Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 20:38, 04 mar 2023

Do góry
Alija napisał(a)

U mnie dziś od rana sypał śnieg, raz mocniej, raz słabiej, prognozy pogody też kiepsko wyglądają, zimno i przymrozki nocą.
Trzeba poczekać z pracami ogrodowymi, a tak się już nastawiłam, hortensje już pościnałam.
Pozdrawiam.

Wysiewów też nie robię.

Wykorzystałam pogodę i sprzęt ( choć mi szwankował) i docięłam 3 jabłonie. Dwie z nich mam na zdjęciu( jedna wymaga jeszcze korekty) trzecią skończyłam późno. Było dziś wiele potyczek, ale dałam rady.

A cięcia mam tyle że trawy to nic do innych roślin. A kanty? muszą jak zwykle poczekać. Ogród to nieskończona machina prac

Blaski i cienie nowego życia 20:23, 04 mar 2023

Do góry
kasiek napisał(a)
Oglądam plan, sporo nowych rabat się szykuje! Fajnie tak w poprzek powcinane rabaty, bardzo klimatycznie Szkoda że nie dane nam było się zobaczyć, ale mam nadzieję że w sezonie to nadrobimy

Trochę rozpoczętych rzeczy trzeba skończyć. Najwięcej roboty z porządkami, to syzyfowaaaaa praca

W tygodniu pocięłam gruszki, pracuję nad nimi od zeszłego roku

Ogródek z futrzakami i kamieniami 19:44, 04 mar 2023

Do góry
Ewik napisał(a)
Sezon ma bratki uważam za otwarty - nie mogłam sie oprzeć , narazie przy domu

ale cudny kolor!
Malutki pod lasem 19:36, 04 mar 2023

Do góry
Cofam co napisałam u Inki, moje seslerie już też pokazują kłoski, tym bardziej trzeba je ciąć. Niestety udało mi się tylko kilka kępek obrobić, bo zaczęło padać jakimś deszczo-śniegiem. Może jutro? Generalnie nie mam nic ruszone, nawet graby nie przycięte, może jutro M opitoli... ech... ciągły niedoczas, ciemierniki u mnie też w blokach startowych dopiero.

W ogródku Martki 19:34, 04 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)
przepiękne donice! Twoja szklarnia ma boski klimat.

Po obejrzeniu tych 7-letnich okazów ambrowców u Agnieszki znalazłam zdjęcie takiego trochę starszego w necie. Finalnie podobno mają jajowatą koronę do 4-5 metrów wysokości. Więc same stworzą tam naturalną osłonę/panel górą a cisy dołem. Jak się będą rozrastały tak szybko jak u Agi to pierwszy etap będzie już wkrótce.
https://encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?r=1304 - drugie zdjęcie

Ale ku mojemu przerażeniu znalazłam też takie zdjęcie https://treesandshrubsonline.org/site/assets/files/16851/liquidambar-styraciflua-gum-ball.jpg
Myślę, że nie dożyję takiej wielkości mojego "drzewka". I że u nas, w naszym klimacie one jednak mniejsze rozmiary osiągają.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:09, 04 mar 2023

Do góry
W marcu jak w garncu

Dziś u mnie pizgało , padało... Nic nie robiłam dziś w ogrodzie ,to nie pogoda dla mnie , nie jestem taka szalona
Czekam na ciepło, chociaż go nie widać
Anna i Ogród 2 18:59, 04 mar 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Obecnie

Pieknie tu. Czy te żółte drzewko to tulipanowiec?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:56, 04 mar 2023

Do góry
GorAna napisał(a)

Fajne , takie pękate
Muszę na jesieni poszukać innych odmian, bo myślałam, że są tylko jedne
Pozdrawiam wiosennie

Aniu bardzo duzo jest odmian. Pond 100 na pewno. Mi sie wydaje, ze teraz jest lepszy czas na zakupy sniezynek. Latwiej sie przyjmuja takie swieze cebulki.

Takie kotki/ kwiatki doniczkowe mam

I taki gosciu u mnie przysiadl. Wyglada jak melody pisklak ale na pisklaki chyba za wczesnie

Iryski
Ogród prawie wymarzony … 18:50, 04 mar 2023

Do góry
Miłego wieczoru Rozgrzewamy się

Mój ogrodowy pamiętnik 18:37, 04 mar 2023

Do góry
Hakonki już fruwają mi po całym ogrodzie. Generalnie jestem na etapie żebym już wszystko sprzątała bo ten bajzel mnie wkurza ale co z tego jak pogoda nie współpracuje. Marzec zazwyczaj jest paskudny.

Mój ogrodowy pamiętnik 18:33, 04 mar 2023

Do góry
Dorwałam też derenia i berberysy. Z powodu cięcia berberysów to najchętniej bym się ich pozbyła .

Na koniec ścięłam molinie bo już się prosiły o porządek . Sporo traw do cięcia jeszcze zostało.

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 18:28, 04 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
O! Zawitko spełniam Twoje życzenie z przyjemnością

W tym roku robiłam dla rodziny pod choinkę Anioły techniką decoupage z papierem ryżowym. Odpowiednie drewna znalazłam w tych do palenia w kominku, szlifowałam, wyrównałam podstawę, żeby dobrze stały. W sumie to dość duże kawały drewna. Pierwszy raz wykorzystałam folię złotą na klej magic z aplikatorem na aureole i inne podkreślenia. W rzeczywistości są dużo ładniejsze, bardziej intensywne.

Ależ Ty Bożenko jesteś zdolna. Cudne te anioły
Mój ogrodowy pamiętnik 18:25, 04 mar 2023

Do góry
Dzisiaj opitoliłam hortki bukietowe. Czas niezbyt dobry na takie prace ale cały przyszły tydzień ma być nie lepszy więc już nie czekam. Prawie zamarzłam na kość .
Limki cięłam wyżej. Będę je tak ciąć bo chcę je mieć wysokie. A one są wystarczająco sztywne że nie trzeba ich mocno golić. W zeszłym roku za nisko je ścięłam. Ze wszystkich sezonów wyglądały najgorzej.

W ogródku Martki 18:19, 04 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Coś wspaniałego ❤️❤️❤️

W ogródku Martki 18:14, 04 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)
(...)
(...)

Wszystko pięknie i z jakim smakiem w Twoim szklanym domku, ale rozbawił mnie "pierwszomajowy" przemarsz konewek promenadą szklarniową:
"proszę państwa, oto zbliża się do trybuny przedstawiciel partii zielonych jak przystało na kolor, który sobą reprezentuje, tuż za nim szara eminencja, a w oddali widać przedstawiciela czerwonych - partii wiadomej"
W ogródku Martki 17:37, 04 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Marto, Twój "szklany domek" to był strzał w dziesiątkę, tu jest cudnie.
W ogródku Martki 17:22, 04 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Ewo, dziękuję. Doszłam do wniosku, że nie chodzi w tym miejscu nawet o jakąś hiper-szczelną przesłonę jak w drzwiach więziennych tylko by nie było nieprzyjemnej pustki, gdyby te świerki przestały być. Taki „spojrzeniochron”.
Dla Ciebie przebiśniegi w słońcu - znów świeciło całe trzy minuty

Cudne ❤

W ogródku Martki 17:17, 04 mar 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Jestem bardzo za dosadzeniem jednego derenia

Piękne przebiśniegi w mchu w donicach ❤ Cudnie to wygląda

Ewo, dziękuję. Doszłam do wniosku, że nie chodzi w tym miejscu nawet o jakąś hiper-szczelną przesłonę jak w drzwiach więziennych tylko by nie było nieprzyjemnej pustki, gdyby te świerki przestały być. Taki „spojrzeniochron”.
Dla Ciebie przebiśniegi w słońcu - znów świeciło całe trzy minuty
W ogródku Martki 16:57, 04 mar 2023

Do góry
Aga, przesadzania cisów w ogóle nie biorę pod uwagę, wszystkie inne pomysły tak. Są trudne miejsca w ogrodzie, no są nawet nie miejsca same w sobie

Haniu, tryskasz energią - ogrodową i nie tylko, to bardzo motywujące
Moje rzodkiewki posyłam

Jolu, dziś zrobiłam aranżacje lekko wiosenne, mimo że pogoda nie nastraja do niczego w zasadzie dziękuję za miłe słowa ❤️

Inko, zamiast medalu za tę zawiłą lekturę wstawiam kwiatki desenie wydają mi się najlepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że dominuje u mnie pokroj kolumnowy, derenie przełamią tę nudę i plus jest taki, że mam już dwa, dosadzić potrzebowałabym jednego. Basi przesłona piękna, ale wysoka i nie wiem, z której strony świata, gdybym przez to miała zafundować sąsiadom stały cień od ich południowej strony działki - to nie miałabym serca myśleć o takim rozwiązaniu. A właśnie taką mam sytuację…

Agnieszko, dziękuje za zdjęcia gumball, o takie inf. mi chodziło. Na ten moment dosadzam jednego derenia, skłaniam się by przesadzić te dwa ambrowce. Dumam jeszcze. Kwiatki dla Ciebie

Przerwa na kawę... 16:25, 04 mar 2023

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies