Dziś trafiłem na Maję z Waszym udziałem, ech... wspaniale. Miło było zobaczyć te widoki na żywo, dziękuję za tę możliwość. Rozpaliłaś we mnie pasję do warzywnika, która jakoś przygasła. Zobaczymy co to z tego będzie
Nie wiem dlaczego wyskoczył "prysznic" chodziło mi właśnie o ten kanał, że taki głęboki tam rosną irysy. Te kamyki filtrują wode.
Za tydzień robię porządki w oczku i wyrzucam różniczki z klina ziemia. Kupię podloze do donic bez ziemi.
Moje irysy żółte obecnie po wodzie pływają bo nie zdążyłam posadzić w zeszłym roku. Wypuściły białe korzenie sznurki na pół metra.
eM co drugie koszenie trawnika kosi zwykła kosiarka bo uważa, że trawa lepiej rośnie nuz po traktorku. Za bardzo przylega po kołach do ziemi i długo się podnosi. Ładny trawnik bardzo udany. Wertukulacji jeszcze w tym roku nie robicie z młody.
Nie chore, a raczej ze szkodnikiem, te szyszki to galasy. Na świerku żerują lub żerowały ochojniki. Zwalczanie wczesna wiosna Promanal, potem Confidor, Croneton, Mospilan, Orthene.
Danusiu,
bardzo dziękuję, że poświęciłaś mi czas i wpadłaś z radą. Krzywulce to idealne ich określenie Zgłoszę się zaraz po ich posadzeniu, co by nie było jeszcze gorzej, bo strach się bać. Ta rabata jest jednak dość duża- nie chciałabym nie móc na nią patrzeć
W pęczku truidno dopatzreć się jak te krzywulce wyglądają i jak gęsto będziesz sadzić. Jak posadzisz - pokaż zdjęcie - zobaczę jak to wygląda. Tu nie o porę cięcia chodzi w zasadzie a o to czy cięciem poprawisz ich wygląd, czy pogorszysz