Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z rzeźbą 12:20, 28 lip 2016

Do góry
Anula, powiedz mi czy twoje sztandarowe tawułki Vision in red kwitły w tym samym czasie co szałwia?
Zabieram się za przemianę kolejnej rabaty i chciałam posadzić tam takie tawułki ,ale musiałyby sąsiadować z szałwią...nie wiem czy te kolory pasują bo te tawułki na zdjęciach zawsze wygladaja inaczej
Ogród z pergolą 22:37, 27 lip 2016
Do góry
anna_t napisał(a)
nie wydumamy coś czuję
nic nie robię, trawa i tuje zostają
watek do zamknięcia
pozdrawiam

no i poszła upał zmęczona ...to musi odpocząć

zgadzam sie z dziewczynami ...za duzy mix odmian wzrów i kolorów ...zupełneie nie potrzebnie...zaszalałaś

- wrzosy i bodziszki się nie polubią w duecie ...albo jedno albo drugie! musisz zdecydować....ale ja wybrałabym bodziszki to mój swir od dwoch sezonów ...wrzosy szybko sie starzeja i wygladaja jako tako tylko jesienią ...a bodziszkom wtedy zwykle liscie na czerwono sie przebarwiaja ...wiebieram bodziszki! bodziszki sa rózne wysokie i niskie od 15cm nawet do metra z kwiatkiem moga mieć

- zawilce z bodziszkami tez nie na jednej rabacie ....obie byliny sa zadarniajace ...zawilce japońskie sie rozłażą ?(bodziszki tez ale wolniej chyba?) ...ja pod krzywym bukiem mam zawilce ...tylko zawilce w kwadracie ..... rózne odmiany.... mocno sie rozrastają.

- ostróżka nie jest byliną do planowania na rabacie ....lubi wygniwac ..po przekwitnieciu prawie znika zeby jeszcze raz sie odrodzic i zakwitnąć...to taki ozdobnik.... zapchaj dziura o ile taka dziura jest) pasuje do róz ...do hortensji i ŚŚ raczej nie

- jazmianki na przód rabaty ...w zasadzie sa bardziej ozdobne z liści niż z kwiatów ...choc te w duzej masie daja ładna mgiełkę ...z bodziszkami czy anemonami nie spasuje sie na jednej rabacie ......to kompaktowa bylina ....ale ładniejsze sa jeżówki z szałwia pasuje ja łaczyć i trawami niskimi kompaktowymi.

jednym słowem projekt wypełniaczy jest do przemyslenia i zrobienia na nowo no przykro mi to pisać ..ale cos lepszego wymyslisz ...albo najlepiej odgapisz z netu

Blaski i cienie nowego życia 21:58, 27 lip 2016

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Bardzo zdrowe i duże masz te krzewy roz , będziesz mieć z nich radość A planujesz cos do nich jeszcze dosadzić? Czy będzie biała rabata?

Narazie są malutkie, ale mają mieć do 1m wysokości tam mam głównie trawy do róż i werbenę, która może się rozsieje. Jeżeli rozchodniki przemarzną to brzegiem będzie szałwia od Finki.
Wszystkiego po trochu 18:21, 27 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Ależ mega limonkowe te limki. Nazwa nie kłamie-u Ciebie żywa reklama! No i ta szałwia wymiata. Super kolor!

Ha ha ha a Ty nie czytasz dokładnie, to nie limki tylko Magical Moonlight, limnki u mnie jeszcze daleko w polu, ociągają się.
Atacama pod lasem 21:16, 26 lip 2016

Do góry
Jak tuja podrośnie możesz z niej wyciąć coś ciekawego - np kulę na pniu, świdra albo prosty stożek
Zgadzam się z Gruszką, że przydałoby się tam jeszcze coś dla kontrastu -żurawki plus ewentualnie szałwia

Pozdrawiam
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 12:08, 26 lip 2016

Do góry
Teraz relacja z aktualnych poczynań.

1. Szałwia zakupiona - 12 szt. Dziś albo jutro będę sadzić. Wybrałam New Dimension Rose. Mam nadzieję, że zakup będzie udany.

2. Z posadzonych w maju 35 sadzonek bukszpanu - ukorzeniło się 25 Miałam je w donicach, zamieszkały w gruncie, w cieniu. Myślisz, że mogę pobrać kolejne sadzonki teraz? Może do wiosny wyhoduję sobie bukszpanową obwódkę na przedogródek?

3. Zaczynam intensywnie myśleć nad kolejnymi rabatami, ale zanim będę mogła nanieść wszystkie chciejstwa na planu MUSZĘ MIEĆ kształt rabat ... a ja co ... nie mam pojęcia jak to ugryźć pomysłów brak.
Wszystkiego po trochu 22:31, 25 lip 2016

Do góry
Ależ mega limonkowe te limki. Nazwa nie kłamie-u Ciebie żywa reklama! No i ta szałwia wymiata. Super kolor!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:04, 25 lip 2016

Do góry
Dziękuję za dobre rady Gruszko Śmigalska Tak, ogród Malkul jest cudowny.
Ja się motam, bo wiedzę o roślinach mam marną.
Dziś mój Pan Ogordniczy zawiózł mnie do swojego dostawcy roślin. Ale miałam raj! I się opanowałam. Wzięłam tylko kilka, które wysadzę na swoją rabatę podokienną. A resztę pooglądałam i teraz muszę zaplanować je w moim ogrodzie. Nie kupię pochopnie, obiecałam sobie

Takie nowinki rozplanowałam pod okno. I teraz czekam na Waszą opinie. Co tu nie tak? Bo nie zasadzę, dopóki nie będę przekonana, że to ma sens.
Mam więc:
miskanta zebrinusa
2x trawę, której nawy niestety nie zapzamietałam. Ta wysoka z białymi brzegami.
2x perovskia
2x szałwia
1x campanulla
1x penstemon chacha lavender
2x ostnica
1x rozchodnik

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:01, 25 lip 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

szałwia fioletowa jest super ,ja sadzę ale czerwoną ....fioletowa chyba fajniejsza

co to za róża na 2 fotce?

Rose der Hoffnung
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:46, 25 lip 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
cos sie dubluje...
to kilka fotek

szałwia fioletowa jest super ,ja sadzę ale czerwoną ....fioletowa chyba fajniejsza

co to za róża na 2 fotce?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:43, 24 lip 2016

Do góry
Właśnie znalazłam taki fajny opis z tą artemisią. Tylko zdjęcia brak

Rabata idealna do miejsc osłoniętych

Ta kombinacja roślin na nasłonecznionej rabacie (około 3 x 1,5 m) wprowadzi do naszego ogrodu zapachy Południa. Spokojne, harmonijne tło tworzy bylica Artemisia ‘Powis Castle’ o bardzo mocno pachnących, srebrzystoszarych liściach. Obok niej rosną szałwia omszona Salvia nemorosa ‘Vesuvio’ i biała kocimiętka Nepeta x faassenii ‘Walker’s Low’.

Brzeg rabaty opanowały pięknie kwitnące rośliny: czyścica Calamintha nepeta ’Gottfried Kühn’, santolina Santolina rosmarinifolia i lawenda wąskolistna Lavandula angustifolia. Wszystkie byliny na rabacie są reprezentowane przez trzy sztuki każdego gatunku.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:32, 24 lip 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
He he inspiracja ukochana przez wielu! Bo i warta tego. To srebrne to najprawdopodobniej Artemisia Ponis Castle.

Edit: Nie wiem czy forum, czy mój laptop muli. Tam nie szałwia, a perovskia jest.

Dzięki Roma Ja to chyba tę rabatę zerżnę żywcem. tak pikna!
Przed chwilą odkryłam eucaliptusa gunni i też mi do tego pasuje.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:14, 24 lip 2016

Do góry
He he inspiracja ukochana przez wielu! Bo i warta tego. To srebrne to najprawdopodobniej Artemisia Ponis Castle.

Edit: Nie wiem czy forum, czy mój laptop muli. Tam nie szałwia, a perovskia jest.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:43, 24 lip 2016

Do góry
Obiecane zdjęcia ogrodu
lawenda zakończyła dziś swój żywot

a szałwia zaczyna po raz drugi w tym sezonie
Borówcowy raj 20:18, 24 lip 2016

Do góry
Fotografem nie jestem, oddaję na zdjęciach to co jest u mnie. Pewnie profesjonalista zrobiłby wielkie łał z rabat, które tu są, ja nie umiem. Więc tym bardziej dziękuję za wszystkie pochwały. Szczerze. Lubię ogród form, kocham patrzeć przez okno kuchenne i widzieć bryły, szczególnie ważne dla mnie zimą, kiedy jest trudno się cieszyć z pogody.
Dziś nieporadnie cięłam przekwitnięte róże pnące. Jeszcze dużo się muszę nauczyć w tej materii. Jestem kompletnie zielona i w dodatku mam pokłute ręce całe, ale co tam. I jeszcze na święcie róż dokupiłam sobie dwie odmiany. Do donic. Zobaczymy co z nimi będzie.
Bukszpany pocięte, prawie wszystkie. I nawiezione.
Szałwia ścięta. Za późno, ale pszczółek mi żal było.
Przetacznik ścięty, pusto jest.
Bluszcze uporządkowane.
Jeżówki w motylach. Cudo!
Zostały Szmaragdy do uformowania no i Danica. Ale to później.
Ogarnęłam. Uffff. Jestem zadowolona.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:08, 24 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Cudne masz te hortki Róże wiadomo
Bardzo fajna jest ta ciemna szałwia jednoroczna. Śliczne kolory u Cię

dzieki

szalwie bede powtarzac bo tez mi sie podoba
i oby klosowiec przezimowal
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:06, 24 lip 2016

Do góry
Cudne masz te hortki Róże wiadomo
Bardzo fajna jest ta ciemna szałwia jednoroczna. Śliczne kolory u Cię
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:36, 24 lip 2016

Do góry
Tymczasem za radą tu obecnych Pań ustailiśmy z Ogrodniczym, że pod rabatami przekopiemy grunt, czasrnoziem wymieszamy z macierzystą i obornikiem i przygorujemy po roślinki.

Zaczynam myśleć o rabatach. Tak po jedyńczo... Inaczej oszaleję
Zatem pierwsza idzie w plan ta pod oknem.

Dziś jeszcze wygląda tak:

A to jest moje marzenie. Ta rabata i ta kolorystyka:

Ta też ma ładne kolory:

Dziś kupiłam kilka roślinek, może znajdą zastosowanie, szczególnie szałwia:
Życie w wiejskim ogrodzie 23:15, 23 lip 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Moje siewki werbeny już zaczynają kwitnąć, więc może Twoje też zdążą przed przekwitnięciem szałwi. Oby się udalo

Moje samosiejki też już kwitną ale te były przesadzane z innego miejsca dlatego takie marne są Na szczęście mamy dopiero 23 lipiec i do jesieni maja czas nawet jak szałwia przekwitnie będą akcentem kolorystycznym wśród traw
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies