Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród - Azyl Amatora 13:43, 31 mar 2015

Do góry
Jak na razie wiosna u mnie tylko w donicy na tarasie:

Kubusiowo II 13:39, 31 mar 2015

Do góry
Aniu no tylko tyłek mój na rabacie można było zobaczyć Jeszcze bardzoooo dużo pracy przede mną ale cieszę się. Jak siedzę w tych grządkach to czuję, że żyję Aneczko powiedz mi czy Ty swoje wiciokrzewy tniesz??? Bo te, które od Ciebie dostałam pięknie rosną i nie wiem czy je się przycina czy nie....

Basia ojjjj potrzebowała tego Jak wróciliśmy to jeszcze wczoraj odsypiała te wariactwa
Warzywnik faktycznie tylko do przekopania i sadzenie

Anusia duży ogród nie wybacza lenistwa wręcz Najgorsza robota za mną bo nie lubię tych traw ścinać po zimie bo strasznie brudzą. Mus brać sie za cięcie teraz

Beatko dzięki! Pozdrawiam gorąco

Karola tak na prawdę to ogarniam nasze mieszkanie i dom, i ogród w Kubusiowie i jeszcze ogród Teściów teraz Jak się wyrabiam - nie wyrabiam Czasem tak jest, że wracam z Kubusiowa i odpoczywam w domu patrząc na bajzel dookoła
Bylinówka faktycznie źle wygląda ....

..ale warto się namęczyć dla efektu późniejszego

Ogród na glinie 13:36, 31 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
u nas też dopiero padał śnieg z deszczem i były 3 stopnie
ale faktycznie rejon mamy najcieplejszy

No to faktycznie cieplej , bo u mnie w tej chwili zero i pada już sam śnieg. W sumie nie było na Boże Narodzenie, to może na Wielkanoc
Nadzieja na piękny ogród 13:28, 31 mar 2015

Do góry
To ta rozplenica

Rabata w wodzie... i co dalej? 13:19, 31 mar 2015

Do góry
a oto jeszcze aktualne zdjecie.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 13:08, 31 mar 2015

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Karol99 daj foto swoich juk do watku o jukach na fgorum tu--> https://www.ogrodowisko.pl/watek/5134-jukki-ogrodowe-nie-tylko-te-popularne i ja to ocenie zobacze i wtedy cos doradzę okey

Dzis 2 agawy na rabacie wylądowały i jak to wam się widzi

Zakątek z agawami bardzo ładnie się prezentuje, jesteś ogrodnikiem o stalowych rękach....ja kiedy się nie dotknę agaw to, krew leci..auuć
Staw wygląda na bardzo duży i kaskada super, kicia nadzoruje twoje prace...żabie gody rozpoczęte, takie prawo natury, młode żabki i tak się rozejdą na cztery strony świata
Patera z rojnikami bardzo oryginalna, magnolie zaczynają kwitnąć, a na ogrodzie szumi wiatr i deszcz na przemian ze śniegiem....pogoda pod psem, nie na ogród, pozdrawiam
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 13:00, 31 mar 2015

Do góry
Po dwóch tygodniach odzyskałam sprawność komputerową. W tym czasie dużo zrobiłam na ogrodzie. Zrobiłam też kilka wiosennych fotek - telefonem - bo i tak nie miałam jak obrobić fot - bo nie miałam komputera. Zapomniałam, że komputer jest mi potrzebny do zamieszczenia fot na ogrodowisku... Zdjęcia nie są zachwycające - wiadomo - telefon - ale coś tam dokumentują.
Pogoda teraz też nas nie rozpieszcza - wczoraj siałam groszek pachnący i strasznie zmarzłam.
Wcześniej posadziłam trzmielinę oskrzydloną. I zrobiliśmy dwie skrzynie na zioła przy tarasie - z palet. Zdjęcia zrobię jak tylko pogoda się poprawi.

Jedna z wiosennych donic

Cebulice też już kwitną

Krokusowy zawrót głowy

Kwitną pierwsze hiacynty

A na koniec - żeby nie było, że się lenię
Iryski dla duszy

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 12:52, 31 mar 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

A tutaj owocowy szpalerek płaski jabłko i gruszka Oczywiście wierzba wyleci.

Juz widzę tam ten cudny szpalerek!
Ale będzie mega efekt! Żeby to tak JUŻ można było ten efekt podziwiać... eh...
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 12:43, 31 mar 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
cudne te Twoje rabatki kulkowe! Fajnie się prezentują! I czas na drzewa.... no no no owocowe?! dobrze zrozumiałam?!

Tutaj pod płotem nie owocowe, chociaż śliwy puki co są w planach pierwszych, ale to ozdobne jednak będą

A tutaj owocowy szpalerek płaski jabłko i gruszka Oczywiście wierzba wyleci.

Nasz przydomowy ogródek 12:38, 31 mar 2015

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Ketmia dostaje trawkę pod nóżki.

Przymiarka.

Posadzone, ubite i podlane. Dookoła pnia będą berberysy Bagatelle.

A w miejsce trawek tylko gęściej wsadziłem ukorzenione sadzonki trzmieliny. Że co że małe? Urosną.

Ciekawe jaki kolor mają twoje raczki też ukorzeniałam wiosną trzmielinę to fajna zabawa Z Ciebie też niezły zdolniacha
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:22, 31 mar 2015

Do góry
Gęsiówka kaukaska dla Agatka

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 12:21, 31 mar 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Mój kochany mały ogrodniczek-pomocniczek.
Sebuś.

Jaki słodziak! Wykapany Dziadzia
Ogród na glinie 12:17, 31 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Pąkami w tulipanach to mnie zaskoczyłaś.
Aż się dzisiaj pójdę przejść po ogrodzie czy u mnie nie ma. To chyba jakas wczesna odmiana.

jeden z pąków należy do odmiany

to tulipan z grupy Darwina, termin kwitnienia to przełom kwietnia i maja
jest też pąk na tulipanie, który kwitł mi 10 maja
Co się stało kwiatom ... 12:14, 31 mar 2015

Do góry
Ewa, widziałam Twoje a w biegu bo tak mam że stale gdzieś pędzę i czasu mi brakuje na wszystko.
Renia, tydzień wstecz byłam i śniegu było sporo, dzwoniłam do schroniska żeby zrobić rezerwację i podpytałam o krokusy....przemiła pani poinformowała mnie że jeszcze dwa tygodnie ale to wszystko zależy od pogody.....a prognozy nie są optymistyczne..,pada śnieg.

Nadzieja na piękny ogród 12:13, 31 mar 2015

Do góry
Taki snieg u mnie sypie platy jak ręka wielkie już chyba się trzeba przyzwyczaić że teraz Wielkanoc u nas ze śniegiem będzie

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 12:02, 31 mar 2015

Do góry
october napisał(a)

To 'Smaragd'.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:59, 31 mar 2015

Do góry
Witam serdecznie,

właśnie projektuję mały ogródek (40m2) przy bloku.
Lokalizacja ogródka: południowy-zachód, ale znaczna zcęść zacieniona przez płotek i w godzinach ok. 14-16:00 przez bok bloku z naprzeciwka (widać na zdjęciu).

Będę wdzięczna za pomoc

1. Trawnik ewidentnie wymaga naprawy, ale chcę się tym zająć jak już posadzę rośliny wzdłuż płotku.
2. Chcę uniknąć odzielania trawnika od rabat - wiem, że to powoduje problemy z koszeniem trawy, ale ogródek jest tak mały, że chyba spokojnie dam radę docinać trawę przy roślinach nożyczkami . Co sądzicie? (generalnie jestem zwolenniczką takich trochę "dzikich" ogrodów, bez wyraźnych linii podziału między trawnikiem a rabatami)

3. Mam już posadzoną część roślin i dalej pojawiają się pytania:

- chcę by płot gdzie obecnie są hortensje był cały zarośnięty, ale myślałam o zmieszaniu (posadzeniu na zmianę z hortensjami) jakiegoś pnącza zimozielonego, żeby na zimę nie było kompletnie łyso. Co sądzicie?
-myślałam o posadzeniu tawuł arendsa i liriope szafirowych przed hortensjami pnącymi i tym ewntualnym pnączem zimozielonym między hortensjami
-jakie pnącza posadzić przy płacie między choiną a bukszpanem? (bluszcze? winobluszcz? przywarkę japońska)
-to samo dotyzcy płotu między malinami
-czy dałoby radę odnowić trawnik tak, żeby były tez na nim jakieś drobne kwiatki? (wszystkie łąki kwietne jakie widziałam mają wysokie kwiaty, a ja myślę o czymś w stylu stokrotek w trawie) co sądzicie?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, uwagi, komentarze!

Pozdrawiam
Anna

Rabata w wodzie... i co dalej? 11:54, 31 mar 2015

Do góry
witajcie,
dziekuje za wpisy.
zalaczam zdjecia. Ale mamy pogodę, brrr.
Wczoraj ziemia w tym calym polkolu stala w wodzie. Dzis lepiej to wyglada, jednak wilgosc jest znaczna.
Zdjecie robione z wejścia do domu:

Widok na wejscie do domu:

Generalnie na działce nie ma problemu z wodą, raczej w drugą stronę, będziemy musieli mocno roślinki podlewać. Ale w tym miejscu za płotem idzie droga wewnętrzna do dalszych posesji na której zbierają się duże ilości wody.

Woda dość długo po opadach się tam utrzymuje, wilgoć przy tujkach i na tym moim półkolu znaczna jest nawet po calym tygodniu slońca i wysokiej temperatury.
Może powinnam dość mocno wybrać ziemi, podsypać grubo piachem/żwirem? Zasadzić rośliny które lubią wilgoć?
Tego miejsca nie miało tam być (mialo zostac wybrukowane) ale wywalczylam je sobie, bo chcę oslonić zielenią trochę samo wejscie do domu - jestesmy zewszad widoczni (otrzymalismy zezwolenie na niskie ogrodzenie 1,4m). Na siatkę planowałam rzucić pięcioklapowiec (chyba tak sie nazywa to pnącze ) Na rabacie chcialam zasadzic katalpe i pod nią kule z bukszpanu, zurawki, i moze cos jeszcze bym zmiescila. Ale teraz nie wiem czy to dobry pomysl.
A moze to nie taki duzy problem jak mi sie wydaje?
Co o tym sądzicie?
Bede wdzieczna Wam za wszelkie Wasze uwagi i pomysly na to miejsce.

Małymi kroczkami do celu... 11:42, 31 mar 2015

Do góry
ale tu cichutko no więc tak zrobiłam wstępny plan

1. Kule albo danica albo bukszpanowe,
2. drzewka niskopienne tylko nie mam pojęcia jakie ,
3. Hortensja limelight,
4. Drzewko, ale również nie mam pojęcia jakie...
5. żurawki lub trzmielina emerald gold.

Kurcze tylko chciałabym żeby rabata była zimozielona, więc raczej kulki będą bukszpanowe, a drzewka pewnie coś z iglaków,bo trzmieliny na pniu, mam już na innych rabatach.
Lawendowy zawrót głowy 11:34, 31 mar 2015

Do góry
Sniegowisko takie u mnie ponoc brrr
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies