Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ania i róże i cała reszta :) 11:38, 15 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, czytam o Twoich rozterkach, sa dwa typy ogrodów : kolekcjonerskie i uporządkowane.. to nic złego mieć kolekcjonerski, realizujesz swoją pasję, masz różne róże potrzebne do fotografii, czy inne gatunki o których wspomniałaś.

Ja to rozwiązałam w ten sposób, że do fotografowania mam różne rośliny na oddzielnej rabacie tzw. hidcotowej na ulicy i tam sadzę co tylko "mi się kupi" (co prawda konsekwentnie w 3 kolorach białym, niebieskim i żółtym), a ogród jest nie do ruszenia. Ale w porywach przybywa tam różnych roślin lecz już w jednorodnych grupach.

Może wydziel sobie część ogrodu kolekcjonerską a część bardzo konsekwentną i zaplanowaną z ołówkiem w ręku ???

Danusiu, większośc moich roślin już wywędrowała za dom, tamta strona ogródka będzie za rok aż kipiec od nadmiaru form i kolorów..
Kiedyś przyjdzie i na tamtą stronę czas.
Teraz te moje porywy niekontrolowanych zakupów są coraz rzadsze, staram się bardziej trzeźwo myślec i szukam już raczej tego, co potrzebuję a nie tego, co chciałabym miec.
Ta strona z przodu, nad którą właśnie pracujemy ma byc bardziej wizytowa, tam się nie będzie zbytnio siedziec, tam się będzie tylko zerkac .

Pomimo zmian, które chcę wprowadzic, nie wszystkiego mogę dokonac, te tuje, cyprysy i kilka innych spraw nie za bardzo mogę zmienic, bo nie mam tego gdzie posadzic, nie mam też aż tak wiele funduszy, żeby sobie pozwolic na całkowite zmiany, wyrzucenie starych i zakup nowych, odpowiadajacych pewnym normom roślin.
Mąż by mnie chyba z domu wysiedlił, jak nic..
I tak jest cierpliwy, o dziwo.
Na tą chwilę staram się chociaż ulepszyc, poprawic te błędy, które mogę, bo je doskonale widzę.
I sobie nie daje sama z nimi rady .

Gdybyś widziała Danusiu jeszcze jakieś większe, rzucające się w oczy defekty to pisz śmiało, będę Ci wdzięczna, wiesz o tym .
Jak możesz to poradź jeszcze - co z tymi cisami i jałowcem?
Jakie te odstępy między cisami i jak widzą Ci się te juki w tym miejscu?

Przy jukach, po obu stronach posadziłam rozchodnik i owies wiecznie zielony, żeby było symetrycznie i powiedzmy 'powtórzyło się'. Wolne miejsca zostały na róże (zaznaczone kamieniami) i na niebieskości.
Perovskia, szławia, ostróżki czy lawenda.
Nie wiem jeszcze na co, znów wyobraźnia nie działa co do tego konkretu.

Ania i róże i cała reszta :) 11:04, 15 paź 2012

Do góry
Aniu, czytam o Twoich rozterkach, sa dwa typy ogrodów : kolekcjonerskie i uporządkowane.. to nic złego mieć kolekcjonerski, realizujesz swoją pasję, masz różne róże potrzebne do fotografii, czy inne gatunki o których wspomniałaś.

Ja to rozwiązałam w ten sposób, że do fotografowania mam różne rośliny na oddzielnej rabacie tzw. hidcotowej na ulicy i tam sadzę co tylko "mi się kupi" (co prawda konsekwentnie w 3 kolorach białym, niebieskim i żółtym), a ogród jest nie do ruszenia. Ale w porywach przybywa tam różnych roślin lecz już w jednorodnych grupach.

Może wydziel sobie część ogrodu kolekcjonerską a część bardzo konsekwentną i zaplanowaną z ołówkiem w ręku ???
Pogaduchy skowronków 11:00, 15 paź 2012

Do góry
Ja też pozdrawiam i melduję słoneczko i sporo na plusie + 13
Co z tym ogródeczkiem począć 10:58, 15 paź 2012

Do góry
Oferta ciekawa, ale przed zima nie kupuj, bo kłopot z okrywaniem jest wielki, chyba że przezimujesz w chłodnym garażu.

Tutaj o różach i ich zimowaniu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy
Aster - astry bylinowe 10:50, 15 paź 2012

Do góry
A to jest aster nowoangielski - Aster novae-angliae " Violetta" dużo wyższa i kwiaty ma ciemniejsze

Aster - astry bylinowe 10:44, 15 paź 2012

Do góry
Zauważyłam, że są dwie odmiany "Violetta" zarówno w astrach nowobelgijskich, jak i nowoangielskich - te drugie są dużo ciemniejsze.

Poniżej na zdjęciach te jaśniejsze, myślałyśmy z Hanią, że to jest pomyłka, a to ta sama nazwa odmianowa, ale gatunek całkiem inny.

Aster novi-belgii "Violetta"

Aster - astry bylinowe 10:42, 15 paź 2012

Do góry

Aster - astry bylinowe 10:41, 15 paź 2012

Do góry

Aster - astry bylinowe 10:40, 15 paź 2012

Do góry

Aster - astry bylinowe 10:39, 15 paź 2012

Do góry

Aster - astry bylinowe 10:38, 15 paź 2012

Do góry

Aster - astry bylinowe 10:37, 15 paź 2012

Do góry

Aster - astry bylinowe 10:37, 15 paź 2012

Do góry

Aster - astry bylinowe 10:33, 15 paź 2012

Do góry

Aster dumosus 'Apollo'

Aster - astry bylinowe 10:32, 15 paź 2012

Do góry
A tak wyglądał sklep ogrodniczy przy ogrodzie, przyznacie że oferta astrów jest oszałamaijąca

Mój mały raj na ziemi :) 10:31, 15 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i czas antenowy się skończył... chyba trzeba jakieś ognisko rozpalić żeby pogadać i powspominać lato

Danuś, przygotowany stosik zapraszamy ! ognicho jesienią - bajka !
no i pogaduch jestem stęskniona
Aster - astry bylinowe 10:31, 15 paź 2012

Do góry
Kupiłam jednak nowe astry, była w ogrodzie Karla Foerstera - są niskie, może będzie dobrze i nie dostaną mączniaka.

Zainspirowana ogrodami w Holandii i Niemczech napisałam mały artykuł o astrach.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/316-astry-jesienne

Dodam kilka zdjęć

Mój mały raj na ziemi :) 10:27, 15 paź 2012

Do góry
No i czas antenowy się skończył... chyba trzeba jakieś ognisko rozpalić żeby pogadać i powspominać lato
Mój mały raj na ziemi :) 10:23, 15 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cicho u Ciebie jakoś, tylko raz drzwi "pęknęły" a leżałąm sobie na leżaczku za ścianą...Ciszaaaa

Danusiu, bo impreza była w południe i to nie u mnie ! wynajęłam lokal
u nas była w sobotę, ale z dorosłymi więc cicho i kulturalnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:16, 15 paź 2012

Do góry
martika napisał(a)
Ciekawa jestem jaki był Twój pierwszy projekt ogrodu i jego realizacja?

Moja pierwsza realizacja była duża i ambitna, bo to jest właśnie "ogrodowy salon nad wodą", którym zdobyłam II miejsce w konkursie Muratora. Dało mi to przepustkę do lepszej pracy i kolejnych ambitnych wyzwań.

Teraz niedaleko mieszkam, dosłownie dwie ulice dalej, bo nie ukrywam, że ta miejscowość bardzo przypadła mi wtedy do gustu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/652-ogrodowy-salon-nad-woda

Obejrzyj film

http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13,1,2,189,0.html

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies