Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nelumbo - lotos 13:24, 03 maj 2015

Do góry
Moje w niby szklarence sa 1 foto kłącze 2 foto szklarenka gdzie się znajdują

Nasz przydomowy ogródek 13:24, 03 maj 2015

Do góry
Aniu nie straszę i niech będą już cieplutkie noce aż do grudnia. Kilka nocy do tyłu przymrozek mi smagnął begonie posadzone w gruncie.

Jabłonka ozdobna "Ola" kwitnie

Ogród w duszy mi gra... 13:24, 03 maj 2015

Do góry
No i na koniec konwalniki, obok nic kiełki puszcza hakone która powędruje pod graby i buki
i hortensje rensun na "pniu"

oraz tyły ogrodowe gdzie mi się conieco rozkwitło
i hosty pod hortensją ogrodową. Ta rabata w wolnym czzasie będzie do totalnej przeróbki w tym miejscu będzie podłużna rabata, na razie mam plan na ławeczkę w tym miejscu

Postaram się jeszcze wrzucić zdjęcia poglądowe tak żeby było widać całą rabatę nad którą pracuję teraz najintensywniej
Ogród skąpany w słońcu 13:20, 03 maj 2015

Do góry
A teraz mam pytanie techniczne, czy coś da się zrobić z moimi wielkimi egzemplarzami cisa i bukszpanu, które nigdy nie były obcinane i wyglądają tak:

Marzą mi się stożki, ale chyba ciężko będzie żeby ten kształt uzyskać.
Zarówno cis jak i bukszpan mają teraz młode przyrosty, kiedy można będzie je bezpiecznie przycinać?
Moja działka na Dębowym Lesie 13:18, 03 maj 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Wiosna jest cudna
Rajska jabłoń

Czy to się jakoś jeszcze nazywa, czy tak po prostu- rajska jabłoń?? ma swoje 5 minut teraz ...a jak wygląda później- listki nadal bordowe? ...i czy ją tniesz? czy rośnie duża?
Liliowo i kolorowo:) 13:15, 03 maj 2015

Do góry
Posadziłam w zeszłym roku derenia płożącego kanadyjskiego, na wiosne byłam pewna, że go nie ma a tu taka niespodzianka i w dodatku się pięknie rozrasta)
Moja działka na Dębowym Lesie 13:15, 03 maj 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Princess Irene

Właśnie zastanawiałam się jakie to tulipany- bardzo mi się podobają- mam ich cały rząd, a nie znałam nazwy- trzeba zapisać
W zeszłym roku kwitły bardzo obficie,.... w tym są znacznie drobniejsze, ale co tam ...nakarmimy i może wysilą się next year

Cudne Twoje hosty, aż kipią z rabaty....Pięęknie
Ogród skąpany w słońcu 13:14, 03 maj 2015

Do góry
Widok z boku na ogródek

Na środku ogródka jest mała studzienka od oczyszczalni.

Planuję tam zrobić rabatę w kształcie elipsy na środku posadzić brzozę Yungii
a dookoła obsadzić np. kostrzewą siną, w środku lawenda lub szałwia - co myślicie?

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 13:14, 03 maj 2015

Do góry
Z podpisem się udało więc pokażę jeszcze kilka miejsc.Jak wcześniej wspomniałam mój ogród jest mocno niedoskonały więc esteci mogą być wstrząśnięci tym co zobaczą.
To nadal mój przedogródek;

Mój własny kawałek klepiska 13:13, 03 maj 2015

Do góry
A tak to wygląda w druga stronę

brzeg już podcięty, jeszcze tylko paliki wbić i wzmocnić kamieniami.
Jeszcze tylko drugi brzeg i tam chcemy zrobić wrzosowisko i rozrzucić grzybnie

Ogród w duszy mi gra... 13:12, 03 maj 2015

Do góry
No i teraz tyły ogrodu czyli to co mi zajęło ostatnio tyle czasu. Chwasty, głównie perz w dalszym ciągu wyrastają mimo że przekopałam wszystko widłami 3 razy

Wiecie naprawdę głupio mi że to wszystko leży ale nie umiem tego obrócić.... powinna być chyba opcja obróc obrazek dla mniej lotnych komputerowo

Zgodnie z zaleceniami małej mi z odcinka mai w ogrodzie posadziłam też wskaźnik wilgotności gleby
Liliowo i kolorowo:) 13:11, 03 maj 2015

Do góry
Ogród skąpany w słońcu 13:10, 03 maj 2015

Do góry
Przy podjeździe do domu po lewej stronie są 3 kominki od oczyszczalni, muszę je jakoś ukryć.
Rabata ma kształt trapezu.
W tej chwili rosną tam 3 trzmieliny na pniu, wokół, których planuję okręgi z żurawek, a pomiędzy nimi będą choiny Jedelloh.
Przy kominankach myślę o jakiejś trawie - mam posianą stipę więc w tym roku prawdopodobnie ją tam posadzę, a docelowo może trzeba będzie wymyśleć coś innego.
Ta rabata będzie wysypana szarym grysem.

Mój własny kawałek klepiska 13:09, 03 maj 2015

Do góry
W długi weekend robiliśmy trochę przy potoku mostek w wersji roboczej już gotowy

Szmaragdowy Zakątek 13:08, 03 maj 2015

Do góry
I ostatnie i zmykam:
Fiołki wonne w tym kolorze wykopywali wszyscy. Ja zapomniałam

Na kociołek też się nie załapałam, bo musiałam zmykać

Starczy. Wiecie, że najładniejsze muszę zachować dla siebie
Miłego dnia Nikitko (cmok)
Szmaragdowy Zakątek 13:05, 03 maj 2015

Do góry
C.d.

Ogród skąpany w słońcu 13:05, 03 maj 2015

Do góry
Następne zdjęcia.

Głowny ogródek jest wystawiony na południe.
W centralnej częsci będzie trawnik a bo odwodzie działki rabaty z roślinami.

Przy przęsłach ogrodzenia mam wydzielony prostokątny pas o szerokości 2 m.
W środku każdego przęsła chcę posadzić śliwy pissardi szczepione na pniu, otoczone będą skarpetą z bukszpanu, a pomiędzy wiśniami planuję tawuły golden princess.
W skarpetach bukszpanowych wiosną będę sadzić np. tulipany.

Mój przyszły ogród 13:03, 03 maj 2015

Do góry
Udało mi się uruchomić aparat i tak na szybko pstryknęłam. Jest to co prawda widok z okna kuchennego, ale z tarasu będzie podobnie. Co do kształu tego fragmentu - będzie taki jaki dawno temu wyrysowałyśmy - łagodnie popłynie fala dalej.Teraz po prostu nie zrywam trawy dalej, żeby nie straszyło bardziej. Myśłałam o tych trzech trzmielinach na nogach, a pod nimi żurawki limelight z własnego rozmnożenia i kilka tych "suchych" trawek albo stipy. Ten kopeć siana w zasadzie nie wygląda źle. Jest blisko liściastej katalpy.A zimą nadal będzie jakaś przesłoną.Ogród nie będzie taki otwarty do końca dla widza. Może drzewko liściaste dać za nim?

Wieczorem wpadł mi do głowy jeszcze pomysł a propos sasiedztwa panelu ozdobnego. Z uwagi na to, że miskant jest ciut za daleko, żeby uzyskać efekt "wtopienia" może dam tam mały obeliks z powojnikiem albo różą...?
Szmaragdowy Zakątek 13:03, 03 maj 2015

Do góry
Dobra kobitki. Cały weekend majowy miałam na powietrzu i komputera nie widziałam Teraz mam chwilę więc wrzucę troszkę zdjęć z naszego spotkania. Niedużo, bo muszę zaraz zmykać dzielić dalej gigant-miskanta Dobrze, że siekierę mam ostrą

Ludziom zdjęć nie robiłam i mam tylko dwa:

Plus kura rabatowa zwana Pudzianem

Ogród Kasi... no cóż, mogłabym się wprowadzać od zaraz

Ma coś na co mi przyjdzie długo jeszcze poczekać: staw. Prawdziwy staw a nie jakieś tam oczko wolne. Staw

Mój ogród pod górkę... 13:02, 03 maj 2015

Do góry
I Rohany wypuściły listki

Brzoza Long Trunk

I czerwone brzózki już widać

Grujecznik:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies