:18, 24 paź 2012

Do góry
annan1406 napisał(a)
Od kilku tygodni nasze 3letnie tuje zaczęły niepokojąco wyglądać. Z zewnątrz są piękne zielone, jednak gdy się je rozchyli wyraźnie widać brązowe gałązki - są jakby uschnięte, opadają. Co może być tego przyczyną? Czy faktycznie mają za mało wody? Czy może to jakaś choroba? Załączam zdjęcia.

To jest normalne zjawisko. Możesz to poczyścić i zebrać, tuje będą wyglądały lepiej.
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 22:13, 24 paź 2012

Do góry
Czekaj do wiosny, lepiej przezimuje na starym miejscu.
Stawy i przydomowe oczka wodne 22:03, 24 paź 2012

Do góry
Niebieska folia drugą stronę ma czarną, i to właśnie tą czarną powinnaś dać do góry. Czarna folia spowoduje, że staw będzie wyglądał na naturalny, uzyska głębię. Jeśli możesz to zmień jeszcze, albo na wiosnę.

Uszkadzanie brzegów zależy od sposobów ich zbudowania i wyprofilowania, a także od stopnia rozciągliwości folii.

Membrana EPDM ma 300 % rozciągliwości (to jakby guma) i lód jej nie niszczy.

Zwykłe folie nie są dobre, miałam w starym stawie taką i czasem powstawały uszkodzenia.
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 21:58, 24 paź 2012

Do góry
Jakie azalie? Chodzi mi czy półzimozielone czy gubiące liście?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:47, 24 paź 2012

Do góry
Najpóźniej sialiśmy trawnik w listopadzie, było zimno...nawet śnieg poprószył, potem kilka dni ciepła..trawka zazieleniła się. Jeśli mus to się sieje i koniec.

A jeśli takiego musu nie ma, to się czeka do wiosny.

Kondziowy Ogród :) 21:44, 24 paź 2012

Do góry
To żadna tragedia, najgorzej jak ktoś ma dziurę w dnie To dopiero trudno zlokalizować
Kondziowy Ogród :) 21:41, 24 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Strumień płynie, ciek wodny czasem stoi.

Ciek wodny, woda (rzeki, potoki, strugi) płynąca stale, okresowo lub chwilowo w korycie naturalnym bądź sztucznym.

Strumień, strumyk, struga, ruczaj, mały ciek wolno płynący (w odróżnieniu od potoku o bystrym nurcie).

http://portalwiedzy.onet.pl/10357,,,,ciek_wodny,haslo.html
U mnie dzięki bogu płynie Jeszcze by tego mi brakowało
Kondziowy Ogród :) 21:40, 24 paź 2012

Do góry
Błędem jet przyklejenie kamieni na wierzchu, bo tak gdyby były tylko położone to mógłbyś je zdjąć i poprawić, a tak rozumiem że to zagmatwane bardzo.

Najlepiej będzie zbudować prawidłowo. a teraz najwyżej niech będzie woda stojąca.

W linku z grafikami, które Ci wysłałam możesz prześledzić dlaczego masz źle wykończone brzegi.
Kondziowy Ogród :) 21:38, 24 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

zapadły się obrzeza i woda wylewała Musiałem go wyłączyć okropny widok a po drugie chciałem żeby był bardziej naturalny a nie jest i muszę coś zrobić żeby nie było widać folii

Skoro zapadły się obrzeża i woda ucieka, to zobacz w których miejscach ucieka i doraźnie najprościej w tych miejscach podsypać ziemi i podnieść folię.

Teraz podsyp ziemi tylko i ubij, żeby znów nie opadła. Przecieki są łatwe do zlokalizowania, bo włączasz strumień i obserwujesz gdzie wycieka.

Nie stosuj tej wyklejanej kamyczkami, lub o zgrozo takiej we wzory kamienne, Wygląda ona strasznie...brrr
Ale umiesz mi poprawić humor popłakałem się ze śmiechu na razie wyłączyłem go znalazłem wycieki ale było ich dużo i dlatego się załamałem ale teraz mi lepiej dzięki tobie
Kondziowy Ogród :) 21:36, 24 paź 2012

Do góry
Strumień płynie, ciek wodny czasem stoi.

Ciek wodny, woda (rzeki, potoki, strugi) płynąca stale, okresowo lub chwilowo w korycie naturalnym bądź sztucznym.

Strumień, strumyk, struga, ruczaj, mały ciek wolno płynący (w odróżnieniu od potoku o bystrym nurcie).

http://portalwiedzy.onet.pl/10357,,,,ciek_wodny,haslo.html
Kondziowy Ogród :) 21:33, 24 paź 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
zapadły się obrzeza i woda wylewała Musiałem go wyłączyć okropny widok a po drugie chciałem żeby był bardziej naturalny a nie jest i muszę coś zrobić żeby nie było widać folii

Skoro zapadły się obrzeża i woda ucieka, to zobacz w których miejscach ucieka i doraźnie najprościej w tych miejscach podsypać ziemi i podnieść folię.

Teraz podsyp ziemi tylko i ubij, żeby znów nie opadła. Przecieki są łatwe do zlokalizowania, bo włączasz strumień i obserwujesz gdzie wycieka.

Nie stosuj tej wyklejanej kamyczkami, lub o zgrozo takiej we wzory kamienne, Wygląda ona strasznie...brrr
Kondziowy Ogród :) 21:28, 24 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kondziu nie stresuj się, zaraz śnieg przykryje wszystko i będzie Ci wszystko jedno Byle do wiosny
no może ale teraz szukam sposobu żeby mój strumień nie wyglądał jak ściek tylko bardziej jak strumień

Kondziu, nie ściek tylko ciek wodny, to duża różnica i tak groźnie nie brzmi.
Kondziowy Ogród :) 21:26, 24 paź 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)

Kondziu nie stresuj się, zaraz śnieg przykryje wszystko i będzie Ci wszystko jedno Byle do wiosny
no może ale teraz szukam sposobu żeby mój strumień nie wyglądał jak ściek tylko bardziej jak strumień

Kondziu, nie ściek tylko ciek wodny, to duża różnica i tak groźnie nie brzmi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:44, 24 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, jeśli trawa była wysiana 2 tygodnie temu i właśnie wschodzi, to czy na wiosnę można polać cały trawnik biohumusem dla poprawienia żyzności gleby?

Na wiosnę można, ale czy biohumus akurat na początek? Nie jestem pewna. Spróbuj, a jak na trawniku nie będzie poprawy to posyp nawozem z dużą zawartością azotu.

A nie powinienem zaczekać do przyszłego roku z nawozem?? Gdzieś wyczytałem, że młoda trawa nie może być mocno nawożona na wiosnę, tylko nawadniana. Można ewentualnie być nawozem jesiennym na jesień i dopiero w przyszłym roku jakimś azotowym. Jakie jest Twoje doświadczenie w tej sprawie? Wydaje mi się, że biohumus nie zaszkodzi, tym bardziej, że gleba pod trawnikiem jest przepuszczalna i trochę uboga. Dopiero jakieś 60cm niżej jest bardziej urodzajna.
Kondziowy Ogród :) 18:15, 24 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tam raczej nie ma murków po folią, a tylko płyty przyklejone do wywiniętej folii.

Moim zdaniem osiadła ziemia na brzegach i płyty maskujące obniżyły się. Dlatego woda ucieka. Czy strumień ma spadek czyli różnicę w poziomie wypływu z końcem strumienia? Moim zdaniem woda w nim tylko "jest" ale nie płynie, bo nie ma ani przegród ani spiętrzeń, powodujących "płynięcie wody" w strumieniu.

To po prostu podłużne jakby przedłużenie stawu, ze stojącą wodą. Czy tak? Czy ta woda płynie? Bo jeśli płynie to może na jakimś spiętrzeniu po prostu wycieka, bo folia opadła?

Należy odkleić płyty, na nowo umocować brzegi pod folią, sprawdzając po całej długości strumienia poziom brzegów folii. Pod folię podłożyć umocnienia i na nowo wyłożyć folię, Ale brzegów tak się nie wywija na wierzch a robi przegrodę kapilarną, kamienie maskujące nie klei się na wierzch, a układa w korycie lub muruje cały strumień lub wysypuje go kamieniami.. Chodzi o to, że folii nie powinno byc widać w ogóle.

Tutaj linki sposobów wykończenia brzegów strumienia

Czy sprawdzałeś czy nie ma dziur? Czy jak strumień nie chodzi to wody nie ubywa?
Dziękuje Danusiu będziemy robić już ten strumień na wiosnę teraz go wyłączyłem i tak nie mam już czasu na robienie tego To tylko strumień nie oczko uf ...
Wrzosy - Calluna 23:57, 23 paź 2012

Do góry
Instrukcja Rysia o cięciu wrzosów wiosną

Richie napisał(a)

...pokazuję kilka fotek jak ja przycinam wrzosy na początku kwietnia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies