Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

weronika77 20:10, 23 sty 2012

Witam i ja. Ogród obejrzałam. Do zagospodarowania i potem do dbania, 4000m.kw. to duże wyzwanie.
Przez kilka lat mieszkałam na działce 5000m.kw. ale sporo było lasu w tle.
Nawet trawa wymaga nie tylko koszenia, ale wody, nawożenia. Iglaki też wymagają formowania.
Dzisiaj mam 1500m.kw. i też z laskiem, i dla mnie to aż nadto. Ale my jesteśmy w wieku emerytalnym,
i już nie te siły. Dlatego myślę, że to dobry plan, żeby ten duży teren podzielić, jak to wymyśliłaś.
Koło domu ładnie, czysto, podoba mi się. Życzę wytrwałości. Będę zaglądać.
Wieloszka 21:24, 23 sty 2012

Dziękuję Weroniko za odwiedziny i dobre słowo Niestety, dla nas też ponad 40 arów to za dużo - jednak refleksja ta przyszła poniewczasie Można było od razu inaczej umiejscowić dom zostawiając sobie do zagospodarowania 20 arów. Tak to jest, jak człowiek całe życie w bloku mieszkał i zachłysnął się przestrzenią No, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tylko brać się do roboty
Spieszę z rewizytą do Twojego bajkowego ogrodu, bo jest co podziwiać!
Wieloszka 22:29, 23 sty 2012

Moi chłopcy uczestniczyli podczas ferii w zajęciach dla dzieci we wrocławskim Muzeum Architektury, a ja przy okazji sfotografowałam jego wewnętrzny dziedziniec, pełniący rolę ogrodu. Mimo zimy da się zauważyć ogrodowiskowe klimaty, zwłaszcza partery bukszpanowe i hortensje:

Styl ogrodu pasuje do zabytkowych, klasztornych murów:

Hortensje miały nabrzmiałe pąki, choć na zdjęciu nie widać tego dobrze. Obok nich coś kwitnie:
Sebek 23:04, 23 sty 2012

Trochę rzadkie te obwódki, ale ogólnie zarys mi się podoba. Wybierz się tam latem
Sebek 21:39, 26 sty 2012

Agnieszko - zobacz co ostatnio w Tk-maxie wypatrzyłem - specjalnie dla Ciebie zdjęcie robiłem

Wieloszka 07:46, 27 sty 2012

Też tam ostatnio byłam, ale we Wrocku takich pięknych latarenek nie było, buuuuuuu Były takie bardziej nowoczesne, ale okrągłe, po 99zł/szt. I w ogóle poinformowałam się, że dział "Ogród" będzie dopiero wiosną buuuuuuu
Na pocieszenie jadę jutro do Zielonego Centrum - może tam mają jakieś ciekawe wyprzedaże
Bogdzia 07:56, 27 sty 2012

To ciemiernik tam kwitnie.
Wieloszka 08:20, 27 sty 2012

Dzięki Bogdzia Ja się niestety na kwiatkach nie znam
Wieloszka 11:10, 27 sty 2012

Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!
magnolia 13:00, 27 sty 2012

a jaka jest skal tego planu?
Pytam, bo trzeba zaplanować do przestrzeni.
No i napisz, dlaczego ten ekran z cisa? Wysoki bardzo?. Wg. mnie przesłony, ok, ale aż takie warstwowe chcesz mieć? Katalpy są b. ładne, niech będzie im widać choć kawałek pnia.
Ja bym zrobiła mocno nowocześnie- Hortensje z miskantami ,ale nie równo, tylko np 2 hortensje razem, potem miskant, 1 h., 1 miskant itp.- dla przełamania.
A resztę posadziłabym w jednym rodzaju zadarnienia- jakaś niska, zielona trawa- kostrzewa owcza, Carex 'the Beatles', Sesleria skalna albo nie trawa- trzmielina Minimus ( kolorowa trzmielina wg. zbyt dużo już wnosi), albo irga Major jeśli się tam zmieści, czy 1 odmiana wrzośca.
Jak zależy Ci na kwiatach, to może daj pas za cyprysikiem szałwi omszonej ( lepsza niż kocimiętka tu bo nie ma szarych liści) i gdzieniegdzie wpleć ich kilka jeszcze w tuje w 1 linii, ale nie w równych odstępach. Lub po prostu jako zadarnienie posadź bordową żurawkę- doda kolor.
Nie wiem czy nie boisz się odejść od stosowania rzędów. Ja bym się nie bała. W nowoczesnych ogrodach mogą być rzędy,symetria, ale też odejście od symetrii, dodanie plam, czy grup, ale w przemyślany sposób. Za to wolałabym ograniczać ilość gatunków w zestawieniach- dla mnie tu jest o 1 gatunek o wyraźnej formie za dużo.