Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

Toszka 10:14, 31 sie 2016

Ach zapomniałam o brzózkach. Koniecznie wytnij, płasko, przy pniu i posmaruj maścią ogrodniczą. A na przyszłość, jak tylko zobaczysz maleńkie odrosty to je paluszkami odrywaj.
roma2 10:18, 31 sie 2016

Toszka napisał(a)
Ach zapomniałam o brzózkach. Koniecznie wytnij, płasko, przy pniu i posmaruj maścią ogrodniczą. A na przyszłość, jak tylko zobaczysz maleńkie odrosty to je paluszkami odrywaj.

Dobra! Tylko maść kupić muszę, ale to nie problem. Dzięki.
WilczaGora 22:57, 02 wrz 2016

roma2 napisał(a)
Jak na drugi rzut jest piękna szałwia. Nauczka, nie szczypać się, tylko ciąć na maksa. Bo chyba to lubi

ale piękna ...
p.s. Roma, dzióbek też cudny, na maxa !!!
chagall 23:11, 02 wrz 2016

Romo, wpadłam z rewizytą, przejrzałam wątek i jestem pod wrażeniem - podziwiam i gratuluję
PS. Mamy ze sobą sporo wspólnego - wiek, psa i ugór, który próbujemy okiełznać, z tą różnicą, że u Ciebie już pięknie, a u mnie mam nadzieję kiedyś tak będzie.
Pozdrawiam i kibicuję
makadamia 14:30, 06 wrz 2016

Roma - u Ciebie nieustająco przyjemnie we wątku - i pod względem estetycznym i nastrojowym
Makusia 15:31, 06 wrz 2016

Się dowiedziałam, że trza ciąć teraz, żeby kwitły i owocowały- tzn. czereśnie moja, a konkretnie czereśnia w liczbie pojedynczej
Mam nadzieję, że to czereśnia się nazywa, bo już się tyle mądrości naczytałam (nie jaśmin, a jaśminowiec, nie bez a lilak), że może to nie czereśnia, a "czere", albo "czerep"
Dotąd cięłam na wiosnę, i do jesieni podwajały objętość gałęzi ale nie owoców
Basilikum 15:47, 06 wrz 2016

Makusiu czeresnie tnie sie latem lipiec, sierpien
Gruszka_na_w... 18:26, 06 wrz 2016

Wiśnie takoż. Zaraz po zbiorach można zacząć. Zauważyłam, że w ogóle zmienia się trend w terminach cięcia drzew owocowych w kierunku cięcia letniego.
Roma, przestań się drapać i wstaw fotorelację.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 19:16, 06 wrz 2016

Kilka stron wcześniej Mazan wyjasniał

Mazan napisał(a)
Roma2

Są dwa terminy cięcia drzew nie tylko owocowych. Termin letni ogranicza wyrastanie wilków, a zimowo - wiosenny pobudza ich wyrastanie. Zazwyczaj cięciem usuwana jest 1/3 długości gałęzi, co przy letnim cięciu daje pewność wyrastania krótkopędów. Na nich tworzą się pąki kwiatowe, dlatego ten termin jest stosowany u drzew starszych owocujących. Drugi termin jest wykorzystywany do odmładzania starych drzew. Po tym cięciu przyrosty są duże i silne dlatego już latem są skracane do odpowiedniej długości. Należy też pilnować żeby gałęzie wyrastały pod kątem /w miarę/ prostym z pnia. Wtedy jako starsze nie wyłamują się pod wpływem obciążenia, wiatru i innych czynników. U drzew ozdobnych tego nikt nie stosuje, gdyż formowanie korony ma inny cel niż owocowanie.
Jaki sposób zastosujesz - zależy od Ciebie. Korekta formy korony jest nie tylko możliwa - jest konieczna choćby ze względu na nierówne przyrosty. Jabłoń z fotki tego się domaga, a od Ciebie zależy jaką formę jej wybierzesz.

Pozdrawiam
Makusia 19:35, 06 wrz 2016

Toszka no czytałam to właśnie o cięciu i stąd moja refleksja