Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

m_gocha 08:24, 07 wrz 2016

jolka napisał(a)

Gdybym ją dała poniżej linii Łukasza, mogłabym jeszcze coś zaplanować na linii trawnika i skarpy, np. pas rozplenic. Mam ze czterdzieści własnych, wyhodowanych z nasion sadzonek.
Jola jesteś niesamowita
Ja mam małą skarpę do zagospodarowania i głowię się co tam zasadzić, żeby było ładnie, praktycznie i do tego jeszcze aby zmieściło się jak najwięcej moich chciejstw
jolka 08:27, 07 wrz 2016

Kawa napisał(a)
Joluś a wiesz żę mnie ciągle coś
no co do zejścia to wiesz ja zauważyłam że chodzisz albo od strony placyku albo skrzyń wiec znając życie zejście środkiem byłoby nieużywane
siłą przyzwyczajenia większa

Tak Kami, masz rację, że zawsze tamtędy chodzę, bo tam jest po prostu płasko. Chyba zrezygnuję z tych schodków, zresztą zobaczymy jak się temat rozwinie. Póki co mam ochotę wsadzać tony irg

A TY zdrowiej

jolka 08:36, 07 wrz 2016

m_gocha napisał(a)
Jola jesteś niesamowita Ja mam małą skarpę do zagospodarowania i głowię się co tam zasadzić, żeby było ładnie, praktycznie i do tego jeszcze aby zmieściło się jak najwięcej moich chciejstw

Haha Małgosia, no Ty się musisz martwić jak wcisnąć roślinki, ja na razie myślę jak zakryć ziemię Jeszcze mam gdzie zachcianki wciskać Gorzej z tym, żeby było ładnie i praktycznie. Ale liczę na Waszą pomoc

Zastanawiam się jeszcze jak ta irga się korzeni i rozrasta, bo mam ochotę położyć włókninę nim ją wsadzę. Pomimo ogrodowiskowowych "ochów" i "achów" w tej sprawie, dawno żałuję, że pod szmaragdy jej nie dałam. Igra z czasem i tak wszystko zarośnie, tak mi się przynajmniej wydaje

Pszczelarnia 08:38, 07 wrz 2016

Ale ja bym dała od góry najpierw irgę 'Major'(2 rzędy co zagospodaruje nam ok. 80 cm na już). Potem w dół pas rozplenic ale tych niższych (mamy 50 cm), potem dalej w dół rozchodniki (50 cm) a potem może być szałwia (Caradonna) ze stipą albo bodziszki.
W lecie skarpa będzie ozdobna dołem a jesienią po środu.
W szałwie można czosnków dać.

Są to nasadzenia wytrzymujące wahania wilgoci w glebie.

A dlaczego irga na samej górze? Bo wydaje mi się, że nie potrzeba tworzyć muru/płotu z roślin przy skarpie - raczej jakby przedłużenie trawnika.

Można jeszcze te pasy w poprzek poprzetykać (czyli nie sadzić blokowo tylko łanowo) ale nie wiem czy to pasuje do reszty.

Można zamiast irgi na górze dać róże okrywowe (do 50 cm wysokości) a wtedy irgę na dole na wykończenie skarpy.
jolka 08:43, 07 wrz 2016

achimee napisał(a)
Jolu na skarpach rzeczywiście najlepiej wyglądają rośliny takie delikatnie pokładające się, bo te które stoją prosto dają zupełnie inny efekt niż na rabatach i jak patrzymy na nie z dołu to tak nie za bardzo to wygląda. Myślę że takie falujące na wietrze trawki jak różnego rodzaju rozplenice czy stipy powinny dać ciekawy efekt. A myślałaś już w jaki sposób zakończyć tą skarpę, tak żeby współgrała z jedną i drugą stroną ogrodu; hmhmm tylko rośliny skarpowe i ostry kant trawniczka, jakaś obwódka z roślin np. pas u góry i pas na dole; lub u góry skarpy wyższe rośliny by ukryć trochę to co jest dalej w ogrodzie itp.

Witaj Dziękuję za cenne sugestie Widzisz, myślałam o tym, żeby skarpa kończyła się ładnym, równym odcięciem z obu stron. Na linii trawnika i skarpy (od góry) miałam w głowie od dawna te rozplenice, dlatego je sobie już mnożyłam w skrytości Myślę, że mogłyby fajnie wyglądać na tle widnokręgu (działka ma spory spadek, byłoby widać rozplenice na tle gór, jesienią mogłoby być naprawdę cudnie).

Ech rozmarzyłam się ... a tu zaraz muszę iść do dentysty

Kawa 11:23, 07 wrz 2016

Jola do dentysty powiadaszzz.
kurde musze dzieciaki umówić

iwka 11:32, 07 wrz 2016

na skarpach się nie znam i nic się nie wypowiem Michał od czarowania ogrodu ma fajną i ostatnio Rojodziejowa planowała, ale chyba w trochę innym stylu niż Twoja ma być
Konieczki 13:45, 07 wrz 2016

Jeju Jola ja Ty masz cudnie
anna_t 13:49, 07 wrz 2016

fajnie że takimi dużymi plamami planujesz, bedzie efekt !
achimee 20:21, 07 wrz 2016

jolka napisał(a)

Zastanawiam się jeszcze jak ta irga się korzeni i rozrasta, bo mam ochotę położyć włókninę nim ją wsadzę. Pomimo ogrodowiskowowych "ochów" i "achów" w tej sprawie, dawno żałuję, że pod szmaragdy jej nie dałam. Igra z czasem i tak wszystko zarośnie, tak mi się przynajmniej wydaje

irga i włóknina hmm tu bym się dobrze zastanowiła, ponieważ irga płożąc się po ziemi przyrasta do podłoża i wtedy szybciej umacnia skarpę; taka wyplewiona skarpa po zimie upada a po bardzo dużych deszczach ciągle się osypuje; ja mam irgę major, sadziłam ją ubiegłej jesieni i teraz plewiąc zauważyłam, że nie da się jej podnieść bo powrastała, a jak pociągniesz i podniesiesz gałązkę to wiszą korzonki, możnaby namnożyć miliony sadzoneczek to bardzo ładna i szybko rosnąca roślinka ładnie zadarnia skarpę