Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Kindzia 11:40, 24 paź 2012

Poleciałam kupić Magnolię, zapomniałam, że już powinna być
A mogę po prośbie? Po radę Jakie trawy powyżej metra i z białym akcentem wytrzymają w typowym półcienisto-cienistym miejscu? I wilgotnym? I czy anabelki dadzą radę na takiej rabacie?
kasik778 11:51, 24 paź 2012

Danusiu czy mogę prosić cię o jedną poradę?
wiem, że jesteś bardzo zajęta, jeśli znajdziesz chwilkę i doradzisz mi co zrobić jako wypełnienie w długim pasie ogrodu u mnie (bardzo nietypowe miejsce) będę ci wdzięczna aż po grób
Gabisia 18:39, 24 paź 2012

Danusiu, czy narcyzy które miały wyjść wiosną (ale zadecydowały teraz) i wypuściły już nie tylko liście, ale mają już coraz większe pąki - to mam zostawić na rabacie? W sobotę ma być w nocy mróz i może mogłabym je jakoś uratować? Czy mogłabym je np. wykopać i wsadzić do doniczki do domu?
Loosiuu 18:44, 24 paź 2012

Gardenarium napisał(a)

Danusiu, jeśli trawa była wysiana 2 tygodnie temu i właśnie wschodzi, to czy na wiosnę można polać cały trawnik biohumusem dla poprawienia żyzności gleby?

Na wiosnę można, ale czy biohumus akurat na początek? Nie jestem pewna. Spróbuj, a jak na trawniku nie będzie poprawy to posyp nawozem z dużą zawartością azotu.

A nie powinienem zaczekać do przyszłego roku z nawozem?? Gdzieś wyczytałem, że młoda trawa nie może być mocno nawożona na wiosnę, tylko nawadniana. Można ewentualnie być nawozem jesiennym na jesień i dopiero w przyszłym roku jakimś azotowym. Jakie jest Twoje doświadczenie w tej sprawie? Wydaje mi się, że biohumus nie zaszkodzi, tym bardziej, że gleba pod trawnikiem jest przepuszczalna i trochę uboga. Dopiero jakieś 60cm niżej jest bardziej urodzajna.
Milka 06:59, 25 paź 2012

Danusiu, serdecznie dziękuję za odwiedziny, przemiłe rozmowy, bezcenne rady, dlatego i rewolucja się szykuje...gdyby nie noc, pewnie na okrągło bym już ryła, ale dziś zaczynam pierwszy etap zmian
będę długo wspominać nasze spotkanie; podziwiam cię, ze o tak późnej porze, ty jeszcze znalazłaś czas, aby wrzucić foty i opatrzyć to świetnym komentarzem

Magnolię w końcu kupiłam

a to kilka zdjęć z mojej perspektywy

....biedny Waligóra juz wie o rozwalaniu gazonów, w 80% negocjacje wygrane

Madzenka 07:03, 25 paź 2012

irena_milek napisał(a)
U mnie też nie znalazłam!
a dziewczynom podpowiem, że na forum są artykuły Danusi niemal o wszystkim; podane są wszystkie informacje i wystarczy wyszukać konkretny temat i wątek i już jest łatwiej i wiadomo jak postępować; powiem, że sama korzystam z tego nieustannie, bo jak coś robię na cito, to błyskawicznie mam informację
teraz szukam o daliach
Danusiu pozdrawiam

Wiemy wiemy. Wczoraj kupiłam Magnolię dla instrukcji tworzenia chochoła a wieczorem już była na forum....
Ale chciałm też ogród Dominiki na zdjęciach obejrzeć
Milka 07:21, 25 paź 2012

Witek stara się wkraść w łaski Soni, ale ona tak z ukrycia tylko się zbliża, tak na dystans, chociaż i tak jestem pod wrażeniem, jak bardzo była w stosunku do Witka ufna..
panowie w jednym końcu, a ja z Danusia w drugim i uważnie patrzę jak mi rysuje nowe linie i fale, podpowiada, doradza; ciekawe, że w ogóle coś takiego mi nie wpadło do głowy, ot co to znaczy miec intuicję i zawodowstwo!!

i obok tych gazonów zaraz Danusia przejdzie i wie, że one zakłócają perspektywę, zasłaniają to co ładne..

elzbieta_b 09:11, 25 paź 2012

Danusiu, wiadomo, że szykujemy się do zimy. Przeczytałam co możliwe ale nadal nie wiem czy oprócz kopczykowania rododendronów i azalii trzeba okryć je też włókniną ? Pozdrawiam
anna_studio 11:54, 25 paź 2012

Pozdrawiam uczestników spotkania...
...nawet słoneczko dopisało
Gardenarium 17:33, 25 paź 2012

elzbieta_b napisał(a)
Danusiu, wiadomo, że szykujemy się do zimy. Przeczytałam co możliwe ale nadal nie wiem czy oprócz kopczykowania rododendronów i azalii trzeba okryć je też włókniną ? Pozdrawiam

Ja nie owijam swoich różaneczników, ale to zależy od tego czy stanowisko jest wietrzne. Jeśli trochę wieje, to należy zbudować płotek z maty słomianej, albo owinąć rośliny włókniną.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies