to do tego dołożę jeszcze to jeżeli chodzi o warzywnik - może się przyda
ujemne oddziaływanie:
orzech włoski źle wpływa na wzrost roślin zlokalizowanych w bliskim jego sąsiedztwie
kapusta źle wpływa na fasolę, pomidory, marchew, rzodkiewkę
cebula, czosnek pospolity, mieczyki źle wpływają na fasolę
koper źle wpływa na marchew
pomidory źle wpływają na ogórki, ziemniaki, groch
dynia, kabaczek, ogórek, słonecznik źle wpływają na ziemniaka
fasola, gorczyca źle wpływają na buraka
truskawka, pomidor, fasola źle wpływają na rośliny kapustne
ziemniak, zioła aromatyczne źle wpływają na ogórka
dodatnie oddziaływanie:
cebula, kalarepa dobrze wpływają na buraka
seler dobrze wpływa na pomidora
fasola, kukurydza, groch, rzodkiew, słonecznik, koper ogrodowy dobrze wpływają na ogórka
fasola, kukurydza, kapusta, chrzan, len dobrze wpływają na ziemniaka
groch, sałata, cebula, por, pomidor dobrze wpływają na marchew
marchew, rzodkiew, truskawka, ogórek, szpinak dobrze wpływają na sałatę
ziemniak, seler, koper ogrodowy, szałwia, burak, cebula dobrze wpływają na rośliny kapustne
ziemniak, marchew, ogórek, kapusta dobrze wpływają na fasolę
WitamNareszcie u mnie trochę spokojniej wiec z wielka radością odwiedziłam Twój wspaniały ogród. Widzę że rośliny masz piękne i zadbane Jest co podziwiać. Podobało mi się zdjęcie brzozy z kosmosą lub jak piszesz kosmosy z brzoza I nie tylko te oczywiście miałam brzozę ale nie wytrzymała przesadzenia i uschła Widzę ze masz dużo biżuterii ogrodowej podpatrzę jeszcze raz u Ciebie i zrobię coś u siebie bo do tej pory nie miałam Pozdrawiam bardzo serdecznie
Miło Cię widziec Doniu
U mnie zaległości nie masz bo zaniedbałam wątek. Mus to nadrobić! Tylko kiedy? Jak wracam z pracy to już ciemno, rabaty zozgrzebane bo pogoda nie pozwala na prace w ogrodzie i wszystkie rabaty rozgrzebane. Ale ogród za to porządnie podlany bo od 2 miesięcy pada i pada. Część cebulowych posadziłam, a reszta czeka na zmiłowanie. W tym tygodniu przyjdą pewnie zamówione róże, pan szkółce powiedział że już kopią. I cebulki znowu się odwleką. Dobrze że chociaż prognozy dość optymistyczne i nie zapowiadają nadejścia zimy.
Co tam jeszcze planujesz w ogrodzie?
Joasiu, dopiero teraz odpisujęDopadł mnie jakiś paskudny wirus i na nic nie miałam siły
W ogrodzie jeszcze nic nie robiłam, liści pełno wszędzie leży, cebulki jeszcze nie wsadzone, dalie też muszę wykopać, ale jestem zbyt osłabiona. U nas też porządnie popadałoTrawnik się zazielenił. A gdzie zamawiałaś róże?
Oj to niedobrze Doniu.
Kuruj się, gorąca herbatka z cytryną i miodem i do łóżeczka. Ogród może zaczekać.
A róże kupowałam we floribndzie.
Kupiłam 2 Soul, Jubille Celebration, Acropolis. Darcey Bussell, Astrid Grafin. Cztery udało się w sobotę posadzić, dwie nadal czekają. Jestem teraz na 3-dniowym szkoleniu i wracam do domu o 19.30. Może dopiero w czwartek uda się się chociaż godzinkę wygospodarować na ogród.
Moje cebulki nadal nie posadzone, a jeszczeczęść leży na poczcie. Dzisiaj awizo wyjęłam ze skrzynki.