Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:54, 14 lip 2016

Do góry
podsumowując na ten moment:

-szałwia caradonna/tojeśc purpurowa
-jarzmianka pewnie jasna bo będzie z tych co się wysiały
-(piwonia)
-molinia ed ( choć boje się że ją przydusi to wszystko...)
-zawilce japońskie

wydaje się dużo ale szczerze powiem że nie chce żeby te roślin tam rosły bujnie i pokazały swoje maxymalne romziary jak szałwia caranonna w tym roku może ta ilośc je trochę przyhamuje co? czy to okrucieństwo ?

edit: tojeśc ciemnopurpurowa
Typografia ogrodu 11:23, 14 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
plus tojeść purpurowa albo szałwia
czyli na bogato
Typografia ogrodu 10:12, 14 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
czyli te piwonie z jarzmiankami?
plus tojeść purpurowa albo szałwia
Moje małe królestwo 09:38, 14 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tereniu, pięknie masz na tej rabacie. Te niebieskie- to przetaczniki?
Powinnaś zrobić porównanie przed i po

Iwonka dziękuję Te niebieskie przy róży to przetaczniki a dalej to szałwia. Zrobię porównanie ale zimą bo zmiana jest ogromna. Teraz zajmuję się rabatą po lewej stronie tarasu wzdłuż tuj. Prace posuwają się wolno ze względu na stan mojego zdrowia.
Ukojenie 08:49, 14 lip 2016

Do góry
Chaos na razie ale ja patrze przyszłościowo.
Szałwia niebieska blisko roży i hortensji. Pomiedzy nią i bukszpanem chciałabym żurawki z czerwonymi liściami - jak juz je rozmnoże
Tymczasem na razie rośnie sobie żeniszek

Mirkowy ogród (początki) 23:29, 13 lip 2016

Do góry
Szałwia,belamkanda i białe.kwiatuszki nazwa mi umknęła.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:17, 13 lip 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)

Ja tam ścinam mikołajka jak tylko zbrzydnie nieco, mam nadzieję że jeszcze nasion nie rozwlecze. Z Twoimi hektarami to i Mikołajek nie straszny. W porównaniu z nim werbena to pikuś
Może po prostu na razie oberwę listki tym różom, hmm...
Oprysku miedzianem oczywiście nie zrobiłam, a krzyczeli na forum...

Oj tam "hektary" trochę więcej niż u Ciebie (a ze na zdjeciach wygląda inaczej, to zasługa murku i złamanej nim perspektywy).
Dzisiaj już widziałam, ze szałwia zaszalała i też się rozsiała, i to chyba z tegorocznych nasion (ścinałam ze 2 tygodnie temu przekwitłe kwiatostany). Świetnie się rozsiewa perowskia, wysoki pzretacznik, zwykłe jeżówki... Jest co plewić nie tylko ze wzgledu na areał, tylko z uwagi na powstajacy na rabatach busz
Mój zakątek - początki 22:53, 13 lip 2016

Do góry
A no widzisz wcale nie taki drogi bo zapłaciłam coś około 100zł z przesyłką za bańkę 20l, która ma starczyć na hektar Czyli w moim przypadku na pare lat. Ale zobaczę jak to będzie rzeczywiście działać, mam zamiar nim nawet trawnik polewać.

Szałwia jest super nie przeczę, ale ten zawciąg kojarzy mi się z dzieciństwem i koniczyną fioletową, którą uwielbiałam.
Mój zakątek - początki 22:34, 13 lip 2016

Do góry
aaaa...no i szałwia kompaktowa, o której pisała Toszka jest obłędna- poszperaj na forum jakie tworzy plamy fluorescencyjne. Zakochanam w szałwi, choć mam jedną i to w donicy na balkonie
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:32, 13 lip 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Janeczko, a czym posadziłabyś róże: Aphrodite, W. Sheakspeare, Chippendale i Gospel? Kupiłam własnie i zastanawiam się?

Jolanko, mam tylko dwie pierwsze: William S to purpura z malinowym odcieniem, Aphrodite ciepły róż (odcień brzoskwiniowo-łososiowy), Gospel chyba jest bardziej czerwona niż purpurowa, Chippendale raczej pomarańczowo-różowa. Czyli taki misz-masz i wg mnie te róże do siebie pasują słabo. Musiałabyś je zdecydowanie rozdzielić.

Do towarzystwa każdej róży pasuje szałwia (biała, fioletowa), stipa, różne carexy i inne trawy, lawenda (zalezy od podloza i raczej na skraju rabaty), rutewki, gipsówka, jarzmianki, jeżówki - tylko trzeba przemyśleć spójną kolorystykę...
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:46, 13 lip 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Ta szałwia taka wysoka czy róża leży????

Ani jedno ani drugie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:38, 13 lip 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Ta szałwia taka wysoka czy róża leży????
Ogrodowy song 18:54, 13 lip 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
O czytam ze chora jesteś.Zdrówka życzę Szałwia jednak na niebiesko zakwitła a twoja kwitnie

Dziękuję Mirko tak..wszystkie kwitną 2-3 się wyłamały i są różowe też ładne.
Ogrodowy song 18:37, 13 lip 2016

Do góry
O czytam ze chora jesteś.Zdrówka życzę Szałwia jednak na niebiesko zakwitła a twoja kwitnie
Ogródek Iwony II 13:57, 13 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka przymierzam się do zrobienia obwódki, a tam rosną prawie z brzegu rh dlatego pytałam.
To spoko obwódkę mogę robić w przyszłym roku To jest ta moja największa rabata w przedogródku. Bym ją zrobiła, ale po tym jak uśmierciłam aurea nana muszę najpierw jesienią dokupić taką samą wielkością i potem będę robiła obwódkę i wypełniacze. Posadziłam tam też jedną Strong Annabell

Mirelko, wstawiłam fotki do tamtej wypowiedzi.
Anabell przy rh też mam. Potrzebują podobnego podłoża. Powinno być ok.

A tak przy okazji dziś byłam wirtualnie u Irenki. Wiesz, że ona sadzi wszystko na bogato. Inny styl, ale wypełniacze ma niezłe. I w ogrodzie tak gęsto obsadzonym zrodził się mikroklimat. To połączenie hakone, jeżówek i rh mi się spodobało:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/119/1194439/original.JPG

Zresztą wczoraj pieliłąm na rabatach i najwięcej wilgoci jest tam, gdzie jest gęsto posadzone: na rabatach bylinowych i tam, gdzie zielsko zasłania ziemię. Gdyby tylko się tak nie wysiewało, byłoby sprzymierzeńcem. Mam rabatkę nową różaną, wiesz o tym. Tam podłoże zarosła szałwia (pozwoliłam jej się kłaść między różami) i kocimiętka. Dziś sadziłam tam różę Westerland. Tam jest wilgotno i przyjemnie przy ziemi.

Na dodatek ściółkowanie tych rabat trawą przynosi efekt. Trzyma wilgoć i nie pozwala się zielsku rozsiewać Naprawdę jest go tam mniej.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:53, 13 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A u mnie szałwia ustąpiła miejsca lawendzie i główkowatym

Fajne Reniu te główkowate czosnkifajnie wyglądają na tle lawendy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:09, 13 lip 2016

Do góry
ech po wczorajszych oberwaniach chmury wszytsko lezy....lawenda i szałwia wyglądają jak rosliny płożące...a wręcz zwisające..
Moje ukochane miejsce na ziemi 23:26, 12 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Trawnik się sam podlewa z automatu, a resztę szlag trafia.. ale nie mam czasu na nic.. tak ma być .. przetrwa najsilniejsze.. biała szałwia padła

Ania u mnie dwa dni strasznie wiało do tego upał.
Ogród schnie w oczach. Codziennie podlewam 2 godz.z węża jedną część ogrodu w następny dzień drugą.
I tak nic nie widać na ziemi taka susza.
No i warzywnik 3 - 4 razy w tygodniu.
Do tego doniczki...szkoda gadać

Moja nowa nostalgia zakwitła dwoma kwiatkami.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:33, 12 lip 2016

Do góry
Moja szałwia już szykuje się do kolejnego tłoczenia po ścięciu do zera.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:23, 12 lip 2016

Do góry
Ewo
U mnie liliowce kwitną jeszcze w sierpniu, ale przy tylu odmianach zawsze jakieś późniejsze się trafią, ja dosadziłem do liliowców troszkę jeżówek by były na później, ale nie wiem jak się to sprawdzi, trzeba by jakieś byliny sierpniowe wybrać, może jakięs ładne dzielżany o ile kolorystyka by pasowała, świecznice kwitną później, ale te jednak półcień wolą, dosadzać będę jeszcze kwitnące miskanty między lilie, ale wiadomo to koloru nie doda zbyt wiele.

Bożenko już za jakiś czas będzie jeszcze lepiej

Olu ta różowiasta z motylkiem to Southern Belle, przepiękna jest i wysoka, ale troszkę się kłaść lubi, ale ja przed kwitnieniem wiąże i jest spokój
Na bylinówce ogólnie mam 7 odmian różowych jeżówek

Paweł szkoda, że stipa w tym roku będzie marna, ale za to chyba szałwia na jesieni powtórzy, coś za coś niestety.

Zapomniałem napisać, że róże jak na razie mają u mnie nie jedną, nie dwie, a 3 czerwone kartki, są beznadziejne i tylko Ascot z Bonicą jakoś się broni. chyba czas szpadlem pogrozić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies