Próchnica kompostowa oraz dostarczanie roślinom pokarmu przez pożyteczne bakterie i grzyby wpływa również na nieco wcześniejszą ich wegetację. Szybsze ogrzewanie się stale wilgotnej gleby oraz dostęp powietrza w jej wewnętrzne struktury ma dla roślin na przedwiośniu niebagatelne znaczenie.
Ewa...ja już wariuję z tym kolanem, ale fakt wszystkiego nie da się przyspieszyć...leczenia też, kolanko mam ćwiczyć, pracuję nad nim i mały spacerek wskazany, a małe co nie co mnie cieszy
buziak
Z mojego krótkiego doświadczenia mogę napisać tylko tyle, że dużą rolę odgrywa miejsce. Zobacz na to zdjęcie. Wszystkie pomidory sadziłam w tym samym czasie ale dwa najwyższe przedasziłam do doniczek o 2 tygodnie wcześniej.
Rok temu zrobiłam błąd i zasiałam mnóstwo nasionek to jednej doniczki i strasznie wolno rosły.
W tym roku posadziłam po jednym nasionku do przegródki w opakowaniu na jajka i przesadziłam szybciej do większej doniczki
Światło oczywiśćie też jest ważne, przecież gdyby nie ono nic by nie urosło, nawet chwast Nie wysiewa się nasion w styczniu tylko pod koniec lutego, a nawet później, bo dni są wtedy dłuższe...
cłit
Najbardziej podoba mi się to jak mi się coś podoba a nie pasuje stylistycznie to kupię siostrze
I podniecam się tym której …
A jak już pijemy kawkę w cudzych kuchniach to siostra następna …
Wydaje się, że u Ciebie jest cieplej. Wszystko już ożyło.
W moim ogrodzie 130 km od Lublina większość roślinek jeszcze śpi.
Podobnie jak Ty - jestem entuzjastką nasionek. Roślinka wyhodowana z własnego siewu (często też z zebranych przez siebie nasionek) cieszy podwójnie.
Nie mogę się już doczekać maja, kiedy wszystkie wyhodowane malutkie roślinki zmienią miejsce zasiedzenia z ogrodu zimowego do letniego.
jeżówki już widoczne
nawet siewki idą
forsycja po przekwitnięciu będzie ścięta prawie do ziemi, nie cięta nie jest ciekawa, pląta się górą w tamaryszku