Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 11 sie 2016

Do góry
Za rzadko tu zaglądam, szałwia w trawkach za serce mnie chwyciła. Jaka to odmiana (szałwii) ?

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:54, 10 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
mus nadrobić zaległości forumowe tu znajdziesz sposób
Toszko jesteś nieoceniona . Patent z pudełkiem kiedyś oglądałam ale nie przywiązywałam do niego większej uwagi, bo wtedy nie miałam w planie obwódek i o nim zupełnie zapomniałam U siebie próbowałam wykorzystać patent z rozciągniętym sznurkiem ale że teren jest pod górkę to wolałam ciąć na oko (wyszło w miarę ok) Zatem wielkie dzięki za podpowiedź. Zapisuję i koduję w pamięci. Toszko! A masz jakiś patent na idealnie równe boki i idealną szerokość obwódki?
Toszka napisał(a)
Odnośnie warzywniaka (u ciebie będę pisać) - opuchlak lubi liscie, a larwy uwielbiają mięsiste korzenie. Jeśli masz truskawki, to tym bardziej trzeba uważać.
Myślałam, że opuchlaki lubują się tylko w ozdobnych roślinkach Będę obserwować warzywnik
Toszka napisał(a)
Zaskoczyłas mnie stwierdzeniem, że kolorystycznie lawenda może nie współgrać z berberysem
tu masz próbkę kolorów Wprawdzie tam żółta trzmielina, ale kolor ten sam.
Przemyśl lawendę, bo przy buksie, berberysie które mają zwarte bryły cos roztrzepanego, zwiewnego będzie bardzo dobrze wyglądać i dawać lekkości.
Cały ogród masz wybryłowany i teraz ciężko ci zaakceptować coś swobodnego
To może niskie przetaczniki i szałwię. Pierwszy ścięty nisko powtarza w sierpniu kwitnienie, a szałwia cięcia 3 razy w roku kwitnie. Tylko mówię o niskich odmianach, kompaktowych.
Faktycznie piękne połączenie. Ta piękna lawenda, którą pokazałaś to chyba lawenda francuska. Piękna ale chyba mniej wytrzymała na mrozy niż ta "zwykła". Przyznam, że nie bardzo wiem jak ciąć lawendę. Tnę na wiosnę i ciut po przekwitnięciu (ale tak naprawdę bez przekonania czy dobrze to robię) A może zamiast berberysa dać żółte trzmieliny? Przemyślę Twój pomysł i wcale nie mówię nie Aha i wrzucę na tej rabacie sporo krokusów.
Właśnie o dołożenie lekkości i zwiewności w moim ogrodzie mi chodzi. Stąd sporo host, żurawek i coraz więcej traw... Tylko z miejscem krucho
Kosolkowa Pasja 21:36, 10 sie 2016

Do góry
Ola wszystko jest piękne Ale wiesz na co czekam A jak będziesz miała sadzonki szałwia to ja chętnie przyjmę i mam dla Ciebie doniczki z poprzednich
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:43, 10 sie 2016

Do góry
mam na PILNIE !!! do wsadzenia

carex montana - 15 szt
szałwia caradonna - 10 szt
sesleria sedleriana - 10 szt
molinia karl foerster - 3 szt

Czy z tego uda się coś skomponować, czy wsadzić na razie tak. Rośliny od połowy lipca stoją w doniczkach i marnieją.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 10:34, 10 sie 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Muszę tutaj się przyznać, że cięcie kulek, czy chmurek na niwakach to tzw. pryszcz w stosunku do cięcia/formowania obwódki. Wolałabym przyciąć sto kulek niż jedną niewielką obwódkę. Muszę jakiś patent na nią wymyślić No chyba, że ktoś mi podpowie jak to zrobić szybko i do tego w miarę równo?

mus nadrobić zaległości forumowe tu znajdziesz sposób

Odnośnie warzywniaka (u ciebie będę pisać) - opuchlak lubi liscie, a larwy uwielbiają mięsiste korzenie. Jeśli masz truskawki, to tym bardziej trzeba uważać.

Zaskoczyłas mnie stwierdzeniem, że kolorystycznie lawenda może nie współgrać z berberysem
tu masz próbkę kolorów Wprawdzie tam żółta trzmielina, ale kolor ten sam.
Przemyśl lawendę, bo przy buksie, berberysie które mają zwarte bryły cos roztrzepanego, zwiewnego będzie bardzo dobrze wyglądać i dawać lekkości.
Cały ogród masz wybryłowany i teraz ciężko ci zaakceptować coś swobodnego
To może niskie przetaczniki i szałwię. Pierwszy ścięty nisko powtarza w sierpniu kwitnienie, a szałwia cięcia 3 razy w roku kwitnie. Tylko mówię o niskich odmianach, kompaktowych.
Ogród z pergolą 09:24, 10 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)

Ania, spróbuj u kogoś zobaczyć jak przekwitają i białe jarzmianki i szałwia. W szkółce widziałam przekwitającą białą szałwię (nie wiem jaka odmiana) i jej kwiaty zasychały na brązowo. Z daleka wyglądała jak brudna.

Piwonie kwitną krócej ale mają ładniejsze, ciemnozielone liście. Jeżeli tutaj jest patelnia, to jarzmianki mogą się przypalać.

Jak tam zdrówko?

o kurcze to z tymi szalwiami kiepsko..a tak się napaliłam bo białe i dlugo kwitną..popatrze na biale piwonie..
zdrówko ok, wiadomo uwazam bo gdyby mi sie na chrzciny to znowu przytrafiło to byłaby załamka. wiec ostroznie raczej działam i przez to dwa razy wolniej. nie zrobie wszystkiego tak jak planowałam i ogrodu tez nie doprowadzę jak się nalezy ale trudno nie chce się przeforsować..pogoda tez kiepska na porzadki w ogrodzie bo od wczoraj leje non stop a M ma dzisiaj przęsła montować. mialam je jutro malować i tez nie wiadomo czy się da..
Ogród z pergolą 08:42, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

czemu? jarzmianki gorzej wygladają po kwitnieniu?ale piwonie nie kwitną krócej?

Ania, spróbuj u kogoś zobaczyć jak przekwitają i białe jarzmianki i szałwia. W szkółce widziałam przekwitającą białą szałwię (nie wiem jaka odmiana) i jej kwiaty zasychały na brązowo. Z daleka wyglądała jak brudna.

Piwonie kwitną krócej ale mają ładniejsze, ciemnozielone liście. Jeżeli tutaj jest patelnia, to jarzmianki mogą się przypalać.

Jak tam zdrówko?

Od nowa ... na przekór wszystkim 08:39, 10 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
I żeby nie było tak smutno to szałwia drugi raz będzie kwitła, trawę mam do koszenia, 15-letni sprzęt już czeka

kici, kici

limkowo

trzcinnikowo

rozchodnikowo

uhh to sprzecior masz jak ja
co to za jeżówki na drugiej foci?
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:12, 09 sie 2016

Do góry
Jeżówki, mam tylko takie, koniecznie trzeba jakieś inne dokupić. Szałwia, ciągle kwitnie.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:23, 09 sie 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Janeczko, pomimo wszystkich moich ostatnich zaniedbań, szałwia przyjęła się cudnie, reszta też daje radę. Dzięki Twoim zdjęciom, zainteresowałam się Snow White. Pisałaś, że krzaczek nie wysoki,a na szerokość tez się nie rozrasta?

To fajnie, ze roslinki się przyjęły. Deszczowa pogoda na szczęście temu sprzyja.
Snow White nie wysoki i nie szeroki z obu wymiarów wychodzi mu z 50 cm.
Ogród z pergolą 21:45, 09 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)

Szałwia biała jest ale mniej popularna niż fioletowa.

A myślałaś o piwoniach? Mają też ładne liście. Zamieniłabym jarzmianki na piwonie.

czemu? jarzmianki gorzej wygladają po kwitnieniu?ale piwonie nie kwitną krócej?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:41, 09 sie 2016

Do góry
Janeczko, pomimo wszystkich moich ostatnich zaniedbań, szałwia przyjęła się cudnie, reszta też daje radę. Dzięki Twoim zdjęciom, zainteresowałam się Snow White. Pisałaś, że krzaczek nie wysoki,a na szerokość tez się nie rozrasta?
Ogród z pergolą 19:33, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

wiesz skoro odbija szybko to chyba spoko, nie będzie tragedii...
generalnie w zamyśle rabata miała być z biało kwitnacymi i trawy, dołożyłam troche szarego teraz. jest biała szalwia?
z trzmieliną super pomysł
forma jest istotna zeby to się nie zlało w jedna kupe ale jakby udalo się cos kwitnącego w miarę proporcjonalnie wstawić to byłoby idealnie...

Szałwia biała jest ale mniej popularna niż fioletowa.

A myślałaś o piwoniach? Mają też ładne liście. Zamieniłabym jarzmianki na piwonie.
Wersja mini mini 16:23, 09 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)
Dzięki

Kilka migawek

Puchate ogony w donicy

Szałwia szaleje

I nie wyjdę dlugo!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:33, 09 sie 2016

Do góry
Między brązowa trawę daj szałwie lub niskie przetaczniki, Perowskię Little Spirit (ta niższa), jezówki. Możesz stipy dorzucić. A przed szałwia, pod róża carexy Ptasie Łapki lub evergold (dla rozjaśnienia)
Trzeba zaczekać aż miskanty urosną.
Tu ma być ogród :) 07:54, 09 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pokażę Wam z czym walczę za ogrodzeniem, działka, której właściciel w ogóle nie odwiedza i nie wykasza, chwasty właziły mi dosłownie za ogrodzenie, szczególnie pokrzywy i perz. W tym sezonie regularnie wywożę tam trawę z każdego koszenia i obecnie jest taki efekt.

A na moim przedpłociu, szałwia skończyła kwitnienie, zrobi się chłodniej to będę ją z tego miejsca eliminować - wprowadza zbyt wiele chaosu, zostaną same trawy.

Wzdłuż południowej strony mam to samo-za płotem (tyle może dobrze, że gęstym betonowym,więc mniej się do mnie niesie) też łąka-niekoszona z chwastami, pokrzywami itd. Facet, który jest właścicielem w doooopie ma koszenie-nie wiem czy są na to jakieś przepisy?

Natomiast frontowisko wygląda świetnie!
Tu ma być ogród :) 23:15, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To jest rabata przy tarasie, od strony południowej, więc jest tam patelnia.
Przy samej pergoli rosną róże 2 Eden Rose i 2 Giardiny, aktualnie nie kwitną, więc prawie sie się nie rzucają w oczy, pomiędzy nimi są 4 gracki, w następnej linii są kule bukszpanowe a pomiędzy nimi sesleria H., jeżowki Green Envy, szałwia Deep Blue i obwódka z lawendy Viva.
Szukałam fotki z wiosny żeby Ci pokazać jak to miejsce wyglądało chwilę po obsadzeniu i aż sama przecieram oczy ze zdziwienia, to jest zdjęcie z 03.05.2016, wtedy jeszcze dominowały cebulowe, a roślin, które obecnie grają pierwsze skrzypce prawie nie było widać.

pozwoliłam sobie skopiować Twój wpis do siebie co by mi nie umknął bo mam odpowiednie miejsce dla niej (ale w przyszłym roku) rabata cudna i to w takim krótkim czasie taki busz! Szok!!!!!!!
U Agi - czyli słońce i piach 22:37, 08 sie 2016

Do góry
Ku pamięci rabata Edyty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1034#post_5

lindsay80 napisał(a)

To jest rabata przy tarasie, od strony południowej, więc jest tam patelnia.
Przy samej pergoli rosną róże 2 Eden Rose i 2 Giardiny, aktualnie nie kwitną, więc prawie sie się nie rzucają w oczy, pomiędzy nimi są 4 gracki, w następnej linii są kule bukszpanowe a pomiędzy nimi sesleria H., jeżowki Green Envy, szałwia Deep Blue i obwódka z lawendy Viva.
Szukałam fotki z wiosny żeby Ci pokazać jak to miejsce wyglądało chwilę po obsadzeniu i aż sama przecieram oczy ze zdziwienia, to jest zdjęcie z 03.05.2016, wtedy jeszcze dominowały cebulowe, a roślin, które obecnie grają pierwsze skrzypce prawie nie było widać.

A teraz jest taka
lindsay80 napisał(a)

Życie w wiejskim ogrodzie 21:02, 08 sie 2016

Do góry
asica napisał(a)

Wyglądała mi na rozplenicę, ale coś mi za wcześnie na kłosy było. Nie znałam takiej. Masę roślin pozyskałeś z nasion, czy miałeś gotowe sadzonki? Zdradzisz listę roślin? No nie mam miejsca u siebie, ale mam zamiar wcisnąć komuś taką łączkę. . Około ilu metrów2 ma ta Twoja łąką?

Asiu Pegasus dość wcześnie kwitnie bo w maju sadzone są do gruntu już gotowe sadzonki przygotowane w domu
Patagońska i szałwia omszona to samosiejki przeniesione z różnych części ogrodu na to poletko Dmuszki i rozplenice to rozsady z parabetów własnoręcznie zrobione
Cała łąka będzie miał ok 20 m2 Lista roślin poniżej

Ogródek Iwony II 17:33, 08 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Dzień dobry Iwcia.
Zaczęłam poranek z kawusią w Twoim ogrodzie. To nic, że troszkę ostatnio było rozkopane, ale fajnie się u Ciebie rozsiąść. Ja lubię, gdy w ogrodzie się coś dzieje a tu nie mogę narzekać na brak "dziejstw". Specjalnie miałam w przeglądarce zostawione zdjęcie wejścia przed równaniem fal i teraz, żeby móc sobie porównać:

I teraz

Poprzednio mi się podobało, ale już dojrzałam dawno do wyprostowanych chodników i rabat i tak jest o niebo lepiej. No i właśnie. Wzdłuż ganku zyskałaś miejscówkę na rabatę a to fajny pomysł. Już masz wizję, co tam posadzisz?
U mnie idealna pogoda ogrodnika. W nocy pada, w dzień słoneczko i ciepło. Chwasty jakby trochę mniej rosną, młody trawnik rośnie jak szalony i koszony w poniedziałek już prosi o nóż. Szkoda, że ja przez skórkę czuję jesień. Niestety wraz z jesienią przychodzi chandra co odczuwa się u mnie po braku entuzjazmu przy pracach ogrodowych. Zwyczajnie zaczynam ogród zaniedbywać
Aaaaa, i po dynie zapraszam
Pozdrawiam Iwonko.

Beatko, 4 dni musiałaś czekać, aż odpiszę na twój post.
Byłam w międzyczasie u Zbyszka na służbowym, niby nic nie kazał mi robić, ale brakuje tam kobiecej ręki, więc zamiast usiąść do laptopa, zabrałam się za czyszczenie okien, pranie firan, sprzątanie mieszkania, gotowanie obiadku. Zdążyłam być na kawie u starszego syna, który już następnego dnia wyjeżdżał w góry I tak zleciało...

Ty chyba nie czujesz jesieni przez skórę, tylko ona nadchodzi. Widziałam pierwsze klucze odlatujących ptaków, Vanilki szybciej sie przebarwiają, ... zimno, mokro, ... słońca brak ... odczuwam ten sam smutek powodowany przemijającym latem. I dni coraz krótsze.

Trawkę ci pokolorowałam, resztę ograniczymy obrzeżem i tam wysypię żwirek. Ale trochę podsypki zdejmę, w rogu rośnie szałwia i hortensja pnąca, niech mają więcej dobrej ziemi i będzie gdzie dołożyć nawozu im w nogi. A na wiosnę może jakieś cebulowe tam sie znajdą... Za gankiem jest miejsce, gdzie trzeba dojść do wody, też będzie wysypane żwirkiem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies