Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Marty

Ogród Marty

lindsay80 08:26, 12 wrz 2016

jak zobaczyłam pierwsze 2 zdjęcia to stawiałam na lawendę, trzecie już trochę inaczej oddaje sytuację.
A czy tam jest w ogóle wystarczająco dużo słońca dla lawendy?
ren133 09:04, 12 wrz 2016

Marta napisał(a)
Chodnik już prawie skończony, zostało więc dokończyć rabatę przy nim. Mam dwa pomysły i nie umię się zdecydować. Wzdłuż chodnika posadzić żywopłot bukszpanowy lub lawendę. Bukszpany mam swoje do przesadzenia, lawenda do kupienia na wiosnę. Jest tam mały spadek terenu w stronę rabaty. Trzecia opcja jaka przychodzi mi do głowy to kulki bukszpanowe posadzić przed rosnącymi kulami plus jakieś byliny, trawy... hakone (ale tą posadziłam już przy kulkach z drugiej strony chodnika)
Wszelkie sugestie mile widziane

Tu z oddali

Marta
Ja dosadziłabym kulki + zimozielona bergenia, ewentualnie dorzuciłabym coś kwitnącego typu szałwia Ale trochę ciężko doradzić bo nie wiem co tam dokładnie rośnie i jaki jest kształt rabaty? Jakby wyraźną linią odznaczyć?
A to srebrzyste to brunnera? jaka?
Marta 20:35, 12 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)
jak zobaczyłam pierwsze 2 zdjęcia to stawiałam na lawendę, trzecie już trochę inaczej oddaje sytuację.
A czy tam jest w ogóle wystarczająco dużo słońca dla lawendy?

Słońca jest tam pod dostatkiem- calutki dzień.
Zastanawiam się czy kamyk granitowy zakwasza glebę, gdzieś o tym czytałm, ale nie zakodowałam. Taki właśnie tam chcę, chociaż nie do końca jestem pewna czy to dobry pomysł
Marta 20:35, 12 wrz 2016

Dubelek
Sebek 20:39, 12 wrz 2016

Marta napisał(a)

Dzięki za głos

Masz rację, buksy w hakone wyglądają obłędnie, Syla już ma takie zestawienie, a hakone dorodne i gapię się na ten obrazek bez przerwy Muszę uzbroić się w cierpliwość, bo te moje malusie, dzielone z jednej kępy.

W przyszłym roku już Cię zachwyca Hakone szybko rośnie
Marta 21:01, 12 wrz 2016

ren133 napisał(a)

Marta
Ja dosadziłabym kulki + zimozielona bergenia, ewentualnie dorzuciłabym coś kwitnącego typu szałwia Ale trochę ciężko doradzić bo nie wiem co tam dokładnie rośnie i jaki jest kształt rabaty? Jakby wyraźną linią odznaczyć?
A to srebrzyste to brunnera? jaka?

Brunnera to Jack Frost, ale ona tam jest tymczasowo. Bergenia odpada, mam w innym miejscu i więcej nie chcę. Jeśli chodzi o kształt rabaty- hmmm, tu też jest problem, bo z prawej strony został wykuty beton i zastanawiam się nad pociągnięciem jej na prawo. Po prawej będą jeszcze płyty, bo tam główna trasa przelotowa, trawa zawsze była wydeptana. Koniec rabaty tam gdzie widać wąż (nie patrzec na ten zawijas przy autku)i kamyk???

Lewa strona- bukszpan chciałam pociągnąć dalej do kostki.

Muszę zdrobić zdjęcie z góry na rabatę.
Marta 21:02, 12 wrz 2016

Sebek napisał(a)

W przyszłym roku już Cię zachwyca Hakone szybko rośnie

Mam taką nadzieję. A Ty co byś mi doradził?
Marta 21:20, 12 wrz 2016

Inna perspektywa rabaty

W lewym górnym rogu zdjęcia nr dwa, tam gdzie kupka żwiru będzie lawenda

Jeszcze jedno ujęcie

gierczusia 07:33, 13 wrz 2016

Cześć przychodzę się przywitać a tu taaaki dojrzały ogród...no , noooo, zapowiada siė cudnie a przy okazji zapytam ,czy da deskorolka sprzęt pomocniczy Ogrodniczki czy też masz w domku Skejta-Fffariata ??
Pozdrowionka
anbu 07:35, 13 wrz 2016

Wow! Marta, bardzo fajny chodniczek jak przyjdzie rabata będzie elegancko Fajny pomysł obwódka z buksa + lawenda Obwódki zawsze i wszędzie dobrze się prezentują
Rozrysuj rzut z góry tej rabaty..