Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku Martki 18:08, 30 sie 2021

Do góry
Zaraz pomyślałam że to nie u nas. Takich róż zadbanych u nas w szkółkach nie ma (mam na myśli nie producentów róż).
Te misy z roślinami wodnymi mi się podobały. Skrzyp wodny

Poznałam że Maryśka. Sama kiedyś miałam na działce nie wiedząc o tym że to ona. Wysialam się z konopii z karmy dla ptaków. Rosły sobie wysoko ktoś przyjechał i mówi że to Maryśka no to trzeba było usunąć i spalić.

Może i droższe rośliny, ale we wszystkie pierwszy sort. U nas tak wiosna wygląda.
Pamiętajcie o ogrodach 17:50, 30 sie 2021

Do góry
Trawy zaczynają, ale co to za trawy napisz 2 i 3 to ta sama no i 4.
Czy2-3 to.proso to jakie nazywa, a może palczatka.
Ptasi gaj 12:36, 30 sie 2021

Do góry
CD

Tyle mam wody w suchym oczku

Ptasi gaj 12:31, 30 sie 2021

Do góry
CD

Jeżówki ładnie kwitną to licencjonowane ta wydaje mi się najładniejsza.
Astry już tuż tuż

Tutaj będzie przeróbka, za gęsto. Kwiaty cukinii już po

To druga część ogrodu trawy posadzone z karp w jednej. Gracilimusy i Memory

Ptasi gaj 12:12, 30 sie 2021

Do góry
Taka powinna być jesień jak ostatnie lata słoneczna i ciepła. Trawy liście drzew ścigają się z kolorami. Może będzie ciepło do końca listopada bez przymrozków.

A tym czasem jeszcze mamy lato.

Jarzmianka biała kwitnie non stop. Odętki kończy swoje kwitnienie

Mają ok 80 cm duże krzaki co to znaczy deszcz

Kalina Watanabe zmienia kolor

Rosi.ma ok 2,5 m wzrostu przebija wzrostem Memory.

Ptasi gaj 07:57, 30 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

W jesieni też ladnie, aby tylko była ciepła i słoneczna. Dzięki, że zajrzałaś

Śliczny widoczek Elu
Ptasi gaj 23:14, 29 sie 2021

Do góry

Elu cudne widoki. Widać u Ciebie jesień. Ale to chyba trochę za wcześnie.
Ptasi gaj 23:02, 29 sie 2021

Do góry
Była dzisiaj u nas piękna pogoda ciepło i słoneczko od godziny 13.
eM nie byłby sobą jakby nie kosił trawnika. Przyjechał i skosił. Ma znowu padać. Trawa szybko rośnie bo mokro jak za wysoka zaczyna gnić.

Jutro będę zaglądać na wątki dzisiaj już pora spania.

Ptasi gaj 22:56, 29 sie 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Elu, co to jest ciemno brązowe na tej rabacie?

Dobry pomysł z rozdrabnianiem suchych traw.
Szkoda, że nie mam takiego urządzenia i suche trawy palę.

Molinie rzeczywiście ładnie rosną.

To brązowe to jałowiec (Lawson srebrny) uschnięty czeka na wycięcie. Nie wiem dlaczego na początku lipca zaczął żółknąć i usechł. Jeszcze mam jednego uschnietego przy domu. Coś się z nimi dzieje.
Świerk serbski też mi w tym roku uschnał.
W zeszłym roku 2 tsugi (choiny kanadyjskie,) takie duże. No o cóż jedne sadzimy inne wykopujemy.

Za tawulami są hortensje mniejsze posadzone w tym roku nie widać ich kwiaty ciężkie i na ko orze leżą.

Danusiu mam najzwyklejszą rozdrabniarke do gałęzi i przepuściła poraz pierwszy w tym roku grube trawy miskanty i dobrze się rozdrobniły.
Zawsze paliłam a tyle dobrego puściłam z dymem
Gorzej z rozplenicami one miękkie a szkoda palic. Można by było jeszcze na dół kompostu wrzucić aby przegniły. W tym roku rozplenicami przykrywałam kompost nie zadaszony. Dzisiaj te rozplenice zakopałam do dołka po wyciągnięciu rzyznej ziemi z kompostownika. Przesyłam ozalitem z oczka (kamyki które są w filtrze) miałam 2 wiadra i skoszoną trawa więc będzie doskonały kompost w przyszłym roku jesienią.

Tak molinie bardzo ładne. Zresztą wszystkie trawki które kupiłam w zeszłym roku ładnie u mnie rosną.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 18:57, 29 sie 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Muszę przesadzić jeżówki czy można teraz czy poczekać do wiosny. Chciałabum na wiosnę mieć spokój z przesadzaniem ale nie wiem jak to z jeżówkami czy mi nie zmarzną .Będe to robić z całą bryłą korzeniową i dużo ziemi żeby za bardzo nie chorowały .???????/

Te pięknoty to jeszcze kwitną ale są takie kępki które mi nie zakwitły i te chcę przesadzać.

Przesadź z sporą karpa nic im nie będzie jeszcze mają ponad miesiąc na ukorzenienie/zaaklimatyzowanie. Ma być ciepło. Też dzisiaj przesadzalam te same co na focie i jeszcze będę przesadzać.
Zacisze Alicji 16:27, 29 sie 2021

Do góry
Alicji to ty na tej focie jesteś właścicielka tego pięknego ogrodu że stawem.

Nie jest duży staw, ale sprawia wrażenie duzego a to najważniejsze.

Elu! Tak, to ja, zdjęcie zrobione w ogrodzie u Danusi. Pozdrawiam.
W ogródku Martki 15:03, 29 sie 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Przebiegłam wzrokiem szpaler miskantów z bólem patrząc na nieopielone doły. Nie mam powodu do dumy, od początku sezonu nie udało mi się odhaczyć tego punktu, choć był na każdej możliwej liście zadań do zrobienia. Jednak skoro Roocika ubolewa, że mało na forum roboczych zdjęć, to proszę bardzo, Asiu, ku pokrzepieniu serc I szybki quiz: czy Martka odchwaści wreszcie w tym sezonie miskanty? TAK? NIE? ... póki co, sezon trwa, a lista zadań jest.

Jak ja bym zaczęła pokazywać swoje robocze pewnie więcej by było roboczych niż tych którymi mogę się pochwalić.

Gracki piękne też ich mam sporo, rosną bez opamiętania. W tym roku podzieliłam 2 szt i zrobiłam 6 szt Tak się rozrosły, że znowu większe niż przed podziałem.
Jeszcze coś mnie nawiedziło czytając wątki, że nie wszystkie są grackami niektóre z nasion i dokupiłam 6 szt i znowu urosły. Nie widzę różnicy między jedną odmiana a druga.

Pod trawy posadz rumianke bardzo ładnie zadarnia. Nie będziesz pieliłam. Ja to biorę motykę i hakuje jak słoneczna pogoda wszystko wyschnie.
Kostka woda z octem.
Ptasi gaj 11:32, 29 sie 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu pięknie. Twoje trawy bardzo mi się podobają, a trzcinnik ChejuDo wygląda trochę lepiej niż na wcześniejszej fotce.
Lobelię od razu obsyp granulkami przed ślimakami, kupiłam takie same, a teraz gołe badylki tylko sterczą i zastanawiam się czy ma szanse wystartować w przyszłym roku.
Koleusa mam w tym roku na balkonie. Fajnie wygląda. Ciekawe czy ślimaki go lubią?

Gosiu mam je posadzone wszędzie i nie zauważyłam aby koleusy im zasmakowały.
Dobrze wiedzieć o sypie.

Też uważam, że trzcinnik cheju... Zaczyna ładnie wyglądać trzeba czekać i obserwować może jesienią nas bardziej zachwyci.

To trawa preriowa też bardzo ładna owłosiona

Molinia Transparent młodziutka. Na ziemi posiekane trawy właśnie te duże. Przepuszczam wiosna przez rozdrabniarke. Trzmieliny za wiotkie. Ktoś poddał pomysł aby kupic gilotynę do papieru. Szkoda palic więcej pożytku.

Tutaj mam za gęsto, ale kto to wiedział, że tak będzie wszystko rosło przy deszczach

Ptasi gaj 11:22, 29 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu zywoplot tujowy u Ciebie to wzorzec do naśladowania. Widoki piękne. Spodobała mi się palczatka, fajnie się przebarwia. Lobelie wypasione, ciekawe czy nam przetrwają zimę i faktycznie podsyp sobie na ślimaki, u mnie całą różankę posypałam.
Hortensje u Ciebie są piękne, powiedz proszę każdego roku takie wielkie? Mnie zaskoczyły bardzo, może to ich rok

Lobelia tak jak gaura. Trzeba posadzić gdzieś na pogorku aby woda się nie zatrzymywała. Przykryć na zimę mam trawy wysuszone. Najpierw gałązkami świerkowymi a potem trawami dużymi.

Od ślimaków sypie. Sypalam 3 razy i trzeba przyznać leżą śliny pod roślinami niebieski grysik to dobry środek. Sporadycznie znajduje teraz ślimaki.

Dziękuję za żywopłot. Znowu podrósł wiosna trzeba przyciąć.

Jeżeli chodzi o hortensje zawsze miałam ładne bo podlewalam. Ten rok jeszcze ładniejsze bo podlewa non stop. Hortensja niestety potrzebuje dużo wody aby napoić swój krzak. W czasie ciepłych dni upałów nie zawsze dostarczamy tyle wody ile zechce hortensja. Ten rok to dla nich wyjątkowy.
Ptasi gaj 11:12, 29 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Piękne te koleusy. Szkoda tylko, że jednoroczne.

Ta hortensja, co się przebarwia na bordo, to może być Diamant Rouge. Myślę nad nią

Pewnie i Diamant .. wiem, że taka kupowałam tylko nie wiedziałam która to. Rozpoznaje tylko wanilii i też mają różne podnazwy i limelingi. Jeszcze mam takie które rozkwitają na bardzo jasny zielony kolor.

Szkoda bo trzeba siać ale potem jak paleta kolorów. I masz ich dużo można zmieniać aranż ogrodu
Ptasi gaj 09:16, 29 sie 2021

Do góry
CD

Wczoraj cudowna pogoda taka jaka lubię do 23 stopni może i dzisiaj tak będzie.

Miłego dnia

Bardzo lubię te hortensje ma kwiat bardzo duży koronkowy. Po prawej mutanty limel...

Ta jest cudowna nie znam nazwy późną jesienią ma bordowe kwiaty

Ptasi gaj 08:08, 29 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
To na pierwszej fotce to lobelia, prawda?

Ale prawdziwa gwiazda jest na ostatniej. Co to za cudo z tymi bordowym liśćmi?

Tak to lobelia bylinowa są różne kolory
To Coleus tzw pokrzywka brazylijska. Jest to roślina jednoroczna wysiewam ja wiosna w marcu-kwietniu importem wysadzam po ogrodnikach do gruntu. Te akurat dostałam. W zeszłym roku miałam dużo więcej piękności. Można też kupić w odrodniczychbjuz ukorzenione.
To fakt zdobią bogrod w tym roku przy deszczach wyrosła bardzo wysoka ok 80;cm.

To zeszłoroczne w polcieniu z mojego siewu. Lepiej samemu wysiać z jednej paczuszki dużo flancow a ozdoba cały sezon

Ptasi gaj 07:59, 29 sie 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Elu, pięknie tu masz... ach, zatrzymać czas i te zieloności by się chciało, a tu jesień zapowiada, że niezawodnie nadejdzie. Pozdrawiam!

Ptasi gaj 00:28, 29 sie 2021

Do góry

Elu, pięknie tu masz... ach, zatrzymać czas i te zieloności by się chciało, a tu jesień zapowiada, że niezawodnie nadejdzie. Pozdrawiam!
Ogród w Klein Kottorz 23:57, 28 sie 2021

Do góry
Danusiu są bardzo ładne, dobrze rosną. Piękne pióropusze bardzo delikatne

Jutro zrobię fotki to wstawie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies