Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 15:31, 11 wrz 2016

Toszka napisał(a)
a jakie rosliny chcesz przesadzać?

Ostrozki, jezowki pelne, moze tez turzyce. I wywalic chce w ogole odetki wirginijskie, bo to jednak nie to.

Do tego bede tam mize chciala tez posadzic jakies cebulowe. No i do wykopania mieczyki i dalia
Kasia_CS 15:32, 11 wrz 2016

Chodzi o to miejsce-wycielam juz odetki skrocilam do minimum ostrozki

Kasia_CS 15:38, 11 wrz 2016

Ogolnie to chyba polaczylabym tu te werbeny z przeplecionymi w nich ostrozkami, po srodku rabaty na calej dlugosci moze jezowki a od frontu szalwia?

Jak to brzmi?

Slonce jest tu praktycznie caly dzien
Anda 18:58, 14 wrz 2016

Kasia_CS napisał(a)
A to moje potworzaste pedy New dawn.. i znow dylemat, czy to dzikie czy nie. Te widoczne po prawej zwyczajne i kwitnace.
A po lewej i po srodku taki bat grubasny..

A tu widac po prawej i ten czerwony świeży to z niego tez wylazi, bo przygielam ped poziomo

Hej Kasiu, tak sobie tu przechodziłam przypadkiem i natknęłam się na Twoje pytanie. Myślę, że to nie są dziczki. One mają przeważnie inne listki i są zdecydowanie cieńsze. Twoja New Dawn się rozrasta
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zagajanka 21:55, 14 wrz 2016

Kasia_CS napisał(a)
A to moje potworzaste pedy New dawn.. i znow dylemat, czy to dzikie czy nie. Te widoczne po prawej zwyczajne i kwitnace.
A po lewej i po srodku taki bat grubasny..

A tu widac po prawej i ten czerwony świeży to z niego tez wylazi, bo przygielam ped poziomo

Kasiu, to są normalne pędy róży pnącej
Te dzikie są raczej cienkie i miękkie, blado-zielone i z podłużnymi liśćmi, tak jak Ewa też pisze.
Jak wpiszesz w Internecie rosa canina albo rosa laxa lub tez rosa multiflora, to zobaczysz jakie one mają liście. Na tych dzikich podkładkach właśnie się szczepi szlachetne róze i one czasem dają te swoje odrosty odkorzeniowe. U mnie najczęściej takie dziczki puszczaja róże niemieckie.
Zana 22:08, 14 wrz 2016

Kasia_CS napisał(a)
Ogolnie to chyba polaczylabym tu te werbeny z przeplecionymi w nich ostrozkami, po srodku rabaty na calej dlugosci moze jezowki a od frontu szalwia?

Jak to brzmi?

Slonce jest tu praktycznie caly dzien

Kwitnienie ostróżek raczej się chyba rozminie z kwitnieniem werbeny a jeżówek z głównym kwitnieniem szałwii.
Czyli razem mniej więcej będą kwitły ostróżki i szałwia, jeżówki i werbena. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Kasiu nie wiem czy to będzie dobrze czy nie, ja każde swoje miejsce bez mała miesiącami wymyślam i ciągle coś przerabiam więc trudno mi doradzić.
Kasia_CS 23:09, 14 wrz 2016

Ewo, Janko!! Bardzo Wam dziękuję czyli nie ruszam, będę tylko przyginać pędy, to będzie więcej kwiatów Boję się tylko, że pergoli mi nie starczy

Kasia_CS 23:14, 14 wrz 2016

Ania, no przemysle jeszcze. Ostrozki co prawda powtarzaja kwitnienie i mi teraz jeszcze niebieskie np kwitną. Przemyslec muszę owszem mocno, bo w sumie nie umiem ocenić ile mi sie tam zmiesci... moze sama werbena i cos z przodu tylko
Kasia_CS 23:23, 14 wrz 2016

A dzisiaj przeprowadzilam duzego rododendrona na docelowe miejsce! Mam nadzieję, że się przyjmie, bo to spory krzaczek w sumie i byloby mi mega szkoda... Zapomnialam tylko cyknąć fotkę, jutro moze pokażę.

A ta przeprowadzka zrobila puuustą rabatę na nowe nasadzenie
Zana 07:00, 15 wrz 2016

Ja wiosną przesadzałam dwa stare olbrzymiaste rododendrony, przeżyły bez szwanku i kwitły bezproblemowo. Nic się nie martw, będzie dobrze.