W tym miejscu, to ja mam dwa razy szersze okno i taras U Ciebie aż się prosi o rabatę, bo pusto. Ja bym zrobiła tylko po niebieskiej linii, za to do końca ściany domu, po lewej stronie. Ciut szerzej i ten chodnik trzeba by wyautować. Róże rabatowe myślę, inne raczej nie, na okrywowe trochę za wąsko, chyba że jakieś małe. I piwonie - dobry wybór, a pomiędzy jakieś niewysokie wypełniacze - jarzmianki na ten przykład. Widzisz tam pastelowo, czy mocne kolory? Nie pamiętam, co jest na przeciwko?
Pod oknem nie może być nic wysokiego, bo Ci storczyki nie urosną. Magnolie za duże i za wysokie pod ścianę domu - w końcu urosną duże i szerokie, więc nie będzie proporcji.
No nie poznałam Cię po avatarku - ja uwielbiam ten z kapeluszem od razu się smieję
wiosna u Ciebie ciut dalej, u mnie mokro ale w niedzielę ma być super
te wrzośce to bym nie cięła, teraz rosną i kwitną, ja mam zapamiętane że tnie się w maju to pewnie u Ciebie końcem kwietnia
Ja sie nie boję, Moje pierwsze lawendy zamęczyłam podlewając je wiecznie. Potem dowiedziałam się u ogrodnika, że lawenda ma dostac tyle wody ile z nieba zleci i nie może być zasilana. i tak robię.
Danusiu a namalowała byś coś dla mnie uśmiecham się ładnie
Kratownicą zaznaczyłam przyszłą nową nawierzchnię. Ta drewniana skrzynia z kratownicą służy jako zasłona (szambo, drewutnia).
Przedwiośnie i do mnie zawitało, może nawet wiosna się zbliża a choróbska nie chcą nas opuścić. Liczę, że z nastaniem prawdziwej wiosny będzie lepiej.
A to dowody przedwiośnia
przebiśniegi zabieliły się ale jeszcze niziutkie i zamknięte
kwitnie leszczyna, z daleka widać złocące się sopelki
kwitnie oczar ale większych korzyści (estetycznych) z niego nie ma, bo prawie wszystkie liście jeszcze się utrzymują, a tak mocno, że trzeba by było je sekatorem wycinać
No to na pewno nam pokażesz inne rośliny. Już jestem ciekawa bo wydaje mi się, że to jest ogród na każda porę roku.
Chociaż chyba jesienią jak zakwitną te wszystkie trawy to ten ma swój szczyt.
Jeszcze jest kilka części ogrodu do pokazania, tylko zdjęcia coś strasznie słabo wchodzą dzisiaj a przynajmniej u mnie.
Ja tez oglądałam ten sam program co Ty a potem co i rusz trafiałam na ten ogród przy różnych okazjach. On jest razem z naszą Danusią w 100 Contemporary Gardens. Jakie światowe towarzystwo.
Dalej Well garden, ogród jesieni - brakowało mi w nim kwiatów astrów i pióropuszy miskantów. Przypuszczam, że ta części 1-2 miesiace później wygląda zjawiskowo.