Marysiu pod żwirem mam geowłókninę + gruz betonowy zagęszczony piaskiem. Czyli jak na ścieżki dobrą podbudową. Ale chwasty wychodzą im starczy niewielka ilość byle jakiego podłoża Te wspaniałe roślinki nie są wybredne rosną wszędzie
Melu wpadnę jutro na dłużej (dzisiaj po pracy na moment wpadłam do Ciebie i widziałam nowe rabaty)
Nie masz za co dziękować - jak tylko będę w stanie pomóc - pomogę
Pozdrawiam serdecznie
Witaj Iwonko!
Moja dziura chłonna - jest to dół-lej wykopany przez męża na głebokość ok. 1,5-2m. Został zasypany kamieniami różnej wielkości. Górą obłożony największymi. Kiedyś ten dół obsadzny był roślinami, które z biegiem zamierały z uwagi na brak dostępu do światła (świerki to uczyniły ). Do niego sprowadzona jest woda opadowa prawie z połowy domu. Podczas ulewy lej wypełnia się wodą i z czasem opada. Gdy jest deszcz mniejszy wchłania się na bieżąco i wówczas nie ma problemu z odbiorem wody. Nasza ścieżka żwirowa zostałą wymyślona na wzór suchego strumienia a dół na zasadzie suchego oczka wodnego
Teraz pokażę na zdjęciach, którymi dysponuję. Z uwagi na późną porę teraz nie zrobię ale jutro czemu nie
A z boku wygląda tak - po lewej stronie od pelargonii
Z drugiej strony - teraz jego fragment widoczny jest w dolnym prawym narożniku - widoczny jest nawet spadek terenu
Dziękuję Asiu za info. Ja chcę wsadzić koktajlowe do dużych donic lub skrzynek( wym. ok. 40*90). Czy mogę też posadzić do donic 2-3 sadzonki? Ile do takiej skrzyni? I jeszcze pyt. czy można zasilić ziemię obornikiem kurzym w granulacie? Mam cały worek.
Magdaleno, pomidory koktajlowe zalecają sadzić w rozstawach 40x60 . Według tego ja mogłabym posadzić tylko jedną roślinę. Ale ja może ryzykuję i sadzę w donicy średnicy 50cm tak jak wspomniałam trzy sztuki. Rośliny jak już są duże i owocują "wychodzą" poza światło donicy i dzięki temu jednak mają więcej miejsca. Jeżeli chodzi o Ciebie to możesz podobnie jak ja zaryzykować i posadzić w skrzyni po 4szt. lub bardziej komfortowo tylko 3szt. Pisząc o ryzyku trudno mnie się podeprzeć wiedzą czy też doświadzcenie bo w taki sposób uprawiam dopiero trzeci rok. A z uwagi na brak miejsca sadzę gęściej. Ale nie widzę różnicy w wiekości czy plonach w stosunku do innych
Jeśli chodzi o obornik to daj tylko rozważnie, żeby nie za dużo i żeby nie spalić rośliny.
Na rysunku załączyłam układ pomidorów w donicy śred. 50cm i w skrzyni
Pozdrawiam i życzę dużych plonów. Daj znać jak już będziesz miała pomidorki