Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród zacząć czas.

Ogród zacząć czas.

Rojodziejowa 13:27, 25 kwi 2020

To ja już pisze na priv gdzie takie sadzonki można dostać
Helen 14:17, 25 kwi 2020

MartaCho napisał(a)
Dzięki Helen! Dziś jeszcze od rana ręce bolą, naprawdę kawał ciężkiej roboty Ciekawe co mój ortopeda na to
Wzdłuż płotu będziemy sadzić graby- jeszcze dzisiaj mają przyjechać. Za płotem mamy tam drogę nieasfaltową i pole uprawne, ale na końcu ulicy zbudowali szeregówkę i zrobił się większy ruch. Jak ktoś szybko jedzie, to leci taki pył z drogi, że nie ma szans, żeby pranie na zewnątrz wystawić.
Poza tym jest tam w kącie klon Red Sunset. Myślałam, żeby dokupić dwa lub trzy i zrobić szpaler od strony trawnika. Między nimi chyba niezawodne hortki Limelight a przed nimi jeżówki albo perowskie, albo lawendę. I całkiem na przodzie trawki - albo hakone albo seslerie. Co o tym sądzisz?

Całkiem dobry pomysł. Koniecznie posadź perowskie obok hortensji. Co prawda inne wymagania odnośnie podlewania, ale wyglądają obłędnie.
Helen 14:18, 25 kwi 2020

Marta, graby bym sadziła jak najszybciej się da i mocno podlewała. Odnośnie przycięcia, to pytaj dziewczyn, tu nie pomogę
Dorii 14:41, 25 kwi 2020

Gdzieś czytałam że graby najlepiej sadzić do rowu z błotem.
Robimy rów w miejscu gdzie ma rosnąć żywopłot i zalewamy wodą. Czekamy aż wsiąknie i znów nalewamy tylko mniej tak żeby było takie błotko a nie stojąca woda. Korzenie też powinny być moczone przed sadzeniem.

Przyciąć też trzeba tak na 30cm żeby się ładnie rozkrzewiły od dołu.
MartaCho 15:13, 25 kwi 2020

Dorii napisał(a)
Gdzieś czytałam że graby najlepiej sadzić do rowu z błotem.
Robimy rów w miejscu gdzie ma rosnąć żywopłot i zalewamy wodą. Czekamy aż wsiąknie i znów nalewamy tylko mniej tak żeby było takie błotko a nie stojąca woda. Korzenie też powinny być moczone przed sadzeniem.

Przyciąć też trzeba tak na 30cm żeby się ładnie rozkrzewiły od dołu.

Dzięki wielkie Dorii za info. Myślisz, że teraz już też można ciąć?
Dlatego właśnie chciałam mniejsze okazy, a tu zapewne przywieźli, co im w sezonie zostało

Graby były wczoraj wykopane. Na razie są w dobrym stanie, skropiliśmy im jeszcze wodą korzenie.

Na eM już obiecuję złego słowa nie powiedzieć! Biedny teraz zasuwa jak mała koparka- kopie dół szeroki i głęboki, trzy przęsła za nim, jeszcze pięć

Posadzimy je dzisiaj, jeśli nas wichura nie przegoni.
Dorii 15:26, 25 kwi 2020

Wsadź je do wiadra z wodą niech się moczą.
Dorii 15:36, 25 kwi 2020

Kiedyś rozważałam taki żywopłot i dużo czytałam ale teraz nie mogę na szybko znaleźć bloga na którym było fajnie opisane.
Tutaj też dużo wartych do przeczytania informacji.
https://ogrodowapasja.blog/2014/11/14/zywoplot-z-grabu-sadzenie/

Niby późno na cięcie ale przyciąć nisko trzeba inaczej będziesz mieć dołem łysy. Może zapytaj u Danusi czy ciąć teraz po sadzeniu czy czekać do czerwca.
MartaCho 15:56, 25 kwi 2020

Dorii napisał(a)
Kiedyś rozważałam taki żywopłot i dużo czytałam ale teraz nie mogę na szybko znaleźć bloga na którym było fajnie opisane.
Tutaj też dużo wartych do przeczytania informacji.
https://ogrodowapasja.blog/2014/11/14/zywoplot-z-grabu-sadzenie/

Niby późno na cięcie ale przyciąć nisko trzeba inaczej będziesz mieć dołem łysy. Może zapytaj u Danusi czy ciąć teraz po sadzeniu czy czekać do czerwca.

Blog znam, prześledziłam
Zapytałam na wątku grabowym, zapytam może jeszcze w takim razie w Nowej Anglii.
Dziękuję bardzo za wsparcie, jesteście nieocenione
pawel2806 17:56, 25 kwi 2020

na cięcie ja bym poczekał do czerwca teraz już za późno
Gardenarium 20:29, 25 kwi 2020

W pęczku truidno dopatzreć się jak te krzywulce wyglądają i jak gęsto będziesz sadzić. Jak posadzisz - pokaż zdjęcie - zobaczę jak to wygląda. Tu nie o porę cięcia chodzi w zasadzie a o to czy cięciem poprawisz ich wygląd, czy pogorszysz

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies