Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój kawałek planety 13:09, 08 kwi 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

miss
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:06, 08 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Pozdrawiam Bogusiu
...i jeszcze na dokładkę ten piękny ciemiernik!!!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:43, 08 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Wejście do domu ukwiecone - doniczki na kazdym kroku, ale bez kwiatów bym umarła . Skoro nie ma w ogrodzie sa w donicach!

Piękne kwiecie u Cie
Madżenko czy masz zbliżenie na te kwadratowe donice? albo napisz co tam wsadziłaś Plisss
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:33, 08 kwi 2015

Do góry
Siewki werbeny ruszyły po pikowaniu.

Szałwia

kosaciec bródkowy

petunia

Brązowienie iglaków 12:28, 08 kwi 2015

Do góry
Bardzo bym prosił o diagnozę dotyczącą moich tuji. Reszta żywopłotu ma się bardzo dobrze. Ta część ma najgorszą glebę.. Szmata została zdjęta z końcem lutego. Czy to jakiś grzyb? Da się jeszcze te tuje uratować? Co teraz powinieniem zrobić? Zostały nawiezione. Co jakiś czas w marcu je podlewałem, jednak nie wyglądają dobrze.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:27, 08 kwi 2015

Do góry
babka napisał(a)
Pierwszy raz widzę jak bukszpan kwitnie to z Twojego ogrodu ? Jak tam Twoje siewki się sprawują? Moja werbena wzięła się w garść i kiełkuje na potęgę, jeśli dalej będą się tak ładnie rozwijać to będę mogła sprzedawać

Na zdjęciu są gałązki, które obcięłam do święconki, ale krzak mam w ogrodzie. Na jednym zdjęciu widać go tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4872-buszujac-w-zbozu-i-kukurydzy?page=6

Jak zakwitnie ten na rabacie to wrzucę fotkę. Tymczasem kwiaty na gałązkach w domu...
Ogród Margaret-ki :) 12:15, 08 kwi 2015

Do góry
I troche mojej wiosny... mojej, bo w moim ogródku i w domciu.
Fotki sprzed kilku dni. Dziś niestety pochmurno, pada...

Trochę domowego kwiecia. Storczyk kwitnie u mnie po raz drugi:

Tulipany, co tydzień nowa dostawa... na pocieszenie, czekając na te ogrodowe.

Ogród Margaret-ki :) 12:11, 08 kwi 2015

Do góry
Witam, już kwiecień. A tak było kilka dni temu, ostatniego marca.
Niewiadomo czy zima czy wiosna... aura zmieniała się z minuty na minutę.
Dowód: dwie fotki robione jednago dnia, pierwsza o 11;30, druga o 14;30.

Ogród tworzony z pasją 12:10, 08 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Karolu jak się ma cesarska korona?
Jak możesz to wstaw fotkę
Już nie mogę się doczekać kiedy u mnie w ogrodzie zagoszczą znowu

Mirello, korona cesarska ma się świetnie. Czekam aż zakwitnie.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:06, 08 kwi 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

hahaha, nie mam czego

U mnie, na wsi 12:02, 08 kwi 2015

Do góry
No to wrzucam to co wymyśliłam, czekam na krytykę

1. tuje szmaragdowe
2. hortensje ogrodowe niebieskie
3. trojeść rozesłana lub runianka japońska (nie mogę się zdecydować)
4. jakiś w miarę niski iglak (niższy od hortensji)
5. 3 kulki bukszpanowe
6. lawenda
7. róże okrywowe białe
8. 3 hortensje białe a dookoła nich ostróżki niebieskie lub fioletowe
9. żurawki key lime lub lemon chiffon, jak będzie łyso to trawkę kostrzewę dodam do żurawek, tą niską
10. trzmielina
11. na wiosne cebulowe potem jednoroczne zwieszające się: wilec, nasturcja zółta, groszek pachnący i to samo na tej konstrukcji pośrodku długiego boku.
12. trzmielina europejska - krzew
13. parzydło leśne
14. tawuły japońskie wzdłuż schodów
15. berberysy wzdłuż schodów

Na dole schodów - pnąca się po pergoli róża żółto - różowa, a u jej stóp może szałwia omszona lub kocimiętka.

Biała plama to rogownica kutnerowata
Fioletowa plama to floks szydlasty

Po prawej stronie na białym tle to kłoda drzewa porośnięta rojnikami i trojęścią rozesłaną (schody też będą tym porośnięte - pomiędzy kamieniami).

Po lewej stronie to dzban z którego "wylewają się" filoetowe kwiaty (floks).

Ta czarna kreska wzdłuż całej rabaty to wąska ścieżka a wzdłuż niej na całej długości mają być wsadzone trawy z z kwiatami, chce uzyskać taki efekt, żeby ktoś kto stoi na drodze nie widział do końca co tam jest wsadzone wyżej (oprócz fragmentu z białymi hortensjami ) Pozatym jak te trawy i kwiaty będą kwitły to te niskie zadarniające już nie będą atrakcyjne, będzie widać tylko niebieskie hotensje.

Przed białymi hortensjami myślałam, żeby wsadzić irysy bródkowe - fioletowe, jak hortensja i ostróżki zaczną kwitnąć to irysy prawie przekwitną.

Co do kwiatów i traw to bardzo podoba mi się taki efekt, aby wzajemnie się przerastały, aby kwiatostany wysawały nad trawę, ja chciałabym rozplenice japońska 'Hameln' - a do niej bodziszek łąkowy, liliowce żółte, jarzmianka fioletowa, chabry, kocimiętka... i nie wiem co jeszcze, żeby nie było za dużo, może margaretki białe, nie wiem wogóle czy te kwiaty będą dobrze wyglądły z trawą?
Możecie pomóc w tym temacie?

No i został mi mały fragmencik ze znakiem zapytani, nie wiem co tam dać? Może już te trawy z kwiatami wrzucić?

No i proszę oczywiście o ocenę mojego "projektu" ( projektu w cudzysłowiu bo nie wiem czy to można tak nazwać).

Mój kawałek planety 11:57, 08 kwi 2015

Do góry
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:43, 08 kwi 2015

Do góry
A teraz pytanie czy pani doktor Magnolia przyjmuje dziś? Mam pytanie odnośnie rabaty.
O tej:

Mało widać, ale już przypominam co tam rośnie.
Od tyłu:
- pęcherznica Lady in Red
- 3 rządki jukki, wczoraj sadzone
- pusty pas na stipę (mam 11 szt. swoich ubiegłorocznych, żyją, rosną)
- 11 szt. perłówki pomieszanej z makami bolero i wmieszanymi kilkoma rozplenicami
- pasek od trawnika mają zajmować bodziszki biokowo, na razie rośnie to, co nie znalazło miejsca w ogrodzie

Pytanie: Nie umiem sadzić inaczej niż w rządkach, no nie wychodzi mi to. Wczoraj posadziłam te jukki i zastanawiam się czy mogą tak zostać w pasku? Jeszcze można je przesadzić, bo to akurat jeszcze na świeżo.
I druga sprawa. Mam sporo jeżówek Green Jewel, naszczepionych z resztek pogryzionych przez nornice. Czy mogę je tu posadzić przed stipami? Czyli w pasie między stipami a perłówkami? Nie spotakają się kwitnieniem z niczym, więc nie będą mocno wadzić. Tak mi się zdaje. Moze jeszcze jakeiś sugestie co do tego ukłądu. Nie za duzo tu traw?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:32, 08 kwi 2015

Do góry
Migawki z ogrodu

Ogród na Opak 11:31, 08 kwi 2015

Do góry
krokusy w doniczkach przekwitają nie mogąc doczekać się słonka

zasypane bratki

cały poniedziałek padało
Rododendronowy ogród II. 10:59, 08 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No i masz Małgoś rację , nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.Jak się napiją to rusza z kopyta. A u mnie przez te zimna jeszcze krokusy kwitna i przylaszczki.

I to ile kwitnie, ale jesteś mistrzyni upychania, masz tego w bród podziwiałam piwonię, widać ogromne pąki, moja co rok temu miała 5 kwiatków, w tym mniej i nie wiem czemu, ot chimery jej w głowie
A ta piwonia z kwiatem, to w domu ci kwitła? W którym miejscu zetniesz ten kwiat?
Nadal chłodno, choc ranek na sporym plusie, pozdrawki
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:57, 08 kwi 2015

Do góry
A teraz idę do ogrodu bo wyszło słoneczko, sfocę martagony
Świerk serbski - Picea omorika 10:49, 08 kwi 2015

Do góry
Witam,
mam pytanie o przycięcie przewodników. Serby posadzone kilka dni temu. Ciachnąć, czy zostawić? Już sama nie wiem co robić?
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:49, 08 kwi 2015

Do góry
Gabrysiu, obiecane zaległe zdjęcie ze Szwecji. Nie jest to jeszcze to (jakoś nie mogę znaleźć innych zdjęć) ale oddaje klimat kolorystyczny u Ciebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies