Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:27, 28 sty 2012

Do góry
Danusiu, one już rosną. i Daniki i tawuły... też tak uważam że za dużo wyraźnych form, pisałam wcześniej o tym.
Przedogródek Agniechy973 21:27, 28 sty 2012

Do góry
sosny- tak, tak je posadź, gdzie piszesz.
Co do irg na szambo- tak jak zaznaczyłaś, nie za bardzo, bo 'zgrzyta' estetycznie.
Może po prostu dodać jeszcze 1 falę ze irgami i rozchodnikami, co? Nie musi być równa, może być szersza po tej stronie gdzie dałaś 3 X.
Co do rabaty ze zdjęcia- na pewno da się zrobić ją u Ciebie. Jeśli dokładnie taką, z hakonechloą, to raczej tam gdzie nie ma cały dzień mocnego słońca.
Ale można tez dać inną trawę, i wtedy może być w słońcu.
Jak do cienia/półcienia to może tam gdzie planowałyśmy bluszcz z hostami, albo na pasie z pachysandrą.
A jak w słońcu, to może przy tarasie?
Co do bukszpanów które masz- trzeba by je naprawdę mocno przyciąć na wysokość. Przez pierwszy sezon będą straszyć, potem coraz mniej, ale zanim będą cudne,potrwa. Jak są wysokie? Jak wygladają z boku? W środku są gołe pędy, co? A może kup sobie nowe, młode bukszpany do tej rabaty, a z tych zrób gdzieś niski żywopłocik? Bo w żywopłocie szybciej będą ładne, nie muszą mieć ładnych 4 boków, i mogą mieć gołe pędy w środku.
Acha- tylko zdecyduj i przesadź raz- docelowo, bukszpany nie lubią przesadzania.
Taka rabatę tez można zrobić z innego gatunku o ładnym pokroju. Berberys kulisty, tuja Danica, dereń Kelsey, cis i ligustr strzyżone w poduchy, tawuły japońskie, choina Jeddeloch. Piszę o nich bo są tańsze niż bukszpany i mniej chorują.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:13, 28 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:16, 27 sty 2012

Do góry
trochę nie jasno piszę, bo w kolejnych postach daję Ci różne propozycje. Jeśli wywalamy Danicę, wtedy tawuły 'rzucamy' w coś zadarniającego, a kocimiętkę między tuje Aurea i może lekko przed nie. Można tez nieregularnie, kępami, albo regularnie, tak żeby kocimiętka otoczyła tuje Aurea. Jeśli ta druga wersja, wtedy niech bedzie równa granica kocimiętki od zadarnienia.
Sesleria urośnie Ci wszędzie, kostrzewa owcza rzeczywiście na suche. wrzośce- raczej sucho,
Choć myślę też że dla płytko korzeniacych możesz na głębokości szpadla wymieszać ziemię z pisakiem, albo taką skałą= zoolitem, lub z keramzytem, żeby nie miały korzeni w wodzie.
Trzmielina Em Gaiety dla mnie najlepsza z pstrych, ale tez nie za bardzo. do tego masz tam barwę żółtą- nie będzie Ci przeszkadzało Ci zestawienie z zielono-białym? Dla mnie niezbyt dobre.
Hakonechloa zielona- też raczej do cienia i półcienia. Możesz jeszcze dopytać M.Surowińskiego, może da radę jak nie za sucho.
Wczesniej pisałaś o Carex morrowi variegata- teoterycznie do półcienia, ale znajoma szkółkarka mói że jak nie ma za sucho, daje sobie dobrze radę w słońcu. No i jest jeszcze Carex The Beatles.
Wiesz , być może nawet i Pachysandra by dała rade u Ciebie jak masz wilgoć, ale tego bez wytestowania nikt nie stwierdzi na 100%. Możesz próbować, poświęcając na to, np. sezon.
Co do ostatniej kwestii, czy możesz dodać coś z przodu jak zadarnienie jednorodne. Możesz, tylko żeby nie było za wysokie. Niższe od tawuł powinno być żeby z daleka widać było, a najlepiej nie wyższe niż zadarnienie.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:34, 27 sty 2012

Do góry

Więc tak: thuje Danica - OUT, w ich miejsce tawuły goldmound, dookoła tego wszystkiego coś zadarniającego* , w tym gdzieniegdzie (nie rzędem) rzucone kępy kocimiętki**. Dobrze zrozumiałam?
* coś zadarniającego: skoro runianka odpada przyjrzałam się bliżej innym opcjom:
- trzmielina minimus i żurawki - piękne, ale drogo wychodzi (sadzonkowanie to nie dla mnie...)
- sesleria i kostrzewa owcza - z tego co wygooglowałam lubią sucho, będzie im w tym miejscu za mokro
- informacje na temat wrzośców mam sprzeczne - lubią mokro czy nie?
- a czy trzmielina emerald gaiety też będzie za pstrokata?
- a co z hakonechloa zwykłą, taką zieloną? Skojarzyła mi się z nią ta fotka powyżej.

** kocimiętka, którą mam ma srebrzystoszare liście, a jak kwitnie, to prawie pół metra wysokości, na opakowaniu nie było podane jaka to odmiana.

Jeśli zadarnię prawie cały klomb dookoła istniejących roślin jednym gatunkiem w "zwykłym" zielonym kolorze, to na samym froncie tej rabaty mogę sobie pozwolić na coś innego (np. bordowolistne żurawki)?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:16, 27 sty 2012

Do góry
Możliwe, że na mokrych ziemiach szałwię męczy mączniak.
Kocimiętka trochę szara, no i nie każda jest wyższa od szałwi. Zwykła Nepetta fassenii to 30 cm.

Żurawki i wrzośce są drogie niestety. Osobiście jednak poszłabym chyba w niskie trawy, bo sa niezawodne, mniej chorują, a z żurawkami tez różnie bywa

Trzmielinę Minimus bardzo lubię, tez jest dość droga, ale można ja pięknie dzielić i robić sadzonki z pędów. No i sadzi się ją rzadziej- jak ładne sadzonki to nawet co 60 cm
Runianka jest śliczna, ale w pełnym słońcu będzie jej za jasno, może przypalać, będzie brzydka
Za duzo dla mnie wyrazistych kształtów istniejących. Jak byś chciała wywalić Danicę, będzie lepiej. Tylko wtedy zastąp ją tawułą , ta która już masz, albo zrób dywan z gatunku zadarniającego, a tym 'rozrzuć; tawuły które masz.
Tom Stuart jest specem od takich kompozycji

http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/focus/pools/

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:10, 27 sty 2012

Do góry
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!
Ogrodnik mimo woli 10:45, 27 sty 2012

Do góry

A przy okazji, wyczytałam, że zamierzasz uformować w kulki berberysy. Czy masz spsób, aby wyszły idealnie kuliste. Ja do tej pory cięłam (bukszpany) na oko i nie są tak perfekcyjne, jak widuje w innych wątkach. Jakiś szablon może zrobić?

Ja u Ciebie buszowałam w ogrodzie, co Ty w moim i się minęłyśmy..... szkoda
Nie mam pojęcia jak zrobięte te kulki.... chyba mojego M poproszę o zrobienie jakeigoś szablonu... Pomysł zaczerpnęłam od Rysia z Tarnowa...on to pięknei robi i chyba faktycznie warto by byo zadać jemu to pytanie jak z piosenki "Stachu jak to się robi" Zachwycona pomysłem nie pomyslałam, że tawuły majadosć sztywne pędy i jak z tego zrobić kulę...... hmmm
A może tak ze sztywnego drutu wygiąć pręta, w środku jeden pręt pionowo, a ten okrg by się obracał wokół osi tego pręta w środku...można obracać i do tego podcinać......
lecę do M się zapytać ,czy coś takiego mi zrobi....
Przedogródek Agniechy973 23:52, 25 sty 2012

Do góry
zmierz powierzchnię tych pasów. tak do końca nie wiem czy dobre miary zakładam.
Potem te powierzchnię dzielisz przez kwadrat odległości między roślinami i masz.
Przykład 10 m2 dzielę przez 0.16 ( 0.4mx0.4) i mam wynik ile sztuk roślin na 10 m2 w odległości co 40 cm mi wyjdzie. Zrób jeszcze odstęp między pasami -mierząc powierzchnię zwęź je o np 10 cm
Irgę co 1 metr- troszkę za rzadko.Lepiej co 80 cm. a nawet powinno być gęściej Cisy i berberys
Green Carpet co ok.90cm. Tawuły co 70 cm posadź ( też to nie jest książkowe) Przez pierwsze sezony przy takich odległościach będzie zabawa z pieleniem
Nie wiem czy powinnaś liczyć na noc- sporo Ci wyjdzie. W razie czego może zwęzić całość trochę?
Ogród u stóp klasztoru 21:04, 25 sty 2012

Do góry
Szczerze to by mi tam tawuły pasowały, trochę red barona i może trochę żurawek jasnozielonych lub citronelli?

I jakieś wyższe drzewo za kosodrzewiną, ale nie ekspansywne - może klon carnival - rozjaśniłby i u góry.
Ogród u stóp klasztoru 20:57, 25 sty 2012

Do góry
to przed tymi kosodrzewinami muszę coś dać kolorowego , bo zieleń sama jest nudna. no sama nie wiem .-może tawuły albo czerwone berberysy niskie

Przedogródek Agniechy973 20:52, 25 sty 2012

Do góry
akurat jeszcze siedzę przy projekcie, odpowiem więc szybko.
1. No tak, ale wszystko sypie. Możesz zamienić miejscami berberys z cisem, albo dać i tu i tam cis, ale z niego tez się jednak sypie. Mozna tu jeszcze się zastanowić
2.tak
3. tak, pachysandra jest znacznie jaśniejsza
4.wszystko pasuje. Wybierz co wolisz, albo co w szkółce ładniejsze. Z tego co pamiętam tawuły szybciej rosną, choć z drugiej strony czerwień berberysa jest super
5. do słońca też, jak najbardziej
Przedogródek Agniechy973 20:39, 25 sty 2012

Do góry
Myślałam, myślałam i...
1. Boję się berberysów od strony żwirku i na żwirku. Taka ilość listków na pewno zaśmieci
2. Oprócz rzeki z kamyków resztę roślin podsypuję korą, dobrze myślę?
3. Czy kolor bluszczu będzie różnił się odcieniem od pachysandry (jeśli nie posadzę trzmieliny)?
4. Który kolor berberysu/ tawuły będzie lepiej komponował się z ciemną zielenią cisa: purpurowy (berberys Autopur. Nana) - to propozycja Pszczelarnii, żółty (tawuła Golden Princess) czy żółto-pomarańczowy (tawuła Walbuma)? Tawuły są przez chwilę różowe. Ile kwitną?
5. Cis Repandens - piszą, że do cienia, w tej części już jest słońce. Poradzi sobie?
Na razie tyle pytań.
Ogród w Tarnowie 15:43, 25 sty 2012

Do góry
Małgosiu,bardzo dziękuje,za odwiedziny i że się podoba mój ogród.
Ja swoje tawuły obcinam 3 razy w sezonie a Tobie radzę wiosną i po przekwitnięciu, wtedy się zagęszczą i wypełnią. Pozdrawiam
Przedogródek Agniechy973 12:34, 25 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Łobuziary sobie zabawę zrobiły i sztuczne napięcie generują.
To zwykłe rysunki, nic wymyślnego, żadne cuda.

A ja już pozadaję pytanie. Cis 'Repandens' i tawuła japońska: może zamiast tawuły dać już gatunkowo to samo: berberys tyle tylko, że bordowy? No będą berberysy obok siebie (zielony i bordowy)? Co myślicie?
Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 19:00, 24 sty 2012

Do góry

Delikatne barwy floksów szydlastych i tawuły białej, w czerwcu i lipcu ustąpią miejsca barwom ognistym, czerwonych lilii, róż i weigeli.

Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 18:55, 24 sty 2012

Do góry
Witam wiosennie!

A kto dotrwa do końca w "spacerze" po moim ogrodzie, może się jeszcze dowie, jak ogród powstał, ile ma lat, i ile jest tu roślin...

Pierwszym zwiastunem wiosny jest przebiśnieg, potem krokus...

Jest zima 2012 roku, ale jak przymknę oczy i pomyślę o wiośnie, to widzę ją właśnie tak.
Tawuła biała wczesna, niebiesko i różowo od floksów szydlastych, żagwinów, biało i różowo od skalnic.

Moje ulubione wiosenne floksy szydlaste.

Białe tawuły to też moje ulubione. Pod nimi skalnice.

Ta tawuła ma już doborowe towarzystwo niebieskiej wisterii a potem pnących róż Dune i Violette Perfume.

I wiosenny mak w "moherku".

Przedogródek Agniechy973 11:30, 24 sty 2012

Do góry
Witajcie, jestem. Przepraszam za długie milczenie, ale nie udało mi się wyrwać do Was niestety. Może szkoda że wcześniej nie dodałam do rysunku gatunków, ale i na pomysł układu i na nasadzenia trzeba poświęcić trochę czasu, którego ostatnio mam nie dużo.
Oczywiście Ewa G. opisała to o czym myślałam- te nasadzenia w pasach powinny być nie wysokie, o dość podobnej wysokości, tak żeby siebie nie zasłaniały, bo powinno być widać rysunek z dołu. można wybrać gatunki niskie lub średnio niskie
Moim zdaniem bardzo ważne jest też to że rabata jest wielkaaa, więc trzeba dobrać gatunki tak, żeby Aga była w stanie ją założyć bez kredytu na co najmniej 10 lat.

Posłużę się numeracja Agi, będzie łatwiej

1. bluszcz- może być, choć jak się rozrośnie będzie trzeba go mocno przycinać żeby nie wyłaził poza przeznaczoną przestrzeń przestrzeń. Można jeszcze tu dać właśnie funkię . Patriot którą chcesz podsadzić hortensje przy ławce ładnie by się zgrywała tu z tą na górze. Albo Carex Ice Dance skoro go masz.
2. Pachysandra? Trzmielina może być, ale jeśli jest tam ostra skarpa, to trzmielina może 'uciekać' w górę, czyli tak sie brzydko rozrastać. Pewnie Danusia czy Ewa wiedzą, czy strzyżenie w takim wypadku jest metodą na to, ja nie próbowałam więc nie wiem. Jak trzmielina, to funkie zielone,.

Dalej zaznaczyłaś Aga suchą rzekę. Chyba za szeroka- skoro 1 cm na planie to 4 m, , to 1 taki pasek to ok 2 metrów. Proponuję pasek górny zaznaczony jako rzeka podzielić na pół wzdłuż paska ( na szambie też- wtedy tu wyjdzie takie fajne półkole przypięte do podjazdu) . W tej połówce wyżej posadzić trzeba coś co da radę na suchym szambie także- rozchodnik okazały?Wiosną będą ładne okragłe kulki z niego, a potem długi łan baldachów. Albo kostrzewa owcza- zimozielone, o ciemniej zieleni kępki trawy. Bardzo szybko się rozmnaża, więc możesz jej sobie wyhodować całą masę. Albo lawenda( bo tam już jest słonce, prawda?)
Potem sucha rzeka, w niej poza żwirem płaskie kamienie- czyli ona będzie w połówce pierwszego zaznaczonego jako sucha rzeka paska i może zabierz jeszcze z 1/3 szerokości z drugiego zaznaczonego.

Dalej szeroki pas tawuły japońskiej- Little Pincess, Czy Golden Princess' , Walbuma, lub berberys Atropurpurea Nana, także na szambo gdzie ( ile tam jest ziemi na tym szambie?) Jak jest cienko, to na samym szambie tutaj trzeba tez wysypać żwirem, a tawuł/,berberys posadzić na jego brzegach, grupkami i wokół też wysypać żwirem. Po prostu zrobić tu żwirowy pas z wyspami z roślina rysunek brzegu zaznaczyć znów kostrzewą owczą
3. Berberys ;Green Capret'/irga 'Coral Beauty' czy 'Ursynów'
4. Cis Repandens
Cis z tawułą można zamienić miejscami
Co do propozycji Sylli- z jednej strony fajna, ładnie przy wjeździe, z drugiej, warto żeby rysunek fal był czytelny. Chyba jednak nie sadziłabym tam drzew.

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 21:01, 23 sty 2012

Do góry
Pęchcerznice dają się prowadzić w kulę, ale dośc silnie rosną. Jak chcecie te dwa kolory ale nie tak silne, to dajcie berberysy i tawuły japońskie.
Ogródkowe perypetie:) 10:07, 23 sty 2012

Do góry
A ja mam brak weny.. przepraszam Magnolię i Ewę, wstawię szkic jak uda mi się go narysować Ewa skarpa ma z 1 m szerokości. Problem z obsadzeniem jedynie, aczkolwiek zgodzę się z Sylwią, że chcę mieć na niej berberysy, tawuły, kosodrzewinę itd Weno wróć...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies