Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

kaisog1 13:28, 27 sty 2012

Jak słysze o szłwi to mnie skręca... moja dostała takiego mączniaka, że głowa mała, a rosnąca obok kocimiętka nic sobie z tego nie robiła i urosła w piękne poduchy
Wieloszka 14:10, 27 sty 2012

Magnolio - dzięki! Jesteś niezawodna jeśli chodzi o projektowanie !!!
Skala rysunku 1:100. Z szałwią nie mam dobrych doświadczeń - tak jak u Gosi, rosła źle obok pięknej kocimiętki. Może za mokro jej było - teraz jest tam odwodnienie. No i szałwia wydaje mi się za niska.
Z hortensjami super pomysł - dokładnie tak zrobię!

Ekran z cisa nie bardzo wysoki - tak ok.60 - 80cm max. Za tymi katalpami jest trochę miejsca Za tym ekranem jest ta "odgradzana" część ogrodu (przy donicy, którą projektowałyśmy wcześniej odgrodzeniem są serby).

No właśnie też mi się wydawało, że trzmielina pomiędzy te wszystkie roślinki to będzie pstrokacizna, ale nie pomyślałam nawet o żurawce jako roślinie zadarniającej, ze względu na cenę (a będzie tam potrzeba duuuużo sadzonek) i jeszcze warunki - żurawki nie mogą mieć za mokro, tak samo wrzośce, więc szukałam czegoś mało wymagającego i nie pstrokatego. Padło na runiankę. To zły pomysł Magnolio? Zaproponowana przez Ciebie trzmielina Minimus też mi się podoba .

Magnolio, napisałaś:
"Nie wiem czy nie boisz się odejść od stosowania rzędów. Ja bym się nie bała. W nowoczesnych ogrodach mogą być rzędy,symetria, ale też odejście od symetrii, dodanie plam, czy grup, ale w przemyślany sposób. Za to wolałabym ograniczać ilość gatunków w zestawieniach- dla mnie tu jest o 1 gatunek o wyraźnej formie za dużo."
Nie boję się odejść od rzędów - nawet bym chciała, tylko nie umiem rozmieścić roślin ładnymi plamami. No i nie rozumiem który gatunek o wyraźnej formie jest za dużo - z istniejących, czy planowanych? Jeśli z istniejących, to najchętniej pozbyłabym się stamtąd thuj Danica.
Pszczelarnia 14:58, 27 sty 2012

Wieloszko, żurawkom nie będzie za mokro.
magnolia 16:16, 27 sty 2012

Możliwe, że na mokrych ziemiach szałwię męczy mączniak.
Kocimiętka trochę szara, no i nie każda jest wyższa od szałwi. Zwykła Nepetta fassenii to 30 cm.

Żurawki i wrzośce są drogie niestety. Osobiście jednak poszłabym chyba w niskie trawy, bo sa niezawodne, mniej chorują, a z żurawkami tez różnie bywa

Trzmielinę Minimus bardzo lubię, tez jest dość droga, ale można ja pięknie dzielić i robić sadzonki z pędów. No i sadzi się ją rzadziej- jak ładne sadzonki to nawet co 60 cm
Runianka jest śliczna, ale w pełnym słońcu będzie jej za jasno, może przypalać, będzie brzydka
Za duzo dla mnie wyrazistych kształtów istniejących. Jak byś chciała wywalić Danicę, będzie lepiej. Tylko wtedy zastąp ją tawułą , ta która już masz, albo zrób dywan z gatunku zadarniającego, a tym 'rozrzuć; tawuły które masz.
Tom Stuart jest specem od takich kompozycji

http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/focus/pools/

Wieloszka 17:34, 27 sty 2012

Więc tak: thuje Danica - OUT, w ich miejsce tawuły goldmound, dookoła tego wszystkiego coś zadarniającego* , w tym gdzieniegdzie (nie rzędem) rzucone kępy kocimiętki**. Dobrze zrozumiałam?
* coś zadarniającego: skoro runianka odpada przyjrzałam się bliżej innym opcjom:
- trzmielina minimus i żurawki - piękne, ale drogo wychodzi (sadzonkowanie to nie dla mnie...)
- sesleria i kostrzewa owcza - z tego co wygooglowałam lubią sucho, będzie im w tym miejscu za mokro
- informacje na temat wrzośców mam sprzeczne - lubią mokro czy nie?
- a czy trzmielina emerald gaiety też będzie za pstrokata?
- a co z hakonechloa zwykłą, taką zieloną? Skojarzyła mi się z nią ta fotka powyżej.

** kocimiętka, którą mam ma srebrzystoszare liście, a jak kwitnie, to prawie pół metra wysokości, na opakowaniu nie było podane jaka to odmiana.

Jeśli zadarnię prawie cały klomb dookoła istniejących roślin jednym gatunkiem w "zwykłym" zielonym kolorze, to na samym froncie tej rabaty mogę sobie pozwolić na coś innego (np. bordowolistne żurawki)?
Sebek 21:08, 27 sty 2012

według mnie tak - będzie to fajne przełamanie
magnolia 21:16, 27 sty 2012

trochę nie jasno piszę, bo w kolejnych postach daję Ci różne propozycje. Jeśli wywalamy Danicę, wtedy tawuły 'rzucamy' w coś zadarniającego, a kocimiętkę między tuje Aurea i może lekko przed nie. Można tez nieregularnie, kępami, albo regularnie, tak żeby kocimiętka otoczyła tuje Aurea. Jeśli ta druga wersja, wtedy niech bedzie równa granica kocimiętki od zadarnienia.
Sesleria urośnie Ci wszędzie, kostrzewa owcza rzeczywiście na suche. wrzośce- raczej sucho,
Choć myślę też że dla płytko korzeniacych możesz na głębokości szpadla wymieszać ziemię z pisakiem, albo taką skałą= zoolitem, lub z keramzytem, żeby nie miały korzeni w wodzie.
Trzmielina Em Gaiety dla mnie najlepsza z pstrych, ale tez nie za bardzo. do tego masz tam barwę żółtą- nie będzie Ci przeszkadzało Ci zestawienie z zielono-białym? Dla mnie niezbyt dobre.
Hakonechloa zielona- też raczej do cienia i półcienia. Możesz jeszcze dopytać M.Surowińskiego, może da radę jak nie za sucho.
Wczesniej pisałaś o Carex morrowi variegata- teoterycznie do półcienia, ale znajoma szkółkarka mói że jak nie ma za sucho, daje sobie dobrze radę w słońcu. No i jest jeszcze Carex The Beatles.
Wiesz , być może nawet i Pachysandra by dała rade u Ciebie jak masz wilgoć, ale tego bez wytestowania nikt nie stwierdzi na 100%. Możesz próbować, poświęcając na to, np. sezon.
Co do ostatniej kwestii, czy możesz dodać coś z przodu jak zadarnienie jednorodne. Możesz, tylko żeby nie było za wysokie. Niższe od tawuł powinno być żeby z daleka widać było, a najlepiej nie wyższe niż zadarnienie.
noemi 21:46, 27 sty 2012

Wieloszka hakonechloa wychodzi podobnie cenowo co żurawki i ponoć wolno rośnie, ja kupiłam Stripe It Rich i ta rośnie najwolniej, ale na zimę mocno się kurczy, teraz tak mi wyschły jej listki, że z jednej to odpadły całkiem, nie wiem czy zimą by to dobrze wyglądało u Ciebie... żurawki o ciemnych liściach dobrze sobie radzą na słońcu, mam obsidan i nic im nie jest, a jest to mocny akcent kolorystyczny i fajnie wyglądają jak jest ich dużo i tak kwitną

a pod wrzośce dajesz ziemie do kwaśnolubnych i jak masz odwodnienie to będą rosły. Kupiłam przez internet malutkie bardzo, ale 3,50 zł za sztukę , a bardzo ładnie wyglądają jak się rozrosną.
Wieloszka 00:27, 28 sty 2012

Magnolio dzięki wielkie, że poświęcasz mi tyle czasu! Teraz już rozumiem dokładnie, jak mam rozmieścić kocimiętkę . Rzeczywiście - pominęłam jakoś Carex The Beatles a jest super i na różne wystawy (od słońca po cień). Kusi mnie wciąż ta runianka, tylko nie wiem, czy chce mi się ryzykować czas i pieniądze na testowanie Muszę też na żywo zobaczyć tę trzmielinę minimus. Wrzośce odpuszczam.
A jeśli chodzi o zadarnienie na przodzie tej rabaty: większość żurawek ma ok.25-30cm wys. (bez kwiatów), od tawuł będą niższe, ale od carex czy runianki już nie. Z kolei niższe żurawki (20cm.wys.) mogą być z daleka (z tarasu) niewidoczne... A tak w ogóle to jaki kolor żurawek w to miejsce: czerwono-bordowy czy raczej bordowo-czarny?

Noemi dzieki za rady w sprawie hakone - raczej będzie w innym miejscu, a tu żurawki. Twoje obsidian cudne w takim kwitnącym łanie!

Czy ktoś ma jeszcze inne pomysły?
monteverde 02:43, 28 sty 2012

to można trzmielinę Emerald Gaiety- zielono-białą ładnie planujecie