Wisterię sobie kupiłam. W moim drugim ogrodniczym przywieźli w tamtym tygodniu. Myślałam o niej i myślałam, i pojechałam sprawdzić nazwę.
I jak zobaczyłam te pączki kwiatowe to się zakochałam. Musiałam choć jedną mieć (dwie mnie kusiły)
A tak w całości
Nie wiem jeszcze gdzie ją wsadzę bo u mnie wszędzie pizga. Teraz akurat wieje chłodem od wschodu a latem głównie bardzo silnie od zachodu.
W sumie to miajsce w którym stoi to chyba najbezpieczniejsze bo między dwoma budynkami od wschodu i od zachodu by była ale mniej słońca niż gdyby była na południowej ścianie.
Ania te pachną delikatnie ale nowe które dokupiłem podobno dają czadu Pozdrawiam
Wczorajsza akcja, odwiedziny kolegi z wojska i pytanie a gdzie jest ten ładny zwisający świerk? Domyśliłem się że chodzi Cincinnata bo pozostałe już zaliczył
Faktycznie posadziłem go pod płotem z tyłu ogrodu bo według opisów miał być sporych rozmiarów ale kilka lat minęło a on dalej się 'penduli' to wieczorową porą szybka akcja i taki efekt
posadzony obok serbskiego Pendula Graben(ten na prawej fotce)
a z tyłu są jeszcze dwa: serbski Pendula Bruns i swierk biały Pendula o dwóch buczkach już nie wspomnę
Och, Halinko, Wena dopiero się buduje po takiej odsiadce zimowej. Mam nadzieję jednak, że całkiem nie odeszła ode mnie. Choć do kanonu literackiego nie śmiem jej skutków przyrównywać. Ot, gra słowami, i tyle.
Po powrocie też mi trudno zabrać się za cokolwiek. Na forum mam zawsze wsparcie i za to dziękuję "współuzależnionym ogrodowo".
Miło jest widzieć stałych bywalców.
Miłego tygodnia.
Co to za kalina? Coraz bardziej podobają mi się te roślinki. Czy Twoje kaliny pachną? W ubiegłym tygodniu w jednym ogrodzie widziałam kalinę wonną, zapach był obłędny. Teraz gorączkowo szukam takiego egzemplarza
Aktualizacja...przed domem podciałem choinkę bo juz dolne partię nie wygladały dobrze...teraz zastanawiam się co pod nią wsadzić...nie wiem czy rodki by dały radę...widać też jak ucierpiały Danici przez zimę...zastanawiam się czy zarosną..
no i tulipanki które jeszcze zostały i się nowe pojawiają.
Moja ulubiona rabata w tym momencie
Nie mogę się napatrzeć na te kolory... Świeża zieleń hakone i trawnika , bordowe berberyski Bagatelle i pięknie pasujące do nich tulipany Doll's minuet
Miłego dnia dla Was!
Pogoda boska i mam być coraz cieplej... Nareszcie! oby ostatnia taka chłodna noc
Judith, dwa pytania:
1. co to jest to jasnolimonkowe na obwódce? Żurawka???
2. czy meble drewniane zostawiacie na zimę? Jakim preparatem Małżonek impregnuje? Żeby nie było reklamy na priv poproszę Z góry dzięki
Martka, ja też biegam dwa razy dziennie Z pomidorami, paprykami i ogórkami Na dzień do foliaka, na noc do domu, na regał "szklarniowy" U nas teoretycznie zimne noce mają się skończyć w czwartek, ale uznałam, że te biegi będę kontynuować do 20 maja