Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 09:25, 16 lip 2023

Kordina napisał(a)
Ja mam aktinidię Dr Szymanowski pstrolistna obupłciowa, ale dopiero w tym roku posadzona, więc owocków jeszcze nie ma, ale "ma mieć" pięknie wybarwione ulistnienie, czego jeszcze nie zaobserwowałam, czas pokaże.

Bożenko, z zainteresowaniem będę czekać na prezentację Twojej aktinidii. Ciekawe, czy będą Ci smakować jej owoce.

Owoce mojej, japońskiej 'Issai' są w smaku fantastyczne. Mają tylko jedną wadę - są małe
Kasya 09:32, 16 lip 2023

Muszelka napisał(a)

Bożenko, z zainteresowaniem będę czekać na prezentację Twojej aktinidii. Ciekawe, czy smakować Ci będą jej owoce.

Owoce mojej, japońskiej 'Issai' są w smaku fantastyczne. Mają tylko jedną wadę - są małe

Ja mam dr Szymanowski ale owocow jeszcze nie było
Muszelka 09:41, 16 lip 2023

Kasya napisał(a)

Kupiłam właśnie ta odmianę na pniu ale jeszcze kwiatków nie widać
Co o niej możesz powiedzieć ? Masz fotki kwiatów późniejszych ?
U mnie hortki ogólnie bardziej w tyle

Kasiu, 'Fraise Melba' to przepiękna odmiana. Kwiatostany ma bardzo duże o zmieniającej się kolorystyce. Początkowo są limonkowe, potem śnieżno-białe, następnie malinowo-białe, różowe, ciemnoróżowe, purpurowe. Kochają stanowisko słoneczne. Tylko w pełnym słońcu doskonale przechodzą barwną metamorfozę. Mają BARDZO silne łodygi - po ulewie, a nawet huraganie trzymają pion.

Na pniu powinny wyglądać bosko. Będzie Pani zadowolona

Mam jedynie zdjęcia dwuletnich 'Fraise Melba" z przedogródka młodszej Córki i tylko z trzech faz kolorów. Zdjęcia nie obrazują ich rzeczywistego piękna i możliwości, bo to młode egzemplarze.

U siebie na rabatach mam pojedyncze sztuki, ale jakoś nigdy z bliska nie postawiłam ich przed oko obiektywu. W tym sezonie to zmienię
LIDKA 10:17, 16 lip 2023

Widze że ogrodowanie macie w genach. Pięknie u Ciebie i u córy też.

Czy Mama tu palce maczała?
Muszelka 11:02, 16 lip 2023

Mama rozmnażała "patyczki"

A młodzi zabiegani, to ogrody mają takie, żeby "ładnie wyglądało, ale mało pracy było".

Teraz większy nacisk kładą na warzywniki. Żeby zdrowo było. Noooo, podziwiam ich plony. Dziewczyny kiszą już ogórki, a u mnie żółte kwiatki i mikroskopijne sztuki
Fakt, mają młode ogrody, zlane słońcem.

U mnie warzywka załapują się tylko na wschodnie i zachodnie promyki.
Kilka dni temu przeniosłam część donic z pomidorami przed taras (strona pd), żeby szybciej zaczęły pąsowieć.

Wyglądają te donice przed tarasem, jak wieś śpiewa, tańczy Ale co tam, podniebienia nie mogą się już doczekać

Jak widać na załączonym zdjęciu, róże po kwitnieniu obciachane, a hortki tuż, tuż przed objawieniem swoich wdzięków
Anda 11:10, 16 lip 2023

Boszsz, kanciki żyleta
Dopieszczony masz ten ogródek, bardzo ładnie wszystko wygląda
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 11:49, 16 lip 2023

Anda napisał(a)
Boszsz, kanciki żyleta
Dopieszczony masz ten ogródek, bardzo ładnie wszystko wygląda

No dokładnie
I donice przed tarasem tez
Patrycja_KG_Lu 12:44, 16 lip 2023

Muszelko jakbyś miała nadmiarowe patyki Fraise Melba to się piszę i obiecuję rozmnożyć wg. Twoich wskazówek.
edi75 13:16, 16 lip 2023

Córki zaszczepione ogrodem... super
ElzbietaFranka 13:31, 16 lip 2023

Muszelka napisał(a)

Aniu, patyczki z korzonkami sadzę do donic z ziemią kompostową. Pewnie w tej ziemi tkwią "magiczne moce" 

Nie każdy ma rękę do patyczków. Ja np nie, ale przygielam gałązki do ziemi w zeszłym roku i czekam wiosnę będę odcinać.

Aniu przepiękne ta hortka Freis melba. Czy one rosną w pełnym słońcu. Wprost nie do uwierzenia, że są z patyków.
Pytam bo dzisiejsza pogoda hortensje więdną mimo obfitego podlewania wczoraj wieczorem.