Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 19:23, 25 lut 2023

Do góry
Anda napisał(a)

Teraz dla odmiany czas na fotki Przedwiośnie

Też za mną chodzą przebiśniegi, już drugi rok, muszę w końcu zapamiętać, bo są prześliczne.
Ten niebieski kwiatuszek, co to jest?

Anda napisał(a)

Wysadzony w styczniu z rabaty mój najstarszy Helleborus dobrze się ma w donicy

Koniec

Kolor ma obłędny ❤️

Też zostawiam trochę „śmieci” roślinnych na rabatach, głównie z lenistwa (za dużo rabat do dokładnego sprzątania), ale też z przyczyn praktycznych, wzbogacą trochę glebę

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 18:29, 25 lut 2023

Do góry
nyna76 napisał(a)

2 miskanty ML i powojnik na tyłach.

Tu 3 róże Alden Biesen, Pomponella i Rapsody.

Może jeszcze Abraham Darby - mam 2 bidule dla przełamania tego fioleto- różu.
Reszta to wypełniacze typu kłosowce, liatry, trawy, szałwie, floksy i penstemony.

Ta Rapsody byłaby w lekkim cieniu od rana.

Teraz cień tak się tam układa o 15 godzinie w lutym. To zdjęcie z kamerki na działce.

Rabata będzie wzdłuż dłuższego rzędu tujek.

Plan mi się podoba, ale jaką głębokość będzie miała ta rabata? 3m czy więcej?
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:12, 25 lut 2023

Do góry
No i podziałałam dzisiaj
Pogoda była zwariowana jak w marcu słońce przeplatało się z deszczem i śniegiem
Mega roboty zrobiłam, jestem padnięta ,ale zadowolona ,bo kolejna ciężka robota zrobiona
Teraz już z górki

Oj tak dzisiaj sobie nagrabiłam

Trawnik zerwany, ale okazało się , że jest za wysoki poziom ziemi żeby kamień się zmieścił
Musiałam zebrać kilkanaście taczek, wyrównać poziomy itd.

Większość dnia świeciło słoneczko było mi bardzo ciepło

Była nawet tęcza

Zrobione

A jak u Was minęła sobota? Pogoda dopisała na pracę w ogrodzie?
Grzebiuszka ziemna 17:18, 25 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

O tak April!! Dorwę Cię wszędzie...
i wyściskam (zadziałałam przez zaskoczenie )
Żeleźniaka wysiewałam z kupnych nasion. Podoba mi się jak szybko kiełkuje, myślałam, że będzie się wiotko wyciągał do góry, a on zatrzymał się i teraz mężnieje

Aniu kciuki zawsze wskazane a chlebkiem częstuj się chociaż wirtualnie za pozdrowienia dziękuję i odpozdrawiam A ponizej moja manufaktura w/g przepisu podanego przez Koleżankę Renatkę - Kokesz:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6265-osiedlowy-ogrodek?page=488
i link bezpośredni:
https://kasia.in/ogrod/jak-zrobic-nasiona-na-tasmie

Mam tak przygotowane rzodkiewki, rzodkwie, buraki liściaste i zwykłe, pietruszkę, trawy itp.

No padłam z tych nasionek. W pierwszej chwili patrzę i jakiś szyfr kropkowy widzę
Rety, nie za wcześnie ci to wszystko ruszyło? Dasz radę żeby się nie powyciągało z braku światła? Ja dopiero dziś zaczęłam siewy. Ale ja straszna ofiara jestem w kwestii siewów. Bo nawet jak coś wyrośnie to różnie potem jest z pikowaniem i sadzeniem do ogrodu
Dlatego tym większy mam podziw dla ciebie
W ogródku Martki 16:51, 25 lut 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Przechodząc do spraw bieżących, w ostatnich trzech dniach wychodziłam i wracałam z pracy w ciemnościach i nie byłam świadoma, że w ogrodzie czają się na mnie takie niespodzianki jak ta! Iryski pokazały kolor i stało się to bardzo niespodziewanie!

Też mnie dzisiaj taka niespodzianka spotkała Wczoraj jeszcze nic, a dzisiaj pierwszy irysek zaskoczył na niebiesko. Nawet deszczo-śniegu się nie przestraszył.
Z takiego maleństwa tyle radości
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:44, 25 lut 2023

Do góry
Mirka napisał(a)

Nie spitolisz Brdzie dobrze
Nakręciłaś się i będzie daliowo

Dzięki za dodanie otuchy

Kasiapod trzymam kciuki, żeby się przechowały wszystkie w doskonałej kondycji!

Legutko mnie pozytywnie zaskoczył pakowaniem paki. Wypełnienie z kartonów i dodatkowo kalendarium siewu

Niestety pojemnik do wysiewów mnie zawiódł. W porównaniu z takim z Nelson Garden wypadł tragicznie
Podwórkowa rehabilitacja 14:26, 25 lut 2023

Do góry
Katalpa - Catalpa 14:21, 25 lut 2023

Do góry
Witam serdecznie!
Kochani, czy mógłby ktoś zaznaczyć gdzie trzeba wykonać jeszcze cięcia?
Będę ogromnie wdzięcza.
Na dzień dzisiejszy zostały przycięte tylko zeszłoroczne odrosty.
W środkowej części widać świeże cięcie, musiałam to zrobić, ponieważ latem podczas wichury załamała się ta gałąź.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Ogródek Kasipod 13:53, 25 lut 2023

Do góry
dzisiejsze zakupy

Mój ogrodowy pamiętnik 13:09, 25 lut 2023

Do góry
Ołowniki zimowałam w garażu. Liści nie zrzuciły. Zobaczymy co z nich będzie.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 12:12, 25 lut 2023

Do góry
nyna76 napisał(a)

Witam, co to za roślina na pniu, wysoka? Super pomysł z tą makietą 3D.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:54, 25 lut 2023

Do góry
No i kolejny weekend bez możliwości przycięcia klonów… Jeszcze chwila i będzie za późno…

EDIT: najpierw padało, a potem był grad, jeżu!
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 11:43, 25 lut 2023

Do góry
Ewa tylko takie zdjęcie znalazłam, więc chyba nie rozwinęła u mnie skrzydeł, skoro słabo ją fociłam ... Ale ta żółć już zdradza że to jednak GT.

Tu jak się przyjrzysz zawiazuje pąki przy drewnianeĵ ściance . Tam tylko widać, że jeden pęd miał ok 1.5 m. Taka mała jasna kropka

Tak czy inaczej na wydanie 2 szt.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:27, 25 lut 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, kto nadąży za Twoimi i ogrodu Twojego wyczynami? Te drzwi są dla mnie nowym widoczkiem, to do remontowanego domku?
Oznaki wiosny bardzo wyraźne i jednoznaczne, jest co pooglądać, ogromny już jest Twój oczar, ciemierniki - piękna kolekcja.
Trzymamy się myśli, że wiosna w natarciu a dowody są jednoznaczne!

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 10:12, 25 lut 2023

Do góry
nyna76 napisał(a)

Aniu, jest power! Zamówienia idą pełną parą. Chyży przysłał mi bardzo ładne sadzonki róż pnących na jesieni, a gdy okazało się, że jedna to pomyłka, natychmiast dosłał DWIE właściwe zamiast jednej, "pomyłkę" sprezentowałam siostrze. Przyjęły się. Ale ja nie o tym, bo makieta Twojej rabaty tak mnie zachwyciła, że muszę napisać, nie widziałam piękniejszej! Brawo za pomysł i realizację - to nie PRL, to się nazywa 3D!
Jarzmiankę chyba bym Ci odradzała na słoneczną rabatę, mam i niestety, słabo tam się ma, krótko kwitnie i nie rozsiewa się. Magara mi pisze o jarzmiankowych łanach, a ja nie wiem, o czym mówi i czy na pewno o jarzmiankach Może w jej miejsce krwawnik? Są w odcieniach ciemnego różu, bordo itp, np. Summerwine.

Hortensjowo 10:05, 25 lut 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Do cięcia traw to ja mam krawieckie - nie narzekam Cięcie szybko idzie, czucie w łapie jest

Helen, obiecane siewki naparstnic.
Takie znalazłam pod warstwą igieł i liści, to chyba "stare" siewki są, zeszłoroczne:

Ale jeszcze takie zdjęcie znalazłam, być może bardziej Ci będzie pomocne.
Zdjęcie jest z czerwca, kiedy zaczęły mi wschodzić naparstnice w skrzyniach warzywnych, zapewne z kompostu (już tego błędu nie popełniam, nigdy więcej naparstnic na kompost ).
Na zdjęciu są różne siewki bo zdjęcie robiłam tego, co pakowałam dla pierwszej żony mojego drugiego męża - na nową działkę
Naparstnice - czwarty rządek licząc od dołu, między rudbekiami a orlikami - musisz sobie powiększyć

Generalnie one do chwastów nie są podobne - nie wypielisz

Daga, dziękuję za zdjęcia. Dla mnie te siewki takie oczywiste nie są, trochę chyba podobne do jakiejś szałwii lub do rudbekii. Ok, ale będę na takie cuda uważać.

P.S. Musiałam się trochę pozastanawiać nad koligacjami rodzinnymi lub postrodzinnymi. To trochę tak jak mój eM nazywa swoją mamę: teściowa mojej żony
Ogródek Kasipod 09:35, 25 lut 2023

Do góry
Kasiapod napisał(a)
Rok temu wiosną mój przedogródek przeszedł metamorfozę i wydawało mi się że jest pięknie, aż do dziś A teraz nosi mnie żeby zmienić
Nie podoba mi cyprysik z kosodrzewiną, czy dobrym pomysłem będzie jak wykopie?
To jest to miejsce. Dziewczyny doradźcie wykopać czy zostawić?

tak wygladało latem

To na nóżce bym zostawiła a to z tylu wykopała.
Ogródek Kasipod 07:29, 25 lut 2023

Do góry
Takie poszukałam zdjęcie przedogródka z kosodrzewiną, dzisiaj jak pogoda pozwoli wezmę się za nią, bo póki co z samego rana deszcz

Ogrodowe wariacje 00:39, 25 lut 2023

Do góry
Mój jedyny ciemiernik w doniczce Jeszce nie zmieniłam dekoracji w donicach przy wejściu to dodałam go dla towarzystwa

Ogrodowe wariacje 00:36, 25 lut 2023

Do góry
Małe radości a tu spore mrozy w nocy zapowiadają i to przez cały tydzień.
Sesleria szaleje

Rozchodniki jakie słodkie

Cebulowe ruszyły z kopyta

Werbena zeszłoroczna przetrwała wcześniejsze mrozy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies