Ewo, nieraz myślę sobie jaki bujny byłby nasz ogród na lepszej glebie. Nie ma się co oszukiwać rośliny wiedzą na czym rosną Muszę poszukać takiego porównania z książek botanicznych jak wygląda wzrost roślin w zależności od żyzności gleby. Porównanie dla mnie niezbyt przyjemne.
Dziękuję bardzo za obszerną odpowiedź
Ja mam w donicy dużo mniej miejsca, bo szeroka wewnątrz jest na niecałe 60cm a długa na 3m. Nie wiem czy zmieściłyby się tam 3 buksiki?
Przepiękne masz też skarpety na froncie!!! Chętnie przeniosłabym ten pomysł do siebie, ale nie mam pomysłu gdzie, bo u mnie raczej na półokrągło
Ale zauważyłam, że niedawno siałaś trawę ... mogłabyś powiedzieć jaka wybrałaś?
Pozdrawiam
Leon - chyba lubisz na zasadzie przeciwieństwa Ale miło, bardzo miło Jak tam Twoja kałuża.. oj mam niedoczas i wszędzie zaległości Zaraz wracam do ... ale dam radę, dam.. jak nie ja to kto??
Karola - też mi żal.. ale .. wszystkiego nie przeskoczy.. dam miejsce do obejrzenia rododendronowego królestwa innym
Kasiek, derenie w tym roku naprawdę śliczne, kwiecisty już przekwita ale 'Rutgan' wygląda świetnie. Weszłam nawet dzisiaj na drabinę, że by zrobić lepsze zdjęcia. Właściwie należałoby sadzić derenie pod balkonem bo widziane z góry prezentują się najlepiej
Miskantow za duzo. Co znajdzie sie z prawej i lewej strony? Dziwnie tak rzucic tylko 3 rodzaje roslin bez dalszego ciagu. Cos o tym wiem bo sama do niedawna jeczalam nad moja 20m rabata. Dorzucilam rh, trawy przestawilam i jakos udalo mi sie zapelnic ta przestrzen przynajmniej na papierze
Olu, za bukszpanem są tulipany i szafirki naprzemiennie sadzone (już podcięte), potem lawenda, za lawendą róże, za różami perovska i werbena zachodzą na siebie w jednym rzędzie tak po połowie, a w plecach miskant grosse fontane - 3 sztuki
Szybka jesteś Jeszcze zdjęć nie wrzuciłam, a Ty juz jesteś. Miałam wlasnie pytać o te marcinki. Te większe trochę obwiędły, ale teraz mocno pada, więc myślę, że się zregenerują. A hosta jak z żelaza, zero uszczerbku
Ola, obiecana lawenda dla Ciebie
Z trzech dużych krzaków robiłam sadzonki. Wiosna mocno ciacnęłam, że prawie ich nie było widać. Teraz wyglądaja jak widać. No i nigdy nie kupię już róż wiosną. Pierwszą z brzegu właśnie dokupiłam i patrzcie jaka różnica we wzroście. Pozostałe były na jesień sadzone.
Tez dopiero zaczynam przygode z roslinkami ale wizualnie nie pasuja mi dwie kule. Czytaj, przegladaj i szukaj inspiracji to jeszcze nie to co chcesz tam posadzic
Dzięki za dedykacje i zdjecia . Czuję sie zawsze skrempowana jak o tym piszę ale ja bym Ci radziła ta korę odgarnac z korzeni. U mnie rh zawsze chorowaly jak mialy cos na korzeniach a ich chorobę leczy sie latami. Zrobisz jak uważasz ale myślę że dobrze radze.
Agnieszko, cieszę się, ze jesteś na forum
Ogród cudny, roślinki wzajemnie sie przenikają, dają wizualne ukojenie.....takie ukojenie i Ty tutaj znajdziesz
Mam pytanie.....co to za iglaki strzeliste rosną po prawej stronie?....szukam, czegoś, żeby zdynamizować rabatkę.