Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z fortepianem 09:02, 11 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ty wiesz Agata myślałam, że ten fortepian jest drewniany
A tu niespodzianka metalowy i chcesz go ocynkowac a to taka sprawa.

Moim zdaniem w tej sytuacji ocynkowane to będzie duży koszt. Kup dobra farbę do metalu np Hammerite czy jakaś inna i wymaluj dobrze może jest biała.

I tak nie wiesz czy po ocynkowaniu na spawach nie będzie rdzewieć. Ja bym poszła w farbę a nie cynk.

Cynkownie nie przyjęła fortepianu do ocenkiwania, wiec zrobiliśmy po Twojemu - kupiliśmy jakąś niby dobrą farbę podkładowa antykorozyjna w sprayu na to emalia i jeszcze klawiaturę popryskam bezbarwnym lakierem, by mi rdza spod klawiszy nie wychodziła. Mąż wymyślić że zamiast folii do oczek z która się umęczymu- zastosujemy folię w płynie
Ptasi gaj 21:46, 10 sie 2021

Do góry
effka napisał(a)

Słodziak! To nie wina dzieci tylko niestety rodziców Ja byłam takim rozwydrzonym bachorkiem ale wyjątkowo w moim przypadku to nie była wina moich rodziców bo pozostała dwójka rodzeństwa spokojna i grzeczna, tylko moja. Taki byłam typ głośny i wszechwiedzący

Effka tak słodki jesy. Ma blond i kręcone włosy ciemne oczy.
To prawda że dzieci są różne jeszcze zależy które w rodzinie. Jak pamiętam moja najmłodsza siostra oczko w głowie taty było jej wszystko wolno i do tej pory taka jest. Beszczelna z tupetem nikt jej nie podskoczy.

Teraz dzieci mają w domu jak w sklepie z zabawkami.
Ptasi gaj 21:25, 10 sie 2021

Do góry
Gosiu zielono mamy tutaj solidne lanie z nieba.
Dzisiaj przeszły 3 mocne burze. Z jednej strony cieszy z drugiej dla hortensji i innych tyle deszczu to nie dobrze.

Kolory to jeżówki i rudbekie. Już widzę wrzosy zaczynają kwitnąć. Później trawy moje kochane
Dębowe zakątki 21:13, 10 sie 2021

Do góry

Aniu u mnie lilie wyrosły właśnie takie jak twoje ponad dwa metry. Pod ciężarem się połamały 3 sztuki. Padał deszcz były ciężkie mimo powiązania mnie nie było i zastałam połamane. EM zrobił fotę ż ta złamana może wrzucę.

Lilie królewskie to jak drzewa mniejsze.

Liliowce masz ładne nad stawem mają bardzo ładny kolor.
Zresztą co tu duże mówić pełno księcia u ciebie

Och to szkoda,ze twoje lilie się połamały.Bardzo szkoda. U mnie tylko jedną wiatr złamał.
z jednej strony fajnie,że takie wielkie porosły.A z drugiej wielki są bardziej narażone na wiatry.
Później zajrzę do ciebie i popatrzę na ogrodowe rośliny

W ogródku Martki 20:36, 10 sie 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
U ciebie z hakonkami jak u mnie z tujami
Nie wiadomo o co chodzi...

Juziu, Hakonechloa to miały być moje flagowe trawy, całą rabatę z grabami i cisami im przeznaczyłam, a tu takie coś... Ty masz jutro dostawę tujek a ja pewnie niebawem kolejnych hakone? /

Judith napisał(a)
Pisałaś kiedyś, ze u Ciebie rosną w słońcu. Może to to?
Judith, macra ponoć daje radę w pełnym słońcu, inne odmiany gorzej. Młode sadzonki macra mogą mieć istotnie inne oczekiwania?

Na pewno prawie wszystkie rośliny są przed sprzedażą dokarmiane i jak jeszcze przy posadzeniu dasz im dobroci to roślina głupie ma za dużo tego wszystkiego. Moim zdaniem wyciągnij opłucz korzenie i posadz w ziemi nawet z Kretowin (ubogiej).

Elu, bardzo Ci dziękuję za Twoje spostrzeżenia. Bałam się majstrować przy bryle, te korzonki takie delikatne. Jednak za Twoją sugestią zrobię próbę nr 3: każde kolejne sadzonki będę sadziła w rodzimej ziemi, bez domieszek, bez cackania się. Wypróbowałam wariant z żyzną glebą plus korą oraz wariant z piaskiem plus obornik, teraz czas posadzić w glinę bez niczego, może to będzie im u mnie odpowiadało?

Juzia napisał(a)

Tujom już nic nie pomoże. Już dawno ziemie gryzą

Juzia, ten rok był pogodowo dość ekstremalny, a i sadzonki pewnie były do tego słabe. Mój sąsiad ogrodnik ma metrowe w malutkich donicach po 12 zł, byle ktoś wziął za te grosze. Dał mi w maju trzy na uzupełnienie ubytków i nie wierzyłam, że się przyjmą z taką małą bryłka, a one rosną!

Ptasi gaj 19:37, 10 sie 2021

Do góry
Witam Alicji

Rutewks musi mieć ciemne tło wtedy jest bardzo dobry efekt no i musi jej być dużo. Kupiłam rutewke 5 lat temu kilka doniczek myślałam że się rozrosnie. Posadziłam różnych miejscach jednak nie wszędzie dobrze wygląda bo pojedyncze sztuki. Ta co na focie więcej pędów, ale i tak za mało aby był efekt ładny.
Więc po okwitnieciu zbiore je wszystkie w jednym miejscu.

Róża piękna fota nigdy nie odda jej piękna La Villa Cotta. Jest zdrowa i ma lśniące liście.

Najładniejsze wg mnie są te jeżówki lubię takie kolor ostry

Elu też mi się podobają te energetyczne jeżówki. A ostatnia fotka Cudnie pokazuje twój ogród. Zieloniutki trawniczek, soczysta zieleń i przestrzeń, choć wiem, że i kolorów nie brakuje.
Ptasi gaj 16:10, 10 sie 2021

Do góry
U nas duża ulewa, oberwanie chmury

U mnie bezwietrznie ,duszno i zaczynają sie tworzyć chmury...może popada?

wnusio sliczny chłopulek
Ptasi gaj 15:42, 10 sie 2021

Do góry

Teraz dzieci są rozwydrzone. Do czego dochodzi aby 2 latek jak mu coś nie pasuje tupał, darł się, rękę podnosił kto pod jego ręka. Wszystko musi być tak jak on sobie życzy.
Wczoraj był na basenie i jak miał wyjść z wody to dostał spazmów dopiero ratownik przyszedł popatrzyl na niego i się uspokoił.
Ta fota jest z dzisiaj
Jeszcze świeże przetwarzane bo nie mogłam sobie dać rady.

Słodziak! To nie wina dzieci tylko niestety rodziców Ja byłam takim rozwydrzonym bachorkiem ale wyjątkowo w moim przypadku to nie była wina moich rodziców bo pozostała dwójka rodzeństwa spokojna i grzeczna, tylko moja. Taki byłam typ głośny i wszechwiedzący
Ptasi gaj 15:37, 10 sie 2021

Do góry
U nas duża ulewa, oberwanie chmury

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:22, 10 sie 2021

Do góry
U mojego sąsiada ogrodnika też są takie Dąbrówki. Miałam kupić, ale gąszcz się zrobił na rondlu z aksamitkami i nie posadzę.
Zamawiam znowu trawy i trochę skalnych ale małych płożących się w Albamarze.

Trociny zmieszane z obornikiem dobra rzecz pod kwasoluby.
Ptasi gaj 11:04, 10 sie 2021

Do góry
gobasia napisał(a)

też nie mam cierpliwości do dzieci .Moje były bardziej posłuszne ..chyba?

Maleństwo jak na razie dobre ,placze tylko ja głodna

Teraz dzieci są rozwydrzone. Do czego dochodzi aby 2 latek jak mu coś nie pasuje tupał, darł się, rękę podnosił kto pod jego ręka. Wszystko musi być tak jak on sobie życzy.
Wczoraj był na basenie i jak miał wyjść z wody to dostał spazmów dopiero ratownik przyszedł popatrzyl na niego i się uspokoił.
Ta fota jest z dzisiaj
Jeszcze świeże przetwarzane bo nie mogłam sobie dać rady.

Ptasi gaj 08:42, 10 sie 2021

Do góry

Basiu ja tam za moimi nie tęsknię od razu. Trzeba nerwy wyciszyć.

też nie mam cierpliwości do dzieci .Moje były bardziej posłuszne ..chyba?

Maleństwo jak na razie dobre ,placze tylko ja głodna
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:16, 10 sie 2021

Do góry
No właśnie garść obornika pewnie końskiego. Garść garści nie równa

tak obrazowo to pod każdy krzaczek to około litra pod ogórki też w dolek i pod 3 -4 nasionka
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:05, 10 sie 2021

Do góry
Basiu to na tym końskim ci tak wszystko rośnie to jakieś szaleństwo wzrostowe.

Piękne hortensje. kupiłam w zeszłym roku zawilce były piękne jasno różowe wyrosły wysokie, ale nie mają ani jednego pędu kwiatowego jeden i drugi trzeba jeszcze czekać może to z tych późniejszych.

Co do wnuków masz wyjątkowe nerwy że po wyjeździe zaraz tęsknisz. Ja tam nie tęsknię nerwy regeneruje. Wszystko ma swoje granice inna sprawa moje nerwy bardzo szarpane od kilkudziesięciu lat.

Moje jedne dzisiaj do Mikołajek pojechały a drugie siedzą od tygodnia na Suwalszczyźnie pod namiotem.

końskiego już nie mam i tak go mało używałam ,najlepiej mi pasuje krowiak
no nie powiem ale poszło tam sporo obornika i przysypany był przekompostowaną trociną

Elu tak na dłuższą metę to nie daję rady. Do mnie przychodzili dopiero na obiad a ulokowali sie u córki obok
dzieci to i ja mam po kokardki ,na stałe nie chciałabym sie opiekować
Teraz siedzę sama goście pojechali ,domowi moczą tyłki w Rowach eM poszedł do pracy....ale laby
ja za tydzień mam wycieczkę Trójmiasto a od 25 posiedzę w Mikołajkach

Zawilce dostalam w ub roku od Ogrodowej koleżanki,jak widać rosną i kwitną dane ze szczerego serca

kupiłam taką kolorową dąbrówkę dosadzę do tej ciemnej

Ptasi gaj 07:54, 10 sie 2021

Do góry
Danusiu opiekun był z nieba na całe szczęście. Padał deszcz i wody pod dostatkiem.
Zacisze Alicji 07:40, 10 sie 2021

Do góry

Jaki ładny. Teraz motyle mają swoje żniwa,budleje, jeżówki, odętki, lawendy. Ścigają się jeden przez drugiego.
Bardzo mi się podoba ten pieniek z pnączem. Mam brzozę zeschnięte będę chciała ją obsadzić pnączem.
Alicja 2 ty godnie mnie nie było i wszystko wyrośnięte i chwastów też dużo te nie próżnują

Elu! Bardzo lubię motyle fruwające nad kwiatami, świetny widok.
Ten pieniek, który obrósł bluszczem, to wycięty świerk, siedzą tam sobie ptaki.
Elu, dobrze, że wypoczęłaś, teraz możesz spokojnie zająć się ogrodem.
Ogród z fortepianem 01:04, 10 sie 2021

Do góry
Ty wiesz Agata myślałam, że ten fortepian jest drewniany
A tu niespodzianka metalowy i chcesz go ocynkowac a to taka sprawa.

Moim zdaniem w tej sytuacji ocynkowane to będzie duży koszt. Kup dobra farbę do metalu np Hammerite czy jakaś inna i wymaluj dobrze może jest biała.

I tak nie wiesz czy po ocynkowaniu na spawach nie będzie rdzewieć. Ja bym poszła w farbę a nie cynk.
Ogród Basi 00:09, 10 sie 2021

Do góry
Piękne klematisy, ale jak kwitną. U ciebie deszczu nie było u mnie wszystko obite i już bez kwiatów.

Bergenia piękna roślina zawsze w każdym kącie jest ozdobą. Ja w tym tygodniu będę rozsadzać bo mnóstwo młodych niech rosną i zacieniaja aby chwasty nie rosły.

Basiu pieknie

U nas też padało cały jeden dzień w zeszłym tygodniu. I w niedzielę rano jeszcze dolało. Hortensje zwiesiły główki.
Ja bergenię lubię. Ma ładne liście, jest prawie zimozielona, nie choruje. Wiadomo, że co jakiś czas trzeba zajrzeć między liście i usunąć uschnięte liście. Ale to mnie nie zniechęca do niej.
Elu, za miłe pochwały bardzo dziękuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:53, 09 sie 2021

Do góry
Przeczytałam o kurka, że mniej jajek.
Danusiu kury maja przerwę w znoszeniu jajek. Musisz je obserwować szczególnie do poludnia które siedzą na gniazdach aby znieść jajo.
Nie przypominam sobie czy ty masz dla kurek jakieś zacienienie. Czy mają zrobione grzędy na wolnym powietrzu pod zacienieniem
Pisze o tych kurach bo mama miała sporo kur i też je obserwowała.
Pisałam u Sylwii o piskletach.
Wiosna jak będą kwoczki to nasadz na jajka na młode pisklęta, będziesz miała o tej porze jajka od młodych kurek.
Dobrze też jest jajka zdobyć z innego kurnika (kogut inny) to dobrze robi dla zmiane populacji, aby kogut nie obskakiwal swojego potomstwa.
Ogród w Klein Kottorz 22:45, 09 sie 2021

Do góry

Danusiu przepięknie. To prawda, że hortensje to wizytówka - trawy też.
Czy ty hortensje przycinasz bardzo nisko. Ile mają lat że takie dorodne i bujne.
Bambusy jak pięknie rosną duże kopce. Wiosna posadzę moje na docelowe miejsce w donicach dużych. Będzie ładnie jeden ciemno zielony drugi biało zielony.

Ela, cieszę się, że Ci się u mnie podoba
Uważam, że mamy podobny ogrodowy gust

Hortensje przycinam bardzo nisko. Mają 5 lat, ale były 2 razy przesadzane.

Bambusy w tym roku mają 1,3 m. Bardzo je lubię i wybaczam im, że się rozłażą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies