Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z pergolą 13:40, 16 sie 2016

Do góry
dziękuję wszystkim zaglądającym
chrzciny się udały uff...oczywiście rozmowy o ogrodzie były i wszyscy twierdzą że dużo pracy sobie szykuję bo pielenie mnie czeka konkretne skoro chce mieć rabaty a nie trawnik :/ super...
dzisiaj troszkę podziałałam, przesadziłam tuje danica, wsadziłam kostrzewe, bergenie i rozchodniki.

niewiem co mam robić z tą szałwia, różne opinie mi piszecie...dużo nie kosztuje to kupię z 5 sadzonek na próbę..
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:29, 16 sie 2016

Do góry
Pierwszy raz chyba jestem w Twoim ogrodzie, wszystko piękne, evergoldy w grupie eleganckie. Podpowiem -szałwia ścięta po kwitnieniu, zakwita ponownie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:00, 15 sie 2016

Do góry
Szałwia ledwo ledwo ... zastanawiam się czy zakwitłaby jeszcze raz w tym sezonie gdybym ją ścięła?

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:36, 15 sie 2016
Do góry
Agatko miło nam było was gościć

ściąga została na stole tak wiec .....no dawno tego nie robiłam ...ściągę ci tu napisze

1. Róża Gertrude Jekyll
2. Róża Novalis - kontrowersyjna jak przekwita
3. Róża Munstead Wood
4. szałwia Caradonna
5 jeżówka Delicious Candy
6. jezówka Chayenne Spirit
7. link pr.

a jak cos jeszcze to pytaj

Ukojenie 22:25, 14 sie 2016

Do góry
...i:

/muszę pozbyć się żeniszka z obwódki na środkowej rabacie - tu mam wrzosy, które już zaczęły kwitnąć a wcale ich nie widać
-------------------------------
A tu:

Będzie rewolucja w najbliższym czasie
Floksy wyrwałam. Miejsce do deptania po rabacie mogę już obsadzić bo trawa mocna.
Sadzenie pomiędzy hortensjami białych astrów było błędem - przerosły je...
Wprowadzę na tą rabatę patrząc od tuj: berberys erecta, potem rosnące już hortensje, obok jeżówki, potem szałwia różowa i gdzieś rozchodniki jako piętro przed hortensjami, potem chyba żurawki albo jednoroczne i już obwódka bukszpanowa - malutka (jak bukszpan urośnie to może jeżówki dam przed niego...?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:12, 13 sie 2016

Do góry
Hogata napisał(a)

A to ciężkie działo to co?? Też na razie stosuję mospilan, ale jak to nie wystarczy...

Podlałam Dursbanem to co lubią.. żurawki zmarniały, ale odbiły
Powiększyłam plamę z chochli.. o 2 sadzonki.. białą szałwia poszła out..

Widać ile urosła trawa przez rok..
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:19, 11 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
Za rzadko tu zaglądam, szałwia w trawkach za serce mnie chwyciła. Jaka to odmiana (szałwii) ?

Olu
Zapraszam częściej Szałwię kupowałam u Finki.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 11 sie 2016

Do góry
Za rzadko tu zaglądam, szałwia w trawkach za serce mnie chwyciła. Jaka to odmiana (szałwii) ?

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:54, 10 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
mus nadrobić zaległości forumowe tu znajdziesz sposób
Toszko jesteś nieoceniona . Patent z pudełkiem kiedyś oglądałam ale nie przywiązywałam do niego większej uwagi, bo wtedy nie miałam w planie obwódek i o nim zupełnie zapomniałam U siebie próbowałam wykorzystać patent z rozciągniętym sznurkiem ale że teren jest pod górkę to wolałam ciąć na oko (wyszło w miarę ok) Zatem wielkie dzięki za podpowiedź. Zapisuję i koduję w pamięci. Toszko! A masz jakiś patent na idealnie równe boki i idealną szerokość obwódki?
Toszka napisał(a)
Odnośnie warzywniaka (u ciebie będę pisać) - opuchlak lubi liscie, a larwy uwielbiają mięsiste korzenie. Jeśli masz truskawki, to tym bardziej trzeba uważać.
Myślałam, że opuchlaki lubują się tylko w ozdobnych roślinkach Będę obserwować warzywnik
Toszka napisał(a)
Zaskoczyłas mnie stwierdzeniem, że kolorystycznie lawenda może nie współgrać z berberysem
tu masz próbkę kolorów Wprawdzie tam żółta trzmielina, ale kolor ten sam.
Przemyśl lawendę, bo przy buksie, berberysie które mają zwarte bryły cos roztrzepanego, zwiewnego będzie bardzo dobrze wyglądać i dawać lekkości.
Cały ogród masz wybryłowany i teraz ciężko ci zaakceptować coś swobodnego
To może niskie przetaczniki i szałwię. Pierwszy ścięty nisko powtarza w sierpniu kwitnienie, a szałwia cięcia 3 razy w roku kwitnie. Tylko mówię o niskich odmianach, kompaktowych.
Faktycznie piękne połączenie. Ta piękna lawenda, którą pokazałaś to chyba lawenda francuska. Piękna ale chyba mniej wytrzymała na mrozy niż ta "zwykła". Przyznam, że nie bardzo wiem jak ciąć lawendę. Tnę na wiosnę i ciut po przekwitnięciu (ale tak naprawdę bez przekonania czy dobrze to robię) A może zamiast berberysa dać żółte trzmieliny? Przemyślę Twój pomysł i wcale nie mówię nie Aha i wrzucę na tej rabacie sporo krokusów.
Właśnie o dołożenie lekkości i zwiewności w moim ogrodzie mi chodzi. Stąd sporo host, żurawek i coraz więcej traw... Tylko z miejscem krucho
Kosolkowa Pasja 21:36, 10 sie 2016

Do góry
Ola wszystko jest piękne Ale wiesz na co czekam A jak będziesz miała sadzonki szałwia to ja chętnie przyjmę i mam dla Ciebie doniczki z poprzednich
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:43, 10 sie 2016

Do góry
mam na PILNIE !!! do wsadzenia

carex montana - 15 szt
szałwia caradonna - 10 szt
sesleria sedleriana - 10 szt
molinia karl foerster - 3 szt

Czy z tego uda się coś skomponować, czy wsadzić na razie tak. Rośliny od połowy lipca stoją w doniczkach i marnieją.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 10:34, 10 sie 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Muszę tutaj się przyznać, że cięcie kulek, czy chmurek na niwakach to tzw. pryszcz w stosunku do cięcia/formowania obwódki. Wolałabym przyciąć sto kulek niż jedną niewielką obwódkę. Muszę jakiś patent na nią wymyślić No chyba, że ktoś mi podpowie jak to zrobić szybko i do tego w miarę równo?

mus nadrobić zaległości forumowe tu znajdziesz sposób

Odnośnie warzywniaka (u ciebie będę pisać) - opuchlak lubi liscie, a larwy uwielbiają mięsiste korzenie. Jeśli masz truskawki, to tym bardziej trzeba uważać.

Zaskoczyłas mnie stwierdzeniem, że kolorystycznie lawenda może nie współgrać z berberysem
tu masz próbkę kolorów Wprawdzie tam żółta trzmielina, ale kolor ten sam.
Przemyśl lawendę, bo przy buksie, berberysie które mają zwarte bryły cos roztrzepanego, zwiewnego będzie bardzo dobrze wyglądać i dawać lekkości.
Cały ogród masz wybryłowany i teraz ciężko ci zaakceptować coś swobodnego
To może niskie przetaczniki i szałwię. Pierwszy ścięty nisko powtarza w sierpniu kwitnienie, a szałwia cięcia 3 razy w roku kwitnie. Tylko mówię o niskich odmianach, kompaktowych.
Ogród z pergolą 09:24, 10 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)

Ania, spróbuj u kogoś zobaczyć jak przekwitają i białe jarzmianki i szałwia. W szkółce widziałam przekwitającą białą szałwię (nie wiem jaka odmiana) i jej kwiaty zasychały na brązowo. Z daleka wyglądała jak brudna.

Piwonie kwitną krócej ale mają ładniejsze, ciemnozielone liście. Jeżeli tutaj jest patelnia, to jarzmianki mogą się przypalać.

Jak tam zdrówko?

o kurcze to z tymi szalwiami kiepsko..a tak się napaliłam bo białe i dlugo kwitną..popatrze na biale piwonie..
zdrówko ok, wiadomo uwazam bo gdyby mi sie na chrzciny to znowu przytrafiło to byłaby załamka. wiec ostroznie raczej działam i przez to dwa razy wolniej. nie zrobie wszystkiego tak jak planowałam i ogrodu tez nie doprowadzę jak się nalezy ale trudno nie chce się przeforsować..pogoda tez kiepska na porzadki w ogrodzie bo od wczoraj leje non stop a M ma dzisiaj przęsła montować. mialam je jutro malować i tez nie wiadomo czy się da..
Ogród z pergolą 08:42, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

czemu? jarzmianki gorzej wygladają po kwitnieniu?ale piwonie nie kwitną krócej?

Ania, spróbuj u kogoś zobaczyć jak przekwitają i białe jarzmianki i szałwia. W szkółce widziałam przekwitającą białą szałwię (nie wiem jaka odmiana) i jej kwiaty zasychały na brązowo. Z daleka wyglądała jak brudna.

Piwonie kwitną krócej ale mają ładniejsze, ciemnozielone liście. Jeżeli tutaj jest patelnia, to jarzmianki mogą się przypalać.

Jak tam zdrówko?

Od nowa ... na przekór wszystkim 08:39, 10 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
I żeby nie było tak smutno to szałwia drugi raz będzie kwitła, trawę mam do koszenia, 15-letni sprzęt już czeka

kici, kici

limkowo

trzcinnikowo

rozchodnikowo

uhh to sprzecior masz jak ja
co to za jeżówki na drugiej foci?
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:12, 09 sie 2016

Do góry
Jeżówki, mam tylko takie, koniecznie trzeba jakieś inne dokupić. Szałwia, ciągle kwitnie.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:23, 09 sie 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Janeczko, pomimo wszystkich moich ostatnich zaniedbań, szałwia przyjęła się cudnie, reszta też daje radę. Dzięki Twoim zdjęciom, zainteresowałam się Snow White. Pisałaś, że krzaczek nie wysoki,a na szerokość tez się nie rozrasta?

To fajnie, ze roslinki się przyjęły. Deszczowa pogoda na szczęście temu sprzyja.
Snow White nie wysoki i nie szeroki z obu wymiarów wychodzi mu z 50 cm.
Ogród z pergolą 21:45, 09 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)

Szałwia biała jest ale mniej popularna niż fioletowa.

A myślałaś o piwoniach? Mają też ładne liście. Zamieniłabym jarzmianki na piwonie.

czemu? jarzmianki gorzej wygladają po kwitnieniu?ale piwonie nie kwitną krócej?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:41, 09 sie 2016

Do góry
Janeczko, pomimo wszystkich moich ostatnich zaniedbań, szałwia przyjęła się cudnie, reszta też daje radę. Dzięki Twoim zdjęciom, zainteresowałam się Snow White. Pisałaś, że krzaczek nie wysoki,a na szerokość tez się nie rozrasta?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies