Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 20:30, 01 cze 2023

No to chyba trzeba bedzie wylac i moze zrobic sucha mise. Oblesnie wyglada taka ruda woda z chemicznym nalotem
Agatorek 21:16, 01 cze 2023

Suche misy też fajnie wyglądają.

Roślinek przybywa, trawa jest, jeszcze tylko trawy i byliny i ogród jest
Gruszka_na_w... 21:25, 01 cze 2023

Fajnie to zaczyna wyglądać. Progres jest wyraźny.
Jak to dobrze, że zachomikowałaś sobie wcześniej tyle drzewek. Jest co sadzić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 23:46, 01 cze 2023

Roocika napisał(a)

Niestety ale ludzie używają tego na potęgę. Widzę to u nas we wsi nawet. Ostatnio nowy sąsiad, który się buduje obok nas chodził i pryskał już któryś raz działkę.... A to tak blisko nas. Ludzie są tacy samolubni.

U nas się zmienił dzierżawca pół dookoła naszego ogrodu i w zasadzie nie ma dnia bym Go nie widziała jak jedzie z opryskiwaczem w kukurydzę i inne zasiewy. Ręce opadają. Nawet dzisiaj mówiliśmy z Emusiem, ze ta ziemia wokół to jest masakrycznie skażona
sylwia_slomc... 23:56, 01 cze 2023

powiem Ci, żę możecie po ludziach trawniki kłaść, świetnie Wam to wychodzi I choć jeszcze z pustymi rabatami już fajnie wygląda
Magleska 05:12, 02 cze 2023

Ania
fajnie działacie te fale .....,trawnik...... ,tyle rarytasków drzewnych.....-pierwszy sezon ,a już wygląda super
Kasya 07:20, 02 cze 2023

O proszę…, i enkiant i fotergilla… sadzenie to drugi najprzyjemniejszy element po kupowaniu zaraz…
A potem juz tylko leżeć i patrzeć jak rosnie

Podpisywałabys swoje cudeńka
TAR 09:50, 02 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Suche misy też fajnie wyglądają.

Roślinek przybywa, trawa jest, jeszcze tylko trawy i byliny i ogród jest

masz racje, moze mnie to zmobilizuje do zakupu worka kamieni, bo sie zbieram juz do tego od kilku tygodni, chce kupic łupek, byloby do mis i jescze mam kilka miejsc gdzie chce kamlotka polozyc

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Fajnie to zaczyna wyglądać. Progres jest wyraźny.
Jak to dobrze, że zachomikowałaś sobie wcześniej tyle drzewek. Jest co sadzić.

troche roslin przenioslam z poprzedniego ogrodu jak tylko mielismy dzialke a jeszcze dom nie byl wystawiony. Zreszta gdyby bylo wiecej czasu zabralabym wiecej, tam jest az za duzo, bylam niedawno i busz to malo powiedziane, rozbuchalo sie wszystko, na szczescie mam okazje to podziwiac, bo zawsze sie wyprowadzalam przed tym momentem prawdziwego wzrostu
przez okres projektowania domu i budowy tez troche drobiazgu sie nazbieralo. Jest na tyle ze mozna cos na kazdej rabatce posadzic, potem bede uzupelniac drobiazgiem

tam gdzie te zarosniete trawy, za rabatą jest caly przechowalnik

a tu droga do oczka, kiedys tam tez zagospodaruje, na razie jet to krolestwo komarow, jaszczurek, wszelakich padalcow i mrowek oczywiście A chyba ogrod z dzikiego zaczyna robic sie "udomowiony", bo pojawiły sie jaszczurki, wczesniej ich nie widzialam. Wygrzewaja sie przy misach i na donicach

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas się zmienił dzierżawca pół dookoła naszego ogrodu i w zasadzie nie ma dnia bym Go nie widziała jak jedzie z opryskiwaczem w kukurydzę i inne zasiewy. Ręce opadają. Nawet dzisiaj mówiliśmy z Emusiem, ze ta ziemia wokół to jest masakrycznie skażona

U nas za lasem tez sa pola i jest to samo, co zrobisz? nic. Czuc i widac, ze obornik rozrzucaja przed zasiewami, tyle dobrego.

sylwia_slomczewska napisał(a)
powiem Ci, żę możecie po ludziach trawniki kłaść, świetnie Wam to wychodzi I choć jeszcze z pustymi rabatami już fajnie wygląda

O nie, nie, nie, dziekuje bardzo Jedna taka rolka trawy wazy ok. 35-38 kg. Niby mala a ciezka, wczoraj jak zobaczylam rece lubego i bąble, odciski na dloniach to az mi zal sie zrobilo, że tak sie męczy. Ale twardziel jest, nie narzeka, za 3 dni odpocznie jak stwierdzil. Bo daje sobie 3 dni na dokończenie prac. Zrobione 2/6

Magleska napisał(a)
Ania
fajnie działacie te fale .....,trawnik...... ,tyle rarytasków drzewnych.....-pierwszy sezon ,a już wygląda super

dzieki Madziu, Twoja tez w tym zasługa, czesc roslinek od Ciebie na honorowym miejscu na rabatce wejsciowej - trawki, rozchodniki, czyśćce.

Tak wiec jak bede sobie z czasem spacerowac to bedzie: a to od Madzi, to jest od Joli, to od Ani, to od Dori a to od Marzenki dostalam wczoraj kilka kępek przepieknych paproci okrągłolistnych, potem Wam pokaze, koleżanka podzielila sie swoimi zasobami i od Ani z Borów jezówki przyszly. A od Joli Aprilowej caly samochod dobroci.

Bardzo Wam dziewczyny za wszystko dziekuje, z czasem sie odwdziecze na pewno rowniez jakmis roslinkami, ktorych nie macie a ja posiadam

Jeszcze Wusia przyjedzie i Joana a Ewa trzyma dla mnie ożanki. Jestem bardzo wzruszona wasza życzliwościa

Kasya napisał(a)
O proszę…, i enkiant i fotergilla… sadzenie to drugi najprzyjemniejszy element po kupowaniu zaraz…
A potem juz tylko leżeć i patrzeć jak rosnie

Podpisywałabys swoje cudeńka

Daleka droga jeszcze przede mną do tego leżenia i patrzenia a co Cie Kasiu interesuje, te ciekawsze podpisalam przeciez

TAR 10:00, 02 cze 2023

Jeszcze pospamuje trawka, najbardziej podoba sie białym smykom, dla nich to nowość, oba urodzone zimową porą, Wicio przez chwile mial tylko stycznosc ze sztuczna trawa. Uwielbiaja sie kulac w trawniku, szalec, uprawiac zapasy a mnie sie odechciewa cokolwiek robic Wczoraj obserwowaly mnie pliszki jak podlewalam trawe. Wiem, ze to rodzice karmiacy, oba ptaki z gasienicami w dziobach zamiast do pociech to patrzyly co robie, podfruwaly coraz blizej. To bardzo towarzyskie i ciekawskie ptaki. Potem niepostrzezenie do rynny i pod gąsior na karmienie.

Obsadziłam brzozę przy podcieniu hortensją pnącą i clematisem a dołem epimedia, bede chciala poprowadzic plamy od epi do runianek, hosty, paprocie, bodziszki. Generalnie zalożenie mam takie, że calosc ma zarosnąć . okrywowe beda dłużej trzymały wilgoc w glebie, brzoza tylko na tym zyska

sylwia_slomc... 10:32, 02 cze 2023

Powiem Ci, że patrząc na te ostatnie fotki można dojść do wniosku, że ogród to tak naprawdę robią drzewa i fajnie wytyczone ścieżki trawnikowe, a rabaty to tylko dodatek ładnie to wygląda mój błąd przy zakładaniu ogrodu był taki, że kierowałam się kształtem rabat zamiast ścieżek.