Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Astrantia major - jarzmianka większa 07:11, 21 lip 2016

Do góry
kasia_c napisał(a)
No wła$nie tak myślałam że taki ciemny róż lub nawet bordo. Widziałam takie zdjęcie w artykuje Danusi o jarzmiankach. Bordowa jarzmianka i szałwia omszona super połączenie. Dziękuję za rade.

Ciemną jarzmiankę - bordo mam i nie przypadła mi do gustu. Może mi się odmiana trafiła nieciekawa? niewysokie łodygi, kwiaty malutkie nierzucające się w oczy. Może gdyby było jej więcej to wtedy dałaby efekt? Na razie rozsadzę i zobaczę w następnym roku.
Tu ma być ogród :) 00:38, 21 lip 2016

Do góry
Edyta ja już sama nie wiem czy ta moja Viva kwitła czy przekwitła, taka miernota, że ją ścięłam. Może w przyszłym roku będzie bardziej gęsta.

Pomyliłam szałwię z przetacznikiem. Szałwia drugi raz też u mnie zakwita.
Dzisiaj ścięłam przetaczniki - czy one ponownie zakwitną?
Tak pusto się tam zrobiło, że może stipę bym posadziła, ale jak zakwitną drugi raz to stipa je zje

Ach, gdyby mój eM chciał powiększyć rabaty kosztem trawnika - marzenie.

Edit. Zdjęcia usunęłam.
Tu ma być ogród :) 23:21, 20 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Edyta co się stało z moimi jeżówkami Hot Papaya? Rano było wszystko ok, a teraz mają świeże kwiaty jeszcze nie rozkwitnięte,sztywne łepki w dół Zdjęcia usunę jak odpiszesz.

Czy ścięta lawenda Viva i szałwia zakwitną ponownie?

A wiesz, że moim jeżówkom też się tak dzieje i nie wiem o co chodzi, nie umiem dopasować żadnej przyczyny, ale poza tym, że łebki opuszczają to zdrowe są.
Astrantia major - jarzmianka większa 22:00, 20 lip 2016

Do góry
No wła$nie tak myślałam że taki ciemny róż lub nawet bordo. Widziałam takie zdjęcie w artykuje Danusi o jarzmiankach. Bordowa jarzmianka i szałwia omszona super połączenie. Dziękuję za rade.
To miejsce trzeba kochać 21:56, 20 lip 2016

Do góry
Dziękuję za radę. Też myślałam o tulipanach. Ale to we wrześniu. Czy myślicie że szałwia i biała jarzmianka będą pasować?
Moja bajka 21:54, 20 lip 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
Dawno mnie u Ciebie Kasiu nie było, a jak dziś weszłam to mało nie padłam. Ależ się zmienił ogród. Taka ogromna zmiana- jestem w szoku- i jak widać praca popłaca.

Szałwia się łatwo sieje. Ja na rabacie pozwalam sie jej wysiewać, bo siewki widoczne są i kilka do doniczki daje wymierne oszczędności.

Naprawdę? No to ogromnie mnie to cieszy . Ja ogród mam na co dzień i zmiany nie są dla mnie aż tak widoczne . Bardzo mnie Twoje słowa cieszą Kasieńko. Duży buziak . U mnie nie zauważyłam siewek szałwii, za to siewek kocimiętki miałam od groma i siewek jeżówek też sporo .
Tu ma być ogród :) 21:48, 20 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Anita, brawo za odwagę
Ale jak już wcześniej napisałam coś wewnętrznie mnie ta szałwia gryzła, przewaga jej przeciwników, tylko mnie upewnia, żeby poszła out.

Wydaje mi się, ze tej szałwii jest za dużo. Zbyt monotonnie posadzona, na przemian. Ja bym zostawiła kilka dosłownie krzaczków posadzonych w nieprzewidywalny sposób...
Tu ma być ogród :) 21:15, 20 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Edyta co się stało z moimi jeżówkami Hot Papaya? Rano było wszystko ok, a teraz mają świeże kwiaty jeszcze nie rozkwitnięte,sztywne łepki w dół Zdjęcia usunę jak odpiszesz.

U mnie (co prawda inne odmiany) maja tak w standardzie.nowe kwiaty tak sie roxwijaja.stopniowo sie podnoszac
Tu ma być ogród :) 21:09, 20 lip 2016

Do góry
Edyta co się stało z moimi jeżówkami Hot Papaya? Rano było wszystko ok, a teraz mają świeże kwiaty jeszcze nie rozkwitnięte,sztywne łepki w dół

Tu ma być ogród :) 20:41, 20 lip 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
ja jak zwykle na przekór jestem za szałwią i trawami jak dla mnie same trawy to trochę nuda

Anita, brawo za odwagę
Ale jak już wcześniej napisałam coś wewnętrznie mnie ta szałwia gryzła, przewaga jej przeciwników, tylko mnie upewnia, żeby poszła out.
Tu ma być ogród :) 20:27, 20 lip 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Same trawy mi się widzą... Sorry

Ewik napisał(a)
Szałwie lubię ale tutaj wolę same trawki ☺

nawigatorka napisał(a)
Ale masz tej szalwi.
Ale ja tez jestem za trawami samymi

malkul napisał(a)
ja tez za trawami tylko

leon60 napisał(a)
same trawy chyba będą lepiej wyglądały a stolik hmm nie wiem co Ci doradzić, my planujemy drewno

Pięć głosów za wywaleniem szałwii

Zapytałam, bo też mi ta szałwia zgrzyta, ale nie chciałam wyskoczyć z usuwaniem jej bez poznania opinii osób postronnych.

Niech sobie teraz przekwitnie, a potem ją zabiorę i zostaną same trawy

Dzięki za głosy!
Moja bajka 19:07, 20 lip 2016

Do góry
Dawno mnie u Ciebie Kasiu nie było, a jak dziś weszłam to mało nie padłam. Ależ się zmienił ogród. Taka ogromna zmiana- jestem w szoku- i jak widać praca popłaca.

Szałwia się łatwo sieje. Ja na rabacie pozwalam sie jej wysiewać, bo siewki widoczne są i kilka do doniczki daje wymierne oszczędności.
Ogródek frontowy 16:55, 20 lip 2016

Do góry
A tu praca eMa co prawda jeszcze w wersji roboczej bo mają być poprawki i poziomowanie, ale zostały ustawione co by sprawdzić jak świecą

I jak tak stanęły to zastanawiam się nad tą szałwią co na łuku miała być bo przy największym podeście mało miejsca :/ Pasowało by tam coś zimozielonego jeśli już lub po prostu wysypać korą bo jak szałwia będzie malutka to nie fajnie to chyba będzie wyglądać, a przecież chciałam ją żeby dodać koloru a nie zieleni.
Chyba żeby zrobić szałwie tylko na części łuku? Wysypię korę jak podesty staną ostatecznie i wtedy może coś do głowy mi przyjdzie.
Macie może jakieś pomysły co z tym zrobić?
Przerwa na kawę... 23:54, 19 lip 2016

Do góry
Martuś No szałwia i niestety piękna jednoroczna a na bylinach stała wieloletnich nie wiedzą co mają.

Anula ta glediczja ma już z 3 metry, kij jej najdłuższy taki z 2,2 dałam. Ona krzywa jest. Tnę i odrasta jak chwast ale listki ma fajne takie miękkie. Elisabeth ładna choć kwiaty małe ale podobno ma mieć ich sporo. Moja na razie młoda. Na żywo absolutnie księżniczka ładniejsza tylko sypie płatkami.
Salvia - szałwia 22:58, 19 lip 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w identyfikacji tej odmiany szałwi. Zdjęcia z podobną na necie są podpisane jako szałwia błękitna ale bez większych szczegółów typu rozmiar czy zimowanie. Bo zakładam, że słońce lubi jak inne. Na pojemniku po prostu szałwia. Listki ma sztywne zielone szorstkie z ciemną obwódką.

Iwono - To szałwia otwarta, bulwiasta. Kiedyś b. dawno kupiłam wielką donicę pięknie kwitnącą w jasnoniebieskim kolorze z opisem szałwia i nic więcej.
Zostawiłam w ogrodzie i niestety zmarnowała się.
Później siałam z nasion, jesienią wykopałam bulwy przechowałam i w następnym roku zakwitła ponownie.
Ta z siewu miała ciemniejsze kwiaty. Bardzo możliwe występuje w odmianie.
Przerwa na kawę... 21:32, 19 lip 2016

Do góry
Iwona, to jest najprawdopodobniej szałwia blue angel

Link z opisem

http://ogrodymarzeni.blogspot.com/2013/06/sza-na-szawie.html

Pozdrawiam
Salvia - szałwia 21:11, 19 lip 2016

Do góry
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w identyfikacji tej odmiany szałwi. Zdjęcia z podobną na necie są podpisane jako szałwia błękitna ale bez większych szczegółów typu rozmiar czy zimowanie. Bo zakładam, że słońce lubi jak inne. Na pojemniku po prostu szałwia. Listki ma sztywne zielone szorstkie z ciemną obwódką.

Przerwa na kawę... 20:59, 19 lip 2016

Do góry
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc w identyfikacji tej odmiany szałwi? Zdjęcia z podobną na necie są podpisane jako szałwia błękitna ale bez większych szczegółów typu rozmiar czy zimowanie. Bo zakładam, że słońce lubi jak inne. Na pojemniku po prostu szałwia. Kupiłam ją do kompletu z moją księżniczką Aleksandrą. Listki ma sztywne zielone szorstkie z ciemną obwódką.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:46, 19 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
a powiedz mi o ożance..porównaj jeśli możesz ja z wysoka szałwią i przetacznikiem...przetaczniki mi łapią mącznaika..szałwia wiadomo 100% atrakcyjności ma chwile a ożanka?

Ogólnie moje typy:
1) szałwia, jest sztywna, jest kilka kolorów
2) ożanka ma wyjątkowy ładny niespotykany kolor i kłosy są takie geściutkie, ale u mnie trochę się pokłada
3) przetacznik, zaniknął, nie lubi zagęszczenia.

Na różowo

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:16, 19 lip 2016

Do góry
a powiedz mi o ożance..porównaj jeśli możesz ja z wysoka szałwią i przetacznikiem...przetaczniki mi łapią mącznaika..szałwia wiadomo 100% atrakcyjności ma chwile a ożanka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies