Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 08:07, 13 wrz 2016

asiak napisał(a)
One są w donicach, na zimę przesadzę je do ziemi, to może wtedy wytrzepię?

Jak są w donicach, to rozumiem, że ich stan jest taki, w jakim je kupiłaś? To roztrząsaj przy sadzeniu.
Dla mnie wrzosy to jednak roślinki kłopotliwe w utrzymaniu- nie mam do nich ręki (nie to, co do kocimiętki )
Makusia 08:13, 13 wrz 2016

inka74 napisał(a)

Pasuje do okularowej. Prosiłaś mnie o radę w sprawie róż. Tu dokupienie 2 czy 3 róż nie zmieni sytuacji. Marta tu brakuje tła i wypełniaczy, różnych poziomów nie mówiąc już o pomyśle/myśli przewodniej i planie. Tego chyba najbardziej. To jest ogromna rabata, potrzebuje dodatków. Same róże i lawenda sprawy nie załatwią. A przynajmniej nie w takiej ilości. Bo i tak szpecą kubły u sąsiada za płotem. I akurat miskanty są fajne. Dałabym ich więcej. Nie wiem co pod siatką wrzuciłaś ale jak to cisy to kilka lat poczekasz, aby je widać było. Iglaki też tu fajne tło robiły to wyrzuciłaś. Reszta... zobacz jak wygląda bardzo podobna rabata choć dużo większa u Zagajanki. Poczytaj, 3 sezony Jance ten stan zajął.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5415-symetryczno-liryczny-z-widokiem-na-sleze?page=125

Moja rada - zrób najpierw tło, potem zajmij się środkiem. Róże potrzebują oprawy.

Iwi kubły sąsiada są tam tymczasowo- jak widzisz, robią ogrodzenie, basen, taras i kilka innych rzeczy równocześnie, więc tło jest mizerne.
Wiem, że cisy urosną za kilka lat- liczyłam się z tym, i takiego wyboru dokonałam kupując te maluchy zamiast wyrośniętych już ale dużo droższych.
Tam nie było iglaków- lub bardziej precyzyjnie- tam nie było zdrowych iglaków, w jednym gatunku, które mogłyby zostać i robić za tło. Każdy był inny nie liczęc dwóch Conic.
Dla miskantów- tych akurat- ja osobiście tam miejsca nie widzę- są zwyczajnie za duże i za bardzo przykuwają wzrok- nie chcę z nich żadnego tła, bo mam zwyczajnie skojarzenie, że wyglądają jak przerośnięta trawa. Znajdę im inną miejscówkę- w kupie.
Półka Janki jest- na moje oko- węższa- moja jest niestety dość szeroka i bardziej w trójkącie. Poza tym nie bardzo o taki styl mi chodzi, choć nie będę grzeszyć, że nie jest piękna- bo jest.
Potrzebuję względnego porządku na półce, bo jest na podwyższeniu i nieład będzie mnie irytował w tamtym miejscu.

Wypełniaczami póki co jest lawenda. W ogóle półka miała być zrobiona "na teraz" i tak została zrobiona. Chcę ją powoli przemyśleć, żeby móc na wiosną zacząć realizować jakiś plan, bo póki co widzę, że czegoś brakuje, ale nie wiem czego i jak to zrobić. Dlatego pytam na forum i szukam dobrych rad i podpowiedzi.
Makusia 08:18, 13 wrz 2016

wiklasia napisał(a)
oprawy, to znaczy oprawki to były na okularowej ... póki Makusia nie wkroczyła ze szpadlem. Ech te wiecznie kłopotliwe róże

Wiklasia coś w tym jest- co raz bardziej przychodzi mi do głowy, że róże to dobrze wyglądają, ale u kogoś...a ja nie mam ręki do nich. Moje to raczej badyle gołe z kilkoma liśćmi, w dodatku żółtymi....A na dokładkę wczoraj chciałam je spryskać na mszyce, bo wydawało mi się, że pąki- które wbrew pozorom jeszcze się im zdarzają- całe pokryte tym szkodnikiem...i zwątpiłam...to raczej jak szarańcza wygląda. Może to te słynne Małysze są?
Makusia 08:25, 13 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Martuś, na różach się nie znam, ale jak podczytuję u Madżenki dyskusje i dylematy z doborem odcieni róż etc. to myślę, że do żółtych można by kremowe dopasować, lub białe róże z żółtym środkiem. Wszystko zależy od tego jaka to żółć.

No właśnie- te moje w zależności od stadium kwitnienia- im bardziej rozkwitłe, tym bardziej jasne.
Taka myśl- tych żółtych jest pięć- każda inna w dodatku. To nie tak dużo. Te na pniu (zakładając, że przeżyją zimę) mogłabym dać albo na tyły, albo do donic- na tej półce nie wyglądają wg mnie dobrze, bo pokrojem są zupełnie inne- gdyby różniły się tylko odcieniem, to pal licho.
W konsekwencji zostaną trzy żółte (wprawdzie nadal każda inna ) ale gdyby dokupić większą ilość kremowych i posadzić jakoś "w łuku" albo w miarę wzdłuż murku (murek jak wiadomo idzie jak chce i raczej po skosie niż po łuku), to ten żółty stanowiłby tylko trzy kropki?
I coś z tyłu widzę koniecznie potrzebę- chyba ze dwa rzędy tam się zmieszczą. Plus przed różami lawenda, stipa (lawenda również "między")? A może przed różami kulki buksowe?

Nie chcę mimo tego, że do róż mam stosunek ambiwalentny się ich pozbywać, bo ogólna koncepcja półki-różanki mi pasuje. Chc to tylko poukładać, uzupełnić.

H E L P ! ! !
Makusia 08:27, 13 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Miałam już gotowy elaborat, nawet poparty inspirami z pinteresta, ale zrezygnowałam, bo co ja się znam na różach.
Ale w zasadzie, o kolorach ogólnie przecież mogę, no nie?

IMO - zależy od odcienia.
Jasne i rozbielone dobrze będą grały z kremami i bielami.
Ciemniejsze i mocniejsze żółcie można podbić pomarańczem lub skontrastować z fioletem.
Do wyboru.
Ale inspiry pozamykałem i nie będzie

Nie chcem pomarańczy ani fioletów- mój wzrok będzie płakał każdego dnia....Ale kurteczka muszę przyznać Ci rację, co do połączeń kolorystycznych. Gdyby jednak umniejszyć liczbę już istniejących żółtych i dołożyć więcej kremowych, to może proporcje byłyby ok?
Makusia 08:27, 13 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Trzeba szukać koloru spójnego z kwitnącymi hortensjami. Raczej bym tę żółtość róż tonowała niż potęgowała. Wszelkie pomarańcze, morele spowodują, że tam zrobi się ogniście. Przedogródek i ognistość mi się wyklucza.

Mi również. Zwłaszcza mój przedogródek
Makusia 08:39, 13 wrz 2016

HAniu:
Półka w lipcu (07.07.)

Nie ma tam już świerka (tego, na który akurat leje się woda) i buksów (zamalowałam je zresztą robiąc z nich lawendę), doszła stipa.

ZWRÓĆCIE UWAGĘ NA WIELKOŚĆ CISÓW !

fioletowy- lawenda
Czerwone kółka i prostokąty- róże

i we wrześniu (12.09)

żółte- róże
zielone- cisy (wielkość!!!)
czerwone- stipa
fioletowe- lawenda
jest tam jedna szałwia (musiałam potraktować półkę jako przechowalnik, bo mi się w przechowalniku nie zmieściła, a miałam ją na balkonie w donicy)

makadamia 08:44, 13 wrz 2016

Marta, a masz jakieś inspiracje różanek, które Ci się podobają?
Bo z jednej strony piszesz - chcę róże.
A z drugiej strony - chcę porządek.

Mnie się to trochę wyklucza, bo róże podobają mi się właśnie w mieszanych rabatach, mocno urozmaiconych. Dokładnie takich jak u Zagajanki.

Zapodaj jakieś obrazki, to mi się rozjaśni.

Co do koloru to masz rację - zabrać te najciemniejsze odmiany, a resztę podsadzić kremami i bielami. Ładnie się zgra z hortensjową
AnnaCh 08:49, 13 wrz 2016

Moją uwagę przykuły cisy. bardzo dużo urosły jak na 2 miesiące Chyba, że to takie złudzenie.

P.S. Dziewczyny z Łodzi jadą w sobotę o 7 rano, bo mówią, że tam kupa ludzi i chcą gdzieś blisko zaparkować Zbrodnia normalnie, sobota 7 rano, to środek nocy jest Co robimy?
Makusia 09:03, 13 wrz 2016

Asiu mam z tym problem. Ja widzę tylko pojedyncze róże- albo wręcz ujęcie kwiatu. Na pewno jest na forum mnóstwo zdjęć z szerszej perspektywy, ale ja kojarzę tylko te zbliżenia.....

Takie coś znalazłam, ale to zupełnie inna rabata...

tu