Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Syla 10:07, 28 sty 2012

Wypowiem się odnośnie pachysandry .... U mnie Agnieszko również jest podobna gleba, pachysandra posadzona jest w pełnym słońcu , jak najbardziej dobrze sobie radzi ....
Wieloszka 10:18, 28 sty 2012

O dzięki Syla! Czyli opcja która najbardziej mi pasowała nie jest całkiem skreślona A masz tą zwykłą odmianę Green Carpet, czy jakąś inną? A mogłabyś jeszcze zerknąć na inne roślinki zaplanowane na tej rabacie? Co o tym wszystkim sądzisz?
wanda7 10:21, 28 sty 2012

To może ja jeszcze wtrącę swoje trzy grosze.
Namawiam usilnie na żurawki, mam u siebie kilkadziesiąt odmian i prawie wszystkie doskonale sobie radzą. Zasada jest taka, że te o ciemnych liściach rosną na słońcu, a jasne wolą w półcieniu. Natomiast ja mam na jednej rabacie poprzelatane kontrastowo i wszystkie rosną jednakowo dobrze. Rozrastają się niesamowicie szybko i po jednym sezonie z jedenj sztuki możesz mieć trzy. Dodam, że ziemię mam piaszczystą, a podlewam umiarkowanie.
Pozwól, że zamieszczę zdjęcie, potem usunę.

Co do kocimiętki, to mam z nią bardzo złe doświadczenie z powodu kotów. Jak sama nazwa wskazuje, ciągną do niej stada kotów z całej okolicy. Gdy miałam małe sadzonki, kwitły pięknie, bo koty jeszcze nie zdązyły jej wyniuchać, natomiast w kolejnych latach tarzały się w niej tak mocno, ze wytarły ją do łysej gleby. Potem przychodziły jeszcze wąchać samą ziemię. Zwróc na to uwagę. Chociaż niektóre osoby piszą, że nie mają z tym problemów. Może to kwestia odmian kocimiętki
Wieloszka 11:02, 28 sty 2012

Wandziu dzięki za każde trzy grosze Zdjęcia żurawek nie usuwaj, Boże broń!
A co do kocimiętki - mamy jednego dochodzącego kota wsiowego, ksywa Puma, przyjdzie, naje się, powyleguje nie tylko koło kocimiętki, ale nigdy jej nie niszczył. Inne koty nie mają wstępu - nasz ogród to teren Pumy, rywali przegania
Syla 11:42, 28 sty 2012

Wieloszka napisał(a)
O dzięki Syla! Czyli opcja która najbardziej mi pasowała nie jest całkiem skreślona A masz tą zwykłą odmianę Green Carpet, czy jakąś inną? A mogłabyś jeszcze zerknąć na inne roślinki zaplanowane na tej rabacie? Co o tym wszystkim sądzisz?

Tak to ta odmiana Green Carpet .... wiem , że ona preferuje cień i półcień ale u mnie sobie dobrze radzi w słońcu. Sadziłam ją w zeszłym sezonie , o ile się nie mylę w czerwcu ? a słońce w tym miejscu operuje od 10 do 16 godziny. Rozrasta się bardzo szybko , w tym sezonie będzie drugie tyle co posadziłam .....

Co do roślinek na planowanej rabacie to muszę sobie chwilę podebatować .....
Syla 12:13, 28 sty 2012

Wieloszka napisał(a)
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!

Syla 12:42, 28 sty 2012

Ekranem z cisa zamkniesz sobie wizualnie rabatę z jednej strony..... Pozwól , że będę wyrażała pojedynczo myśli ...... W doskodach siadam przy kompie ......

Jeśli już to bukszpan ......., będzie niższy j i roślini posadzone wewnątrz rabaty będą się ładnie prezentować z każdej ze stron rabaty......
Syla 13:32, 28 sty 2012

Prawie nic nie ruszałam ze starych nasadzeń , jedynie przesunęłam trawę Variegatus i dostawiłam rośliny .... Wszystko widoczne być powinno i każda roślina opisana .....Hortensja nie jest niebieska tylko biała (nie sugeruj się tym kolorem)

Wieloszka 14:29, 28 sty 2012

Syla, dzięki za każdy doskok do kompa i mojego wątku Ten ekran z cisa wymyśliłam w tym miejscu właśnie po to, żeby odgrodzić część ogrodu za katalpami aż do ogrodzenia (powstanie tam prawie 10arowa działka). W odległości 2,5m na prawo od tego żywopłociku bukszpanowego, który już jest posadzony jest rabata z donicą i ciurkadełkiem, którą projektowałyśmy parę stron temu
Nie zadałam jeszcze bardzo ważnego pytania: czy dosadzić piątą sztukę katalpy w rzędzie (tam gdzie dałaś pole lawendy) albo jakieś inne drzewo? W projekcie oryginalnym miałam 4szt.katalpy, a tam gdzie lawenda- magnolię. Wg Szefowej 4szt. źle wyglądają...
Myślisz, że po jednej sztuce hortensji wystarczy między miskanty, czy dać po 2, ale tak bardziej nieregularnie, jak radziła Magnolia?
Syla 15:31, 28 sty 2012

Bardziej niereguralnie i na pewno nie jedna sztuka jeśli chodzi o hortensje .... ilość zależy jakie okazy zakupisz.....

Również lubię nieparzyście ja bym dosadziła jeszcze jedną katalpę w miejsce o którym piszesz (w miejsce lawendy) ......

Oczywiście, jeśli zamysł jest taki, aby odciąć wizualnie rabatę z jednej strony to jestem za cisem .....

Ja sobie jeszcze podumam nad tą rabatą ......