Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 11:09, 12 maj 2014

BusyBee napisał(a)
Miałam trochę wolnego czasu w Warszawie tydzień temu. Szukałam adresów szkółek o okolicy Legionowa. Asia z wątku "Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw" miała wolny poniedziałek i zaoferowała się być moim przewodnikiem po szkółkach, bo mieszka w pobliżu Jest pierwszą osobą z ogrodowiska, którą poznałam była przemiła i bardzo pomocna. Zrobiłam trochę zakupów, bo roślinki, których szukałam, nie są u mnie dostępne, albo po prostu za drogie.

Ceny bardzo różne- w Warszawie drożej oczywiście, ale w okolicach juz znacznie lepiej. I wybór taki, że można oczopląsu dostać Oczywiście żałuję, że nie kupiłam więcej. W wątku Asi wkleiłam zdjęcia z zakupów i z jednej ze szkółek, bo na razie nie mam swojego

A tu upominki od Asi, które czekają na razie na parapecie kostrzewy, pony tails, ostróżki i werbeny- własnoręcznie wyhodowane!

To super, że kogoś poznałaś osobiście i do tego tak pomocną osobę. Zaraz obejrzę co kupiłaś. A tej werbeny Ci zazdroszczę. ( to chyba ma być ta ogrodowiskowa werbena czyli patagońska- czy tak ? ) Ja nawet kupiłam jej nasiona ale nie posiałam w porę a teraz to już za późno. Posieję dopiero w przyszłym roku. Buziaki

BusyBee 11:17, 12 maj 2014

Tak, tak to ta słynna patagońska Nie moge jej zmarnować, to i ja będę miała nasionka
Życzę Ci słoneczka (sobie zresztą też), bo nam się grzybowe rzucą na rośliny!
Tusiala 11:31, 12 maj 2014

Zakupy widzę, że udane Rabatki fajnie Ci wychodzą a jak się wszystko rozrośnie to śliczna gęstwinka będzie
Zeta 11:34, 12 maj 2014

Łaaaaał niezłe zakupy .... na mojej liście też w tym roku perowskia .... a czarne surfinie też mam hahaha
No i jak tam byłaś może w końskowoli u Dębskich ...ja się wybieram pod koniec tyg .....ciekawa jestem czy cosik ciekawego kupię ...lista długa ....ale czy wszystko dostanę????
Zeta 11:38, 12 maj 2014

bociek napisał(a)

Gosiu, wpadlam z rewizyta do Ciebie i musze powiedziec, ze to zdjecie mnie zachwycilo Przepiekna, sytlowa rabata Super

Bardzo fajne zakupy

Co do Carexow i ich zimowania, zalezy ktore. Ta zima byla wyjatkowo lagodna, wiec trawki swietnie sobie poradzily, nawet nie zimujaca w zasadzie u nas stipa przezyla. Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze Frosted curls bardzo ladnie zimuje (nawet bezsniezna i mrozna zime 2012 przezyla bez uszczerbku, podczas gdy wiele miskantow padlo), Carex Ice Dance podobnie, Evergold ma slabsza tolerancje na wiekszy mroz, ale jak ja okryjesz nie powinno byc klopotu nawet przy bardzo niskich temperaturach, natomiast Praire Fire absolutnie wymaga okrycia, jest bardzo delikatna

Pozdrawiam serdecznie

Zgadzam się frosty przezimują bez problemu ale u mnie praire Fire też przezimowała ściachalam ja prawie doczeka i wypuszcza nowe przyrosty..... Mam zamiar kupić jakieś carexy ....nie wiecie może które lepiej zimują:-?
Zeta 11:43, 12 maj 2014

To się u ciebie opiszę dzisiaj ...mam pyt gdzie znaleść kulki buksika w Lublinie albo okolicach ...? Potrzebuje jedną dużą ...jedną mniejszą i kilka mniejszych??
Zeta 11:46, 12 maj 2014

Hahah i zmień nazwę tego wątku
Gdzie Ty chcesz ten kapitalny remont zrobić?
Błagam .....robota wre ...zakupy hurtowe ....chyba całą Perovskię mi wykupiłaś.....
Nie wiem gdzie teraz jej szukać hahahahahah
BusyBee 11:46, 12 maj 2014

Dołączam się do pytania o trawy. Też mam praire fire, a także rozplenice. To była ich pierwsza zima- pełen sukces- ale wszyscy wiemy, że ta zima była łagodna- nawet u nas na wschodzie. W tym roku posadziłam miskanty oraz sporo pięknej turzycy gold fountain. Ciekawa jestem czy dadzą radę....
Zeta 11:46, 12 maj 2014

Upssss zawaliłam Ci moimi wpisami całą stronkę prawie .....to chyba ta poranna kawa ze jestem taka gaduła ....no ale tu cisza więc spadam już
Zeta 11:47, 12 maj 2014

Rozplenica ja nie przykrywam ...nie ma z nimi problemu trzeba tylko wiązać bo potem kiepsko odbijają po zimie ...jak nie wiązane