Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 18:05, 19 kwi 2012

Do góry
Moja deszczowo-wiosenna sesja zdjęciowa

Wyszlam dziś na mały spacerek do ogrodu, bo cały dzień pada i z jednej strony ucieszylam się, że ladnie wszystko ruszyło, ale przeraziłam się szybkim rozwojem chwastów. A tak miałam czyściutko przed świętami No ale coś, za coś. Deszcz jest potrzebny, niedługo będzie słoneczko i mam nadzieję, że wtedy rozkwitną się już moje tulipany i żonkile

kwitnie jeszcze przylaszczka, krokusy przekwitły

prześliczne są młode listki tawuły

barwinka też lubię
Ogród na górze piasku.... 22:23, 18 kwi 2012

Do góry
Kochani, jak miło. Tyle osób zagląda. Cieszę się bardzo. A wywiało mnie - no jak to - wiadomo do ogrodu. Coś mi się zbiesił sprzęt fotograficzny , a M w sanatorium. Ja się na tym nie znam.
Pracuję cięzko. Dzisiaj zerwałam kolejny kawał szmaty. Wypieliłam i posypałam korą.
W poniedziałek siałam (trochę późno, ale lepiej późno niż wcale) jednoroczne. Tak się zapatrzyłam na ogród Danusi, że postanowiłam jedną rabatę urzadzić na biało. Będzie dużo jednorocznych, bo rabata przechodziła metamorfozę .
Wymarzły prawie wszystkie róze. i mam dużo miejsca na jednoroczne. Udało mi się kupić kremowe aksamitki, białe astry, białe cynie i dzwony irlandzkie ( oczywiście zielone). Miałam dzisiaj niespodziankę, bo posiane w poniedziałek zaczęły dzisiaj kiełkować.
Na rabacie są dwie róże różowe ( wydaje się, że przeżyły mrozy), białe ostróżki i biały łubin trwały. I annabel z własnego rozmnażania. One są niezawodne. Już mają całkiem spore listki.
Przez ten czas kiedy mnie nie było posadziłam:
6 pęcherznic diabolo
2 pęcherznice luteus
3 tawuły billardi
2 trzmieliny oskrzydlone
2 klony
1 żywotnik kurnik
2 jaśminowce
leszczynę o purpurowych liściach
dzisiaj - 5 miskantów 'Kleine Silberspinne'
A ile poprzesadzałam !!!!!!!!!!!!
I jeszcze dzisiaj było pierwsze koszenie, musiałam sama bo dzieci przyjadą dopiero za tydzień. Wtedy to juz tylko kosą Przez kilka dni trawa tak bujnęła, ze szok. A ma być ładna pogoda to by za bardzo urosła.
Cały czas zastanawiam się jak ja jutro wstanę
W weekend mam zamiar leniuchować, bo jutro mam drobny zabieg, można powiedzieć kosmetyczny. Ale chyba prawą ręką parę dni nie poszaleję. I chciałam zdążyć ze wszystkim, żeby się w weekend napawać pięknem ze stanowiska na leżaku!
Pozdrawiam wszystklich serdecznie i może juz pójdę do łóżka
Kubusiowo 21:26, 18 kwi 2012

Do góry
Pierwszy rząd na 1 rys. przed hortensjami mógłby być ze złotej tawuły japońskiej, mozesz ją przycinać na kulki lub posadzić gęściej i uzyskać rząd. Irga się płoży i bardzo rozrasta.
Po prostu ogród... 21:06, 18 kwi 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Ja też je uwielbiam...

Uwilbiasz Aniu prymulki czy tawuły? Pewnie i to i to

Prymulki są fajne z wiosny, a latem mają oklapnięte listki jak słońce na nie świeci.

To to moje tawuły, fajnie wypuszczają po mocnym tegorocznym cięciu

Lecę w kulki... 19:42, 18 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Aniu, tawuły piękne, też je bardzo lubię i mam chyba tę samą odmianę - czy to "Goldmound" czy "golden Princess"?

...''little princess'' pisało, ale tego jest tyle.........i tak podobne..., że następną partię kupowałam w tym samym sklepie, żeby mieć pewność, że to samo...

Przycinam je bardzo mocno na wiosnę, potem latem idą do fryzjera jeszcze raz...zależy mi na zwartych półkuleczkach, niekoniecznie na kwiatach, ale i tak się pojawiają...

Potwierdzam, nie obcinane dziczeją i są brzydkie, dzięki cięciu odnawiają urodę...
Lecę w kulki... 15:10, 18 kwi 2012

Do góry
Dzięki Wieloszka! Masz rację! Mój błąd, mój błąd, mój błąd To ja miałam tawuły właśnie. I wszystko się zgadza: nie cięte - zdziczały.
Lecę w kulki... 14:27, 18 kwi 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Witaj, tańcząca z kulkami Pięknie u Ciebie. Tak sie "czaiłaś" z tym ogrodem a tu proszę CUDO!!! Mogłabyś innym (tym mniej doświadczonym) doradzać. Zgadzam się z Danusią - konsekwencja w działaniu i dbałość. Chyba sobie to wytatuuję na czole i będę miała motto. Mam pytanie na temat tawułek: czy należy je przycinać? Osobiście bardzo lubię tawułki i miałam swego czasu takie w ogrodzie, ale urosły i zrobiły się nieciekawe. Ale te ich jasnozielone listki są takie piękne...lubię takie młode okazy - te większe już nie są tak ładne.

Aga, to co ma Ania, to są tawuły (spirea) a tawułki (astilbe) też są . Ja mam tawuły (spirea japonica) - trzeba je przycinać, żeby ładnie wyglądały - przynajmniej raz w roku, wczesną wiosną w kulkę. Jeśli rosną niecięte, wyrastają w większe, ale rzadkie krzaczki. A przycinane ładnie się zagęszczają. Poza tym rzeczywiście są bezobsługowe i bezproblemowe
Lecę w kulki... 12:01, 18 kwi 2012

Do góry
Aniu, tawuły piękne, też je bardzo lubię i mam chyba tę samą odmianę - czy to "Goldmound" czy "golden Princess"?
Lecę w kulki... 11:27, 18 kwi 2012

Do góry
sylllwia napisał(a)
Też lubię tawuły za ich wiosenny i jesienny kolorek i za to że są bezobsługowe

Właśnie ! Tym skradły nam serce...bardziej mojemu M, ja bardziej wierna buxusowi też by mi tam pasował...
Lecę w kulki... 11:05, 18 kwi 2012

Do góry
Też lubię tawuły za ich wiosenny i jesienny kolorek i za to że są bezobsługowe
Kubusiowo 22:04, 17 kwi 2012

Do góry
A tu samotnia dostała tawuły

a włochata derenie (które ledwo co widać na fotce)

I takie tam...

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 16:19, 17 kwi 2012

Do góry
I - kule w trawie to mogą byc tawuły japońskie na przykład. Płotek można przysłonić pęcherznicą.
Ogródek Hanusi po zimie 23:25, 16 kwi 2012

Do góry
Połowa tulipanów zmarznięta.Cesarskie korony ...wypadły.Świecznica wylazła tydzień temu,a teraz zbrązowiała od zimnego wiatru.Żonkile prawie bez kwiatów.Jedynie pierwiosnki dają ogrodowi trochę koloru.ale też nie jest to kwitnienie radosne,
Dziś przycinałam róże......prawie do korzenia.Ale wszystkie żyją....... no to jest nadzieja.
Tawuły pięknie przezimowały ,i mimo,że małe już znaczą kolorowymi listkami swoje miejsce.
Dziś paliłam różano- borówkowe gałęzie i odchwaszczałam maliny.W następnym pobycie ....nawożenie.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:22, 16 kwi 2012

Do góry
Za dużo tej wiosny u mnie nie widać, ale jeszcze uchwyciłam to:
klon czerwonolistny (chyba Crimson Sentry) ma piękne duże pąki

tawuły goldflame

i moje ulubione trzmieliny na pniu - wypuściły mnóstwo nowych świeżych listków

Miniaturowy ogródek 17:22, 16 kwi 2012

Do góry
Lenia mam. Biegam po innych wątkach, ale nie chce mi się zgrywać i wrzucać zdjęć. Robić w tym deszczu też nie bardzo. Marzenka ma rację - jestem aktywna w różnych miejscach, ale nie u siebie.

Skrzynię było gdzieś widać kawałkiem, zdjęcie w głównej roli muszę jej zrobić.

Jak roślinki? Już pisałam przed świętami. Jestem pozytywnie zaskoczona żurawkami - prawie wszystkie oberwałam do gołej karpy i prawie wszystkie wypuściły listki, niektóre całkiem sporo.
Hakuro, tawuły i berberysy wreszcie wypuszczają listki. Ale wszystko powoli, powoli, ten brak słońca usypia roślinki.
Za to trawa prawie piękna, soczyście zielona z paroma łysymi plamkami. Cudownie przezimowała.

Mokro na działce nie jest specjalnie. Dreny robią swoje. Za płotem na polu błoto, u nas mokro, ale dziury przy chodzeniu się nie robią.

Kubusiowo 21:43, 15 kwi 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
No teraz to dopiero 'widzę' ten plan, serio, dopiero jak zobaczyłam sznurki to sobie bardziej pokojarzylam...ale faktycznie kosić będziecie mieli niewiele!

Już widzę, że super będzie!na kawkę już sie wpraszam...a co z samotnią?przenosisz?czy zostawisz jednak?

Bogda samotnia zostaje w starym miejscu Dostała nawet dwie tawuły w sobotę
Ogródkowy chaos u monitki 08:06, 15 kwi 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Ok nika na razie aura taka że nigdzie nie mam ochoty się ruszać...

Zachęcona przez boćka pobawiłam się w gardenpuzzle z moim narożnikiem działki. Miałam problem z zapisaniem tego co stworzyłam i mimo pomocy nieocenionego Sebka nie dałam rady zapisać tego jakoś po ludzku...więc wybaczcie jakość bo zrobiłam to metodą chałupniczą

Opis od prawego dolnego rogu:
krzewuszka wariegata, obok ekraniku z cisa stożek (jak nie dostanę stożka z bukszpanu to może to będzie cyprysik o takim pokroju) pod nim dwie tawuły np. Goulmound cięte w kulkę, w narożniku śliwa Pissardi, obok wstawiłam rozplenice bo było pusto dosyć ale nie wiem czy to dobry pomysł, dalej ten duży krzew to w zamyśle jaśminowiec aureus, potem miskanty i hortensje Limelight a pod nimi cyprysik sungold. Dalej planowałam różaneczniki: 2 szt Cunningham's White a pod nimi inny który już mam u siebie.

Co o tym myślicie????

Monitka, czy robilas rysunek na zdjeciu swojego ogrodu? Sorki bo nie widze Sprobuj nie sadzic kilku pojedynczych roznych drzew, masz tu dwa rozne - daj albo jedno, albo trzy takie same moze....
Nasz mały, zielony świat. 18:55, 13 kwi 2012

Do góry
Basiu, a jak twoja historia z tą panią od tawuły - pięciornika? Zadzwoniła? Ja odesłałam i dostałam pieniądze na konto, więc niby OK, ale trochę zamieszania przy tym było.
Ogródkowy chaos u monitki 13:24, 13 kwi 2012

Do góry
Ok nika na razie aura taka że nigdzie nie mam ochoty się ruszać...

Zachęcona przez boćka pobawiłam się w gardenpuzzle z moim narożnikiem działki. Miałam problem z zapisaniem tego co stworzyłam i mimo pomocy nieocenionego Sebka nie dałam rady zapisać tego jakoś po ludzku...więc wybaczcie jakość bo zrobiłam to metodą chałupniczą

Opis od prawego dolnego rogu:
krzewuszka wariegata, obok ekraniku z cisa stożek (jak nie dostanę stożka z bukszpanu to może to będzie cyprysik o takim pokroju) pod nim dwie tawuły np. Goulmound cięte w kulkę, w narożniku śliwa Pissardi, obok wstawiłam rozplenice bo było pusto dosyć ale nie wiem czy to dobry pomysł, dalej ten duży krzew to w zamyśle jaśminowiec aureus, potem miskanty i hortensje Limelight a pod nimi cyprysik sungold. Dalej planowałam różaneczniki: 2 szt Cunningham's White a pod nimi inny który już mam u siebie.

Co o tym myślicie????
Pobojowisko czas zmian 08:52, 12 kwi 2012

Do góry
Tu przy murku po prawej stronie masz samotnego iglaka,wywal go pod płot,a jeżeli chcesz ten murek zasłonić,to czymś w jednolitej formie,nie koniecznie iglak. Może tawuły cięte w przyszłości w kulki?
A ten samotny pieniek wysoki? To jakaś cenna figura? Nie pasuje mi pozostawienie go w tym miejscu.Jeżeli do wywalenia,to teraz.Bez sentymentów.Jako pieniek pod bluszcz zbyt długo będzie szpecił.
Ode mnie dzisiaj tyle.Zapowiada się niezły ogród!Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies