A tu mi się bardzo podoba. Koniecznie z magnolią, bo da wysokość.
Nie mieszałabym różowych azalii z białymi, jeśli już, to można dodać nowe skupisko białych azalii.
Przed azalie żurawki, lub coś innego, niskiego, turzyce. Latem będzie pusto, więc coś kwitnącego latem trzeba dać.
Rabata ma sięgać aż do kostki?
Ta wersja jest ciekawa.
Brązowe turzyce mogłyby być, jak Ewa zaproponowała, tylko ja nie wsadzałabym pojedyńczych sztuk pomiędzy skupiska azalii, tylko potraktowała je jako łącznik. Do Bronzity dorzuciłabym kwiaty letnie.
Tylko ta magnolia jest tu oderwana, nie bardzo jest połączenie tuj z cisami, tych dwóch części
W obecnej chwili nie mam czasu na ogrodowisko bo mam komunię syna ale zaglądam w miarę możliwości żeby być na bieżąco u każdego
a tutaj mój klon w tym roku wyjątkowo piękny
Ja miałam takie plamy w zeszłym roku. Wykopaliśmy kilka klinów darni i okazało się, że w tych miejscach były ogromne siedliska mrówek, które nie robiły mrowisk tylko wszystko budowały w darni uszkadzając korzenie trawy.
Pomożecie? Doradzicie?
Opcja 1. (wg. projektu)
Fala lawendy z bylinami kwitnącymi na różowo i stipą.
Opcja 2.
Półkole z lawendy i wyciągnięte pasy lawendy przed stożki. Kilka kulek z grupy wysunięte bardziej do przodu. Plus stipa w lawendzie i ew. byliny.
Opcja 3.
Prosty pas lawendy ze stipą.
Opcja 4.
Półkole z lawendy, kilka kulek wędruje do przodu. Po bokach albo trzmielina jako dywanik albo różowe żurawki (georgia peach?)
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego czegoś co wyłazi mi na trawniku. Nie mam pojęcie co to jest i czy od tego latem trawa schnie choć jest nawożona i podlewana. Pierwszy raz zauważyłam te brzydactwa w ubiegłym roku również w maju. Wyłażą jak jest ładna pogoda w godzinach przedpołudniowych. Z daleka wygląda to jak rudo-żółte place na trawniku. Później część zdycha i spada na ziemię a część się chowa i następnego dnia wyłażą znowu, aż w końcu nie widać ich wcale. Są miękkie jak łyse gąsienice. Z resztą sami zobaczcie. Jak coś to mam jeszcze inne zdjęcia i powiększenia. Czekam na jakieś informacje. Z góry wielkie dzięki.