Magjo_, mam pytanie odnośnie żółknięcia i opadania najniższych liści, czego to mogą być oznaki???
Myślę, że to po prostu ze starości. A jak nie to wklej zdjęcie
Tak Tyno - Sebek zadał to samo pytanie w wątku o chorobach - zerknij napisałam tam więcej. Jak będziesz mieć jeszcze wątpliwości wklej właśnie zdjęcie, obadamy
Tak jak sugerował Sebek przy Smaragdach są Miskanty (8),pod śliwą może zamiast hortensji lepiej posadzić rhododendrony (5) i wyciągnąć je aż pod sosnę(9) i może krzewuszkę(11) też zamienić na Rh..??
Danusiu proponujesz wiśnię Umbraculifera czy jej koronę należy przycinać aby uzyskać taki okrągły ładny kształt? A jakie "większe" drzewo miałaś na myśli?
I jeszcze jedno -w Twojej galerii w "Małych ogrodach przydomowych" na fotce 13 co to jest za iglaczek z żółtymi przyrostami? Dziękuję Ci serdecznie za cenne rady )
Pozdrawiam
Wiśnia Umbraculifera sama rośni w kulkę
Poprosze linka do iglaczka albo skopiuj i wklej zdjęcie.
Tak jak sugerował Sebek przy Smaragdach są Miskanty (8),pod śliwą może zamiast hortensji lepiej posadzić rhododendrony (5) i wyciągnąć je aż pod sosnę(9) i może krzewuszkę(11) też zamienić na Rh..??
Danusiu proponujesz wiśnię Umbraculifera czy jej koronę należy przycinać aby uzyskać taki okrągły ładny kształt? A jakie "większe" drzewo miałaś na myśli?
I jeszcze jedno -w Twojej galerii w "Małych ogrodach przydomowych" na fotce 13 co to jest za iglaczek z żółtymi przyrostami? Dziękuję Ci serdecznie za cenne rady )
Pozdrawiam
1 - a może dasz tam miskanta morning light? albo limelighy
2 - perukowiec nie jest zimozielony - weź to pod uwagę. Może dasz tam ekran z cisa?
3 - rabata ta jest bliziutko tarasu, więc powinno tam miło pachnieć. Może różanka z lawedną i różami Davida Austina?
Hej Sebku, dzięki za pomysły . A wiesz ,że róż jakoś w ogóle nie brałam pod uwagę..hmmm może faktycznie fajnie byłoby zrobić taką różaną rabatę w tym murku... A co poza lawendą dobrze się komponuje z różami?
Według mnie zlikwiduj wszystkie rośliny stamtąd oprócz sosny i zrób tak jak piszesz. Według mnie ten nutkajski nadaje się na oddzielną rabatę, bo wzrok przyciąga sosna