Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Laskiem 21:29, 26 lut 2015

Do góry
Tu po zimie dwa lata temu .

Le Jardin Plume 21:27, 26 lut 2015

Do góry
Wśród roślin królowały liliowce, krokosmie, dalie, dzielżany, przekwitały nasturcje i przekwitły zupełnie maki. Wcześniej kwitły tam jeszcze orliki i kukliki.
Gotowy zestaw na "goracą" rabatę Gabrieli.

Pod Laskiem 21:22, 26 lut 2015

Do góry

To jest ubiorek
Nie pomyl ze smagliczką skalna,bo ma podobne kwiatuszki tylko mniejsze.
A to smagliczka
http://www.lobanowscy.pl/data/Oferta/Zdjecia/212.jpg
Początki na glinie 21:14, 26 lut 2015

Do góry
Witam Ciebie Jolu. Oj znam ten ból, znam, ale od razu Ci napiszę zebyś patrzyła pozytywnie. Nie jest aż tak żle. W wątku Malgosi juz pisałam, jak miałam jezioro wkoło domu, bo koparka zebrała ziemię z chwastami z wierzchu a potem ulotniła sie z pieniędzmi. A na tym co zostało zrobił sie zalew prawie czorsztyński. Chodzilismy po deskach na kamieniach, a auta nie dało sie ruszyć. Ale nie martw się. Jak deszcze ustąpiły, przyjechało auto z ziemią i rozrzucilismy na wierzchu tak, żeby był wyrażny spadek. Rynny z dachu nie wychodzą na ogród, ale zakopane głęboko w ziemi dochodzą do samej granicy z działka, a inne wchodza do beczek wkopanych w ziemię. To ważne, bo po większych deszczach nie będziesz zbierała na ogrodzie wody z dachu. Posiej trawę na całej działce, ona Ci bedzie wypijała wodę. Ja tak zrobiłam. Co prawda skutkuje to wiekszą pracą, bo jak chcesz założyc rabatke to musisz tą trawę wykopać, ale to skuteczny sposób pozbycia sie wody z powierzchni. Oczywiście po nawiezieniu ziemi na ta glinę, co masz. Ja bym nie patrzyła tak pesymistycznie jak inni, bo sama to przerobiłam, i miałam naprawdę podobnie do Ciebie. I jak widac ba zdjęciach roslinki mi rosną. Jesli chcesz drzewa, to sadź takie z mocnym systemem korzeniowym, penetrującym w głąb. Sosna, świerk, modrzew sobie poradzą. Radzą tez sobie wierzby, i nie powiedziałabym, że sa nieciekawe. Moja Hakuro nishiki co roku zachwyca różowymi przyrostami a iwa zwisającymi pędami. Na glinie bardzo dobrze rosną derenie, a jest ich cała gama. Deren biały Sibirica na jesieni ma cudnie czerwone liscie. Elegantissima ma liście zielono białe. Hedgerow gold ma liscie zółto zielone, a florida rubra to najwiekszy rarytas ogrodowy, wiosną budzi zachwyt. Derenie nie sa drogie a naprawde malo wymagajace i na pewno Ci urosną na tej glinie. Wpisz w google grafika wszystkie nazwy i zobaczysz jakie one efektowne są. Jak ja zaczynałam tez mówili ze na glinie nic nie urośnie, a zaraz Ci wyślę kilka zdjęć i sama zobaczysz. Nie ma sie czym chwalić, bo moja działka ma jedynie 550 m, a na tym jest dom z podwójnym garażem, kostka brukowa wkoło i szeroki podjazd, więc samej ziemi niewiele zostało, ale popatrz na zdjecia. I Ty bedziesz miała swój kwitnący ogródek, zobaczysz. Glinę kochają piwonie, zobacz moje, wyhodowane na tej nieurodzajnej glinie.Na glinie urosną tez lilaki pospolite, tuje szmaragdowe,pęcherznice wszelkiej maści,jaśminowce, kerria o cudnych zółtych pomponach. Funkie, trzmieliny tez. Jak dasz na rabatkę kwasnej ziemi mozesz też z powodzeniem sadzic kwaśnolubne.Berberysy urosną. Możesz sadzić powojniki, róże, byliny. Zawsze oczywiście narobisz sie niezmiernie przy kopaniu dołka, bo musisz w przestrzeni pod korzeniami ułatwić roślinie zadanie.Dobrze gdybyś miała posadzone też drzewa, bo one rozbudowanym systemem korzeniowym będą wyciagały ci wodę.
A poza tym polecam Tobie ksiażkę Witolda Czuksanowa pt. Ogród dla początkujacych. Ta ksiażka bardzo mi pomogła, jest napisana jak dla kompletnego laika, i o to chodzi. Oprócz rad i podstawowej wiedzy ma zdjęcia i podstawy uprawy popularnych roślin. Bardzo przydatna. Dostaniesz na Allegro. Pozdrawiam Ciebie i trzymam kciuki. Masz tu fotki , ku pokrzpieniu serc, zebyś nie martwiła sie i mam nadzieje, że w sezonie zobacze Twoje fotki. Zacznij od dereni, zobaczysz, jakie to łatwe, gdy sie ma gline.
Bede zaglądać. Dorota
Le Jardin Plume 21:09, 26 lut 2015

Do góry
Ogród letni, inspirowany klasycznymi francuskimi parterami, z kwadratami otoczonym ciętym żywopłotem bukszpanowym, wypełnionymi roślinami o gorących kolorach.
Pomarańcz, intensywny czerwony czy złoty żółty to główne kolory tych rabat.

Niestety jak ja tam byłam dosyc intensywnie padał deszcz wiec nie do końca te gorące kolory widać.

Ogródek Iwony 21:00, 26 lut 2015

Do góry
w tamtym roku Alinka z ogrodu pod klasztorek kazała ciąć lawende nisko, tak ściełam i była piękna, ale na lawende to jeszcze zdecydowanie za wsześnie

idz do niej i podpytasz jeszcze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:56, 26 lut 2015

Do góry
malkul napisał(a)

cieszy mnie to że kogoś inspirujemy o nieregularnych tzn.? jakich doprecyzuj proszę

O coś takiego mi chodzi:

Ogród na górce w zakolu wiślanym 20:55, 26 lut 2015

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)
tez mam ogrodowe sny pomykałaś motorynką?

Moja motorynka .

I żywopłot co na razie wygląda nieciekawie .
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:52, 26 lut 2015

Do góry
Agato bardzo, bardzo ci dziękuję za fotki i opis.

Wiesz, na początku sądziłam że mam jeszcze większy dylemat niż wcześniej. Bo oba są cudowne i jak tu wybrać jednego. Ale doszłam do jedynie słusznego wniosku i kupię oba. Jeden pójdzie nad oczko, drugi jako towarzystwo dla różaneczników. W zależności, którego kupię najpierw.

Fotki cudowne.

W ogródku Ani 20:50, 26 lut 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Czy to cyklameny? Długo je masz? Nie wymarzaja????

Tak Bogdziu to cyklamen neapolitański, u mnie jest już trzeci rok, na zimę nie jest okrywany. W tej chwili ma ładniutkie listki, które zginą latem a we wrześniu pokażą się same kwiatuszki

tu w towarzystwie wilczomlecza

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:48, 26 lut 2015

Do góry
Jeśli to Twój pierwszy raz to myślę jak Ci dobrze wytłumaczyć.
Tak jak piszesz jest dobrze, ale siewkę musisz dobrze przycisnąć i uważać żeby nie podwinać korzonków.
Może to zobrazuje jak należy to robić.
Ja pikownik robiłam z pałeczki do ryżu i dobrze się sprawdzał.
http://uprawopis.w.interia.pl/pikowanie.jpg
W ubiegłym roku pikowałam stipę 9 marca.
Wstawię fotkę po pikowaniu stipy.

W większości doniczek jest po jednej siewce, ale trafiają się i dwie razem bo brakowało mi pojemniczków.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:45, 26 lut 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Mala_Mi.....Aniu czy ja wiem, z reguły u ciebie krokusy najsybciej, moje wylazły, ale jeszcze nie kwitna, więc myślę, że to może kwestia mojego muru, odbija swiatło i daje ciepło; jak sie wyrobie, to dokupie jeszcze cisy złote odmiana Brzeg, rosna szybko, sa piekne i w kilku zaplanowanych miejscach dokonam zmiany
wśród 100 rh...chyba, bo znowu nie pamietam, ten jest namietnie objedzony, tylko ten 1, co go żre, nie wiem, co robić?

Opryskaj jakims srodkiem owadobójczym jak się tego najedza to pozdychaja a liście zostaw , jak sie zestarzeją to opadną a na razie beda odżywiac rośline.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:40, 26 lut 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Hanusia dziś poszalała! Rozpoczęłam sezon ogrodowy 2015! Na dobry początek
1 rabata uporządkowana -zostały tylko róże do przycięcia.
Tak to wyglądało.

O rany..Haniu, alez widok!
zaczelas, ze ho, ho, ale trzeba spokojnie, coby sil na caly sezon starczyło
Pod Laskiem 20:36, 26 lut 2015

Do góry
ten ubiorek coś mi świta ale nie wiem gdzie może go mam w ogrodzie, bodziszek mi pasi ten mikołajek wpadł mi w oko

Le Jardin Plume 20:34, 26 lut 2015

Do góry

Tutaj część niedostępna dla zwiedzających - zapasowe pole bukszpanów. Co dziwne, mimo normandzkiej wilgotnej pogody jakoś nie widziałam tam chorych bukszpanów.

I przejście do kolejnej części - ogrodu lata.
Karagana i sumak octowiec do wycięcia ? 20:31, 26 lut 2015
Do góry
Podrzucam pomysła na wykorzystanie drewna z sumaka

te dolne tzw. nóżki właśnie z sumaka, średnica ok 8 cm
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 20:29, 26 lut 2015

Do góry
No nieźle, ja to bym tam chyba trupem padła.
Ja się boję, dla mnie za wysoko.
Tata koniarz, dziadek koniarz, wujek to nawet hodowca , ale taki przez małe h .
A ja jednak .
Rododendronowy ogród II. 20:26, 26 lut 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Justynko mało w tym roku robiłam zdjec bo dzieki lekkiej zimie nie było ciekawych ptaszków tylko te ,,zwykłe" żyjące blisko domostw.Piwonie koperkowe pełne mam trzy , dwie z nich to prezenty od dziewczyn z okolic Rzeszowa więc teraz chciałam miec pojedyncze i kupiłam własnie takie czerwoną i różowa. Oczywiście na razie ich nie mam. Rok zapowiadał sie dobrze ale czy zdrowie pozwoli na zrealizowanie tych planów?????????????????Pozdrawiam Justynko serdecznie i wstawiam ,,zwykłe " ptaszki.

Piekne zdjecia
A ja wczoraj patrzylam na pogode i pokazywali deszcz u ciebie, byl, wiec masz fajnie podlane, pozdrawiam Boźenko
Jak znajdziesz chwilę, to zajrzyj do mnie str. 2338, pokazalam lisc rodka, nie wiem, co mu jest i co jednego zre, caly w dziurach
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:25, 26 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, jak wygląda teraz twoja stipa?
Moja ma ok. 5 cm i jest podwójna. Chyba jeszcze trzeba poczekać z 2 tygodnie z podziałem. Jak myślisz?
Potem fotkę usunę:

Możesz już ją pikować Iwonko bo spore zagęszczenie się zrobiło.
Jak chcesz mieć większe kępy to przepikuj po 2-3 siewki bo widzę że sporo tego masz.
A co tam powschodziło po lewej?
A zdjęcia nie usuwaj, Twoja stipa jest pokazowa
Tysiąc radości i utrapień 20:25, 26 lut 2015

Do góry
Witaj Danusiu. Dziękuję za Twoje propozycje.
Rabata przy ogrodzeniu zapewne powolutku będzie powstawała.
Problem mam w miejscu zaznaczonym czarną kreską

Jest tam trawnik, który służy jako przejazd do drugiej bramy (działka jest narożna, są dwie bramy - obie wykorzystywane). Tak to wygląda na zdjęciach:

I jeszcze widok z góry:

Plan ogrodu narysowałam po raz pierwszy, a robiąc rabaty nigdy nie brałam pod uwagę całości działki, więc faluje nie tam gdzie trzeba .

Może ktoś będzie miał pomysł, jak to rozwiązać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies