Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:59, 08 maj 2014

Do góry
Ania, wszystko rośnie jak szalone! Busz straszny hihi w sumie lubię, ale muszę to wszystko jakoś ogarnąć i uporządkować... urlop potrzebuję i ładną pogodę do kupy!!

Kasia, to powód do niezadowolenia, bo nic nowego mi się już nie zmieści, bez wyrzucenia czegoś starego!
Byłam u Ciebie przed chwilą wszystko rośnie jak szalone. Do okrycia gleby fajny i tani jest przywrotnik ostroklapowy (miałam 1, teraz mam z 10 - bo się rozsiewa jeśli nie zetniesz kwiatków) i kupiony w małej doniczce, a każda kępa ma z pół metra średnicy
to ten:

fajnie wyglądają na nim krople wody - rosa i po deszczu.
Żurawki - większość odmian też tworzy kilkudziesięciocentymetrowe w obwodzie kępy. Bluszcz, na większych powierzchniach i raczej w cieniu (lubi się rozłazić; ale i tak mniej niż winobluszcz). Trawy ozdobne - rozplenica tworzy kępy szeroko, ale widać ją dopiero od czerwca..

powodzenia
Mały ogród pod Białymstokiem 22:12, 07 maj 2014

Do góry
wgrywam inne zdjęcie ale jakoś wolno mi idzie
gwoli wyjaśnienia

pierwszy kwadrat od lewej trzy serby poniżej 4 rododendrony z tyłu wyższy(fioletowo kwinący) z przodu niższe odmiany (np białe), w rogu śliwa wiśniowa, której korona w przyszłości będzie nad rh, gruby zielony pasek to bukszpan strzyżony.

Kolejny prostokąt od góry wysokie miskanty np gracilimus, przed nimi naprzemiennie hortensje limelight lub vanilla fraise(sadzone co 70cm dają kwinącą ściane, przed hortensjami czerwona odmiana rozchodnika okazałego, a przed nim pas żurawk

Następny prostokąt podzielony na cztery pola zachodzące za siebie, od góry
rozplenica japońska (wysoka odmiana), obok czerwony berberys, przed rozplenicą kontrastowy kolorostycznie pas host, a przed berberysami trzmielina strzyżona

ta część po lewej stronie, wzdłuż ogrodzenia choina kanadyjska na jej tle trzy trzmieliny na pniu, obok te zielone XXX to carexy

to taka moja bardzo luźna propozycja, może ktoś będzie miał inny pomysł
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:42, 07 maj 2014

Do góry
Magdo, mam nadzieję wyjdzie fajnie. I że się z tym uporam w miarę szybko!! urlopu nie planuję, targi za pasem, a i bez nich mam co robić

Rozplenica zdecydowanie do słońca, w cieniu ma mało kotków. Ale sobie poradzi. Szukaj miejsca Buziaki!!!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:40, 07 maj 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

Carola, projekt wygląda na prawdę fajnie! Przedogródek będzie prezentował się fantastycznie...nie zazdraszam tylko ogromu pracy...musisz wziąć tydzień wolnego..

Dzięki Carola za miłe spotkanie. Masz rewelacyjny ogród...tysiące wspaniałych roślin !!!!!!
Oczywiście na trawki i żurawki jestem chętna. Aha i na tą żółtą z zielonym brzegiem hostę zapisuję się na jesień.
Powiedz mi jeszcze, czy ta rozplenica z "kotkami" to ma jakieś upodobania co do stanowiska...słońce czy raczej cień dla niej lepsiejsze

Pozdrawiam i buziaki przesyłam
Ogrodomania Oli 12:18, 07 maj 2014

Do góry
Kasiu, to rozplenica Hameln.
Pomysł na ogród 22:43, 06 maj 2014

Do góry
Skula napisał(a)

ja mam z Toszką taką umowę - że biorę od Niej trawy - rozrastają się u mnie , potem dzielę je i dzielę się z innymi

No to wiem do kogo się uśmiechać na przyszłą wiosnę, chociaż rozplenica przydałaby się i teraz
Wracam do siebie - bo u mnie dziś burza mózgów
Moja działka. 17:16, 05 maj 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Nie kąpałam a trzeba było?
i trawka od ciebie.

Ja zawsze kąpię przez pół godziny w Kaptanie, nigdy nie chorowały...
A rozplenica wygląda dobrze, tak ma wyglądać teraz. Nie martw się, urośnie, będzie duża
Moja "przyziemna" :) pasja 15:58, 03 maj 2014

Do góry
DONICA - podsumowanie

1. Świerki serbskie 11szt.
2. Thuja Danica 12szt.
3. Dereń 2szt.
4. Miskant Morning light 11szt.
5. Rozplenica japońska Hameln 10szt.
6. Carex Amazon Mist 31szt.
7. Carex Bronzita 10szt.
8. Szałwia Deep Blue 10szt
9. Rozchodnik 7szt.
10. Thuja Szmaragd 1szt dosadzona + 6szt. rosnących wcześniej

Wykopałam 105 dołków pod rośliny!

Donica ma w sumie 17m długości. (łącznie z bardziej wysuniętą częścią)

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:15, 02 maj 2014

Do góry
powracając na front ... ... wspominałam o dosadzonych miskantach i firletkach ... plus rozplenice

kwiaty firletki będą sobie migać między brzózkami ... mam białą i zupełnie nieoczekiwanie zrobiło się tak nostalgicznie ...

pomiędzy doniczką a zielonym R mało widoczne kropki ... to lawenda !

M - miskant ml ... na dużym zdjęciu czerwona kropeczka
R - rozplenica Hamelin czy jakoś tak
F - firletka biała

różowe kropli przy doniczkach to róże tylko jakie ... oto jest pytanie ... wrócimy do tego

pod brzozami będzie sobie powiewać stipa ... i między różamicarex amazon mist ... albo też stipa

nie oznaczone jeżówki i miskant malapantus tam gdzie kończy się murek betonowy a płyta na jego kontynuację zaczyna ...

http://www.pinterest.com/pin/437975132484764509/

http://www.pinterest.com/pin/437975132484468615/

Dwa ogrody 06:52, 02 maj 2014

Do góry
mira napisał(a)
zaglądający też pozdrawiają, ale co tam od świtu w ogrodzie zrobione ?

W nowym przycięte tawułki, wszystkie stare liście i kwiatostany u trawek, odbiła mniejsza rozplenica, która jesienią nie dawała oznak życia. Dokończyłam pielenie tu i ówdzie, opryskałam piwonie które sadziłam wiosną, niestety, chorują i wycięłam sporo łodyg z pączkami. Zwinięte listki i łodyga zwiędnięta od góry. Pierwszy raz coś takiego mam u piwonii.
I mnóstwo innych nie cierpiących zwłoki drobnych robótek

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:44, 30 kwi 2014

Do góry
dziś rabata - wiadoma - wzbogaciła się o:

firletkę białą ... sztuk 5
miskant morning coś ... szt 3
rozplenica ... co to nie fiem skąd ją mam (za to całe ogrodowisko wie ) ... sztuk się zrobiło 5 ale jedna sztuka budzi wątpliwość ...

jeżeli pamiętamy o zaistniałych tam wczoraj:

miskant Malapantus
jeżówka
pas startowy z ice dance

to mamy ... no właśnie mamy rabatę w rzeczy samej FORMALNĄ

bo ja robię ... żeby była jasność rabatę formalną ...

rabaty w dzisiejszej postaci nie ma bo ciemno było jak skończyliśmy prace nasze (oczywista oczywistość z tradycyjnym podziałem ) ...

nasuwają mi się pierwsze konkretne wątpliwości i stoję przed wyborami ... muszę to zobrazować i poddać pod dyskusję ... ...
Ogród do odświeżenia 13:53, 29 kwi 2014

Do góry
Teraz czas na okazy od Ani, za które raz jeszcze dziękuję....teraz już chyba można dziękować oficjalnie....na pewno się przyjęły

tojeść orszelinowata wybudona po zimie....

niesamowite żurawki, po roku nieźle upasione, ale rozmnożenie to zasługa Ani

i trzykrotka......

i rozplenica.....

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:07, 28 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
U Ciebie juz taka palmowa wielka??? Wow!!! Moje sie gramola, ale jakos w tym roku slabo. Moze dlatego, ze je przesuwalismy na jesieni

Pada, nie mam jak isc do ogrodu a on wzywa. To znaczy chwasty wzywaja Krotko mowiac nie z wlasnej woli mam dzien lenia

Buziaki Irenko.

Ona u mnie bardzo szybko rośnie, może to miejsce jej słuzy
kochana, jakbyś zobaczyła moje chwasty, od razu lepiej byłoby ci ale cóż, wszystko sie nie da
tu haknone i rozplenica Little Bunny
o tu widać moje chwasty, nie wiem, kiedy wyplewie

hakone i miskant ML
ruszyły

a tu żurawki i trawki, hosty....powoli rusza, tylko to teraz delikatne, a psy akurat tu się kładą!
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 20:11, 27 kwi 2014

Do góry
izabela75 napisał(a)
Tak se moja rozplenica wygląda w donicy ( narazie ) a potem pewno zmarznie i nie będzie już niczego , jak mawiał klasyk .....

Iza....na razie wygląda perfekcyjnie!! A to najważniejsze

ps. jadąc na Mazury jeździcie północą? Przez Szczecin-Słupsk-Gdańsk??
Moja "przyziemna" :) pasja 13:19, 27 kwi 2014

Do góry
Wychodząc na przeciw Waszym pytaniom (hahaha), mam zamiar zrobić tak:

Pod dereniami w eL posadzę chyba szałwię Deep Blue, po przekwitnięciu wymieni ją urodą rozplenica.

Zbyt spodobało mi się połączenie Bronzity z Amazonem, żeby go tutaj nie wykorzystać i obsadzić wszystko szałwią.

A rozchodniki dam tu i jeszcze przy końcu rabaty. Pierwsze przesadzanie - rozplenicę przesunę do linii Amazon Będzie zwisać z donicy.

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 10:48, 26 kwi 2014

Do góry
Tak se moja rozplenica wygląda w donicy ( narazie ) a potem pewno zmarznie i nie będzie już niczego , jak mawiał klasyk .....

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 22:32, 25 kwi 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
a jaka to rozplenica?? Rubrum? Bo coś czuję , że to ta, która przemarza u nas...

ty to strasznie trudne pytania zadajesz, nie wiem jaka to muszę kuknąć na metce
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 22:26, 25 kwi 2014

Do góry
a jaka to rozplenica?? Rubrum? Bo coś czuję , że to ta, która przemarza u nas...
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 22:16, 25 kwi 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
A ile pouszczykałaś?? Całe czy połowę??

uszczykałam połowę, a rozplenica moja jest na focie z zakupami, narazie jest nieduża. Jesienią może wsadzę ją do gruntu o ile miejsce się znajdzie hihihihihi
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 22:09, 25 kwi 2014

Do góry
izabela75 napisał(a)

Magda radź czy rozplenica może se w donicy dosyć płytkiej rosnąć????

A jak duża sadzonka?? W pierwszym roku myślę, że taa....ale na dłuższą mete nie...ma dużą bryłę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies