Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 20:21, 17 lut 2023

Do góry
deszcz...

Ania na Żuławach 19:34, 17 lut 2023

Do góry
Dzień kota
Moje futra

Anna i Ogród 2 19:27, 17 lut 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Altana bardziej zaciszna, zmieniłaś kształty rabat, ścieżka z płyt taka jak w przedogródku - spójnie. Podoba mi się. A to drzewko soliter to co to takiego?

To białe to szczepiony klon Carnival
A to drzewko wyższe obok to wiśnia piłkowana Kanzan. Piękna wiosną oczywiście

O tak
Ogród ciągłych zmian. 18:46, 17 lut 2023

Do góry
Szymka napisał(a)

A tak w ogóle to uległam całemu temu marketingowi siewnemu. Kupuję, sieję, zbieram i pakuję do słodkich torebusi oklejając stylową etykietą Jeszcze sobie zamówiłam słitaśne pudełeczko na nasiona. No kto by pomyślał ?

no i świetnie, bo cel tego marketingu jest bardzo chwalebny - zbieranie własnych nasionek (a potem dzielenie się z innymi ogrodnikami) jest wielką cnotą. W papierowych, ciemnych torebkach nasionka sie bardzo dobrze przechowują, całość operacji kosztuje grosze a zużytą torebkę spokojnie można wyrzucić na kompost. No i pięknie będzie wyglądało pudełeczko z tymi torebkami w Twoim stylowym domku na działeczce
Anna i Ogród 2 18:22, 17 lut 2023

Do góry
Rok 2021

I gdy kwitną Hortensje Vanille Fraise
Anna i Ogród 2 18:15, 17 lut 2023

Do góry
Przyszła pora na odsłonę "Przed i Po" nr 2
Okolica altany
Rok 2015/2016

Ogród ciągłych zmian. 18:06, 17 lut 2023

Do góry
Pierwszy groszek pachnący przyszedł na świat !

A tak w ogóle to uległam całemu temu marketingowi siewnemu. Kupuję, sieję, zbieram i pakuję do słodkich torebusi oklejając stylową etykietą Jeszcze sobie zamówiłam słitaśne pudełeczko na nasiona. No kto by pomyślał ?

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:38, 17 lut 2023

Do góry
daredevil napisał(a)

Karola te zielone całkiem to jaka odmiana? Z nasion czy karp? Jeśli z karp to w jakim miesiącu sadziłaś je? Po jakim czasie zbiory? Ile karp tak na oko trzeba dla 2 osób?
MaŁy przedogródek brak pomysłu 17:32, 17 lut 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Ta bordowa śliwa to Pissardi? Długo już tam rośnie? Może dać ją w centrum rabaty, a wokół hortensje bukietowe (białe kółka), w plecach miskanty (zielone), a w wolnym miejscu z przodu jakieś niższe rośliny (bodziszki/hakone/cisy)?

Planujesz jakiś żywopłot od drogi na tej rabacie?

Rośnie tam 5 lat tak Śliwa pissardi i szczerze to boję się ją wykopywać. Nie będę robić żywopłotu.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 17:05, 17 lut 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Hej! Widzę, że Ty też kusisz piżmówkami Alden siedzi mi w głowie od zeszłego roku, po tym jak Agata zareklamowała ją w swoim Tajemniczym ogrodzie. Ty masz jeszcze inne różane piękności

Coraz bardziej doceniam pizmówki i przyznam że w zeszlym roku podmieniłam 2 angielki na pizmówki właśnie.
Nie zastanawiaj się tylko bierz

Powyżej pierwszy sezon metamorfozy murka .
Ogródek z futrzakami i kamieniami 16:34, 17 lut 2023

Do góry
lilarose napisał(a)

ach Ewo, jak dobrze, że wróciłaś ze swoimi fotkami - bardzo na to czekałam
Co to za biała róża na pierwszym planie?

Dziękuję, z prawej jest pastella ,z z lewej aspiryn rose jeszcze w pąku i chyba w tej fazię lubię ją najbardziej.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:57, 17 lut 2023

Do góry
Całkiem dobrze mają się goździki i gęsiówka

A różyczki sadzone z gołym na jesień wyglądają tak:
Jude the Obscure

Wollerton Old Hall

I moje oststnio ulubione malusie Schneekusschen

A tak się mają Schneekusschen sadzone na wiosnę:

I tak oto otwieram sezon na podniecanie się każdym nowym listeczkiem
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:48, 17 lut 2023

Do góry
Już sie wykluwają szałwie, przywrotniki, rozchodnik i bylica schmidta Nana
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:44, 17 lut 2023

Do góry
Dzięki Martuś!

Za Waszym przykładem poszłam się poszwędać. Wydawało mi się, że u mnie wszystko śpi, więc miłam małe radości, bo coś zielonego z ziemi już wyłazi Ścięłam seslerie jesienne, śmiałki, strzęplice sine i jedną turzycę i kilka suchelców po werbenach.

Zaskoczyła mnie ostnica olbrzymia. Prawie całkiem zielona

Czuby widać krokusikom, kilku tulipanom EE (zaskoczenie) i Little Beauty

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:34, 17 lut 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Fajna wymiana o przepisach Uśmiałam się Ja też zapisywałem sobie przepisy mamy albo dzwoniłam do niej i dopytywałam np. w czasie pieczenia kurczaka. Moje kuchenne dorastanie odbywało się niestety już za granicą.

Rodzinne przepisy kulinarne są jedną z najpiękniejszych pamiątek.
A propos przepisów, to przypomniał mi się felieton Alana Titchmarsha ze styczniowego numeru GW. Alan zastanawiał się nad tym, co ogrodnik powinien jeść na śniadanie, aby mieć siły do ciężkich prac ogrodowych. Wykluczył tradycyjny angielski zestaw, czyli jajka sadzone, plasterek boczku, kiełbaski, pomidory i kaszankę. Pełny brzuch uniemożliwiałby schylanie się bez stękania.
Po śniadaniu rzadko pracuję w ogrodzie. Najczęściej do prac ogrodowych wyruszam wczesnym popołudniem. Ostatnimi czasy lubię mieć pod ręką ten zestaw:

Przygotowanie dwóch porcji zajmuje ok. kwadransa. Placuszki mogą być na bazie różnych mąk: żytniej, orkiszowej, kukurydzianej, kokosowej, owsianej. Znakomicie smakują z owocami.

W środku talerzyka są słynne kulki mocy. Ich bazą są daktyle, mąka kokosowa i płatki owsiane. Można dodać wymiennie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pestki dyni lub słonecznika. Otoczkę też można zmieniać. Wykorzystałam świeżo utarte kakao, ale mogą też być wiórki kokosowe lub sezam. Smakuje to wszystko wybornie, a na brak energii nie można narzekać.
A co Wy lubicie podjadać przed i w trakcie prac ogrodowych?
Ogrodowe wariacje 13:26, 17 lut 2023

Do góry
Przyjechały moje śś, są mniejsze niż Wioli 110-130cm ale nie było już tych najwyższych z więcej niż jednym pniem jestem zadowolona bo ładne są
Mąż był przy rozpakowaniu a ja się zachwycam jak dobrze spakowane i jakie ładne, a On patrzy na mnie i się dziwi, że się patykami zachwycam bardziej niż butami, które też przyszły dzisiaj przyznam że buty też ładne

a to kupiona jesienią, jeszcze nie miałam okazji widzieć ich z liśćmi

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 13:22, 17 lut 2023

Do góry
Wczoraj posadziłam pierwsze Auchanowe zakupy. floksy, ostróżki i serduszkę. Ta zawsze mi gdzieś ginie w ziemi.

Przykryłam gazetami i niech rosną na balkonie.
Mirkowy ogród (początki) 12:47, 17 lut 2023

Do góry
Mirka napisał(a)
Dominika Klon Golden Globe dla ciebie. Rośnie wolno przynajmniej u mnie.Tu ma trzeci sezon.
Wiosną cudne ma listki

bardzo dziękuję
wyglada super
a wiesz gdzie można kupić nawet wysyłkowo ???
Osiedlowy ogródek 12:04, 17 lut 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Renia, a może tak trochę inaczej - myślałaś o miniaturowych różach pnących, np Alina® albo Eva® obie od Tantau. W opisach mają, że nadają się do donic.

Tylko ja mam wysoką i chudą donicę 70 cm i do niej chyba pnąca nie bardzo pasuje...

Tu akurat miałam mini hortensję

Zieleń, drewno i antracyt 11:37, 17 lut 2023

Do góry
Ciemierniki częściowo proszą się już o czyszczenie (tego co przekwitło i zostało zmrożone), częściowo kwitną w najlepsze, ale większość kolorowych nadal w pąkach.
W łączce trawiastej znalazłam mnóstwo siewek zeszłorocznych jednorodnych, dominuje kąkol(tak mi się wydaje). Za dużo nie będę musiała dosadzać w tym roku.

Cebulowe trochę zwariowały. Krokusów właściwie nie widać, za to spora część hiacyntów już zapączkowana, a jeden szalony pokazał kolor(marny, ale jednak ).

Na koniec największa niespodzianka - wyjątkowo wyrywny tulipan.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies