dziękuję wszystkim zaglądającym
chrzciny się udały uff...oczywiście rozmowy o ogrodzie były i wszyscy twierdzą że dużo pracy sobie szykuję bo pielenie mnie czeka konkretne skoro chce mieć rabaty a nie trawnik :/ super...
dzisiaj troszkę podziałałam, przesadziłam tuje danica, wsadziłam kostrzewe, bergenie i rozchodniki.
niewiem co mam robić z tą szałwia, różne opinie mi piszecie...dużo nie kosztuje to kupię z 5 sadzonek na próbę..
/muszę pozbyć się żeniszka z obwódki na środkowej rabacie - tu mam wrzosy, które już zaczęły kwitnąć a wcale ich nie widać
-------------------------------
A tu:
Będzie rewolucja w najbliższym czasie
Floksy wyrwałam. Miejsce do deptania po rabacie mogę już obsadzić bo trawa mocna.
Sadzenie pomiędzy hortensjami białych astrów było błędem - przerosły je...
Wprowadzę na tą rabatę patrząc od tuj: berberys erecta, potem rosnące już hortensje, obok jeżówki, potem szałwia różowa i gdzieś rozchodniki jako piętro przed hortensjami, potem chyba żurawki albo jednoroczne i już obwódka bukszpanowa - malutka (jak bukszpan urośnie to może jeżówki dam przed niego...?
Toszko jesteś nieoceniona . Patent z pudełkiem kiedyś oglądałam ale nie przywiązywałam do niego większej uwagi, bo wtedy nie miałam w planie obwódek i o nim zupełnie zapomniałam U siebie próbowałam wykorzystać patent z rozciągniętym sznurkiem ale że teren jest pod górkę to wolałam ciąć na oko (wyszło w miarę ok) Zatem wielkie dzięki za podpowiedź. Zapisuję i koduję w pamięci. Toszko! A masz jakiś patent na idealnie równe boki i idealną szerokość obwódki?
Myślałam, że opuchlaki lubują się tylko w ozdobnych roślinkach Będę obserwować warzywnik
Faktycznie piękne połączenie. Ta piękna lawenda, którą pokazałaś to chyba lawenda francuska. Piękna ale chyba mniej wytrzymała na mrozy niż ta "zwykła". Przyznam, że nie bardzo wiem jak ciąć lawendę. Tnę na wiosnę i ciut po przekwitnięciu (ale tak naprawdę bez przekonania czy dobrze to robię) A może zamiast berberysa dać żółte trzmieliny? Przemyślę Twój pomysł i wcale nie mówię nie Aha i wrzucę na tej rabacie sporo krokusów.
Właśnie o dołożenie lekkości i zwiewności w moim ogrodzie mi chodzi. Stąd sporo host, żurawek i coraz więcej traw... Tylko z miejscem krucho
Odnośnie warzywniaka (u ciebie będę pisać) - opuchlak lubi liscie, a larwy uwielbiają mięsiste korzenie. Jeśli masz truskawki, to tym bardziej trzeba uważać.
Zaskoczyłas mnie stwierdzeniem, że kolorystycznie lawenda może nie współgrać z berberysem tu masz próbkę kolorów Wprawdzie tam żółta trzmielina, ale kolor ten sam.
Przemyśl lawendę, bo przy buksie, berberysie które mają zwarte bryły cos roztrzepanego, zwiewnego będzie bardzo dobrze wyglądać i dawać lekkości.
Cały ogród masz wybryłowany i teraz ciężko ci zaakceptować coś swobodnego
To może niskie przetaczniki i szałwię. Pierwszy ścięty nisko powtarza w sierpniu kwitnienie, a szałwia cięcia 3 razy w roku kwitnie. Tylko mówię o niskich odmianach, kompaktowych.
o kurcze to z tymi szalwiami kiepsko..a tak się napaliłam bo białe i dlugo kwitną..popatrze na biale piwonie..
zdrówko ok, wiadomo uwazam bo gdyby mi sie na chrzciny to znowu przytrafiło to byłaby załamka. wiec ostroznie raczej działam i przez to dwa razy wolniej. nie zrobie wszystkiego tak jak planowałam i ogrodu tez nie doprowadzę jak się nalezy ale trudno nie chce się przeforsować..pogoda tez kiepska na porzadki w ogrodzie bo od wczoraj leje non stop a M ma dzisiaj przęsła montować. mialam je jutro malować i tez nie wiadomo czy się da..
Ania, spróbuj u kogoś zobaczyć jak przekwitają i białe jarzmianki i szałwia. W szkółce widziałam przekwitającą białą szałwię (nie wiem jaka odmiana) i jej kwiaty zasychały na brązowo. Z daleka wyglądała jak brudna.
Piwonie kwitną krócej ale mają ładniejsze, ciemnozielone liście. Jeżeli tutaj jest patelnia, to jarzmianki mogą się przypalać.
To fajnie, ze roslinki się przyjęły. Deszczowa pogoda na szczęście temu sprzyja.
Snow White nie wysoki i nie szeroki z obu wymiarów wychodzi mu z 50 cm.
Janeczko, pomimo wszystkich moich ostatnich zaniedbań, szałwia przyjęła się cudnie, reszta też daje radę. Dzięki Twoim zdjęciom, zainteresowałam się Snow White. Pisałaś, że krzaczek nie wysoki,a na szerokość tez się nie rozrasta?