Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 23:37, 30 kwi 2014

Maria667 napisał(a)
Zapomniałam zapytać: czy pod tym żwirkiem masz włókninę, czy jest to sama warstwa kamyczków?

Marysiu pod żwirem mam geowłókninę + gruz betonowy zagęszczony piaskiem. Czyli jak na ścieżki dobrą podbudową. Ale chwasty wychodzą im starczy niewielka ilość byle jakiego podłoża Te wspaniałe roślinki nie są wybredne rosną wszędzie
asiach 23:40, 30 kwi 2014

Kalamandyna napisał(a)
Alinko, zapraszam do mnie bo Twój projekt mojej szczeliny doczekał się realizacji. Właśnie dosadziłam lawendę. Jeszcze raz BARDZO CI DZIĘKUJE!!!!!

Melu wpadnę jutro na dłużej (dzisiaj po pracy na moment wpadłam do Ciebie i widziałam nowe rabaty)
Nie masz za co dziękować - jak tylko będę w stanie pomóc - pomogę
Pozdrawiam serdecznie
asiach 23:59, 30 kwi 2014

Ivvvona napisał(a)
Asiu, możesz przybliżyć temat dziury chłonnej na deszczówkę? Jak to wygląda? Mam takie miejsce, w którym podczas opadów zbiera się woda i nie wiem co tam wymyślić?

Witaj Iwonko!
Moja dziura chłonna - jest to dół-lej wykopany przez męża na głebokość ok. 1,5-2m. Został zasypany kamieniami różnej wielkości. Górą obłożony największymi. Kiedyś ten dół obsadzny był roślinami, które z biegiem zamierały z uwagi na brak dostępu do światła (świerki to uczyniły ). Do niego sprowadzona jest woda opadowa prawie z połowy domu. Podczas ulewy lej wypełnia się wodą i z czasem opada. Gdy jest deszcz mniejszy wchłania się na bieżąco i wówczas nie ma problemu z odbiorem wody. Nasza ścieżka żwirowa zostałą wymyślona na wzór suchego strumienia a dół na zasadzie suchego oczka wodnego
Teraz pokażę na zdjęciach, którymi dysponuję. Z uwagi na późną porę teraz nie zrobię ale jutro czemu nie

A z boku wygląda tak - po lewej stronie od pelargonii

Z drugiej strony - teraz jego fragment widoczny jest w dolnym prawym narożniku - widoczny jest nawet spadek terenu
asiach 00:01, 01 maj 2014

Joanna___ napisał(a)
Asiu,dziękuję za informacje o jałowcach Dziś wkopałam "Gold Star" 2 szt. i 2 szt........zapomniałam jakie Będzie ciąg dalszy.
Codzienny spacer u Ciebie też już zaliczony.Pięknie

Joanna dziękuję za spacer
A kiedy pokażesz swój ogród ?
Pozdrawiam ciepło
asiach 00:02, 01 maj 2014

iwonaal napisał(a)
Asiu, jesteś skarbnicą wiedzy ogrodowej.

A to dlaczego?
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu. Mój będzie krótki ale pracowity
Magdalenka 08:50, 01 maj 2014

asiach napisał(a)

Magdaleno ogrody rosną szybko jak dzieci zwłaszcza cudze I Twój urośnie szybko. Dwa, trzy lata jak tylko się ukorzeni zobaczysz jak wszystko ruszy.
Co do pomidorów sadzę zawsze po 3. W tym roku nawet po 4. W ubiegłych latach miałam je w niższych donicach w tych, w których teraz są bratki. Czyli w tym roku będą miały więcej ziemi i więcej przestrzeni - to chyba dla nich lepiej
Jeżeli chodzi o to czy nie za gęsto to chyba nie. Pęd główny + dwa boczne to chyba nie są zbyt szerokie. Z czasem wkładam tyczki , bo to są wysokie krzaki. Z biór miałam na tyle duży , że na śniadanie sobotnie i niedzielne starczyło. To chyba mam z uwagi na atrakcję. Przetwory robię z kupionych pomidorów.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam

Dziękuję Asiu za info. Ja chcę wsadzić koktajlowe do dużych donic lub skrzynek( wym. ok. 40*90). Czy mogę też posadzić do donic 2-3 sadzonki? Ile do takiej skrzyni? I jeszcze pyt. czy można zasilić ziemię obornikiem kurzym w granulacie? Mam cały worek.
iwonaal 10:44, 01 maj 2014

Asiu, popatrz na ilość Twoich rad. Pa
Dorota123 16:38, 01 maj 2014

Lubię spacerować po Twoim ogrodzie, zatrzymywać się na dłużej w pięknych kącikach.
asiach 01:00, 02 maj 2014

Magdalenka napisał(a)

Dziękuję Asiu za info. Ja chcę wsadzić koktajlowe do dużych donic lub skrzynek( wym. ok. 40*90). Czy mogę też posadzić do donic 2-3 sadzonki? Ile do takiej skrzyni? I jeszcze pyt. czy można zasilić ziemię obornikiem kurzym w granulacie? Mam cały worek.

Magdaleno, pomidory koktajlowe zalecają sadzić w rozstawach 40x60 . Według tego ja mogłabym posadzić tylko jedną roślinę. Ale ja może ryzykuję i sadzę w donicy średnicy 50cm tak jak wspomniałam trzy sztuki. Rośliny jak już są duże i owocują "wychodzą" poza światło donicy i dzięki temu jednak mają więcej miejsca. Jeżeli chodzi o Ciebie to możesz podobnie jak ja zaryzykować i posadzić w skrzyni po 4szt. lub bardziej komfortowo tylko 3szt. Pisząc o ryzyku trudno mnie się podeprzeć wiedzą czy też doświadzcenie bo w taki sposób uprawiam dopiero trzeci rok. A z uwagi na brak miejsca sadzę gęściej. Ale nie widzę różnicy w wiekości czy plonach w stosunku do innych
Jeśli chodzi o obornik to daj tylko rozważnie, żeby nie za dużo i żeby nie spalić rośliny.
Na rysunku załączyłam układ pomidorów w donicy śred. 50cm i w skrzyni

Pozdrawiam i życzę dużych plonów. Daj znać jak już będziesz miała pomidorki
asiach 01:01, 02 maj 2014

iwonaal napisał(a)
Asiu, popatrz na ilość Twoich rad. Pa

Pozdrawiam ciepło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies