Zdjęcia dla Martusi.
Jeszcze jej nie czyściłam po zimie Ta kopa jest z jednej małej sadzonki. Kiedy zostaną usunięte zniszczone liście po zimie, odsłoni się kolejny widok którego nie lubię. Potem przyjdą upały, słonko popali liście i znowu widok nie ciekawy. Chyba ją przestanę lubić.
Nie ma sprawy, zasadzę gdzie się da, ale do jesieni pasuje je wtedy u mnie potrzymać.
Fotki sprzed chwili, już ciemno się zrobiło.. jakość fatalna.
To moja stara runianka.
A to moje próby ukorzeniania z jesieni 2013 W półtora roku jest zwarta kępa. Jakbym przycinała w celu rozkrzewienia, to byłaby już dywanem. Ale rośnie w krzakach i ma na celu walkę z chwastami
Marta, ja też mam plamę bergenii obok żurawek i... pod hortensjami. I nie boję się tego połączenia. Będę traktować łopatą i pozyskiwać nowe sadzonki Spójrz: /usunę jak obejrzysz/
nie ma co szalec na tym odcinku jesli dojdzie bukszpan zajmie okolo 30cm szerokosci. Wypelnij rabate zwirkiem jasnym i mozesz dosadzic kilka traw np mornig light lub inne zeby nie rozrastaly sie za bardzo jesli maja byc zimozielone to carexy. Gdybys ja nieco poszerzyla moze cos w tym stylu? z rododendronami w rogu i dac iglak na paliku lub trzmieline?
Eksmisja lilii do miejsca zastępczego wykonana.
Obawy o ich kondycję rozwiała uczestniczka forum z wątku o liliach. Dzięki Aniu!
Lilie uratowane, fotki z ubiegłego roku.
a mnie właśnie najbardziej podoba się wersja z wysuniętymi berberysami ...rośliny ładnie się wtedy przenikają...z jednego w drugie przechodzą.
Bardzo, bardzo mi się to ustawienie podoba.
Co do berberysów i dzieci ,sama na działce mam ich 10 już sporych (berberysów ) tfu, tfu żadne z dzieci się jeszcze nie ukłuło.._
Z tej strony fajnie to wygląda - są prześwity między kulkami - takie że az widać tuje. Tego właśnie brakowało mi w któryś z wcześniejszych ujęć.
a musisz sadzić trawy od razu? Jak cos to posadź kulki, zostaw miejsce a potem będziesz latać z trawami. zrobisz sobie dołki na doniczki żeby było na poziomie gruntu.
Co do sadzenia berberysów na obrzeżu to obawy rozumiem, tymbardziej z dzieciakami w ogrodzie.