Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 13:58, 06 maj 2014

Do góry
nie wiem czy wypada się chwalić - ale to dla mnie bardzo podobne i zastępcze hobby do ogrodu a raczej na odwrót

od wielu lat posiadałem akwarium morskie i tam bawiłem się w tworzenie ogrodu zwanego rafą - zasada ta sama - projekt, aranżacja, dobieranie odpowiednich gatunków, pielęgnacja, przycinanie, chemia ......
de facto ryby są tam tylko dopełnieniem i raczej dla dzieci czy osób mniej "siedzacych" w temacie - dla akwarystów głównie liczą się koralowce...

niestety z powodu budowy domu musiałem sprzedać akwarium (mieszkałem też chwilowo na wynajmowanym) i wierzę, że kiedyś do tego powrócę - ale zauważyłem, że ogród daje mi tyle samo frajdy i powoli zastępuje i łata tę lukę

więcej o moim akwarium

Będzie pięknie... będzie... 22:50, 05 maj 2014

Do góry
Nie dziękuję
A projekt cudo...Nie mogę się napatrzeć. Może i ja znajdę coś dla siebie. Ale im więcej oglądam tym bardziej się załamuję moim niezdecydowaniem. Nie chcę co roku zmieniać wszystkiego.
Ogród cichy i przytulny 21:57, 05 maj 2014

Do góry
Kalamandyna napisał(a)
Asiu, mnie totalnie zatkało gdy zobaczyłam projekt!!!!!!
Czy Ty jesteś projektantem??? Oniemiałam, zamurowało mnie!!!
Brakuje mi słów aby wyrazić moją wdzięczność za czas poświęcony na stworzenie tego projektu. W dodatku robisz to bezinteresownie a takich ludzi teraz chyba już nie ma.

Tak bardzo się cieszę!!! Pokazałaś mi mój ogród jakim go nie widziałam i nawet nie marzyłam że z takiego kawałka ziemi można zrobić tak fantastyczny ogród!!!!
Koncepcja zupełnie mi nie znana i fantastyczna! Marzyłam o czymś takim ale sądziłam ze u mnie się nie da.

Asiu, ja jeszcze nie przeanalizowałam dokładnie projektu. od razu chciałam Ci podziękować, tak na gorąco.
Zaraz siadam do analizy i w razie pytań będę do Ciebie stukać.
Jesteś dobrym duchem tego forum, przynajmniej dla mnie!!!

Strasznie i serdecznie dziękuję!!!

Melu, czyli jak narazie nie jest źle Na tę chwilę projekt do przyjęcia. W tym momencie żartowałam - oczywiście nie pogniewam się jeżeli go nie zrealizujesz. Nie ukrywam, że jeszcze ogrodu współczesnego nie rysowałam. Takie ogrody mnie się podobają jednak ja osobiście wolę bardziej naturalistyczne. Ale ten jest dedykowany dla Ciebie. Melu tak jak napisałam pytaj tylko daj mnie chwilę na odpowiedź bo nie ukrywam, że oprócz pracy zawodowej, mam dom i rodzinę i wszystko co jest z tym związane a i jeszcze codzienna godzinna jazda na rowerze (i z tego też nie mogę zrezygnować )
Pozdrawiam ciepło Asia
Będzie pięknie... będzie... 21:20, 05 maj 2014

Do góry
Chyba jej projekt - bo rabata podlega ciągłym modyfikacją
moje rosliny maja darmowa wycieczkę objazdową po ogrodzie i zwiedzają wszystkie rabaty
Ogród cichy i przytulny 20:43, 05 maj 2014
Do góry
Asiu, mnie totalnie zatkało gdy zobaczyłam projekt!!!!!!
Czy Ty jesteś projektantem??? Oniemiałam, zamurowało mnie!!!
Brakuje mi słów aby wyrazić moją wdzięczność za czas poświęcony na stworzenie tego projektu. W dodatku robisz to bezinteresownie a takich ludzi teraz chyba już nie ma.

Tak bardzo się cieszę!!! Pokazałaś mi mój ogród jakim go nie widziałam i nawet nie marzyłam że z takiego kawałka ziemi można zrobić tak fantastyczny ogród!!!!
Koncepcja zupełnie mi nie znana i fantastyczna! Marzyłam o czymś takim ale sądziłam ze u mnie się nie da.

Asiu, ja jeszcze nie przeanalizowałam dokładnie projektu. od razu chciałam Ci podziękować, tak na gorąco.
Zaraz siadam do analizy i w razie pytań będę do Ciebie stukać.
Jesteś dobrym duchem tego forum, przynajmniej dla mnie!!!

Strasznie i serdecznie dziękuję!!!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:34, 05 maj 2014

Do góry
Magdo, rozgarnę żwirek na zimę, zrobię kopczyk, wiosną go zgarnę i rozsypię żwirek ponownie... ekhm. Innego pomysłu nie mam 7 róż na żwirku.. chyba jakoś przeżyję?? Trochę zbyt fajne odmiany róż, żeby ryzykować słomiane chochoły (no i skąd niby tę słomę wziąć??)

W każdym razie projekt rozpoczęty
Zebrałam 3 wiadra żwirku spod bergenii, rozwinęłam szmatę wzdłuż hortek, rozsypałam zebrany żwir. Wcześniej zebrałam korę która tam leżała (pod hortkami znaczy), jutro ją rozsypię pod cisami od ulicy - ale żeby to zrobić muszę odchwaścić tam... do soboty mi spokojnie zejdzie

Dzisiaj jeszcze tylko wbiłam patyki groszkowi, bo zaczynał się płożyć I idę poczytać Młodej - dzielnie rysowała na chodniku kiedy ja bawiłam się ze żwirkiem

Miłego wieczoru!
Nasz przydomowy ogródek 07:07, 05 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Zaraz Haniu cosik muszę Ci doradzić
Bez kciuków trudno pieska prowadzić.
Sebek? Ten niech się bierze do nauki
Po cholerę trzymać za niego kciuki.

Bogda? Sama sobie piwska nawarzyła
Projekt Gosi samowolnie zmieniła.
Za Bożenkę mocno trzymać należy
Bo od niej mróz wcale nie zależy.

Za zdrówko często modlitwa pomaga
A ona wysiłku prawie nie wymaga.
Możesz na leżąco zdrowaśki klepać
I na poprawę cierpliwie czekać.

Z ust Zbyszku mi wyjąłeś i w ładną formę wybrałeś
U mnie optymistycznie od poniedziałku, bo w nocy bylo +4
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 21:10, 04 maj 2014

Do góry
------ MAJ -------------

Witam Was po nieco dłuższej przerwie.

Mój projekt pergoli i placyku pod ławeczkę już prawie ukończony.

Pozostało jeszcze wykończyć fugi między kamieniami i wybrać jakieś interesujące pnącze na drabinkę.

Ławka jest już zamówiona i ma dojechać w tym tygodniu.

Zadaszenie nad tarasem od strony południowej jest także gotowe. Myślę właśnie intensywnie nad wyborem projektu kostki brukowej żeby w pełni cieszyć się tym miejscem kiedy nadejdą gorące letnie upały.

Szmaragdowy Zakątek 19:32, 04 maj 2014

Do góry
Urszulla, Mala_Mi – z domkiem to wcale nie ma tak dużo roboty, trzeba tylko wcześniej zgromadzić wszystkie potrzebne materiały.
Te 3 otwory na dole wyciął mi stolarz, bo ja nie miałam odpowiedniego sprzętu, a siatkę od frontu zszywkami przytwierdził zaprzyjaźniony tapicer…pozostałe rzeczy czyli projekt, pomiary, cięcie, przycinanie, wiercenie otworów, skręcanie i cała reszta…mojego autorstwa.

Bogdzia – u mnie pliszki nadal wzorowo opiekują się „potomstwem”, a ja rozglądam się czy nie czai się gdzieś w okolicy jakaś sójka lub sroka (bo nie źle mnie przestraszyłaś w tymi ptakami)

Krys – Krysiu dzięki za zaproszenie, niestety trochę zarobiona byłam…ale „masz jak banku”, że kiedyś skorzystam na pewno!!!!!!

andziulka – witam Aniu, długo się nie odzywałaś, cieszę się że Ci się domek podoba….już biegną do ciebie z rewizytą

Agnieszka_B – witam Aga i pozdrawiam równie ciepło w ostatni dzień, raczej chłodnej majówki
Nasz przydomowy ogródek 19:00, 04 maj 2014

Do góry
Zaraz Haniu cosik muszę Ci doradzić
Bez kciuków trudno pieska prowadzić.
Sebek? Ten niech się bierze do nauki
Po cholerę trzymać za niego kciuki.

Bogda? Sama sobie piwska nawarzyła
Projekt Gosi samowolnie zmieniła.
Za Bożenkę mocno trzymać należy
Bo od niej mróz wcale nie zależy.

Za zdrówko często modlitwa pomaga
A ona wysiłku prawie nie wymaga.
Możesz na leżąco zdrowaśki klepać
I na poprawę cierpliwie czekać.

Ogród cichy i przytulny 17:39, 04 maj 2014

Do góry
Kalamandyna napisał(a)
Asiu, zrobiłam u siebie projekt jaki umiałam i napisałam parę słów. Gdy znajdziesz czas to odwiedź mnie i pomóż błagam!!

Odwiedzę, odwiedzę i pomogę tylko daj troszeczkę czasu - proszę
Tym czasem pozdrawiam ciepło
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:20, 04 maj 2014
Do góry
Ana, zrobiłam projekt ogrodu, jak umiałam choć wyszedł mało profesjonalny. Mam nadzieję że odczytasz coś z tych bazgrołów. Bardzo liczę na pomoc.
Ogród cichy i przytulny 13:18, 04 maj 2014
Do góry
Asiu, zrobiłam u siebie projekt jaki umiałam i napisałam parę słów. Gdy znajdziesz czas to odwiedź mnie i pomóż błagam!!
Ogród cichy i przytulny 10:49, 04 maj 2014
Do góry
Asiu kochana!!! dzisiaj jeszcze zrobię projekt już jestem w trakcie nawet. Wrzucę go u siebie i dam Ci znać. Ana też proponowała mi pomoc w tej sprawie i dlatego już się tak nie obawiam że sobie nie poradzę.
Wypiszę też rośliny które mi się podobają i opowiem coś o moim domu aby ogród współgrał z nim.
Tak, masz rację że to wszystko musi być całością dlatego dzisiaj wezmę się za opisanie wszytskie po kolei licząc na Twoją pomoc Asiu bardzo.
Z góry serdecznie dziękuję i odezwę się za kilka godzin.
Ogrodowiskowe inspiracje 00:38, 03 maj 2014

Do góry
admete napisał(a)
Lenko przeczytałam i dokładnie obejrzałam watek o projektowaniu
Jestem pod MEGA wrażeniem tego co stworzyłaś!!!!
Aż mam ciareczki jak oglądam zdjęcia - takie pozytywne motyle i dreszczyk emocji .

Bardzo długo pracowałaś nad ta rabatą ale efekty są powalające!!!
I to pewnie dlatego że każdy szczegół był tak przemyślany i dobierany - rady Danusi bezcenne
Aż sama zaczęłam się bać - czy mnie z tym moim miszmaszem w głowie i coraz to dziwniejszymi zakupami uda się stworzyć choć jedną tak fantastyczną rabatę???

Jejku Aguś bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa
Ja w ogromnym napięciu i oczekiwaniu czekam aż ruszą prace u Ciebie! W napięciu, bo pamiętam Twoje zeszłoroczne problemy z "ogrodniczymi". I jestem pewna, że wszystkie rabaty będą fantastyczne bo masz fajny projekt no i "pole" do popisu Liczę na nowe inspiracje!!

admete napisał(a)
Strasznie podoba mi się projekt Ewy na przód domu - ale to pewnie wiesz dlaczego - koła kółeczka - świetny pomysł - mam nadzieję że będziesz go realizowac bo strasznie jestem ciekawa efektu w realu .

Pozdrawiam i buziaki zostawiam

Frontu niestety jeszcze nie ruszyłam,choć pewnie powinnam w pierwszej kolejności bo to wizytówka domu ale co tam... Może dlatego,że większość moich okien wychodzi na tyły i bardziej zależało mi na ładnym widoczku z salonu. Ale prędzej czy później projekt Ewy doczeka się swojej realizacji ..

Pozdrawiam Cię serdecznie
Zadaszenie tarasu 14:27, 02 maj 2014

Do góry
Witajcie
Niestety jakakolwiek konstrukcja oparta o ziemię lub strop (np balkon lub taras) wymaga zgłoszenia w starostwie. Po pierwsze potrzebny będzie projekt, opis i czas po którym brak sprzeciwu ze strony orgadu będzie umożliwiał rozpoczęcie prac. Nie wymagają zgłoszenia jedynie daszki przykręcane do fasady budynku i ewentualnie podparte ale także do fasady, nie do ziemi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:50, 02 maj 2014

Do góry
Zachwyca mnie niezmiennie projekt Danusi ale tu mamy brzozy a orzech jest gorszy mimo, że staram się zawsze szybko grabić liście by nie dopuścić do wydzielania się garbnika
Gardenarium napisał(a)

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:39, 02 maj 2014

Do góry
Ten widok baaaardzo w moim guście! Ale ja takiego nie mam

A ten rh jak się zwie? Wiem , że pewnie wszyscy to wiedzą, ale ja nie, a mam zdaje się takiego jeszcze z czasów przed ogrodowiskowych i nie mam nazwy...

Inne widoki tez fajne, floksy, azalie,,żurawki....na ostatnie ostatnio się skusiłam
I nie pisz: kto to będzie oglądał! Wszyscy! Każdy ma inny ogród i mozna sobie popatrzeć na cos innego....zainspirować sie mówiąc wzniośle, albo po naszemu zgapić i nie płacić za ewentualny projekt
Ogród cichy i przytulny 23:40, 30 kwi 2014

Do góry
Kalamandyna napisał(a)
Alinko, zapraszam do mnie bo Twój projekt mojej szczeliny doczekał się realizacji. Właśnie dosadziłam lawendę. Jeszcze raz BARDZO CI DZIĘKUJE!!!!!

Melu wpadnę jutro na dłużej (dzisiaj po pracy na moment wpadłam do Ciebie i widziałam nowe rabaty)
Nie masz za co dziękować - jak tylko będę w stanie pomóc - pomogę
Pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies