To nie my, a specyfika ogrodu. Nie wszystkie rośliny lubią naszą ziemię i nasz klimat. To jak z ludźmi, niektórym możemy wejść do dupci bez mydełka... i tak nic to nie da..
Choćbyśmy przekopali rabaty na metr z piaskiem to dalej będą cząstki ilaste. One trzymają wodę.. ale też duszą korzenie , korzenie nie przesychają tylko siedzą w wodzie, a jak się zrobi sucho to ziemia- skała.
Można urobić ziemię, wymienić.. ale jaki to sens???
Macierzanka poza tym się starzeje i wymaga odmładzania.
Ja nie wlaczę z tym co nie chce rosnąć.. łopata i kompost
Twarda byłaś
Witaj Edyto, dawno nie zaglądałam do Ciebie. papatrzyłam sobie na ładną wiosnę. Piękne masz hiacynty i te Te białe szafirki też ładne, ale dla mnie niezwyciężone są klasyczne, szafirowe uwielbiam je tak,że miałam z nich ślubny bukiet
Pozdrawiam Cię wiosennie
Witaj Aga!
Kolejny piękny ogród. Zaznaczam do przeczytania. Na razie przeleciałam pismo obrazkowe.
Mam pytanie odnośnie floksów. Twoje mają pąk na pąku a moje takie rachityczne jakieś. Pisałaś, że je przycinasz po kwitnieniu. Mogłabyś bardziej szczegółowo na temat tego przycinania. Pojedynczo każdą gałązkę czy przelecieć nożycami jak kosiarką?
Bożenko, trafiłam na urodzinki w środku nocy, rano pojęcia nie miałam, więc przyjmij najlepsze życzenia, sił, radości i wszelakiego zdrowia i obyś nigdy nie czuła się w życiu samotna
A dla ciebie mój miniaturowy NN
dobrze że jej nie eksmitowałaś. Jutro zerknę jak młody ML wygląda , czy tak jak na zdjęciu ?
Ps. Gratuluję rozsady hortek, mnie chyba z naciskiem na chyba uda się rozsada Perowskiej, pokazują się młode listeczki na " patyczkach".
AlKa, kitek81 - nie, nie dziewczyny...te fotki są z ubiegłych lat. Wrzuciłam je ponieważ znajomy (p. Przemek) chciał zobaczyć jak wygląda mój "szmaragdowy".
U mnie hosty też dopiero "kły " pokazują
lwk4 - Iwonko, szmaragdy (jeśli dobrze pamiętam) sadzone były co 1 metr. Jak chcesz to mogę w sobotę dokładnie zmierzyć i napiszę ci w twoim wątku.
Tak wiem, ale myślałam, żeby je dać przed miskantami, dosłownie ze trzy, tak żeby coś zimnozielonego było. Jak nie szmaragdy, to może bukszpany, one mają płytko korzenie, stożki z nich zrobić?
Sory za jakość, ale robiłam to w 30 sekund. Może coś takiego?
Miskanty, bukszpany, hortensje i jakieś mniejsze trawki?