Wystarczy. Grujecznik będzie mniejszy i wielopniowy.
Jednak dodam, że wszystko zależy też od sposobu eksponowania drzew, czy mają to być solitery, czy mają tworzyć ścianę zieleni. W przypadku soliterów ta odległość powinna być większa.
Ja męczyłam swoje w garażu, niezbyt jasno tam miały, trochę rosły, ale dały radę.
Umiarkowanie podlewamy, aby nie zalać ale też nie zasuszyć. Macać palcem, jak mokro - nie podlewać, jak sucho - podlać i czekać aż wyschnie dobrze.
Nasiona powinny być zbierane jak tylko miąższ zaczyna świecić na czerwono. Trzeba je oddzielić od czerwonych osnówek, a potem przechowywać w wilgotnym piasku.
Wszystkie nasiona (czy świeżo zebrane lub przechowywane) nie są zdolne od razu do kiełkowania aż odbędzie się obróbka wstępna (naturalna lub w sposób sztuczny), która obejmuje proces inkubacji nasion w wilgotnych warunkach przez stosunkowo długi okres czasu (od 8 do 64 tygodni).
Potrzebują najpierw ciepła minimum plus 15 ° C minimum, potem zimno 4 ° C.
Można je teraz zabrać do domu na okres kilku tygodni, a potem do lodówki na resztę zimy, wysiew wiosną.
Nasiona wysiewamy w mieszance dobrze przesianego kompostu i piasku, przykrywamy cienko piaskiem i pozostawiamy wilgotno i miejscu chłodnym.
Często nasiona są rozprzestrzeniane przez ptaki, którym nie szkodzą trujące nasiona, bo ich żołądek nie uwalnia toksyn. Nasiona wydalone przez ptaki kiełkują swobodnie.
Nasiona cisa mogą być też wysuszone bez szkody, a po wysuszeniu zamrożone i przechowywane przez lata z zachowaniem siły kiełkowania .
Inne źródła zalecają przed siewem:
- moczenie nasion w wodzie przez 24 godziny
- potem trzymanie w cieple przez 90 dni
- w chłodzie przez 60 dni
- wysiew wilgotnych nasion na cienisty rozsadnik
Kiełkowanie następuje po 2-3 latach.
III sposób podaje, że nasiona zasiane jesienią tuż po zbiorze, kiełkują po 18 miesiącach.
Nasiona można przetrzymać w lodówce w stanie wilgotnym przez okres 1 roku.
Witaj Elu, czy Elizo ? ależ masz piękne kolory. Jesień jest chyba najpiękniejszą porą na zaprezentowanie Twojego ogrodu. Zapraszamy serdecznie
Bardzo fajnie, że możesz realizować swoją pasję. Ja też swego czasu mieszkałam w bloku, ale nie miałam nigdy ogródka pod oknem, dlatego chętnie wracałam co kilka dni do swojego ogrodu, aby naładować bateryjki
Danuś, bukszpanowy przypisany do Ciebie jak Ty do niego. A my do Ciebie i do Bukszpanowego
Osierociłabyś nas. Ale życzę z całego serca spełnienia marzeń
Łupiny i inne części kasztanowca zawierają saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Ma ona właściwości lecznicze, uszczelnia naczynia włosowate, a wiec nie obawiajmy się, że ma trujące właściwości.
Danusiu, wyleci, czyli co?
Dobrze kojarzę, że to nie są długoletnie drzewka, bo robią się brzydkie?
Tak, robią się brzydkie po latach i kiedyś i tak już nie będzie się nadawał.
To go może nie przesadzam, jak się zniszczy, wsadzę za niego wówczas większego cisa, żeby go zrównac z tymi, co już będą rosły?
Dalej nie wiem, jaka ta odległośc, 40 cm między nimi wystarczy na zrobienie jednolitego tła, bez przerw?
To cisy hisksii.
Ponieważ w ostatnim czasie pojawiło się w wątkach sporo zdjęć tortów przedstawiających postaci z bajek dla dzieci, kwiaty i inne takie, powklejamy tutaj ich fotki, a także możemy wymienić się doświadczeniami, jak takie cuda wykonać. Nadmieniam, że wszystko jest jadalne, a dla mnie to czarna magia. Nie umiem
Danusiu, Ty wyczarowujesz ogrody, Gosia, Anula - torty Każdy jest dobry w innej materii. Nie możesz być dobra we wszystkim Za to w ogrodach jesteś THE BEST !
Łupiny i inne części kasztanowca zawierają saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Ma ona właściwości lecznicze, uszczelnia naczynia włosowate, a wiec nie obawiajmy się, że ma trujące właściwości.
Danusiu
Plan był taki by kolumny cisowe "pływały" w hakone. No może brzmi to surrealistycznie, ale... to do mnie gada Każdy cis to odrębna kolumna - nie wiem tylko czy różnicować ich wysokość, czy wszystkie ciąć jednakowo. I wiem, że to trochę potrwa.
Tak, teraz jest oki, tnij w takim razie kolumienki już od wiosny, będą pływały w Hakone jak tutaj.
Danusiu - znam to zdjęcie. Pamiętam nawet dyskusję dotyczącą roslinki z tyłu - to cornus alba. Mam go i myślałam nad takim podsadzeniem, ale rabatę mam za wąską i nie zmieści się .
Werbena fajnie wygląda .
Danusiu a jakiego koloru żurawki z przodu posadzić? Myślałam o odm. muscat, ale czy nie będzie za zielono?
Aha i jeszcze popełniłam kolejny tort właśnie dla Teściowej bo Ona też Jadwiga Jutro dostawa... mam nadzieję, że się spodoba Te jest zdecydowanie lepszy niż pierwowzór